Contact met locals brazilie

Hoe kom je in contact met locals tijdens het backpacken?

Als er iets leuk is tijdens reizen, dan is dat het contact leggen met locals. Van locals leer je het beste hoe het leven daar echt is, ze vertellen je graag meer over de plek waar ze leven (zo ontdek je dus ook al gauw hidden gems!) en de meeste locals vinden het vooral zo leuk als je gewoon interesse toont. Skip dus soms even die andere backpackers die je in hostels tegenkomt en probeer eens in contact te komen met locals. Natuurlijk is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan ‘even in contact komen’, want niet in elk land is iedereen even toegankelijk. Maar wellicht kunnen onderstaande tips je wel een beetje verder helpen, mocht je tijdens een van je volgende reizen:

Slapen bij een local

Of je nu kiest voor appartementje in Berlijn, een homestay in Thailand, coachsurfing in Amerika of een casa particulares in Cuba. De makkelijkste manier om in contact te komen met locals is door bij ze te gaan slapen. Ook al spreek je elkaars taal niet en is het misschien niet altijd even schoon of fijn (ik snap het heel goed als je je af vraagt in hoeverre je in elk land bij locals thuis wilt slapen), het is wel een enorm leuke manier om een kijkje te krijgen in het ‘gewone’ leven in een land. Je wordt wakker in iemand huis, ontbijt samen, krijgt direct leuke tips voor je dag en ‘s avonds kun je elkaar eventueel weer zien.

Samen op de selfie

Gooi die selfiestok weg en vraag net zoals je vroeger deed of iemand een foto van je wilt maken. En als je durft, vraag vervolgens achteraf om een gezamenlijke selfie of om een foto van de fotograaf. Je hebt dan niet alleen een aantal leuke foto’s, maar je hebt ook nog eens het ijs gebroken voor een kort gesprekje! Vraag of de fotograaf in kwestie nog leuke tips heeft om te bezoeken, wie hij of zij is en of er bijvoorbeeld nog gezellige plekjes zijn om wat te drinken in de buurt. Bovendien is het zo dat in sommige landen locals niet vaak een foto van zichzelf hebben gezien (denk bijvoorbeeld aan Myanmar of het platteland in Indonesie), dus als je dan een foto van hen maakt of van jullie samen is dat voor hen een klein feestje om te zien. Nog leuker is het om een polaroid of fujifilm camera mee te nemen, zodat je de foto ook daadwerkelijk kan geven.

Let’s talk local, leer wat zinnetjes in een andere taal

Of je het nu uit je hoofd hebt geleerd of nog een woordenboekje mee hebt, niks maakt je zo toegankelijk als je een klein beetje in een andere taal kunt praten. Je komt dan open over en je laat eigenlijk gelijk zien dat je interesse hebt in de andere cultuur, doordat je wat van hun taal hebt geleerd. Bovendien kun je zo ook nog gemakkelijk een local aanspreken. Vervolgens kun je met wat gebaren ook nog een heel eind komen. Alvast wat voorbereiden? Hier lees je hoe je proost zegt in verschillende talen.

Neem kleinigheidjes mee

Als je een trekking gaat maken of van plan bent naar een schooltje te gaan, is het leuk om een kleinigheidje mee te nemen. Vooral in wat armere landen kunnen mensen dat zo erg waarderen. Al zijn het stickers, een kleurboek, pennen of iets anders. Je kan er mensen blij mee maken en het is ook een leuke manier om even contact te hebben.

Uit eten of samen koken bij de locals thuis

Je hebt allerlei website via waar je een etentje kunt boeken bij een local thuis. Je kan er dan voor kiezen om gewoon ergens te gaan eten of je kiest juist voor een kookcursus. Zelf heb ik zoiets eens in Marrakech gedaan bij Lala Fatima thuis, een hele bijzondere ervaring omdat ze van alles over haar leven vertelde. Ook hebben we toen samen inkopen gedaan op de markt, zo moesten we onder andere kip kopen en ik kan je vertellen dat was een hele ervaring. Wij hebben dat toen via Riksjatravel geboekt, maar je zou ook bij Withlocals kunnen kijken.

Samen partyen!

Wanneer je een goede dosis spraakwater, lekkere muziek en leuke mensen combineert op een goed feestje kan je bijna niet anders dan mooie herinneringen creëren. Maargoed, hoe ontmoet je de mensen die echt de leuke feestjes kennen en je ook mee willen nemen? Daarvoor kun je eens kijken op ZoolaFix, daar kun je een local nightlife fixer boeken op allerlei verschillende plekken: Party with a local for authentic nightlife, away from home.

Connect met kinderen

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar met kinderen kun je vaak het meest gemakkelijk contact maken. Ga een potje voetballen of speel een spelletje en wie weet ben je binnen no time ook met hun ouders of andere familieleden in gesprek.

Zoek locals op via social media en spreek wat af

Toen ik met een vriendin in Marokko was hebben we op Instagram gekeken of er nog meer reizigers waren op dezelfde plek als waar wij waren. Dat was het geval en na wat korte berichtjes hebben we toen even gemeet in een cafeetje. Zoiets kun je doen met andere reizigers, maar natuurlijk ook met locals. Kijk of er mensen actief zijn en spreek ze aan via Twitter of een ander social media kanaal.

Regel activiteiten of tours bij een local

Je kan vooraf vanalles regelen als je op reis gaat via een reisorganisatie, maar ter plekke een gids boeken of een andere activiteit inplannen kan je natuurlijk ook via locals doen. Zo boekte ik in Cuba mijn salsa danslessen via de casa particulares waar we sliepen, maar bij Withlocals heb ik bijvoorbeeld ook wel eens gezien dat je Thailand kon ontdekken met een rengroepje. Als je dus van hardlopen houdt is dat super leuk om te doen! Verder heb ik in Rio een favela tour gedaan met een lokale gids en dat bij het hostel geboekt waar ik toen sliep. Of maak een fietstocht met een local, ook dat is een leuke manier om mensen te leren kennen en tegelijk een plek te ontdekken. Zo’n fietstocht maakte ik een keer Lille.

En, heb jij nog leuke tips die je toepast om in contact te komen met locals tijdens het reizen?

Laat het hieronder weten in een reactie of schrijf je reactie op social media!