Wil je budgetproof naar de Malediven? Dan is het eiland Maafushi, dat bij de Kaafu-atol hoort, dé plek om naartoe te gaan! Je kan hier, nadat je op Male aankomt, gemakkelijk en goedkoop naartoe varen met de lokale ferry (dit is goedkoper maar iets langzamer) of een speedboat (ietsje duurder, maar doet er maar 20 minuten over). Maafushi is een lokaal eiland in plaats van een resort eiland, waardoor er betaalbare accommodaties te vinden zijn. Het is een van de grotere eilanden van de Malediven (al is het nog steeds maar +/- 250 meter breed en 1275 meter lang), waardoor er in vergelijking met andere eilanden nog best wat restaurantjes te vinden zijn. En bovenal vind je hier het ultieme Malediven gevoel: Een waanzinnig mooie turquoise zee, zachte zandstranden, onverharde wegen en wuivende palmbomen! Alleen de huisjes en villa’s op palen ontbreken op dit eiland, maar vanaf Maafushi kun je toffe excursies doen en ook dit ervaren voor een dag.
Maafushi: Waar wil je meer over weten:
– To do’s op Maafushi
– Hotel tips voor Maafushi
– Restaurant tips
– Hoe kom je op Maafushi
– Handige informatie zoals beste reistijd
Waarom is Maafushi zo budgetproof?
Denk je aan de Malediven, dan denk je waarschijnlijk ook aan luxe en aan torenhoge prijzen. Maar er zijn een paar redenen waarom het Maledivse eiland Maafushi wel betaalbaar is! Het begint al met het vervoer naar Maafushi vanaf Male. Voor sommige resort eilanden betaal je meer dan 100 dollar per persoon om er te komen per boot of je moet zelfs een vliegtuigje pakken. Maar naar Maafushi kun je in principe al voor een paar dollar. Dit komt onder andere omdat het maar zo’n 26 kilometer vanaf Male ligt (als je de lokale ferry neemt betaal je niet meer dan een paar dollar, neem je de speedboat dan is het hoogstens 25 dollar per persoon), maar ook omdat het een lokaal eiland is. Doordat het een local island is moeten locals hier ook gemakkelijk naartoe kunnen.
Verschil tussen resort eilanden lokale eilanden
Je kon het al even lezen, Maafushi is een lokaal eiland. Dit betekent dat er ook locals wonen en er niet alleen hotels zijn te vinden. In de Malediven wordt onderscheid gemaakt tussen local islands en resort islands. Op de local islands wonen mensen, op de resort islands is vaak één of een aantal hotels te vinden, dit laatste zijn echte toeristen eilanden. Hier gelden ook andere (minder strenge) regels. Sinds een aantal jaar is het pas mogelijk om ook naar lokale eilanden te gaan voor toeristen en mogen locals ook hotels en restaurants hebben. Deze hotels en restaurantjes van locals zijn een stuk betaalbaarder dan luxe resorts en hotels van grote ketens en ook het eten in de restaurants op local islands is meer budgetproof. Naast dat de eilanden qua prijzen verschillen, zijn ook de leefregels verschillend voor resort en local islands. Op lokale eilanden wordt meer rekening gehouden met Islamitische leefregels. Er wordt bijvoorbeeld geen alcohol geschonken én je mag niet zomaar overal in bikini of zwembroek zwemmen. Daarnaast is vrijdag een heilige dag op de Malediven en op deze dag varen er dan ook geen boten naar local islands (met name lokale ferry’s en soms ook speedboats), ook dit is iets om rekening mee te houden in je reisplannen.
→ Hotel tips voor Maafushi: Crystal Sands Hotel en Stingray Beach
Hoe kom je op Maafushi?
Wij vlogen met Qatar Airways naar de Malediven, via een stopover op Doha (lees hier meer over deze stad, het is echt een interessante bestemming om een dag of twee te blijven). Na zo’n lange vlucht, wil je niets liever dan lekker naar je hotel, douchen, tandenpoetsen en zomerse kleren aantrekken. Maar als je op Male landt, zal je eerst een bootje moeten pakken naar een ander eiland voor je vakantie echt kan beginnen. Doe dit gewoon meteen en blijf niet te lang op Male hangen, daar is namelijk weinig te doen, dus regel zodra je aankomt direct een overtocht. Voor de boottocht van Male naar Maafushi zijn verschillende opties:
Optie 1: Speedboat naar Maafushi
Wij hebben voor de speedboat tussen Male en Maafushi gekozen. Dit is net wat sneller dan de lokale ferry en wij hadden wel zin om na onze vlucht gauw op onze bestemming te zijn. De speedboat doet er ongeveer 20 minuten over en vertrekt zo goed als van het vliegveld. Via ons hotel werden tickets voor de speedboat geregeld, wij sliepen op Maafushi bij het Crystal Sands Hotel (en later hebben we ook nog bij Stingray Beach geslapen) en via berichtjes met het hotel regelden we online dat het hotel de boot zou boeken en in zou plannen. Wij betaalden 25 dollar per persoon voor de speedboat. Eventueel kun je ook zelf een boot boeken als jouw hotel het niet kan regelen, dit kan bijvoorbeeld via Icom tours of via Shadow Palm.
De instructies die we van ons hotel kregen voor de speedboat pick up was als volgt: We wisten dat er iemand zou staan met een bordje met “Crystal Sands” erop en die konden we vinden bij de information counter aan de linkerkant van de arrival gate. Omdat het airport op Male niet heel groot is, vonden we dit super snel. We konden bij deze desk ook nog naar het hotel bellen met een gratis telefoon, dit kun je daar gewoon vragen aan degene die achter de desk zit, en zo konden we dubbel checken of we bij de juiste persoon zaten. We hebben uiteindelijk een half uurtje gewacht tot alle andere passagiers van de speedboat er waren (ik denk dat we met tien personen op de boot zaten) en binnen 20 minuten zijn we toen naar Maafushi gevaren. Een super mooie tocht trouwens, want je bent direct omringd door fantastisch blauw water en je komt langs wat andere eilandjes, wat ook voor een mooi uitzicht zorgt!
Optie 2: Lokale ferry van Malé naar Maafushi
Dit is de goedkoopste optie om van Male naar Maafushi te varen. Dit is de boot waar ook locals gebruik van maken en over het algemeen doet deze ferry er wel een stuk langer over dan de speedboat, rekening op 1 a 2 uur. Het fijne is, vooral voor de budget-backpacker, is dat je hier maar een paar dollar (denk aan 1 a 3 euro per persoon) voor betaald. Je kunt zo super goedkoop eilandhoppen. Deze boot vertrekt helaas niet direct uit de haven bij het vliegveld, maar in de haven van Male. Hou er dus rekening mee dat je eerst de veerdienst van het vliegveld naar Male moet pakken, dan moet je met een taxi (of lopen) naar de haven van Male en dan pas kun je de lokale ferry nemen. De tickets kun je direct bij de boten kopen.
De tijden van de ferry zijn als volgt als je met Atoll Transfer gaat:
- Van Male City (vertrek om 15:00u) naar Gulhi (om 16:10u) Sat, Sun, Tue, Wed and Thursday
- Van Gulhi (vertrek om 16:15u) naar Maafushi (om 16:35u) Sat, Sun, Tue, Wed and Thursday
Ga je met transport.mtcc.com.mv en neem je de route Male – K. Maafushi, dan kun je de volgende tijden aanhouden:
- Van Male (vertrek om 10:00u) naar Maafushi (om 11:25u) op zondag, dinsdag en donderdag
- Van Male (vertrek om 15:00u) naar Maafushi (om 16:35u) op zondag, dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag
7 x doen op Maafushi
Benieuwd wat je sowieso wilt en kan doen op Maafushi? Onze 7 must do’s zijn:
1. Chillen & zwemmen bij Bikini Beach
Zoals je hierboven kon lezen, mag je niet overal op het eiland zomaar de zee in duiken in bikini of zwembroek. Dit in verband met de Islamitische leefregels op Maafushi. Gelukkig is er wel één stukje strand waar je in je bikini of zwembroek mag lopen en heerlijk kan zwemmen, dit stuk strand (eigenlijk zijn het meer 2 delen, die omgeven worden door groene bosjes en hotels) wordt Bikini Beach genoemd. Je vindt hier een zandstrand, mooie palmbomen en aan sommigen bomen zijn zelfs fotogenieke schommels gemaakt. Je kan er ook ligbedjes huren, parasols en er zijn op het ene deel een paar terrasjes te vinden. Op het heetst van de dag is het even zoeken naar schaduw, maar verder is het hier echt perfect!
2. Snorkelen
Of je nou met je eigen snorkel op de onderwaterwereld bekijkt terwijl je vanaf het strand weg zwemt of echt met een tour mee gaat, snorkelen moet je hebben gedaan als je op de Malediven bent! Vanaf het strand zul je natuurlijk minder spectaculaire zee wezens spotten, maar ga je met een snorkeltour mee dan is de kans groot dat je walvishaaien ziet, veel meer kleurrijke vissen, schildpadden en van die oranje nemo visjes. Snorkeltours kun je op Maafushi al vinden tussen de 10 en 40 dollar, de prijs hangt een beetje af van waar je allemaal naartoe wilt en bij hoeveel plekken je stopt om te snorkelen. Je kan snorktours boeken via Icom en Shadow Palms, beide zijn niet te missen in het toeristische stukje van Maafushi.
3. Rondje eiland
Het eiland is onwijs klein, maar daardoor is het niet minder leuk om een rondje te lopen. Wij hebben zelf niet het hele rondje gedaan, mede omdat het zo heet was maar ook omdat we op een gegeven moment wel heel erg in een lokaal stukje kwamen waar weinig was te zien, maar we hebben wel veel gezien van Maafushi. Stap gewoon je hotel uit en ga op pad. Slenter door de zanderige straatjes en wandel van het ene naar de andere kant van het eiland, bedenk alleen wel even dat op het zuidelijkste puntje een gevangenis zit. Dat deel hebben wij dan ook overgeslagen, maar de rest is wel grappig om even te zien.
4. SUP’en, kanoën of andere watersporten
Vanaf het strand worden verschillende mogelijkheden voor watersporten aangeboden. Als het je tof lijkt om te SUP’en op een turquoise blauwe zee of als je een uurtje wilt kanoën, dan is dat dus zeker mogelijk. Rondom Bikini Beach of de grotere zandweg die langs alle hotels loopt zitten meerdere tentjes waar je gear kunt huren.
5. Bezoek een Resort Island
Vanaf Maafushi kun je met zogenaamde tours mee waarbij je een dagje naar een Resort Island gaat. Zo kun je, voor een veel lagere prijs, toch de luxe kant van de Malediven ervaren. Tijdens zo’n dagtrip is vaak je lunch en drankjes ook inbegrepen. Benieuwd hoe duur zo’n tripje is naar zo’n bounty eilanden? Prijzen liggen tussen de 40 en 400 dollar per dag. Het ene resort is duurder dan het ander en ook wat inbegrepen is bepaalt de prijs. Een aanrader is bijvoorbeeld het super fotogenieke Fihaalhohi Island Resort (rond de 100 dollar) of het spectaculaire Adaaran Prestige Vadoo Resort (ook rond de 100 dollar). Beide eilanden hebben van die super mooie huisjes boven het water, leuk om naar te kijken en tof om foto’s van te maken. Je vertrekt meestal na het ontbijt voor zo’n tour, rond 10 uur ‘s ochtends, en je wordt dan voor het avondeten weer opgehaald en terug gebracht. De prijs klinkt trouwens duur, maar besef je even dat het ook wel meevalt als je nagaat dat een nachtje in een watervilla op Fihaalhohi rond de 800 euro kost (al hebben zij ook basic opties van 350 euro) en op Adaaran rond de 700 euro kost. Ook is vaak eten en drinken voor zo’n dag inbegrepen, dus dat spaar je weer uit op Maafushi.
6. Sandbank Excursion
Een andere tour die nog tof is om te doen, dat is een sandbank excursion. Je gaat dan met een bootje naar een nabijgelegen zandbank en vanaf dit onbewoonde eiland kun je mooi zwemmen en snorkelen. Super fotogeniek! Neem wel een parasol mee, want aangezien er geen bomen zijn en de zon hier nogal fel is, verbrand je echt binnen no time. Zo’n sandbank excursion kost meestal rond de 20 en 30 dollar. Check even of er ook drankjes en lunch bij inbegrepen zijn!
7. Eilandhoppen
Je kan ook besluiten om zelf te gaan eilandhoppen op de Malediven vanaf Maafushi. De lokale ferry kan je naar eilanden in de omgeving brengen maar je kunt ook via Male doorreizen naar andere eilanden. Lees hier meer over eilandhoppen op de Malediven
Hotel & Restaurant tips
Benieuwd wat toffe plekken zijn om te overnachten op Maafushi en waar je leuk kunt eten? Hieronder vind je onze tips, oh en kies niet per se voor een hotel op Bikini Beach, het eiland is zo klein dat je echt overal binnen no time bent. Alles is hoogstens 5 minuten lopen. Pin jezelf dus niet op het zwemstrand vast, wij vonden het zelfs wel lekker om wat verder te zitten, dan kun je net wat meer rondlopen en rondkijken.
Hotels op Maafushi:
- Crystal Sands Hotel: Wij sliepen hier, vrijwel direct tegenover het haventje, en boekten een kamer inclusief diner. We hebben hier 3 nachten geslapen.
- Kaani Village & Spa: Mooi hotel en het heeft ook een zwembad
- Siesta: Een van de goedkoopste opties op Maafushi (rond de 40 euro per nacht voor 2 personen)
- Arena Beach: Heeft een rooftop zwembad (en lekkere koffietjes op het terras beneden)
- Stingray Beach Hotel: Dit zit niet aan het strand, maar was wel betaalbaar en gezellig met een leuke binnentuin, we hebben hier 2 nachten geslapen.
Restaurants op Maafushi:
- Crystal Sands: Ideaal voor een buffet diner, vaak hebben ze vers gevangen vis
- Mr.Octopus: Lekkere lunch (hebben onder andere ook pizza, mocht je daar trek in hebben)
- Arena Beach: Voor goede koffie zijn we hier vaak naartoe gegaan
- Smoothie stand: Vlakbij Bikini Beach staan twee stands die verse smoothies en kokosnoten verkopen
- Hot Bites: Een van de meest betaalbare spots om te eten met snacks, patatjes en pizza
Beste reistijd
Als je niet op let, kun je zomaar in het storm en regenseizoen op de Malediven belanden. En dan is het hier echt niet zo paradijselijke helaas! Je reisperiode even dubbel checken, kan dus echt geen kwaad. De beste reistijd voor de Malediven? Dat is van december tot en met februari, het is dan vaak zonnig en helder weer. Soms kunnen november en de maanden maart, april en mei ook nog goed zijn, maar de kans op regen is dan wel wat groter. Onze zomervakantie kun je het beste mijden, dan is het weer vaak stormachtig en onvoorspelbaar.
Maafushi is een Islamitisch eiland
Wat veel reizigers vergeten is dat de Malediven Islamitisch zijn. Hierdoor zijn er, net als in het Midden-Oosten en bij bestemmingen als Qatar of Oman, wat strengere leefregels dan in Nederland waar je rekening mee moet houden. Deze regels gelden overigens vooral voor lokale eilanden (als Maafushi) en niet op resort eilanden. Denk daarbij aan het volgende: In het toeristische gedeelte van Maafushi kun je prima in een zomerjurkje of blotere outfit rondlopen, maar kom je in het stuk waar meer locals wonen dan is dat eigenlijk not done. Ook mag je niet overal zomaar zwemmen, in bikini zwemmen mag alleen op Bikini Beach. Verder wordt er geen alcohol geschonken op het eiland, maar er zijn wel zogenoemde party boats die iets verderop liggen en waar je wel een drankje kunt doen. In de haven vind je verschillende mensen die je hier mee naartoe kunnen nemen.
Je reis naar de Malediven plannen?
Eigenlijk kun je in 3 stappen je reisje naar de Malediven plannen:
- Boek een vlucht: Wij vlogen met Qatar Airways naar de Malediven
- Vind een hotel of Airbnb: Dit kan het best via Booking.com
- Regel je boottocht: Je kan met een speedboat of local ferry van Male naar Maafushi
Meer lezen over de Malediven?
De Malediven: De ultieme route voor wie (budgetproof) wilt eilandhoppen! Wil je backpacken op de Malediven? Ga naar paradijselijk én betaalbaar Rasdhoo! Backpacken in de Malediven met een klein budget, het kan! Damn, de Malediven staan na deze video hoger dan ooit op onze bucketlist!Wil je naar de Malediven?
Gespot voor jou:
Vliegtickets naar Malediven vergelijken Met TUI complete vakantie naar de Malediven De leukste hotels in de Malediven