National park brazilie roadtrip
Nathalie Eenkhoorn

Roadtrip zuid Brazilië | Van Porto Alegre via Aparados da Serra naar Florianopolis

“Bem Vindo ao Brasil” krijgen we als begroeting als we de grens overgaan bij Uruguay en Brazilië inrijden. Vanochtend vertrokken we in alle vroegte vanuit Montevideo en begonnen we aan onze roadtrip met als eindbestemming Ilha de Santa Catarina in Brazilië.

Porto Alegre

Verrassend Porto Alegre

Onze eerste stop in Brazilië is Porto Alegre, wat een verrassing blijkt te zijn. De stad heeft veel culturele centra met verschillende exposities die meestal worden gehouden in mooie koloniale gebouwen. Het gebouw van Santander bijvoorbeeld toont veel verschillende exposities, net als Casa de Culture Mario Quintana, wat voorheen een hotel was. Dit enorme gebouw, het telt maar liefst zeven verdiepingen, is tevens een ontmoetingsplek voor verschillende artiesten. In de ene hal vind je breakdancers en even verderop is een balletgroep een nieuwe geografie aan het oefenen. Op de bovenste verdieping bevindt zich Cafe Santo de Casa, waar je voor 6 reaal (1,38 euro) kunt genieten van live-muziek. Het leuke is dat alle musea en culturele centra gratis entree hebben.

Porto Alegre heeft ook een paar prachtige parken, waaronder het Farroupilha park. In de weekenden vind je hier een markt en Braziliaanse families die hier hun middag doorbrengen. Brazilianen zijn hele vriendelijke, warme mensen. Er wordt bijvoorbeeld vaak begroet met een knuffel en kus, ook wanneer ze je nog maar net leert kennen.

  • Hostel tip: Solar62
  • Uitgaanstip: Quentin Bar

Nationaal park Aparados da Serra

We vervolgen onze weg naar Cambará do Sul, ongeveer 180 kilometer ten noord-oosten van Porto Alegre. Deze plaats is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park Aparados da Serra (entree 6 reaal per persoon). Gelukkig zijn we met de auto, want er rijden geen bussen van deze plaats naar dit nationale park, wat op 18 kilometer (onverharde weg) van Cambará ligt. Ben je hier zonder auto, dan kun je het beste een tour boeken.

We kiezen ervoor om de Cotovelo trail te lopen van pakweg 6 kilometer heen en terug. Bij aankomst in het park vind je een bezoekerscentrum waar je informatie kunt krijgen over de verschillende trails. Zo is er bijvoorbeeld ook een trail van 2 kilometer heen en terug (Vértice), én een trail van 7 kilometer (Rio do Boi) waarbij een gids wordt aangeraden.

De trail die wij lopen leidt eerst door het bos en is makkelijk begaanbaar. Zelfs op een regenachtige dag, het gebied werd al een paar dagen geteisterd door zware regenbuien, is het de moeite waard. Het uitzicht aan het einde van de trail is verbluffend mooi en indrukwekkend. Er zijn verschillende uitkijkpunten waarbij je 600 tot 700 meter diep in de canyon kijkt.

  • Restaurant tip: Bolicho Guabiroba op de weg van Cambará naar het nationale park aan de linkerkant.
  • Accommodatie tip: Vila Ecologica

Ilha Santa Catarina

Rondom Cambará hadden we langer willen blijven, maar we hebben niet veel tijd en vervolgen daarom onze roadtrip in Brazilië naar Florianópolis, of eigenlijk het eiland Ilha de Santa Catarina. We overnachten hier in een Airbnb appartement centraal gelegen op het eiland en in de buurt van Centro da Lagoa. Hier is het ook fijn dat we een auto bij ons hebben, want het eiland is groter dan ik had verwacht.

Het eiland heeft vele mooie stranden. Op Praia Mole vind je een paar leuke strandtentjes vanwaar je met een caipirinha in je hand de surfers kunt bewonderen. Caipirinha is Brazilië’s nationale drank bestaat uit cachaça in een mix met limoen, ijs en suiker. Niet te verwarren met caipiroska dat bestaat uit vodka in plaats van cachaça.

Een ander leuk strand is Praia de Jurere gelegen in het noorden van het eiland. Het strand is wat afgelegen, maar via een steile weg toch te bereiken met de auto. Ook het zuiden, dat minder bezocht wordt, kent een paar mooie, afgelegen stranden waaronder Lagoinha do Leste. Dit strand is alleen te bereiken via een trail van ongeveer een uur wandelen. De auto parkeren we in Pantano do Sul. Als je aan komt rijden zie je een bordje met Thrila Logoinha do Leste. In dit smalle straatje begint na 20 meter aan de linkerkant de trail. Neem je hike schoenen mee en onderschat de trail niet. Na een regenbui is het pad namelijk erg modderig en daardoor ook glad. Neem ook genoeg water en eten mee, want ondanks dat er een bordje met drinken op het strand staat, was er toen wij er waren niets te vinden. Als je eenmaal op het (verlaten) strand bent dan kun je aan de rechterkant nog een stuk omhoog klimmen waardoor je een prachtig uitzicht hebt op het strand en de zee.

  • Restaurant tip: Barba Negra in Centro da Lagoa

roadtrip brazilie route

Ilha Santa Catarina was onze laatste stop en hierna keerden we weer terug, via Porto Alegre, naar Montevideo. Mijn eerste kennismaking met Brazilië en ik ben enthousiast! Benieuwd hoe het is in Montevideo? Dan moet je het artikel: Wat te doen in Montevideo even lezen, al mijn local tips zijn daarin te vinden.

Travel movie van deze roadtrip

Bekijk ook het filmpje dat gemaakt is tijdens deze roadtrip door de bloggers van Hasta la Proxima. Je kan hem hieronder bekijken:

Roadtrip route van Montevideo tot Florianopolis

Roadtrip Brazilie Uruguay

De route & een laatste roadtrip tip

De route die wij hebben gereden naar Florianópolis is iets meer dan 1300 kilometer, waarbij je ongeveer 16 uur onderweg bent. Mocht je meer tijd hebben, dan is een stop in La Pedrera of Punta del Diablo in Uruguay ook aan te raden, voordat je doorrijdt naar Porto Alegre. Het tanken in Brazilië is op dit momenteen stuk goedkoper dan in Uruguay. Wacht dus met tanken totdat je in Brazilië bent, want dit scheelt bijna de helft.

→ Bekijk hier al onze Brazilië artikelen