Wist je dat je ook Fair Trade reizen kunt boeken naar Afrika?

We eten steeds meer Fair Trade producten. Steeds meer mensen kopen woonspullen of kleding die Fair Trade is, zo is ook de We Are Travellers tas een Fair Trade product! Maar is het eigenlijk ook mogelijk om in Nederland Fair Trade reizen te boeken? Sinds kort wel! Footprint Travel, de reisorganisatie waarmee wij ook naar Zuid-Afrika zijn geweest, heeft namelijk de Gedragscode van Fair Trade Tourism getekend. Hierdoor is Footprint Travel de 3e reisorganisatie die Fair Trade reizen naar Afrika mag verkopen in Nederland.

Wanneer kun je een reis een Fair Trade Holiday noemen?

Ik hoor je denken: “Wanneer is een reis dan een Fair Trade reis?” Dat zit als volgt: Bij een Fair Trade Holiday vindt minimaal 50% van de overnachtingen plaats in een FTT (Fair Trade Tourism) gecertificeerde accommodatie.  Een accommodatie moet hiervoor voldoen aan maar liefst 200 criteria op het gebied van eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden, eerlijke inkoop en management, maar ook respect voor mensenrechten, cultuur en natuur hebben. Wanneer een reis een Fair Trade reis is, kun je dat zien aan onderstaande keurmerk waarin ook “Fair Trade Holiday” staat. Een reisorganisatie mag zich verder pas aanbieder van Fair Trade reizen noemen als ze gekeurd zijn door de FTT. Vooralsnog gaat dit vooral om reizen die naar Afrika gaan.

Waarom zou je kiezen voor een Fair Trade Holiday naar Afrika?

Paulien van der Geest, eigenaar Footprint Travel kan eigenlijk het beste uitleggen waarom het zo leuk én vooral goed is om voor een Fair Trade reis te kiezen in plaats van een gewone reis: “Als jij de natuur belangrijk vindt én dat welvaart eerlijker wordt verdeeld tussen rijk en arm, dan is een Fair Trade Holiday zeker iets voor jou. Maar óók omdat het je als reiziger een unieke en onvergetelijke ervaring geeft. Deze lodges en guesthouses hebben namelijk allemaal iets speciaals. Je verblijft bijvoorbeeld in een authentieke safari lodge waar je helemaal wordt ondergedompeld in de natuur. Of in een berglodge waar de mensen uit het dorp sámen de trotse eigenaar van zijn, waardoor ze vol passie werken en dat merk je als gast direct aan het contact dat je hebt met de locals. Of je slaapt op een boerderij waar al het eten uit een biologische tuin komt, en dat proef je!”

footprint travel fair trade reizen

Benieuwd naar de Fair Trade reizen die je naar Afrika kan boeken?

Zoals gezegd is Footprint Travel de 3e in Nederland die Fair Trade reizen aanbiedt, op hun site vind je een aantal van hun rondreizen in Zuid-Afrika die dus Fair Trade zijn.