colombia carnival

Dansend door Colombia tijdens het bruisende Feria de Cali & de optochten in Neiva

“Mijn laatste reis naar Colombia was tijdens de Feria de Cali” begint Theo zijn verhaal over hoe hij reizen in Colombia heeft ervaren en hoe hij verliefd is geworden op het land, de muziek, het dansen en houdt van de gastvrijheid van de mensen daar. De Feria de Cali is een feest dat ieder jaar gehouden wordt in Colombia tussen kerst en oud & nieuw. Een week lang is er iedere avond vuurwerk, zijn er optochten en allerlei concerten in het land. Waarbij vele concerten gratis toegankelijk zijn en iedereen van het feest kan genieten. “Colombianen vertelden mij dat het feest niet meer zo groots was als voorheen. Voorheen kwamen er ook grote sterren uit andere Latijns Amerikaanse landen. Dit kwam omdat het feest werd gefinancierd door de drugsmaffia en veel concerten daardoor gratis waren zodat ook de armen naar deze concerten konden. Dit werd echter steeds minder, doordat meer maffia in de gevangenissen terecht kwamen.”

Ontdek muzikaal Colombia

Het feest Feria de Cali begint op kerstavond met een donderend vuurwerk. Op eerste kerstdag loopt vervolgens iedereen die een paard heeft in de grote parade door de stad. Een bijzonder gezicht om te zien, maar vooral ook grappig: “Doordat er heel veel Aguardiente gedronken wordt, zijn de laatste ruiters in de stoet vaak al stom dronken voordat ze vertrokken zijn. Je moet het gewoon meemaken, het is echt een ervaring en we hebben zoveel gelachen.” Zoek maar eens op You Tube naar “Feria de Cali”, dan kun je direct zien hoe bijzonder het feest is of kijk eens hier op de site van Feria de Cali.

Dansend de nacht in tijdens de concerten in Cali

“De tijd dat ik bij Feria de Cali was, was ik als eerst bij het gratis concert van Guayacan in een soort natuurlijk theater. Ik ging ieder avond naar de concerten toe tijdens het feest, ook omdat ik wist dat de concerten in Colombia tot een van de beste feesten behoren.” vertelt Theo enthousiast over zijn belevenissen tijdens Feria de Cali. “Eerder dat jaar had ik al een groot concert meegemaakt in de stad Cali in juni. Ik had ‘s morgens pas gehoord over dat concert en dat het ook uitverkocht was, maar er werd verteld dat er nog wel kaarten op de zwarte markt te verkrijgen waren. Daar kocht ik dan ook mijn kaartje, niet veraf van het podium. Het concert was namelijk in het voetbalstadion van Cali en begon om 18:00 uur. De gehele tribune en het veld stond na het begin al snel vol met swingende mensen met natuurlijke het nationale drankje (Aguardiente) in hun hand. Ik zag o.a. Celia Cruz, Willie Colon, Ray Baretto en heel veel anderen van de Fania Stars. Wat een prachtig feest was dat, salsa dansend met een temperatuur van ca. 30 graden en lichte motregen. Het concert was om 6 uur begonnen, maar ik ben om 03:30 uur weggegaan omdat ik bijna niet meer op mijn benen kon staan van al dat dansen en de drank. Terwijl het concert nog lang niet afgelopen was hoor, iedereen ging nog volop los.”

Festiviteiten in Colombia

De ontdekking van salsa in de Colombiaanse stad Cali

Regelmatig zijn er van deze grote concerten in Cali. Dit komt omdat er in Cali volop discotheken zijn waar je kunt salsadansen. Overdag hoor je ook overal in winkels en op straat salsa, cumbia en vallenato. In 1987 was ik voor de eerste keer in Colombia (Cali en Popayan) en daar heb ik toen kennis gemaakt met de salsa. Door mijn Colombiaanse kennissen in Nederland kwam mijn passie voor de salsa naar boven en in 1993 had ik mijn eerste salsadanslessen in Groningen. Colombia is een prachtig land om door te reizen en nu ook stukken veiliger. Begin 1996 heb ik nog moeten vluchten terwijl ik op reis was van Cali naar Popayan, maar dit soort taferelen lijken nu niet meer of minder voor te komen.

Kleurrijk Colombia

Reizen in Colombia

Wanneer je gaat reizen in Colombia kan je kiezen tussen verschillende gebieden met verschillende temperaturen. Bogota heeft een gemiddelde temperatuur van circa 20 graden, in Cali is het 30 graden, Popayan 25 graden en in Neiva circa 40 graden. Zoals je ziet is het aan de kust warmer en de meeste reizen beginnen in Bogota, aangezien daar ook het grootste vliegveld is. “In Medellin ben ik niet geweest, maar het moet een mooie stad zijn” vertelt Theo die verder ook in Neiva is geweest.

colombia reizen

De missverkiezingen en danswedstrijden in Neiva

“In 1989 heb ik wel het Festival van Bambuco meegemaakt in Neiva. Bambuco is een folkloristisch festival met veel pracht, praal en de mooiste vrouwen van Colombia. Iedere dag begon met een grote carnavalsoptocht door de straten van Neiva en ook tijdens die tocht vloeide de Aguardiente rijkelijk. Op ieder praalwagen stond een Reina, oftewel een miss zoals ze die in Colombia noemen. Alles deed mee bij deze optocht. Zo had je praalwagens met geiten, koeien en zelfs een grote krokodil. Hij zat wel vast op de praalwagen en zijn bek was dichtgebonden, bewegen deed het beest dan ook bijna niet.” De dagen voor dit soort optochten is er al overal muziek in de straten te horen en gedurende het echte feest zijn er allerlei missverkiezingen. “De eerste wedstrijd was er een tussen de missen van de stad, een paar dagen later gevolgd door die van de provincie waar Neiva in ligt en tot slot vond de missverkiezing van heel Colombia plaats. Op de laatste avond was er een grote danswedstrijd waarin volop de Vallenato werd gedanst. Heel indrukwekkend allemaal.” Luisterend naar Theo zijn verhalen klinkt Colombia als een prachtig land qua natuur, muziek en de bevolking. “In die week in Neiva was er ook overal, in ieder dorp en stad feest met livemuziek op het dorpsplein waar jong en oud aanwezig was. Op zo’n feest in een dorp buiten Neiva had ik de eer om met de twee mooiste Reina’s van dat dorp te mogen dansen op de klanken van de band. De volgende dag zag ik een van hen in een van de grote parades en dat was leuk, vooral omdat zij mij tussen het publiek herkende.”

Dansend door muzikaal Colombia

De gastvrijheid en liefde voor muziek in Colombia

“In mijn vier keer dat ik in Colombia ben geweest is de gastvrijheid van de mensen mij altijd bij gebleven, net als de mooiste muzieksoorten, de prachtige natuur en de vele mooie vrouwen die ik ontmoet heb. Ooit was mijn plan te emigreren naar Colombia, zo verliefd was ik op het land. Het is uiteindelijk niet door gegaan, maar ik blijf van het land houden. In 1995 was ik begonnen als salsa dj, maar had nog niet een een dj naam gevonden, maar toen ik in 1996 in Colombia was kwam ik op het idee van een naam door het nummer van Cali Pachanguero van Grupo Niche en zo is de mijn dj naam (dj Pachanguero) ontstaan. Spaanstaligen bevestigen mij de goede keuze voor deze naam. Ik ben dan ook een liefhebber van de Colombiaanse groepen. Tijdens mijn vakanties verbleef ik in een soort pension. Iemand met een heel groot huis die kamers verhuurde. Ik betaalde destijds 150 dollar voor een maand voor de kamer in een huis wat tegen de heuvels aan lag met een prachtig uitzicht over Cali.” eindigt Theo zijn verhaal over Colombia.

Ben jij ooit in Colombia geweest? Laat hieronder weten wat jouw favoriete herinneringen zijn!

→ Bekijk hier al onze Colombia artikelen