Op culinair avontuur in Parijs: Dit zijn 30 top restaurants!
Je wist het waarschijnlijk al, maar Parijs is dé culinaire hoofdstad van Europa. De Franse keuken staat sinds 2010 zelfs op de UNESCO lijst van “immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid”. Dat zegt genoeg: het kan niet alleen bij een croissant blijven. Eind april treinde ik met de Thalys naar ParijsDeze link opent in een nieuw tabblad voor een 2-daags avontuur vol culinaire hoogstandjes.
Ik deel 3 betaalbare toplocaties met je! Daarnaast heb ik onderaan het artikel nog een hele lijst met restaurants in Parijs voor je verzameld. Zo weet je op elk moment van de dag waar je naartoe moet wanneer je trek hebt!
Les Fables de La Fontaine
Les Fables de La FontaineDeze link opent in een nieuw tabblad is een vernieuwd restaurant in het chique 7de arrondissement, waar ook de Eiffel Toren en Musée d’Orsay te vinden zijn. Het restaurant staat al langer bekend om zijn uitblinkende visgerechten. Tegenwoordig doet het etablissement ook stof opwaaien met een nieuwe chef: Julia Sedefdjian. Sedefdjian is niet alleen een van de weinige vrouwen met een ster op haar naam, ze is met haar 21 jaar (1994) ook de allerjongste Michelin chef in heel Frankrijk.
Schrik niet van de ster; de prijzen zijn onlangs met bijna 50% verlaagd. Tijdens werkdagen kost een lunchmenu bijvoorbeeld €25 (voorgerecht en hoofdgerecht). De reputatie qua visgerechten kan ik bevestigen, maar vooral het zandkoekje met citroen was eigenlijk veel te mooi om op te eten.
In een kort gesprek na de lunch liet Sedefdjian weten dat ze aanvankelijk alleen geïnteresseerd was in crêpes (begrijpelijk), maar dat ze vanaf haar 14e toch naar de koksschool is gegaan. Toen kreeg ze de smaak behoorlijk te pakken. Op de vraag of ze als professionele vrouw in de keuken veel obstakels heeft moeten overwinnen, antwoordde ze “nee”: “Ik heb nooit problemen gehad, het is een nieuwe generatie.”
Les Fables de La Fontaine
Champeaux van Alain Ducasse
Een ander tof adres is de spiksplinternieuwe “ChampeauxDeze link opent in een nieuw tabblad” brasserie van Alain Ducasse. Deze brasserie vind je in het compleet gerenoveerde Les Halles winkelcentrum. Ducasse is vooral bekend om zijn internationale keten van Benoit Bistro’s in steden als Parijs, Tokyo en New York. Hij werd dan ook de eerste chef die in drie verschillende wereldsteden restaurants met drie Michelinsterren bezat. Het Champeaux restaurant hanteert een nieuw concept, namelijk de “brasserie van 21ste eeuw”. Modern oogt het pand het zeker, bekleed in een retro-achtige stijl wat ik als “industrial chic” zou beschrijven.
Mijn persoonlijke favorieten zijn de pâté en croûte en pistachio soufflé met warme caramel. Toen ik er lunchte stond chefkok Bruno Brangea in de keuken. Gelukkig vond hij het geen probleem om even voor mijn camera te poseren.
Een uitgebreide maaltijd van meerdere gangen kan snel oplopen tot een aardig bedrag, maar de prijzen zijn af te stemmen op je budget. Voorgerechten kosten tussen de 6 tot 18 euro, hoofdgerechten tussen de 16 en 32 euro en desserts tussen de 6 en 12 euro. Leuke bonus: ze maken hun eigen chocolaatjes.
Champeaux
Les Caves du Louvre
Een echte Parijse maaltijd is pas compleet met een glas wijn. Les Caves du LouvreDeze link opent in een nieuw tabblad is een pas geopende wijnproeverij en wijnbar, ongeveer 6 minuten verwijderd van het Louvre. Het bedrijf is gevestigd in de 18e eeuwse kelders waar de sommelier (wijnkelner) van Lodewijk XV ooit werkte. Het innovatieve concept achter Les Caves du Louvre is dat je naast proeverij workshops ook een interactieve tour kan maken. Voor de tour hebben ze een gratis app ontwikkeld die correspondeert met 5 verschillende kamers. De kamers horen elk bij een zintuig: tast, geur, smaak, gehoor en zicht. De geurkamer is een spelkamer waar je de juiste geur bij verschillende kruiden moet raden. De smaakkamer is een soort laboratorium waar je alle ingrediënten mag proeven. Zo kom je er precies achter hoe wijn wordt gemaakt.
Voor volwassen is de entreeprijs €11. Bezoekers jonger dan 18 mogen gratis naar binnen. Je kunt ook ‘from scratch’ je eigen wijn samenstellen, maar het studententarief begint al bij €70. Voor €30 heb je een betere deal: je doet de tour, drinkt 3 glazen wijn en neemt een fles wijn mee naar huis met een etiket dat je zelf hebt ontworpen.
Les Caves du Louvre
27 fantastische restaurants in Parijs waar je de hele dag door terecht kunt
Naast deze drie toprestaurants zijn er nog veel meer goede plekken om te eten. Of je nu een enthousiaste foodie bent of gewoon op zoek bent naar een gezellige plek voor een kop koffie of om te eten. Ik heb daarom nog 25 geweldige restaurants, cafés en bakkerijen voor je verzameld!
1. Café de Flore
Adres: 172 Boulevard Saint-Germain, 75006 Parijs
Café de Flore is een legendarisch café dat al meer dan een eeuw lang bekendstaat als ontmoetingsplek voor schrijvers, kunstenaars en intellectuelen. Maar ook als toerist kun je hier prima even neerstrijken. Geniet van een espresso terwijl je de sfeer van de beroemde wijk Saint-Germain-des-Prés inademt.
Wauwww… Zelf ben ik nooit een enorme fan geweest van Frankrijk maar deze foto’s kriebelen toch een beetje. (Is toch weer even wat anders dan mijn afgelopen weekendje weg in Drenthe haha!). Wat raad je, naast de toffe restaurants aan om nog meer te bezoeken in Parijs?
Hoi! Mijn naam is Roselinde en ik ben een creatieve storyteller, reisfotograaf en cultureel analist met een onuitputbare passie om de wereld te verkennen. Stilzitten is niet mijn sterkste punt. Af en toe ben ik thuis in Amsterdam een verhaal aan het tikken, maar meestal ben ik op pad in Europa (en soms daarbuiten), op zoek naar nieuwe verhalen. Op We Are Travellers deel ik de allerleukste bestemmingen en tips.
Wauwww… Zelf ben ik nooit een enorme fan geweest van Frankrijk maar deze foto’s kriebelen toch een beetje. (Is toch weer even wat anders dan mijn afgelopen weekendje weg in Drenthe haha!). Wat raad je, naast de toffe restaurants aan om nog meer te bezoeken in Parijs?