Powerbank test top 5 wakawaka

Mijn plan de campagne om vakantiestress te voorkomen deze zomer

Op reis gaan, nieuwe plekken ontdekken, heerlijk vind ik het. Maar de keren dat vriendlief en ik ruzie krijgen vlak voor we vertrekken, zijn eerder regel dan uitzondering. Want wat kan ik gestresst zijn dat half uurtje voordat we deur achter ons dicht trekken. Zit alles wel in m’n tas? Moet dat ene broekje ook nog mee of heb ik genoeg ingepakt? Waar zijn de paspoorten, aah jij hebt ze al, maar is dat wel écht mijn paspoort? (Yes, ik ben sloom én wil alles dubbel checken) Ooh wacht! Die sjaal moet ook nog in mijn overvolle handbagage: HE! HEB JIJ NOG PLEK!? Met als reactie een enigszins geïrriteerde: Ja hier kan het nog wel bij, maar we hebben nog 15 minuten om de metro te halen dus schiet op! Waarop ik dan standvastig reageer met een puberale “Jahaaa!” waar ik me eigenlijk voor zou moeten schamen als 25-jarige. En als voor m’n gevoel dan 1 seconde voorbij is, roept vriendlief dat we over 3 minuten écht vertrekken. HEEELP!?!

Het moge duidelijk zijn, ik ben een typisch gevalletje vakantie-stresser. Daarom werd het hoog tijd om mijn oude vertrouwde tips en nieuwe voornemens eens  op een rij te zetten die samen mijn anti-vakantie-stress plan zullen vormen tijdens de komende tripjes. Relaxed op reis wordt het nieuwe doel in plaats van alleen relaxed thuis komen! Wie doet er mee of heeft nog een gouden tip?

4 nieuwe anti-vakantiestress voornemens

Voornemen 1. Op tijd beginnen

Niet zozeer met het plannen van m’n reis, maar met het inpakken van spullen. Ooit heb ik me zelfs in m’n hoofd gehaald om een ‘Inpakken voor bestemming X’ blogpost te maken. Ik dacht, optimistisch of over-ambiteus als ik soms kan zijn , dat ik dat nog wel even zou doen voor vertrek: Hell no. Dat zorgde dus alleen maar voor meer stress. Dus stap 1 wordt überhaupt om op tijd te beginnen met inpakken (een vakantielijstje heb ik namelijk al gemaakt) en stap 2, of beter gezegd uitdaging 2, wordt zo op tijd beginnen zodat ik ook ‘Inpakken voor…’ artikelen kan gaan maken! Want stiekem vind ik dat nog steeds best een leuk idee.

Voornemen 2. Van te voren opladen

En nee, dan heb ik het niet over mezelf opladen maar juist over mijn telefoon, laptop, camera en elektrische tandenborstel. Ik moet zeggen dat ik qua opladen van mijn camera al wel goed bezig ben, maar het blijft een uitdaging om een iPhone waarvan de batterij zijn beste tijd heeft gehad ook opgeladen te houden. Mijn goede voornemen is om nu altijd een iPhone oplader in mijn handbagage te doen als ik het vliegtuig in ga, want het komt tegenwoordig meer dan eens voor dat je die in het vliegtuig gewoon kunt opladen via je je USB ingang. Wat betreft laptop, niks zo vervelend om uren op een vliegveld door te brengen terwijl je niks te doen bent. Daarom is een ander voornemen om een keer een powerbank te kopen want daarmee kun je ook je laptop, tablet of iPhone opladen als je on the road bent.

Voornemen 3. Uit bed als de wekker gaat

Ochtendvluchten hebben niet mijn voorkeur. De reden daarvoor ligt vooral bij het vroege opstaan. Want op zich is het best fijn dat het zo rustig is op Schiphol. Maar dat uit je bed komen. Ik ben er geen ster in en op mijn telefoon staat ook zeker niet 1 wekker ingesteld, maar eerder 5 of meer. Dus voornemen nummer 3: Sneller uit bed gaan als ik op vakantie ga, want ook dat zal zeker de vakantiestress verminderen.

Voornemen 4. Het boek ‘Relaxed op vakantie’ lezen én naleven

Niet al te lang geleden lag het boek ‘Relaxed op vakantie’ ineens in mijn postbus van Kosmos Uitgevers. Daarin worden praktische tips gegeven zodat je niet alleen tijdens je vakantie in de vakantiesferen bent, maar ook dat je van te voren je hoofd koel leert te houden. Het slaat eigenlijk ook nergens op dat je stressvol op reis gaat. Vakantie en vrije dagen zijn immers bedoeld om lekker uit te rusten en bij te komen. Dit boek leert je daarom dus te genieten zowel voor, tijdens als na je vakantie. Het boekje kun je voor 16,50 euro kopen, voor jezelf of juist voor iemand die net zo veel last heeft van vakantiestress als ik.

8 Oude en vertrouwde tips om je vakantiestress te verminderen

Vier voornemens. Uitdagingen. Je zou denken dat het do-able is. Maar eerlijk gezegd leef ik met moeite al heel wat andere tips na om zonder stress op reis te gaan. Jaren oefenen levert toch wat op zou je zeggen, al kun je ook wel weer nagaan hoe erg het eerst was als je onderstaande tips leest. Maargoed, hopelijk help ik jullie ook een beetje met mijn oude en vertrouwde tips!

Tip 1. Van te voren een reisbestemming uitzoeken + de bijbehorende visa en inentingen

Er zijn mensen die het liefst een maand van te voren pas bedenken om eens lekker ver weg op vakantie te gaan. Ook zijn er mensen, c’est moi, die besluiten naar Cuba te gaan (lees: Tweede keer backpacken, ik was nog een leek wat betreft reizen) en vergeten dat je daarvoor een visum nodig hebt en wellicht ook wat inentingen. Met als gevolg: Snel naar de ANWB en dokter om het benodigde te halen. En hoe fervent reiziger ik uiteindelijk ben geworden, toen ik naar Myanmar ging twee jaar terug vergat ik dat je voor deze bestemming malaria pillen nodig hebt. Dankzij een super lieve dokter, een spoed bestelling, lag vlak voor vertrek gelukkig een pakketje op de deurmat met de benodigde pillen erin. Dus, tip nummer 1 (en zoals je ziet heb ik ook nog moeite met het naleven ervan): Zoek van te voren een reisbestemming uit, maar kijk ook zeker naar benodigde visa en eisen of aanbevelingen rondom inentingen.

Tip 2. Print je vliegtuig- en hotelgegevens uit of sla ze op je smartphone op

Verschrikkelijk vind ik het om niet te weten waar je hotel is als je aankomt, terwijl je wel degelijk iets hebt geboekt. Of wanneer je vergeet hoe laat je vliegt en je uren (oke, in werkelijkheid vast 10 minuten) moet zoeken voor je je vliegtuiggegevens hebt gevonden. Daarom de tip: Print belangrijke dingen uit, niet alleen vliegtuig- en hotelgegevens, maar maak bijvoorbeeld ook een kopietje van je paspoort. Geen printer? Dan is opslaan op je smartphone ook een idee!

Tip 3. Zorg voor voldoende vermaak

Omdat je tijdens het reizen lang onderweg kunt zijn en soms wel een hele dag aan reizen naar je bestemming kwijt bent, is het wel zo fijn om iets van vermaak mee te nemen. Neem bijvoorbeeld je tablet of laptop mee. Zet voor vertrek je films, series en favoriete muziek erop. Zorg daarnaast voor goede oordopjes, een stevige tablethoes met standaard om je apparaat neer te zetten en een audio splitter om  samen met je reisgenoten van de film te genieten. Niet zo’n fan van beeldschermen tijdens je vakantie? Pak dan een goed boek in of koop nog even snel een magazine pakket op Schiphol. Als je lang moet wachten tijdens het reizen ga je je met voldoende vermaak minder snel irriteren aan elkaar en de tijd vliegt ook zoveel sneller voorbij.

Tip 4. Ken je reis

Deze tip hoort misschien een beetje bij de uitprint tip, maar deze tip gaat over: Ken je reis. Je reis duurt vaak al lang genoeg, dus voorkom dat deze nog langer duurt doordat je verkeerd rijdt of een verkeerde bus neemt vanaf het vliegveld. Heb je bij aankomst geen transfer van het vliegveld naar je accommodatie? Zoek dan van tevoren goed uit hoe het openbaar vervoer in dat land werkt, bijvoorbeeld op reisforums. Ga je met de auto? Vertrouw dan niet enkel op je navigatie. Het zal je maar net gebeuren dat deze onderweg kapot gaat! Dek jezelf in en stippel de route vast uit op je smartphone. Het kost eenmalig data om een kaart of route te downloaden, dus je kunt hem tijdens je reis kosteloos aflezen.  Hier vind je ook allerlei handige apps die je hierbij kunnen helpen. Dit is trouwens ook een handige tip voor als je een excursie gaat doen of wandeling gaat maken tijdens je vakantie. Maak gebruik van de wi-fi verbinding in je hotel of een cafeetje, stippel een route uit en ga op pad.

Tip 5. Bedenk van te voren hoe je naar het vliegveld gaat

Op tijd de deur uit gaan is voor mij nog steeds een opgave, maar inmiddels zorg ik al wel dat ik van te voren weet hoe ik bij het vliegveld ga komen. Het liefst heb ik natuurlijk dat iemand me brengt, maar daar moet ik dan meestal paps of mams voor strikken en met al mijn reisjes hebben die niet altijd zin. Daarom moet ik me meestal tot 9292ov.nl wenden. Tenzij de treinen, trams, metro’s of bussen niet rijden, dan wordt het een taxi. Al is dat nog maar één keer gebeurd toen ik met een vriendin naar Marrakech en Fez ging. Woon je niet in de buurt van de plek waar je vertrekt? Dan kan het fijn zijn om een nachtje te overnachten in de buurt van het betreffende vliegveld of station.

Tip 6: Rust voldoende uit als je met de auto op pad gaat

Wanneer je met de auto op vakantie gaat en een lange rit voor de boeg hebt, is het van uiterst belang dat je goed uitgerust op pad gaat en om de twee uur even 15 minuten rust neemt. Ga liever eerder van huis met veel rustpauzes onderweg dan dat je in één keer uren achter elkaar doorrijdt. Niets levert zoveel stress op als eindeloos proberen door te rijden en eigenlijk is het nog gevaarlijk ook! Zet bijvoorbeeld je Motorola in een Motorola autohouder en stel een alarm in ter herinnering. Dan vergeet je zeker niet dat je even moet stoppen tussendoor.

Tip 7. Let op je spullen

Een grote boosdoener voor stress tijdens de vakantie is het kwijtraken van kostbare spullen. Voorkom dat je spullen beschadigen, kwijtraken of zelfs gestolen worden. Ga je hiken of een dagje naar het strand? Bescherm dan je LG telefoon met een stevige Spirit Case en stop je camera steeds weer terug in de cameratas als je deze niet gebruikt om schade door zand, water of vuil te voorkomen. Ga je een drukke stad in? Draag dan je tas voor je buik en met de ritssluiting naar je toe of schaf een nektasje aan die je vrijwel onzichtbaar onder je shirt kunt dragen. Als je jezelf al een beetje goed beschermd, voorkom je dat je je constant gestresst voelt.

Tip 8. Stay healthy!

Iets wat je makkelijk vergeet tijdens je reis en vakantie is gezond eten. In eerste instantie heb je waarschijnlijk helemaal geen zin om hiermee bezig te zijn, maar als je dit wel doet zal je merken dat je je een stuk energieker voelt! Smeer geen witte bolletjes met hagelslag voor onderweg, maar liever een volkoren boterham met kaas en groenten. Suiker slurpt namelijk energie, terwijl volwaardige voeding je juist meer energie geeft. Drink daarnaast voldoende water, want je verliest veel meer dan normaal. Zorg er verder voor dat je niet te veel uit je ritme raakt of juist op tijd aanpast aan het nieuwe ritme van je vakantiebestemming, dit is ook iets dat je terug vindt in deze tips om een jetlag te voorkomen. Als je uitgerust bent, je energiek voelt, gezond bent, dan zul je je ook minder gestresst voelen.

En dan nu de hamvraag, welke tip vind jij het beste en heb je zelf nog een ultieme anti vakantiestress tip? Laat hieronder een reactie achter!