de sfinx van Gizeh, piramides Egypte

De piramides van Egypte: Zo kom je er + Foto tips!

Een vakantie naar Egypte is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de indrukwekkende piramides. Het is voor velen zelfs dé reden om naar Egypte op vakantie te gaan. Er zijn meerdere piramides te bewonderen in het land, waaronder de mooie piramides van Gizeh, Sakkara en Djoser. Deze zijn vanuit de hoofdstad Cairo goed te bereiken, maar ook als dagtocht vanuit Hurghada (een van de bekendste vakantie oorden van Egypte). Maar hoe plan je een bezoek naar de piramides in Egypte tijdens jouw eigen vakantie? Waar vind je de piramides in Egypte precies? En hoe kom je er? We vertellen je er alles over zodat jij deze bijzondere complexen met eigen ogen kunt bewonderen!

Piramides in Egypte

→ Tip: Boek hier je vliegtickets naar Egypte
→ Hotel met uitzicht op de piramides: Guardian Guesthouse of Mena House
→ Mega handig: Kies voor een All inclusive vakantie naar Egypte van TUI

de sfinx van Gizeh

De piramides van Egypte: Een opstapje naar de hemel

Het is wellicht het bekendste beeld dat je van Egypte kent: de imposante piramides in de woestijn. Voor de oude Egyptenaren waren de piramiden een opstapje naar de hemel, zodat de koning die overleed, zo het hiernamaals kon binnen gaan. Daarnaast was het een beeld van de oerheuvel, waaruit het leven is ontstaan. Deze grafmonumenten bevatten gemummificeerde farao’s in prachtige sarcofagen. Met hun meest bijzonder schatten zijn ze begraven in hun piramides.

Piramides en andere bouwwerken

Bij de piramiden is vaak een heel aantal gebouwen en beelden te vinden. Bijvoorbeeld bij de piramide van Cheops, niet ver van Cairo. Verschillende tempels en piramides sieren het complex. De grootste piramide met vlakke zijden is die van Cheops (2540 voor Christus). Deze is ruim 146 meter hoog. Dit is een van de drie piramides van Gizeh, de meest bekende van heel Egypte.

Vanuit Cairo en Hurghada naar de piramides

Je kan de piramides in Egypte op verschillende manieren bezoeken. Je kan zelf alles regelen ter plekke, maar er zijn ook reisorganisaties die alles voor je uit handen kunnen nemen. Ook kun je zelf tours boeken online. Check hieronder de verschillende opties:

Zelf je bezoek aan de piramides plannen

Ga je op eigen houtje naar Egypte en niet met een pakketreis? Dan wil je waarschijnlijk ook zelf je tripje naar de piramides fixen. Dit kun je ter plekke regelen, maar je kan ook vooraf online via sites als Getyourguide een tour boeken. Er worden diverse tours aangeboden en vanaf verschillende vertrekplaatsen. Check bijvoorbeeld deze tours eens:

Met een reisorganisatie naar de piramides

Je kan ook met een reisorganisatie naar Egypte op vakantie en door hen alles laten regelen. Verschillende reisorganisaties als Corendon en Sunweb organiseren bijvoorbeeld complete reizen naar Egypte en nemen daarin ook dagtripjes op vanuit Hurghada naar de piramides van Giza.  Hurghada is een badplaats een stuk zuidelijker dan Cairo en geliefd bij mensen die graag in Egypte op zonvakantie gaan en willen duiken. Vanuit de badplaats is het ongeveer zes uur rijden naar de piramiden aan de westelijke kant van de Nijl. Ga je niet op vakantie naar Hurghada, maar wil je wel de piramides bezoeken? Vanuit Cairo is een trip naar de piramides nog makkelijker te regelen bij verschillende touroperators.

Via deze reisorganisaties kun je op vakantie naar Egypte

De mooiste piramides van Egypte

Lees hieronder meer over de bekendste en mooiste piramides in Egypte:

Gizeh

piramides egypte, Gizeh met Sfinx Gizeh, piramides egypte Gizeh met stad op achtergrond

1. Piramides van Gizeh

Gizeh en de piramiden die je hier kunt bezoeken, liggen heel dicht bij de hoofdstad van Egypte: Cairo. Net onder deze stad ligt de plaats Gizeh, waar de piramiden te vinden zijn. Het complex bestaat uit drie grote piramiden: de Cheops, Cheffren en Mykerinos, een heel aantal kleinere piramiden, de Sfinx en verschillende andere historische plekken. Het lijkt overigens alsof deze bouwwerken midden in de woestijn staan, maar in feite liggen ze aan de rand van de stad.

Deze piramides van Gizeh behoren tot een van de zeven wereldwonderen en je kunt ze nog steeds heel gemakkelijk bezoeken. De Cheops is dus veruit de grootste, daarna volgt de Chefren. Deze is ruim tweehonderd bij tweehonderd meter groot. De graftombe van koning Chefren is in deze piramide te vinden. De Sfinx die bij de piramide hoort, is zo’n twintig meter hoog.

De kleinste piramide is de Mykerinos (Menkaure). Deze is ruim 65 meter hoog en is gebouwd voor farao Menkaure rond 2490 voor Christus. Je kunt een gids boeken in Cairo of bij de ingang van de piramiden of zelf ronddwalen langs de imposante werken.

2. Piramide van Djoser in Saqqara

Een stukje verder dan de piramides van Gizeh, liggen de piramides van Saqqara (ook wel Sakkara). Met name de trap-piramide is zeer indrukwekkend en een stuk minder toeristisch dan welbekend Gizeh. Met een georganiseerde tour kun je hier gemakkelijk komen. Op deze grote, archeologische plek zijn eerder ook heilige dieren begraven.

Interessant om te weten: Djoser is de oudste piramide van Egypte. En ook al is deze piramide eeuwenoud, de trappenpiramide voor farao Djoser is hier nog altijd te bewonderen. Deze liggen wel echt helemaal in de woestijn en zijn heel bijzonder om te bekijken. Deze piramiden zijn nog ouder dan die van Gizeh, dus zeker de moeite waard.

Djoser

Djoser, piramides egypte

3. Egyptisch Museum in Cairo

Wil je nog meer bijzonder schatten zien van de oude Egyptenaren? Breng dan zeker een bezoek aan het Egyptisch Museum. Het nieuwe Grand Egyptian Museum staat aan de rand van Cairo en heeft uitzicht op de piramiden van Gizeh. Je vindt er veel indrukwekkende objecten, van een elf meter hoog standbeeld van farao Ramses II tot aan de schatten uit het graf van Toetanchamon. Al zijn grafschatten zijn tentoongesteld, net als zijn drie doodskisten en het gouden dodenmasker. Hier kom je ook nog veel meer te weten over die bijzondere puntige bouwwerken.

Luxor

tombe in luxor in Egypte Luxor, egypte

4. Tempels van Luxor bezoeken

Tijdens je vakantie in Egypte zijn de piramide en het Egyptisch Museum erg de moeite waard om te bezoeken, maar er is nóg een plek die heel bijzonder is: Luxor. Deze stad ligt een flink stuk landinwaarts, dus het is een eindje reizen, maar je wilt deze plek zeker zien. Je vindt hier namelijk het graf van Toetanchamon, een mega-attractie voor toeristen. Daarnaast zijn er meer indrukwekkende monumenten om te bezoeken.

De stad Luxor ligt aan de oostelijke Nijloever, aan de overkant van de Nijl ligt de Vallei van de Koningen, waar er ruim 65 graftombes zijn gevonden tot nu toe. Je kunt er nu ruim elf bezoeken, maar af en toe gaan er een aantal dicht voor renovaties. Wil je naar de Vallei van de Koningen? Dan boek je van tevoren tickets. Je kunt met zo’n ticket drie tombes kiezen uit een lijst van acht. Daarnaast betaal je voor drie andere tombes nog een beetje extra. Zo kun je de tombe van Ramses I en III bezoeken en die van Ramses V en VI bezoeken. Je komt in de prachtige grafkamers van deze farao’s en ziet de meest kleurrijke afbeeldingen onder de grond.

De meest bijzondere tombe is die van Toetanchamon (of Tuth Ank Amun). In deze tombe ligt het lichaam van de farao nog altijd. Je betaalt hier wel extra om naar binnen te mogen. De mooiste tombe is wellicht die van Seti I, de langste en diepste tombe van de hele vallei. Een bezoek aan deze tombe is wel prijzig, zo’n zestig euro, maar wel heel bijzonder.

Bij Luxor vind je ook nog de Vallei van de Koninginnen, de Vallei van de Werkers en de Vallei van de Nobelen. In de Vallei van de Koninginnen is het een stuk minder druk dan bij de koningen, maar hier vind je ook prachtige wanddecoraties om te bekijken. Je kunt er drie bekijken, en de tombe van Nefertari is een extra bezoekje waard. Die kost wel zo’n tachtig euro. Ook het Ramesseum en de tempel van Ramses III aan de westelijke oever zijn een bezoekje waard. In de stad Luxor vind je daarnaast veel musea, de tempels van Mut en Amon en Luxor.

Een ander super mooi bouwwerk is de Tempel van Karnak, het is zelfs een van de grootste bouwwerken ter wereld en giga fotogeniek. Dit plekje wil je ook niet missen in Luxor.

Foto spots

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Maja Malnar (@majamalnar)

5. De beste fotospots voor de piramides in Egypte

Egypte en dan met name de piramides zijn natuurlijk een walhalla voor elke fotograaf. Oke, je moet wel even wat mensenmassa’s wegdenken hier en daar, maar als dat je lukt en je Lightroom (en presets) een beetje handig in zet, kun je fantastische reisfoto’s schieten! We delen heel graag een paar mooie plekken met je waar je camera gegarandeerd over uren gaat draaien en waar je de beste kiekjes van de piramides kunt schieten:

  • Nine Pyramids Lounge: Vanuit dit restaurant (loop naar het gedeelte voor het hoofdrestaurant, daar is een wat meer casual gedeelte waar je ook een koffietje kan doen en bij mooie kelim kussens op de foto kan) heb je een waanzinnig uitzicht op de woestijn én de piramides. Het kan trouwens wel zo zijn dat je een kleine fooi moet geven om foto’s te mogen maken!
  • Piramide van Cheops (The Great Pyramid of Giza): De meeste mensen blijven voor de piramide staan, wil je dus een foto schieten met minder mensen? Loop dan kloksgewijs om de piramide heen. Grote kans dat op een andere hoek (wat verder dan de hoofdingang) het een stuk rustiger is! Als je jezelf (of een ander reismaatje) handig positioneert in het beeld, kan je hier misschien wel een beeld zonder al te veel andere toeristen schieten!
  • Fotografeer de Sphinx van voren & zijkant: Als je hier naartoe gaat, kun je een fantastische foto van de Sphinx van voren maken, dit is dus nog voor het gedeelte dat je een ticket voor de Sphinx koopt. Een close up is tof om hier te maken, maar ook als iemand op de voorgrond loopt kan je hier juist een toffe foto maken. Ook vanaf de zijkant kun je een mooie foto maken van de Sphinx, je kan aan de zijkant komen door eerst door de tempel te lopen.
  • Guardian Guesthouse: Wil je ergens logeren waar je een fantastisch uitzicht hebt op de piramides? Boek de Guardian Guesthouse of ga er enkel naartoe voor een kiekje! Bij het nog luxere Mena House van Marriott heb je ook fantastische uitzichten op de piramides.
  • Panorama Point / Giza Panorama: Dit is waarschijnlijk een van de meest bekende fotospots, maar als je het ziet snap je wel waarom. Het is een viewpoint vanwaar je 3 piramides heel mooi kunt zien. Het is hier soms wel heel druk, dus hou daar rekening mee.

→ Nog een paar last minute tips: Er wordt op best veel plekken “hulp” aangeboden om een goede foto te schieten. Vaak zijn dit scams. Dus hou dat goed in de gaten en loop niet zomaar met mensen mee. Verder helpt het sowieso om overal vroeg te zijn als je foto’s wilt met zo min mogelijk mensen er op, het kan rondom de piramides giga druk worden. Vooral vrijdagen zijn giga druk.

Bezoek de piramides van Egypte tijdens je vakantie

Wil je ook de piramides van Egypte bewonderen? Trek zeker een dag of acht uit voor je reis naar het land, zodat je alle toffe bezienswaardigheden kunt bekijken en ook nog een paar dagen aan de Rode Zee en het strand door kunt brengen.

Budgetproof naar Egypte

Fijne reisorganisaties waarmee je naar Egypte kan, zijn hieronder te vinden. Voordeel van met een reisorganisatie reizen, is vaak dat het een stuk goedkoper is dan als je zelf alles regelt. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar pakketreizen naar Egypte zijn echt heel budgetproof. Als je dus niet met een al te groot budget naar Egypte op vakantie wilt, zijn deze reisorganisaties echt slim om even te checken:

Avontuurlijke rondreis maken in Egypte

Wil je Egypte op een wat meer avontuurlijke manier beleven? Dan kun je ook een rondreis boeken. Natuurlijk kun je zelf alles regelen, van je vliegticket tot huurauto, tours en hotels. Maar er zijn ook reisorganisaties die toffe verre rondreizen naar Egypte aanbieden. Kijk daarvoor eens bij:

Overnacht met uitzicht op de piramides

Je kan natuurlijk ook gewoon zonder reisorganisatie naar Egypte. Er zijn dan verschillende hotels die extra tof zijn om te boeken, vanuit hier heb je namelijk uitzicht op de piramides vanaf je kamer! Hoe vet is dat? Boek daarvoor (flink op tijd!) bij:


→ Bekijk hier alle artikelen over Egypte