Qeswachaka peru brug

Qeswachaka: Durf jij over deze handgemaakte brug van gras te lopen in Peru?

Op iets meer dan 150 kilometer vanaf Cusco in Peru vind je de beroemde én handgemaakte hangbrug genaamd Qeswachaka. Elk jaar werken zo’n 1.000 Peruanen aan dit bijzondere bouwwerk van 33 meter lang, 1.20 meter breed en dat op een hoogte van maar liefst 15 meter. Dat de brug elk jaar opnieuw moet worden gebouwd, komt doordat de Queswachaka brug is gemaakt van gras. Yep, dat lees je goed: Gras. En dat op 15 meter hoogte boven een machtige rivier en imponerende rotsen… Durf jij er nog overheen te lopen?

Qeswachaka | Peru

Qeswachaka peru brug

Een handgemaakte brug van gras, breed genoeg voor 1 persoon

De Qeswachaka brug die boven de Apurimac River hangt, wordt elk jaar opnieuw herbouwd om de voorvaderen te eren. Het is een van de weinige bruggen die nog echt bedacht is door de Inca’s en de bouwtechnieken zijn dan ook van generatie op generatie overgegeven. Inwoners uit verschillende communities in Peru (zoals Winchiri, Colana, Quehue, Chaupibanda en Choccayhua) komen elk jaar naar deze plek in de Canas vallei om samen het gras (dit speciale gras heet q’oya) tot een brug te vlechten en weven.

Belangrijke verbinding in het Incarijk

Voorheen was Qeswachaka een belangrijke verbinding in het Incarijk, maar tegenwoordig wordt de traditie nog steeds in stand gehouden tijdens het gelijknamige festival dat georganiseerd wordt in juni. De brug is zoals eerder gezegd gemaakt van gras en met name in onderstaande filmpjes kun je goed zien, hoe tijdens het festival de touwen voor de brug van gras worden gemaakt en in elkaar worden gedraaid tot een stevig geheel. Breed is dit bouwwerk trouwens niet, want je kan er eigenlijk maar met één persoon over heen. Bizar om je voor te stellen dat vroeger Inca’s en hun lama’s deze brug meerdere keren per jaar zo overstaken toch?

De beroemde gevlochten brug van Peru: Qeswachaka

Ook leuk om te weten is dat de naam Qeswachaka niet zomaar ergens vandaan komt, deze naam betekent namelijk “Gevlochten brug”. Zo staat het woord “Q’eswa” voor vlechten en het woord “Chaka” voor brug.

Bereikbaarheid: Waar vind je de Qeswachaka brug in Peru?

Wanneer je naar de Qeswachaka brug wilt, dan zul je al gauw merken dat je er alleen kan komen met prive-vervoer of via een (prive)tour. Openbare bussen of colectivos rijden niet helemaal tot aan deze plaats. Regel dus bijvoorbeeld een taxi vanuit Cusco of huur een auto om die kant op te gaan, zo’n rit duurt ongeveer 3,5 uur. Wil je graag overnachten in de buurt van Qeswachaka na de tocht? Dan kun je terecht in het dorpje Sicuani, daar vind je bijvoorbeeld het Wilkamayu Hotel. Vanaf dat hotel is het nog ongeveer 1,5 uur rijden naar de brug.

Qeswachaka op de kaart van Peru:

Qeswachaka peru brug bereikbaarheid

Hoe ze de Qeswachaka brug precies maken? Dat zie je in deze video’s!

Hieronder kun je twee filmpjes bekijken waarin goed te zien hoe met man en macht deze brug wordt gebouwd, super bijzonder:


→ Bekijk hier al onze Peru artikelen