La Paz Bolivia

Ontdek La Paz per kabelbaan! | Bolivia

Om je wat meer een idee te geven over La Paz, allereerst een korte introductie. De stad La Paz heet officieel “Nuestra Señora de La Paz” en betekend “Onze Dame van de Vrede”. Het is de belangrijkste en meest chaotische stad van Bolivia. Anders dan vele mensen nog steeds denken is La Paz echter niet de hoofdstad van Bolivia, deze eer is toebedeeld aan de veel kleinere stad Sucre. De uitvoerende macht (de president) is wel gezeteld in La Paz, maar de officiële wetgevende macht bevind zich in Sucre.

La Paz is inmiddels ook niet meer de grootste stad van Bolivia, deze plaats is nu ingenomen door Santa Cruz, gevolgd door El Alto. Voorheen was El Alto de arme buitenwijk van La Paz en hoewel beide nog steeds sterk verbonden zijn, heeft El Alto ondertussen ook haar eigen stadsrechten gekregen. Dit betekend dus ook dat het hoogste internationale vliegveld ter wereld (4060 meter hoog) nu niet meer in La Paz, maar in El Alto ligt. In La Paz wonen ongeveer 900.000 inwoners en in El Alto wonen naar schatting 1,2 miljoen inwoners.

Nu vraag je je wellicht af waar La Paz precies ligt? De vallei van La Paz loopt ongeveer van noordwest naar zuidoost Bolivia. Simpel gezegd bevindt El Alto zich aan de ene Kant van deze vallei en wordt de andere kant afgeschermd door het Cordillera Real gebergte met daarachter het machtige Andes Gebergte.

Ontdek La Paz per kabelbaan

Bolivia La Paz Teleferico kabelbaan

De Teleferico kabelbaan van La Paz

Na deze uitleg is het tijd om je meer te vertellen over één van de mooiste nieuwe attracties van Bolivia, de Teleferico (oftewel de kabelbaan) in La Paz! Ik moet toegeven dat ik eerst niet kon geloven dat Evo Morales (de president van Bolivia) in een stad als La Paz (een stad in één van de 5 armste landen in Zuid-Amerika) plannen had om een kabelbaan te bouwen. Mijn verbazing was dan ook nog groter dat die kabelbaan er ook echt hing toen ik in 2014 terugkwam. Waar voorheen niks was, zag je boven La Paz ineens overal de gekleurde gondels van de Teleferico zweven.

Het bijzondere van de Teleferico kabelbaan is dat het in eerste instantie niet voor toeristen gebouwd is, maar als functie heeft de bewoners van La Paz vlot, veilig en goedkoop over grote afstanden te kunnen vervoeren. De Teleferico moet het overvolle verkeer in de stad ontlasten en de hoeveelheid uitlaatgassen terug dringen. Wie al eens in La Paz geweest is weet dat dit geen overbodige luxe is. De Teleferico kabelbaan bestaat uit 3 verschillende routes: Rood, Geel en Groen (de kleuren van de Boliviaanse vlag) en loopt via deze drie routes door de lengte van de vallei tot bovenin El Alto.

La Paz vanaf de Teleferico

Ontdek de hoogtepunten van La Paz vanaf grote hoogte

Toch is voor ons als toerist de Teleferico veel meer dan alleen een vervoersmiddel. De kabelbaan is ook een prachtige attractie om optimaal van de indrukwekkende uitzichten over La Paz en de besneeuwde bergtoppen van de Cordillera Real te kunnen genieten. Bovendien kost het ook nog eens erg weinig, voor 3 Bolivianos (40 Eurocent) kun je elke route van de Teleferico gebruiken.

Welke route is leuk om te volgen met de Teleferico kabelbaan?

Begin in het “Estación Central” in het oude toeristische centrum van La Paz waar je op de Rode Route “Linea Roja” stapt. Onder je zie je het drukke verkeer, de velen marktkraampjes en de reusachtige begraafplaats van La Paz steeds kleiner worden, tot je uiteindelijk aankomt bij de rand van El Alto.

Aangekomen bij El Alto neem je voor ongeveer 20 Bs een taxi naar het station van El Mirador, vanaf daar heb je een prachtig uitzichtpunt over de stad als je naar de straatjes aan de achterkant van het station loopt. Vanuit het Mirador station kun je vervolgens opstappen (3 Bolivianos) op de gele lijn. Met de Linea Amarillo (gele route) reis je in de richting van Libertador, tewijl je onderweg een indrukwekkend uitzicht hebt op de reusachtige Illimani berg.

Wanneer je bij Libertador aankomt stap je over op de Linea Verde (de groene route) en reis je dwars door de vallei van La Paz naar Irpavi, het eindpunt van de groene route en gelegen in Zona Sur. Zona Sur is het lager gelegen (3200 m), moderne en rijke gedeelte van La Paz. Hier is het zeker 5 graden warmer en zijn deluxe villa’s scherp afgetekend tegen de grillige wanden van de vallei van La Paz.

Na kennis gemaakt te hebben met het onbekende en bijzondere Zona Sur van La Paz reis je voor ongeveer 40 Bs (5 Euro) met een taxi in 30 tot 60 min (afhankelijk van het verkeer) terug naar het oude centrum. Als je het rustig aan doet, neemt deze tour in z’n geheel ongeveer een halve dag in beslag, waarvan je 40 minuten in de verschillende Teleféricos zit.

La Paz by night

bolivia-tour-la-paz-teleferico

Openingstijden & bruikbaarheid Teleferico

De Teleférico is tot 22:00 uur open, het is daardoor zeker aan te raden om de Rode en/ of Gele lijn ook eens ‘s avonds uit te proberen. Het is een heel bijzondere ervaring, die je even helemaal doet vergeten dat je in Bolivia bent. En dan de vraag, die menig reizigers zichzelf stellen: Is deze Boliviaanse Teleférico ook veilig? Ik kan je vertellen dat de Teleferico is gebouwd onder leiding van een Zwitsers bedrijf, dus ik denk dat dat wel goed zit.

Meer lezen over Bolivia? Check dan ook dit artikel.

→ Bekijk hier al onze Bolivia artikelen