Wat te doen op Nusa Lembongan tips Cloudland Bar

Ga je voor de eerste keer backpacken? Check deze 10 tips!

Ga je voor de eerste keer backpacken? Dan kunnen wij ons super goed voorstellen dat je met vragen zit of dat je benieuwd bent naar wat nou echt handig is om vooraf al te weten. Sommige tips die hieronder staan hebben wij gedurende onze eerste backpack reizen moeten leren en andere slimme dingen kregen we vooraf al mee van andere reizigers. Allemaal handige kennis voor wie voor het eerst gaat backpacken dus en die we jou ook graag willen meegeven! Lees gauw verder en ontdek de 10 meest handige tips en weetjes!

Eerste keer backpacken: 10 tips!

Wat te doen op Nusa Lembongan tips Cloudland Bar

1. Neem niet te veel mee!

We zien nog veels te vaak backpackers op Schiphol of op reis die zo’n reusachtige tas mee hebben, dat we dit toch nog even moeten benoemen: Neem niet te veel mee! Don’t overpack! Tijdens het backpacken zul je heel gauw merken dat je echt niet veel nodig hebt om lekker te kunnen reizen. Bovendien is de kans groot dat je een favoriete reisoutfit krijgt, die je het grootste deel van de tijd aan zult hebben. Neem dus niet honderd paar schoenen mee, duizend shirtjes en tientallen broekjes. Geloof ons: Dat ga je gewoon echt niet nodig hebben! Ook een handige tip: Koop niet een te grote backpack! Dan kun je niet eens te veel meenemen, omdat het simpelweg niet in je tas past.

En kies een goede backpack uit voor je reis

Je kan natuurlijk een backpack lenen, maar het is ook slim om een eigen backpack te kopen (tip: of om er een voor je verjaardag te vragen) die echt bij jouw lengte en bouw past. Niet elke backpack zit namelijk even lekker en als je verwacht er vaak mee te moeten lopen (bijv. van de bus naar je hostel of zelfs verder) dan is het helemaal chill om een goede te hebben. Als je backpack niet bij jouw bouw past dan kun je veel sneller last krijgen van je rug en ook inpakken is niet bij elke tas even fijn. Verdiep je dus even goed in welke tassen er allemaal zijn en welke het beste bij jou past. Naast dat je het best een goede eigen backpack kunt kopen (we hebben hier handige tips opgeschreven voor het kopen van een backpack), is een flight bag (lees hier precies wat een flight bag is) ook heel fijn om mee te nemen.

eerste keer backpacken Nieuw Zeeland

2. Vooraf alles boeken? Hell no! Boek alleen je eerste overnachting

Wat moet je nou allemaal regelen en vooraf boeken als je gaat rondreizen? Wat wij doen als we gaan backpacken, is alleen een vliegticket boeken. Meestal is dat een retour ticket, zodat we weten waar onze reis begint en waar die weer eindigt. Maar daarnaast laten we zo veel mogelijk open, op de eerste overnachtingen na. Het is namelijk wel onwijs fijn om te weten waar je de eerste nacht of twee nachten slaapt als je net aankomt. Regel dus niet alles, maar zorg wel dat je je vliegticket hebt en een geboekte hotelovernachting. Voor een of twee nachten is al voldoende. Dan begin je je reis een stuk chiller en hoef je niet meteen op zoek naar allerlei dingen. Je weet gewoon precies waar je heen moet vanaf het vliegveld. Je begint je avontuur zo een stuk relaxter en chiller. Vanuit je eerste ho(s)tel kun je vervolgens ook gemakkelijk over de rest van je reis nadenken. Soms boeken wij gedurende het reizen ook nog wel andere overnachtingen vooraf online, maar we hebben ook vaak genoeg ter plekke hostels of guesthouses gezocht. Kijk gedurende het reizen gewoon wat jij fijn vindt en wat bij jouw manier van reizen past maar boek in ieder geval de eerste (en tweede) nacht al thuis.

3. Maak een kopie van belangrijke documenten

Toch best handig om te hebben: Een kopie van belangrijke documenten! Denk daarbij aan een kopie van je paspoort, maar bijvoorbeeld ook van je rijbewijs en zorgverzekeringspasje. Ook kopieën van vliegtickets, visa en je vaccinatieboekje kunnen van pas komen. Helemaal als je de eerste keer gaat backpacken, kan het fijn zijn om alles gewoon goed op orde te hebben. Mocht je dan toch iets kwijtraken, dan heb je er in ieder geval kopieën van. Niet zo’n zin om een hele lading papieren mee te nemen? Dan kun je die kopieën natuurlijk ook gewoon op je telefoon laten staan of in je mail. Net wat voor jou werkt!

eerste keer backpacken Backpack Bestemmingen boek

4. Lees je in!

We love Lonely Planets! Het is inderdaad wel een heel boekwerk wat je in je backpack hebt zitten, maar wij vinden het zo fijn om gewoon alle info die je nodig hebt bij je te hebben. In sommige landen is wifi nog wel eens schaars of de nodige info online niet goed te vinden en in een Lonely Planet kun je alles terugzien wat je écht nodig hebt: Denk aan routes, bustijden of van ander openbaar vervoer, hoe lang het duurt voor je ergens komt, waar leuke hotels zitten, toffe restaurantjes, mooie bezienswaardigheden. Noem het op en grote kans dat het erin staat! Wij kopen dus nog steeds altijd een Lonely Planet reisboek als we gaan backpacken, maar de Millennial Traveller gaat waarschijnlijk voor een digitale variant! Al moeten we ook zeggen dat we blogs ook meer dan eens raadplegen, daar kun je vaak ook wat meer beeldmateriaal op vinden en zo zie je ook meteen of iets is zoals je had verwacht van een plek. Ohja en het boek Backpack Bestemmingen is natuurlijk een must! Maar dat is vooral tof om je vooraf te laten inspireren en je te helpen met kiezen tussen verschillende backpack bestemmingen.

5. Bereid je voor op het slapen in hostels

De eerste keer slapen in een hostel en dan met name in een dorm, kan even gek aanvoelen. Ineens lig je met een groep mensen op een kamer te slapen. Soms zit je in een kamer met alleen vrouwen of mannen, maar andere keren beland je in een gemixte slaapzaal. Dorms kunnen uit een kamer voor 4 personen bestaan, maar ook net zo goed uit een slaapzaal voor meer dan 16 mensen. Soms slaap je met hele rustige reizigers, maar je kan ook zomaar tussen party animals belanden die veels te luidruchtig zijn. Yep, in hostels maak je echt vanalles mee. Iets om misschien aan te wennen, maar ook iets dat heel gezellig is want je ontmoet er super snel andere reizigers. Wij nemen vaak een lakenzak mee als we in een hostel slapen en een backpackslotje, zo kun je je spullen veilig opbergen (bijv. als er kluisjes zijn of je doet je spullen in je flightbag en maakt die dicht met het slotje) en met een lakenzak ben je altijd verzekerd van een schoon bed. Wil je meer weten over het slapen in hostels? Lees deze tips!

Backpack route nieuw zeeland 3 weken zuidereiland_

6. Neem een slotje mee (voor je backpack, maar ook voor kluisjes!)

We zeiden het hierboven al even: Neem een slotje mee! Zo’n backpackslotje is op verschillende momenten handig. Bijvoorbeeld als je een kluisje hebt in je hostel en daar niet standaard slotjes bij zitten. Maar ook als je een flightbag hebt waarbij je de ritsjes extra goed dicht kunt doen met een klein hangslotje. Als wij bijv. met nachtbussen reizen of met een boot, dan doen we onze backpack altijd in onze flightbag en deze vervolgens op slot. Zo voorkom je (hopelijk) dat er iets gestolen wordt en vaak blijft je backpack een stuk schoner. Koop trouwens wel een TSA slotje, als je namelijk een ander soort slotje koopt moeten ze die openknippen bij de Douane als jouw tas eruit wordt gepikt tijdens het controleren. Maar bovendien ben je met een TSA slot ook verzekerd van een extra sterk en kwalitatief slotje. Een TSA slot herken je aan een rood tekentje, maar vaak staat in de omschrijving ook dat het hangslot zo’n kenmerk heeft of niet.

7. Laat je dure sieraden thuis

Dure sieraden of sieraden die er duur uit zien, wij laten ze liever thuis. Als backpacker heb je die dingen echt niet nodig en de kans dat je ze kwijt raakt of dat ze gestolen worden is ook best groot. Je weet maar nooit met wie je op een slaapzaal beland en in sommige landen wil je er gewoon niet te rijk uitzien. Enige uitzondering: Een fake trouwring als vrouw! Soms kan dat helpen en ervoor zorgen dat mannen je meer met rust laten, helemaal als je alleen reist als vrouw. Maarja, je moet zelf bepalen of je zoiets chill vindt om te dragen. Wij hebben dat overigens nooit omgedaan, maar we hebben wel bewust sieraden thuis gelaten vooral tijdens de eerste keren dat we gingen backpacken. Je moet dan nog een beetje wennen aan die manier van reizen en dan is het fijn als je geen aandacht trekt met dure juwelen.

Borobudur tempel yogyakarta java details boeddha beelden

8. Neem gepaste kleding mee

In sommige landen heb je een hoofddoek of sarong nodig als je bijvoorbeeld heilige plekken wilt bezoeken. Zorg dus dat je zoiets meeneemt als je naar een land reist waar je denkt dat dat nodig is. Heb je zelf geen hoofddoek of sarong? Dan kun je er vaak ook een huren ter plekke, maar als je dat meerdere keren moet doen tijdens je reis kan het slimmer en goedkoper zijn om er gewoon zelf een mee te nemen. Plekken waar wij zoiets nodig hebben gehad zijn onder andere: Indonesië, Cambodja, Oman en Turkije.

9. Naast een backpack, is een daypack ook super handig!

Neem niet alleen een  backpack mee, maar ook een daypack! Je gaat namelijk niet de hele tijd met die grote tas rondzeulen, dus zorg dat je ook een kleinere rugzak meeneemt die je bijvoorbeeld kunt gebruiken tijdens het sightseeing, hiken of als je ‘s avonds wat leuks gaat doen. Een klein linnen tasje kan ook handig zijn, die vouw je zo op, neemt weinig plek in en je hebt altijd een tasje dat je mee kunt nemen. Ook handig als je bijvoorbeeld wel eens boodschappen moet doen als je zelf gaat koken in je hostel.

eerste keer backpacken boek backpack bestemmingen

10. Lees je in met het boek Backpack Bestemmingen!

Wij hebben een heel tof boek gemaakt waarin de 23 mooiste reizen voor backpackers staan: Backpack Bestemmingen! Van backpacklanden in Europa tot welbekende backpack walhalla’s in Zuid-Oost Azië. Er komen echt allerlei toffe bestemmingen aan bod. In het boek vind je bovendien per hoofdstuk een route zodat je precies weet hoe je er tof kunt rondreizen en daarnaast vind je praktische tips en inspirerende foto’s, waardoor je meteen op reis wilt. Het boek kost 20,- euro op Bol.com en kunnen ze via daar gratis naar je verzenden. Het is een boek dat ideaal is als je voor de eerste keer gaat backpacken, maar ook als je al vaker op avontuur bent geweest. Ook geeft het je inzicht in hoe het backpackleventje is en dat je eigenlijk allerlei soorten backpackers hebt. Benieuwd geworden? Je vindt het boek Backpack Bestemmingen hier op Bol.com

Zin in je eerste keer backpacken gekregen?

Last but not least: Laat alsjeblieft niemand je tegenhouden als je wilt gaan reizen (oke, alleen als je naar een hele gevaarlijke bestemming gaat of met vreemde vogels wilt gaan reizen, dan is het wel slim om je keuze nog eens te heroverwegen, maar anders… gewoon gaan!). Van reizen leer je zo ontzettend veel. Niet alleen over jezelf, maar ook over andere culturen en andere landen. Het opent je ogen en leert je vrij te zijn. Het is echt een bijzondere ervaring en als je erover twijfelt om voor het eerst met je backpack weg te gaan, kunnen wij dat alleen maar aanmoedigen!

Wil je meer lezen over backpacken?

Lees ook: