Sri Lanka off the beaten track Kataragama - Yala NP

Sri Lanka off the beaten track: 4 onontdekte plekken voor op je backpack-route

Nadat meerdere mensen in mijn omgeving mij hadden getipt om eens naar Sri Lanka te gaan (want: wilde olifanten, tropische stranden en lieve locals) besloot ik mijn ticket die kant op te boeken. Mijn reis begon gelijk goed: in het super tropische Mirissa (Zuid Sri Lanka) had ik een paar daagjes gepland om lekker te relaxen en ik moest al snel al mijn tipgevers gelijk geven: lieve locals en tropische vibes: CHECK!

Maar is er ook een off the beaten track Sri Lanka?

Wat helaas een beetje tegenviel in Sri Lanka was dat het toch wel iets meer toeristisch was dan ik van tevoren had bedacht. Op veel plekken die ik bezocht (zoals Mirissa en Ella) werd ik omgeven door andere toeristen en stond het bol van westers ogende koffiebarretjes en hamburgertentjes. Dat moet anders kunnen! Daarom ging ik op zoek naar onontdekte plekjes in Sri Lanka en dit waren 4 gave plekken die ik vond. In deze blog vertel je ik je meer over deze plekken en over hoe je je verblijf hier kunt fixen.

4 x Sri Lanka off the beaten track

Sri Lanka off the beaten track Kataragama Farmstay

Sri Lanka off the beaten track Kataragama - Yala NP

1. Kataragama

Ik weet niet precies waarom, maar ik vond Kataragama (Zuid Sri Lanka) zo’n fijne bestemming! Voor Sri Lankezen is Kataragama een heilige stad en een geliefde pelgrimsbestemming. In het stadje vind je dan ook een gigantisch tempelcomplex waar je dagelijks ceremonies kunt bijwonen. De religieuze rituelen die ik hier zag waren fascinerend: zo zag ik tientallen mensen brandende kokosnoten offeren.

Een ander leuk voordeel aan Kataragama is dat het redelijk dichtbij Yala National Park ligt (ik had die wilde olifanten nog op mijn must-see lijstje natuurlijk!). Veel toeristen bezoeken Yala vanuit Tissamaharama waardoor de ingang aan de kant van Kataragama veel rustiger is.

Mocht je op zoek zijn naar een toffe verblijfplaats voor Kataragama: ik verbleef op een farmstay. Deze lag helemaal in the middle of nowhere en het was echt een unieke ervaring!

Sri Lanka off the beaten track Kandy

Sri Lanka of the beaten track Kandy

2. Kandy

Kandy is onder toeristen een geliefde bestemming. Je vindt hier een enorme botanische tuin en een aantal bijzondere tempels. Een veelgehoorde klacht over Kandy is dat het (te) druk is. Daarom besloot ik om te verblijven in een homestay in een buitenwijk van Kandy.

In deze homestay had ik een echte local experience. De lokale host, miss Amma, is een bijzondere vrouw en ik voelde me al snel onderdeel van haar gezin. Amma doet vrijwilligerswerk op scholen en ze nam me graag mee naar deze scholen. Daarbij was het vanuit haar huis een klein half uurtje naar het harte centrum van Kandy.

Wat mij betreft was verblijven bij haar de ideale manier om Kandy te ontdekken zonder dat je wordt overweldigd door de drukte.

Sri Lanka off the beaten track Kudawewa

Off the beaten track sri lanka Kudawewa

3. Kudawewa

Verder off the beaten track dan Kudawewa kon ik niet komen. Ik was namelijk de eerste westerlingen ooit die dit dorp bezocht. Ik werd bij aankomst dan ook met grote ogen aangestaard. Na een paar ongemakkelijke momenten (ik ben er dol op overigens!) ontdooide het gelukkig en na een paar uur voelde ik me al best wel thuis.

Ik leerde douchen op z’n Sri Lankees, ging met de familie mee naar de tempel en hielp mee op de boerderij. Het leven op het platteland van Sri Lanka is simpel en totaal anders dan het leven op de toeristische plekken. Zo zaten we ’s avonds regelmatig zonder stroom en was de WC een gat in de grond een 10 meter achter het woonhuis. Best even aanpassen dus maar ook echt een ervaring om nooit te vergeten!

Sri Lanka off the beaten track Batticaloa markt

Off the beaten track in Batticaloa sri lanka

4. Batticaloa

Aan de Oost kust van Sri Lanka zijn Arugam Bay en Trincomalee toch wel de meest populaire bestemmingen. ‘Precies’ er tussenin ligt Batticaloa, ook aan de zee. Ik verbleef in Katankudy, een dorpje vlak naast Batticaloa. Wat mij betreft was ook dit een echte aanrader!

Toen ik de lokale markt van Katankudy op kwam gelopen, vielen min of meer letterlijk alle monden open. De locals stootten elkaar enthousiast aan en voor ik het wist ging ik met alles en iedereen op de foto. Toen ik later op de dag een rondje door het dorpje liep werd ik opnieuw binnen gevraagd door allerlei locals voor een kopje koffie. Het kan bijna niet anders dan dat hier niet zo heel vaak toeristen komen!

Ik verbleef in de homestay van miss Mala in Katankudy. Zij is een uitstekende gastvrouw die je met heel veel liefde laat kennis maken met haar dorp.

Is het het waard om naar deze of the beaten track plekken in Sri Lanka te reizen?

Ondanks dat het net even wat meer moeite kostte, ben ik super blij dat ik deze toffe, onontdekte plekjes heb kunnen bezoeken. Het eten bij de locals thuis was echt mega lekker en de enorme gastvrijheid vond ik hartverwarmend. Mijn conclusie is dan ook dat je in Sri Lanka prima off the beaten track kunt reizen en dat het ook echt de moeite waard is!