jaguars pantanal brazilie

Pantanal in Brazilië: Dé plek om jaguars en ander wildlife te spotten

Een bezoek aan de Pantanal in Brazilië zorgt gegarandeerd voor een unieke ervaring op een uniek stukje wereld! En dan met name het noorden van de Pantanal, want dit is dé beste plek op aarde om jaguars te spotten. Waar de meeste reizigers Campo Grande en Bonito in het zuiden bezoeken, hebben wij in één week tijd juist het noorden ontdekt. Met een huurauto reden wij diep het moerasgebied in om allerlei bijzonder wildlife te spotten en hebben wij gesnorkeld in kraakhelder water bij Nobres. Deze parels in het noordelijk deel zijn nog niet ontdekt door het grote publiek. Er is dan ook veel minder informatie online te vinden. Om die reden leg ik aan de hand van onze reisroute en foto’s uit waarom een bezoek aan het noorden van de Pantanal een onvergetelijke ervaring is!

5 x Dit wil je doen in (het noorden van) de Pantanal in Brazilie

Pantanal Transpantaneira

Pantanal Brazilie dieren

pantanal brazilie jaguars

1. Rij over de Transpantaneira

Cuiabá is het ideale startpunt van je reis door het noorden van de Pantanal. In anderhalf uur rijd je naar Poconé en hier gaat het echte Pantanal avontuur beginnen. Aan de rand van dit dorp ligt namelijk de Transpantaneira. Deze onverharde weg start in Poconé en eindigt 150 km verderop in Porto Jofre, diep in het moerasgebied. Een belangrijke tip: tank de auto vol in Poconé, want langs de Transpantaneira zijn geen tankstations.

De verharde weg gaat over in een kilometers lange onverharde en stoffige weg. Omdat de weg doodloopt, kom je nauwelijks ander verkeer tegen. Al snel spot je de eerste kaaimannen, grote blauwe ara’s en toekans! Maar ook ’s werelds grootste knaagdier, de capibara, kom je onderweg tegen. Je beseft direct dat je je op een uniek stukje aarde begeeft. Houd je ogen open, want er kan zomaar een zeldzame tapir de weg oversteken. Zorg dus dat je fotocamera goed opgeladen is. En niet geheel onbelangrijk: vergeet niet om af en toe omhoog te kijken, want allerlei vogelsoorten komen voorbij. Ook voor vogelliefhebbers is de Pantanal een waar paradijs!

Toekan Pantanal Brazilie

Pantanal Ara Brazilie

capibara pantanal brazilie

2. Overnacht bij een mooie pousada (inclusief maaltijden en tours)

Onderweg passeer je een aantal lodges (ofwel Pousada’s) waar je kan overnachten. Wij boekten twee nachten bij Pousada Rio Claro en dit is wat ons betreft echt een aanrader. Bij een overnachting zijn al je maaltijden en een tour inbegrepen. Kies voor een boot- of wandelsafari, of je gaat als een echte ‘Pantaneiro’ te paard het moerasgebied verkennen. Pluspunt: er is een heerlijk zwembad met uitzicht op het natuurgebied!

pantanal paardrijden in brazilie zonsondergang pantanal in brazilie jaguars spotten in de pantanal brazilie

3. Wildlife spotten bij Porto Jofre

We sluiten de dag af met een geweldige zonsondergang, slapen midden in de Pantanal en worden wakker van de vogelgeluiden. Het is genieten geblazen. Na twee nachten vervolgden wij onze reis naar het eindpunt van de Transpantaneira: Porto Jofre. Onderweg is het goed te merken dat we dieper het moerasgebied in gaan. Hoe langer we rijden, hoe meer de omgeving op de jungle begint te lijken. Porto Jofre ligt aan de rand van de Cuiabá rivier en je vindt er een aantal lodges. Hier starten ook de boottours waarmee je op zoek gaat naar de koning van de Pantanal: de jaguar! Op deze plek heb je de meeste kans om de jaguars te zien en de prijzen liggen in Porto Jofre dan ook hoger dan op de vorige plekken. Voor een overnachting betaal je rond de € 100,00 per persoon. Dit is inclusief alle maaltijden en exclusief tour (ook +/- €100 p.p.). Maar geloof mij: als je over het water vaart en je ziet al die bijzondere dieren, is dat het geld meer dan waard!

Bij het hotel kan je ook de boottour en een gids regelen. Tijdens de middagtour hadden wij per toeval de boot voor onszelf en tijdens de ochtendtour waren er zes andere toeristen bij. Wij wisten de voorste twee stoelen op de boot te bemachtigen en hadden hierdoor zeker het beste uitzicht! Vanaf dat moment is het alleen maar genieten van de betoverende omgeving en alles wat voorbij komt. Van jagende reuzenotters tot een grote anaconda en van een capibara tot aan de jaguar. Voor die laatste komen de meeste mensen naar de Pantanal en dat is zeker logisch. Uiteraard was het ook ons ultieme doel om deze koning in het echt te zien. Hoewel je veel geluk moet hebben, worden deze unieke jagers in het droogseizoen regelmatig gezien en weten de gidsen de beste plekken te vinden. De dieren komen in dit seizoen meer naar de rivier om te drinken en te jagen op badende kaaimannen en capibara’s. Wij waren er in oktober en hebben drie jaguars gezien. Als het dier na lang wachten eindelijk aan de oever van de rivier verschijnt, is dat een magisch gevoel. Wat een prachtbeest!

jaguars pantanal brazilie

jaguar brazilie pantanaljaguars in pantanal brazilie

4. Omgeving Nobres

Daarna was het tijd om de Transpantaneira achter ons te laten. In een kleine vier uur reden we terug naar Poconé, om de volgende ochtend onze route te vervolgen richting Nobres. En daar kregen wij geen spijt van, want ook deze route is adembenemend. De omgeving verandert in een heuvellandschap met allerlei vergezichten. De eerste dagen heeft Brazilië ons al verbaasd, maar ook dit is weer prachtig. Drie uur rijden in dit gebied is zeker geen straf!

Voor wie Bonito in het zuiden van de Pantanal kent, weet dat je daar kan snorkelen in kraakhelder water. Precies dat kan je ook doen in het dorp Bom Jardim. Dit ligt vlakbij Nobres en is zo’n twee uur rijden vanaf Cuiabá. Je pakt je snorkel, duikt het water in en begeeft je direct in een aquarium. De stroming van het riviertje neemt je mee en onder begeleiding van een gids geniet je van de onderwaterwereld. Het geluk was opnieuw aan onze kant, we zagen zelfs zoetwater stingrays!

In Bom Jardim lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Pinautomaten voor Europese pinpassen of creditcards kennen ze niet en er zijn weinig toeristen. Een belangrijke tip: neem voldoende cash mee. Want dat cash heb je nodig om te kunnen snorkelen, maar ook om Lagoa das Araras te bezoeken. Die laatste is een lagune vol met palmbomen en blauwgele ara’s. Vooral met zonsondergang is dit een hele mooie plek!

Pantanal brazilie

Pantanal papegaaien brazilie

Noord pantanal in Brazilie

5. Watervallen kijken bij Chapada Dos Guimaraes

Onderweg terug naar Cuiabá passeer je het nationale park Chapada Dos Guimaraes. Eyecatcher van dit park is een waterval die bijna 90 meter naar beneden valt. Na een korte wandeling kom je uit bij een aantal kleinere watervallen die fijne verkoeling bieden met het warme weer. Hierna is het voor ons helaas tijd om de huurauto in te leveren en het vliegtuig te pakken naar het volgende avontuur. Onze reis door dit paradijs vol met wildlife zit erop, wat hebben we genoten.

Waterval in de pantanal brazilie

brazilie pantanal dieren Pantanal krokodillen dieren brazilie

Zo plan je je (georganiseerde of zelfstandige) trip naar de Pantanal

Voor wie graag zelf op pad gaat en minder budget heeft, is het huren van een auto ideaal. Het is een avontuurlijke manier van reizen en geeft je alle vrijheid. Om comfortabel over de Transpantaneira te rijden is een 4×4 zeker geen overbodige luxe. Voor € 38,00 per dag (exclusief benzine) hebben wij een week lang rondgereden in een mega bak! Wat ons betreft een geweldige manier om de Pantanal te ontdekken en je kan hiermee zeker kosten besparen ten opzichte van een georganiseerde tour. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld in onze huurauto en het is echt het hoogtepunt van onze reis door Brazilië.

Reis je liever georganiseerd en heb je wat meer budget? In dat geval wacht een gids je op bij het vliegveld van Cuiabá. In drie tot vijf dagen laat de gids je de wonderschone natuur zien waarbij overnachtingen, vervoer, eten en meerdere boottours zijn inbegrepen. Perfect voor als je onbezorgd een aantal dagen dit natuurgebied wil verkennen, maar hier hangt een behoorlijk prijskaartje aan. In Nederland zijn er reisorganisaties als Riksja Travel die je kunnen helpen bij het plannen van je Brazilië reis.

Duur van je bezoek aan de Pantanal

Wij hebben een week een auto gehuurd en dat is wat ons betreft precies goed. Op die manier hoefden we niet gehaast de Transpantaneira over te rijden en was er ook voldoende tijd om de omgeving van Nobres te verkennen. Heb je minder tijd en/of budget? Rijd dan direct door naar Porto Jofre, want hier is de kans het grootst dat je oog in oog komt te staan met de meest bijzondere dieren. Drie tot vijf nachten is in dat geval zeker voldoende. Als je besluit om ook door te rijden naar de omgeving van Nobres, dan raden wij aan om daar in ieder geval twee nachten te verblijven.

Beste reistijd

Dit prachtige natuurgebied is slechts een aantal maanden in het jaar te bezoeken. In het regenseizoen treedt de rivier buiten zijn oevers en loopt het gebied onder water. De maanden april t/m oktober vallen in het droogseizoen en in dit seizoen kan je via de Transpantaneira diep de Pantanal in. In het regenseizoen is het onmogelijk om via deze onverharde weg het gebied in te gaan, dus houd hier zeker rekening mee bij het plannen van je reis.

Pantanal natuur brazilie pantanal bezienswaardigheden brazilie pantanal beste reistijd brazilie

Extra tips om je tripje naar de Pantanal te plannen

Tot slot nog een aantal handige tips voor als ook zo’n jaloersmakende trip gaat maken naar de Pantanal!

Neem een fotocamera mee naar de Pantanal: Met een goede zoomfunctie. Alle foto’s bij dit artikel hebben wij gemaakt met een Panasonic Lumix, een handige systeemcamera. Soms zijn de dieren ver weg en zie je ze met het blote oog nauwelijks. De zoom van je camera dient dan tegelijkertijd als verrekijker en je kan direct mooi beeldmateriaal vastleggen.

Portugees: Een klein woordje Portugees spreken is handig! De bewoners spreken zeer beperkt Engels, zelfs bij het autoverhuurbedrijf was dit een uitdaging;

Muggenspray: Neem muggenspul mee en draag lange en luchtige kleding!

Hotels boeken in de Pantanal: De meeste Pousada’s langs de Transpantaneira kan je boeken via Booking.com. Alleen Porto Jofre heeft een beperkt aanbod op Booking.com. Wij vonden via Google Maps het Pantanal Jaguar Camp in Porto Jofre en konden bij aankomst een kamer boeken. Hierdoor hoefden wij maar één (prijzige) nacht in Porto Jofre te blijven. In plaats van een hele dag, gingen wij namelijk twee dagdelen het water op. Aan het einde van het seizoen is het onze ervaring dat je ook zonder vooraf te reserveren naar Porto Jofre kan rijden. Scheelt weer in het budget! Zorg dat je wel op tijd bent, zodat je rond 13.30 uur met de middagtour mee kan.

Budget voor Brazilië: En de laatste tip: zorg dat je voldoende gespaard hebt! Hoewel de manier waarop wij hebben gereisd zeker goedkoper is dan een meerdaagse tour, is een bezoek aan de Pantanal niet goedkoop. Vergeet niet dat het een beschermd natuurgebied is en dat wij als toeristen hier ook ons steentje aan bijdragen. Helaas wordt er nog steeds gejaagd op onder andere jaguars, maar door toenemende inkomsten kunnen de rangers het park nu veel beter beschermen. En zo kunnen wij weer meer genieten van alle prachtige wildlife dat de Pantanal te bieden heeft!

→ Bekijk hier al onze Brazilië artikelen