Backpacken Malediven

Backpacken in de Malediven met een klein budget, het kan!

De Malediven, een droombestemming en een bucketlist dingetje voor de meeste mensen. Helaas denken de meeste reizigers dat een reis naar de Malediven niet haalbaar en veel te duur is, dit valt in de praktijk gelukkig mee en het is zelfs voor de backpacker prima te doen! Geloof je ons niet? Check hieronder onze tips, dan zie je meteen dat backpacken in de Malediven ook kan met een klein budget!

De beste budget-tip die we je kunnen geven voor de Malediven…

De allerbeste en eerste budget-tip die we je willen geven: Reis altijd samen met een reisbuddy naar de Malediven! Dit heb je namelijk zeker nodig als je met een klein budget naar deze eilandengroep wilt afreizen. En waarom is zo’n reisbuddy dan zo belangrijk? De grootste kosten van de Malediven zitten hem in je accommodatie, als je dit door 2 kunt delen scheelt dit al erg veel. Reis je niet met iemand samen? No worries, ik heb mijn reisbuddy met een simpele Facebook oproep gevonden!

De beste budget-tip voor de Malediven: Reis met iemand samen!

Fulidhoo

Backpacken Malediven Fulidhoo eiland Backpacken Malediven eiland Fulidhoo Fulidhoo in de malediven backpacken

Vliegen naar de Malediven

Hoe kom je met een beperkt budget bij de Malediven? Een vlucht vanuit Nederland is vaak erg duur en raden we je dan ook niet aan als je er goedkoop naartoe wilt vliegen. Het beste is om de Malediven te combineren met een andere bestemming in Zuid-Oost Azië. Zo worden de Malediven vaak gecombineerd met Sri Lanka. Vanaf Colombo is een retourtje ongeveer € 170 en deze zijn prima te vinden op sites als Skyscanner.nl. Als je niet vanuit Sri Lanka komt, zoals ik, kun je vanaf Kuala Lumpur ook goedkoop vliegen. Zo vloog ik voor niet meer dan € 70 naar de Malediven en voor € 100 door naar Ho Chi Minh in Vietnam. Het helpt vaak als je wat flexibel bent met data, zo kan het een paar tientjes schelen als je een paar dagen eerder of later vliegt.

Kosten voor je vlucht naar de Malediven: Tussen de 70,- en 100,- euro enkele reis.

Vervoer tussen de eilanden

De Malediven bestaan uit meer dan 1.000 eilanden en het verbaasd je dan waarschijnlijk ook niet dat het vervoer op de Malediven voornamelijk over water gaat. Dit is mogelijk op 2 manieren, met de publiekelijke ferry of met een speedboot. Wanneer je aankomt op de Malediven land je op de internationale luchthaven van Hulhumale en eigenlijk dien je dan direct de ferry te pakken naar Male, de hoofdstad van de Malediven. Deze ferry gaat iedere 20 minuten en tickets zijn te koop bij de uitgang van het vliegveld. Je komt dan vervolgens bij de hoofdstad aan, dit is echter niet zo’n leuke stad en krijg je ook zeker niet het echte Malediven gevoel. Probeer daarom zo snel mogelijk een ferry te pakken naar een ander eiland, Maafushi is een prima eerste eiland om mee te beginnen. Ferry’s varen iedere dag op diverse tijden, behalve op vrijdag want dat is een rustdag voor de locale bevolking. Op vrijdag vaart alleen de ferry naar Male en van Male naar Vilingili, op dit eiland kun je prima 1 nacht overnachten als dit nodig is. Over het algemeen liggen de kosten van de ferry tussen de € 1 en de € 5 euro, maar dit is afhankelijk van hoe ver weg je gaat. Voor alle tijden van de ferry kun je kijken op: www.mtcc.com.mv of www.atolltransfer.com. De tweede optie is de speedboot. Deze brengt je sneller op bestemming, maar deze kosten al gauw 100 tot 150 dollar per rit. Als backpacker zit je hier niet op te wachten, sla dit dus altijd vriendelijk af.

Kosten voor ferry’s op de Malediven: Een ferrytocht kost tussen de 1,- en 5,- euro.

Kosten voor een speedboot op de Malediven: Dit kost vaak tussen de 100,- en 150,- dollar per rit.

Malediven

Backpacken in Malediven palmbomen strand

Backpacken MaledivenBackpacken Malediven palmbomen

Waar kun je tijdens het backpacken het beste slapen op de Malediven?

Het is sinds 2012 toegestaan in de Malediven om hotels te bouwen en dus niet enkel dure resorts. En als we duur zeggen, bedoelen we ook echt duur, want resorts kosten vaak minimaal 250 dollar per nacht! Dat er nu dus wel hotels zijn, komt voor backpackers goed uit. Als je kijkt op Booking.com staan er verschillende op en een hotelovernachting kost gemiddeld rond de € 30 en € 35 euro. Hier komen nog diverse taxes etc. bij, waardoor de prijs op ongeveer € 40 euro per nacht komt. Als je gebruik maakt van een linkje van Booking.com waarbij je beide 15 euro terug krijgt, komt dit uit op slechts 10 euro per nacht voor 2 personen!

Budget dat je nodig hebt voor hotels op de Malediven: 40,- euro per nacht voor 2 personen en met geluk 10,- euro voor 2 personen als je het slim aanpakt met kortingscodes van Booking.com.

Eten & drinken

Eten en drinken in de Malediven is iets duurder dan in andere Aziatische landen. Bij bijna ieder hotel is ontbijt gelukkig inbegrepen en vaak kun je kiezen uit continental breakfast of Maldivian breakfast. Hier zitten dus al geen kosten aan. Voor een lunch voor 2 personen inclusief drinken betaal je gemiddeld 10 dollar en voor het avond eten kun je eigenlijk op hetzelfde rekenen. Wanneer je van vis houdt ben je wellicht iets goedkoper uit, aangezien dat veel wordt aangeboden op de Malediven. Er zit qua prijs niet veel verschil tussen de restaurants. Locals eten hier ook gewoon.

Kosten voor eten & drinkenr: 10,- dollar voor je lunch en diner inclusief drinken.

Budget voor excursies op de Malediven

Qua excursies kan ik de snorkeltour (package 3) op Maafushi van iCom erg aanraden! Professionele begeleiding, je gaat naar 4 snorkelspots en er is grote kans dat je schildpadden, manta roggen, dolfijnen en haaien ziet. Verder ga je lunchen op een zandbank tijdens de tour en dat alles voor slecht 25 dollar p.p. in totaal. Je bent dan een halve dag weg. Verder zijn er diverse watersporten te doen op de Malediven, zoals Jet Skiën, duiken, Wake Boarden en surfen. Voor een Jet Ski betaal je ongeveer 30 dollar voor 20 minuten en je kan duiken voor ongeveer 40 dollar per duik. Hiervoor raad ik eco dive aan op Maafushi. Deze duikschool is gevormd door ervaren instructeurs van diverse duikscholen. Een discover dive kost hier 65 dollar en ze helpen je dan zowel in theorie als alle beginselen van het duiken.
Een surfboard huren kost gemiddeld 25 dollar per dag.

Budget voor excursies op de Malediven: Ligt tussen de 25 en 65 dollar, afhankelijk van wat je gaat doen.

Snorkelen

backpacken malediven snorkelen schildpad backpacken malediven snorkelen manta rog

Route-tips voor als je gaat backpacken in de Malediven

Ik heb de volgende route afgelegd toen ik ging backpacken in de Malediven: Hulhumale – Male – Vilingili – Male – Maafushi – Fulidhoo – Male – Thulusdhoo. Zo achteraf vind ik deze route nog steeds prima. We hebben 1 nacht overnacht op Vilingili, 3 nachten op Maafushi, 1 nacht op Fulidhoo en 3 nachten op Thulusdhoo. De nacht op Vilingili was noodzakelijk gezien ik op een vrijdag aankwam, op vrijdagen gaan er geen ferry’s dus dan kan je niet doorreizen. Als je op een andere dag aankomt dan zou ik direct naar Maafushi gaan. Hier krijg je al meteen het echte Malediven gevoel, maar er is ook nog genoeg te doen. Verder is 1 nacht op Fulidhoo echt voldoende, dit is een prachtig eiland met de mooiste stranden echter is hier heel weinig te doen. Daarna zijn we naar Thulusdhoo gegaan, op dit eiland staat surfen redelijk centraal. Er zijn meerdere surfspots, al moet je voor sommige wel wat meer ervaren zijn.

Praktische tips voor als je gaat backpacken op de Malediven

Het belangrijkste geloof op de Malediven is het Islamitisch geloof, wat als gevolg heeft dat er geen alcohol wordt geschonken. Bij de grotere eilanden zoals Maafushi en Thulusdhoo liggen wel zogeheten alcohol boten waar je naartoe gevaren kan worden om daar wat te drinken, al kost een biertje hier al gauw € 4,50. Door het geloof is het voor een vrouw ook niet geoorloofd om overal in bikini op het strand te liggen, hiervoor zijn op ieder eiland bepaalde ‘bikini-beaches’.

Verder is het goed om te weten dat op de kleiner eilanden geen ATM’s zijn te vinden, op Maafushi is er wel een. Zorg dat je dus altijd voldoende cash pint. Je kan ook overal met dollar betalen en ook bijna altijd met je creditcard. Het is dus handig om naast cash en je gewone pinpas ook een creditcard mee te nemen.

→ Bekijk hier al onze Malediven artikelen