Weligama Sri lanka Strand

Weligama: een van de fijnste strandjes van Sri Lanka

Wie naar Sri Lanka gaat, pakt vrijwel altijd een stukje van het zuiden mee. Surfers en zonaanbidders halen hier hun hart op aan uitgestrekte stranden en – als het seizoen er naar is – torenhoge golven. De sfeer is er in de meeste dorpjes relaxt en het eten smaakt meer dan goed na een dagje surfen of bakken. Zo ook in Weligama.

Weligama

Weligama ligt dus in de zuidelijke provincie van Sri Lanka en betekent letterlijk ‘zanddorp’. Geen uit de lucht gegrepen naam als je je bedenkt dat het hier voornamelijk uit uitgestrekte stranden bestaat. De meeste mensen strijken in Weligama neer aan het strand dat direct grenst aan het centrum. Niet gek, want met een lang strand waar surfscholen elkaar afwisselen met rotitentjes is het er prima toeven. Maar door de komst van een enorm betonnen Marriot hotel is het niet bepaald idyllisch meer te noemen. Wij kozen er daarom voor om een guesthouse te boeken dat een baaitje verder ligt aan Kadabeddagama road. Een dorpje op zich.

Dorian Guesthouse dichtbij Weligama

Weligama Dorian-Guesthouse Dorian Guesthouse Weligama Weligama sri lanka Dorian Guesthouse Dorian Guesthouse weligama

Tip, overnacht bij Kadabeddagama road ietsje vanaf Weligama

Aan Kadabeddagama road, dat je niet echt een weg kunt noemen, maar meer een zandpad, zitten verschillende zijstraatjes waar kleine guesthouses en restaurantjes aan gevestigd zijn. Wij overnachtten in Guesthouse Dorian, waar het prima toeven is. Omdat wij aan het einde van het surfseizoen zaten, waren veel van de restaurantjes echter al gesloten. In het guesthouse zelf serveerden ze gelukkig prima maaltijden, die meer westers dan Sri Lankaans zijn, denk aan burgers en wraps.

The Hummus Bar in Weligama

Weligama-The-Hummus-Bar The-Hummus-Bar- Weligama

Honger? Schuif bij een van deze restaurantjes aan!

Even verderop, richting het strand, vind je Lion’s Rest. Hier kun je overnachten én dineren. Je eet er heerlijke rice & curry (het nationale gerecht van Sri Lanka), maar ook de pasta’s op de menukaart gaan er goed in. Heb je liever wat meer keus? Dan kun je natuurlijk ook de tuktuk naar het centrum van Weligama nemen, waar je in zo’n vijf à tien minuten bent. Daar aten we heerlijke falafel en pita’s bij The Hummus Bar, dat aan het strand gevestigd is. De lekkerste rice & curry en kotu roti (in stukjes gehakte roti met groenten) van misschien wel onze hele trip aten we bij Meewitha, dat wat verder van het strand af in het centrum ligt. Het restaurantje zelf ziet er niet heel aantrekkelijk uit, maar de eigenaars zijn er ontzettend vriendelijk en het eten is er dus heerlijk.

Turtle Beach

Strand in weligama vissers weligama Strand sri lanka Strand weligama turtle beach weligama turtle beach Strand sri lanka Weligama Sri lanka Strand

Turtle Beach

Aan de voet van Kadabeddagama road ligt een prachtig strandje. Op Google Maps krijg het niet echt een naam, maar het strand dat eraan grenst heet Coconut Beach. Een groot grasveld – waar daadwerkelijk koeien staan te grazen – loopt over in prachtig stand en een op momenten wilde zee. Op de borden die er staan wordt dit ook wel Turtle Beach genoemd, inderdaad, vanwege de schildpadden die er hun eieren leggen. Nu moet je natuurlijk een beetje geluk hebben – veel van de eitjes die worden gelegd worden door vogels leeggepikt – maar wij hebben een babyschildpadje kunnen spotten! Wat je op dit strand ook tegenkomt zijn vissers. En dan niet zomaar vissers, maar vissers op houten palen. Deze vorm van visserij wordt ook wel stilt vissen genoemd en komt op meerdere plekken op Sri Lanka voor. Een mooi schouwspel om op een afstandje te bekijken!

Dagtripje naar Galle

Galle Galle vuurtoren Galle Galle fort bazaar Galle fort bazaar Galle fort bazaar Galle fort bazaar Galle Galle kerk Galle kerk

Maak vanuit Weligama een dagtrip naar Galle

Omdat wij graag het stadje Galle wilden zien, maar er niet per se hoefden te overnachten, besloten we vanuit Weligama een dagtrip naar Galle te doen. We stapten in een taxi en in ruim een half uur stonden we in het centrum van dit bijzondere stadje. In Galle wordt goed duidelijk dat Sri Lanka en Nederland een flinke historie delen. Sri Lanka is een Nederlandse kolonie geweest en in de zeventiende eeuw bouwde de VOC een fort in Galle. In een middagje wandel je langs alle hoogtepunten in het fort, waaronder de vuurtoren, het Nederlandse ziekenhuis en de hervormde kerk. Een tip om lekker te lunchen is Church Street Social dat in het Fort Bazaar hotel gevestigd is. Het restaurant en het hotel zijn werkelijk prachtig ingericht en het eten smaakt meer dan goed. Wel iets prijziger dan een simpele roti.

Galle in Sri Lanka: 10 dingen die je niet wilt missen
→ Ook leuk voor een dagtripje: Mirissa, een heerlijke strandbestemming aan de zuidkust!
→ Of ga naar Ontdek paradijselijk Unawatuna in Sri Lanka

Andere tips in het zuiden van Sri Lanka

Ben je ervan overtuigd dat het zuiden van Sri Lanka absoluut in je route meegenomen moet worden? Bezoek dan ook de plaatsjes Hiriketiya, Dickwella en Mirissa. Stuk voor stuk heerlijke plekken aan het strand!

→ Bekijk hier al onze Sri Lanka artikelen