What's on your bucketlist

Bucket list: Extra veel ideeën & tips om er zelf één te maken

Een bucket list? Wat is dat? De vertaling is letterlijk ’emmerlijst’ maar het betekent eigenlijk dat het een lijst is van dingen die iemand ooit nog wilt hebben gedaan in zijn leven. Veel reizigers hebben een bucket list, maar ook mensen die misschien niet lang meer te gaan hebben of juist mensen die een boost aan hun leven willen geven (zo kennen wij iemand die een maand lang “Ja!” zijn op alle ideeën die werden geopperd aan haar, om zo wat meer avonturen te beleven en uit een sleur te komen) maken een bucket list.

Fuck-it list in plaats van bucket list?

Er wordt ook wel eens gegrapt dat mensen naast hun bucket list een fuck-it list moeten bijhouden, dingen die ze misschien niet hadden moeten doen of nooit willen mee maken. Of dingen die ze afraden aan anderen? Of waar je juist meer schijt aan moet hebben: Fuck it, ik heb dit gedaan, het was raar maar ik heb er geen spijt van! Het is een beetje een tegenhanger van wat je juist wél wilt.

Waarom delen mensen hun bucket list eigenlijk?

Eigenlijk grappig dat mensen delen wat ze ooit nog willen doen in de vorm van een emmerlijst. Tegelijkertijd is het, naast dat het grappig en inspirerend is, ook heel slim om te doen. Als je namelijk visualiseert wat je wilt en/of je dromen op schrijft, is het op de een of andere manier vaak toch iets wat je ook daadwerkelijk gaat bereiken en beleven. Alsof het realistischer wordt om het doel daadwerkelijk te behalen! Aan de ene kant kan dat hem zitten in dat je, doordat je het hebt opgeschreven, andere beslissingen gaat maken en aan andere kant ben je bewuster aan het leven en zorg je zo sneller dat je je bucket list ook echt haalt.

What's on your bucketlist

Een eigen bucket list maken? Dit is die van ons!

Natuurlijk hebben wij ook een eigen bucket list gemaakt en daarnaast hebben we veel anderen gevraagd wat hun dromen nou eigenlijk zijn. Eerst die van ons lezen? Hieronder vind je waar wij van dromen of ga meteen naar dit artikel en check de bucket list van Karin of de bucket list van Suzanne!

Bucketlist Reizen boek wereldkaart reisboek

In 3 stappen een eigen bucket list maken (en realiseren)

Je kan eigenlijk in een paar stappen een eigen bucket list maken of er in ieder geval mee beginnen. Dat werkt zo:

Kies de vorm van jouw bucket list: Waar ga je je lijst op bijhouden? Gewoon op je laptop? In een mooie notitieboekje of wil je een kant en klaar bucket list boek waar al dingen in staan en die jij kunt invullen? Of hang je liever een bucket list poster op en vul je die in?

Grappige bucket list ideeen of mooie ideeen?: Volgende stap is dat je bijvoorbeeld categorieën gaat maken. Wij zitten vaak met reizen in ons hoofd, avonturen die we nog willen beleven of plekken die we nog willen zien. Maar misschien heb jij meer met eten of koken, dan kun je daar ook een categorie en lijstje van maken binnen je lijst. Denk bijvoorbeeld aan dat je een keer uit eten wilt en alle toetjes van de menukaart bestelt! Of wie weet zijn er grappige bucket list ideeen die je hebt een die je ooit nog waar wilt maken? Je zal niet de enige zijn die ooit nog eens wilt skinny dippen of die iets anders bizars en grappigs wilt doen! Verdeel dus je dromen een beetje onder en je zal zien dat je lijst binnen no time groeit. Je hoeft je lijst natuurlijk niet in een keer af te maken, maar dat kan wel. Wij merken altijd dat onze lijst groeit, zodra we weer een of meerdere dingen hebben afgevinkt.

Vink je lijst af!: Super leuk zo’n lijst en tof dat je hem gemaakt hebt, maar nu is het tijd om dromen waar te maken! Ga er op uit, beleef avonturen, neem een sprong in het diepe en vink zo nu en dan wat van je lijstje af! Oh en weet je niet hoe je een bepaald doel waar moet maken? Klets met andere mensen over je droom! Wie weet ontmoet je op een dag iemand die je gewoon kan helpen om het waar te maken.

Bucketlist Reizen boek reisboek

Meer weten? Kijk deze bucket list film of koop een bucket list boek!

Benieuwd naar een toffe bucket list film? Of wil je juist een boek lezen met inspiratie of tips? Check even het lijstje hieronder!

The Bucket List Film: Deze film kwam uit in 2007 en in The Bucket List film (bestel hier de dvd), een dramatische komedie, geregisseerd door Rob Reiner spelen bekende acteurs zoals Jack Nicholson, Morgan Freeman en Sean Hayes. Even in het kort over The Bucket List film: Een miljonair (Jack Nicholson) en een arbeider (Morgan Freeman) ontmoeten elkaar op een ziekenhuisafdeling voor kanker. Beide mannen zijn terminaal en denken niet lang meer te kunnen leven, terwijl ze nog zoveel willen doen. Je verwacht het misschien al: Ze besluiten uit het ziekenhuis weg te lopen en om de lijstjes met dingen die ze ooit nog wilden doen uit te gaan uitvoeren, hun bucket list realiseren!

Bucket list boek: Wij hebben al meerdere keren geschreven over toffe boeken waarin bucket list inspiratie staat of waarin je juist zelf kunt bijhouden wat je lijstje is. Twee boeken die we sowieso willen aanrader zijn het boek Bucketlist Reizen en het boek Bucketlist Stedentrips. In het ene boek vind je 25 reizen die je ooit in je leven gemaakt wilt hebben, in het andere boek ligt de focus op bijzondere stedentrips.

The Bucket List Book, om zelf bij te houden: Zoek je niet zozeer een boek om te lezen, maar meer een soort notebook of invul dagboek dat je zelf kunt bijhouden? Dan is The Bucket list Book met daarin 500 Things You Really Could Do een toffe keuze! Je kunt deze ook in het Nederlands kopen.

Jouw bucket list poster: Ook nog heel tof, er zijn ook posters waarop je een bucket list kunt bijhouden. Dit kan dus zijn voor 100 dingen die je nog wilt doen, maar ook 100 gerechten die je nog wilt leren maken of proeven. Zo’n lijst kun je thuis ophangen en bijhouden! Hier bestel je zo’n bucket list poster, deze is van het merk Doiy.

Bucket list inspiratie, hoe ziet de lijst van anderen eruit?

Wij hebben meerdere keren interviews gedaan met mensen over hun bucketlist en een aantal hebben we hieronder voor je op een rij gezet! Of lees hier de bucket list van Karin of lees hier de bucket list van Suzanne.

1. De bucketlist van Edith

Edith Huntink van het reisblog travel.create.repeat reist al ruim tien jaar de wereld over, liefst op een eigenwijze manier met rugzak, klein budget en haar Cubaanse vriend Jesús. Ze werkt bij een reisorganisatie en runt naast haar travelblog een eigen contentbureau. In dit gastblog deelt ze de hoogtepunten uit haar reiscarrière en de dingen die nog op haar bucketlist staan.

edith-jesus-samen-cuba

Continent: “Op welk continent wil jij ooit nog eens je voeten zetten en is er dan ook een speciaal gebied, land of plekje dat je daar dan per se wilt zien?”

Ik ben behalve Antarctica op alle continenten geweest – en ik heb nu niet persé de behoefte om voor duizenden euro’s in de kou te zitten. Dus dan zou ik nu zeggen: Zuid-Amerika graag! Ik vind het ‘t meest swingende continent en er zijn nog genoeg landen waar ik niet ben geweest. Op dit moment staat Colombia het hoogst op de bucketlist. Vooral vanwege de enorme afwisseling die je er vindt, van Andesbergen tot jungle en koloniale steden tot Caribisch strand. Plus dat het goed ‘on a budget’ te bereizen is en daar word ik extra blij van. Hopelijk ga ik dit najaar naar Colombia, dat zit in ieder geval in de planning!

Genieten van zon, zee & strand: “Op welk strand zou jij ooit nog eens willen liggen? En zijn er ook stranden waar je al bent geweest, maar die je nooit meer uit je hoofd krijgt?”

Ik zou heel graag eens naar zo’n decadent resort in de Malediven gaan, slapen in zo’n waterbungalow en dan naar een koraalatol met poederwit zand… Waar je dan de enige toerist bent. Hoe bijzonder is dat? En een strand waar ik ben geweest dat ik heel mooi vond, was Praia Santa Mónica op Boa Vista in de Kaapverdische eilanden. Meer dan twintig kilometer strand, al crossend op een quad langs de branding, en geen andere toerist te bekennen. Ik heb tien dagen gebackpackt in Kaapverdië en toen trouwens wel meer pareltjes van stranden gezien.

belize-caye-caulker-tips-ruta-maya

Proeven: “Welk eten zou je wel eens willen proeven in een ander land? En wat heb je al eens gegeten wat onvergetelijk lekker was?” 

Qua eten ben ik het meeste fan van Azië en het Midden-Oosten. Het is zelfs moeilijk kiezen tussen die twee! Ik zou graag naar Vietnam gaan om daar wat culinaire treats te proberen, want daar ben ik nog niet geweest. Verse loempia’s, banh mi, kommen met pho… dat moet toch een culinair feestje zijn daar. En als ik een gerecht moet noemen waar ik nu nog van ga watertanden, is dat zeker de verse kreeft die ik heb gegeten in de vele goede privégerund restaurants (paladares) in Cuba.

Hotel der hotels: “In welk hotel, hostel of ander bijzonder plekje zou jij écht eens een nachtje willen doorbrengen? En zijn er ook hotels waar je eerder hebt geslapen die het noemen waard zijn?” 

Oeff, nou sowieso dus die eerder genoemde waterbungalow op de Malediven. Ik reis meestal op een wat kleiner budget en dan kan zo’n luxe hotel er meestal niet vanaf. Maar gelukkig hoeven fijne slaapplekken niet duur te zijn! In Brazilië sliep ik in prachtige koloniale posada’s voor slechts een paar tientjes per nacht. En in Noord-India in hotels die wel leken op paleisjes, voor nog geen 25 euro per kamer. Mijn favoriet? Een prachtige riad in Marrakech waar ik samen met mijn moeder heb geslapen. Ik heb ook een blogpost geschreven over mijn favoriete slaapplekken wereldwijd!

Stedentrip: “Welke stedentrip staat nog op jouw verlanglijstje?” 

Bij een stedentrip denk ik als eerste aan Europa. Dan staat Barcelona hoog op mijn lijst. Ik ben er drie keer een middagje geweest – omdat ik in de buurt was – en ben alle keren niet veel verder gekomen dan de Ramblas. Zonde natuurlijk, want het lijkt me een gave stad. Wat verder weg zou ik graag een bezoek brengen aan Singapore. Volgens mij is deze stad heel veelzijdig, vind je er heerlijke streetfood en is het een toffe Aziatische metropool.

brazilie-fietsen-rio-de-janeiro

Festival: “Naar welk festival of feest zou jij ooit nog eens willen gaan? En zijn er ook al feesten die je eens hebt bezocht, waarvan je het iedereen aanraad?”

Ik ben niet echt een festivalganger, want ik hou niet zo van drinkende mensenmassa’s. Maar er zijn wel wat internationale festivals die ik graag eens zou willen bezoeken, zoals het Nadaam-festival in Mongolië en Songkran in Thailand. En het favoriete feest dat ik heb meegemaakt, is elke willekeurige avond in Brazilië. Daar weten ze van elke gelegenheid een feestje te maken, of het nou een straatfeest in Salvador da Bahia is of een sambaparty op het strand van Rio de Janeiro. Héérlijk.

Best kept natural secret: “Welk natuurgebied zou jij ooit nog eens willen zien & waarom?”  

Vorig jaar ben ik op de zoutvlaktes van Uyuni geweest in Bolivia, en dat vond ik echt te gek. Ik zou niet erg vinden daar nog eens naar terug te gaan! Ook zou ik heel graag eens naar Rwanda reizen om daar een trekking te maken door de bergen, waar je wilde berggorilla’s kunt ontmoeten. Dat lijkt me heel bijzonder.

backpacken-brazilie-kosten-waterval-iguacu

Ooit nog eens doen: “Wat voor activiteit staat er hoog op jouw verlanglijstje?”

Ik heb culturele antropologie gestudeerd voordat ik in het toerisme ging werken, en daarom ben ik een culturele reiziger die graag markten opzoekt en lokale mensen ontmoet. Een activiteit die ik graag zou doen is logeren in een longhouse op Borneo, waar hele families bij elkaar in een lang houten huis op palen wonen diep in de jungle. Je kunt daar als gast slapen en kijken hoe de mensen wonen. Er zijn heel toeristische longhouses waar je wordt aangekleed in een lokaal pakje voor een fotoshoot, maar ook authentieke waar de bevolking echt nog leeft volgens traditionele gebruiken en je een nacht te gast bent.

Trip down memory lane: “Waar ben je ooit geweest, maar wil je ooit nog eens terug naartoe & waarom?”

Tja, daar kan ik maar éen ding op antwoorden: Cuba! Mijn vriend is Cubaans en ik ben er ondertussen zeven keer geweest. Ik ga vrijwel elk jaar, soms wel twee keer en ik ben er ook eens twee maanden aan een stuk geweest. Het is een bijzonder land en het staat nu echt op de drempel van verandering, met de toenaderingen van Amerika en Cuba en bijvoorbeeld de komst van het internet. Elke keer dat ik er ben zie ik dat er dingen veranderd zijn en dat zal de komende tijd nog zeker zo blijven. Cuba is een van de favoriete onderwerpen op mijn blog, ik heb wel twintig artikelen over Cuba geschreven! Van reizen per huurauto en slapen in casas particulares tot de leukste restauranttips en bezienswaardigheden buiten het gebaande pad.

cuba-reis-trinidad-1

Binnen nu en 5 jaar op reis naar: “Als je echt moet kiezen: Waar wil jij binnen nu en 5 jaar naartoe & waarom?”

Ik zou graag binnen korte tijd naar Iran gaan. Het is een land dat me al jaren trekt en de laatste tijd gaan er steeds meer reizigers naar toe. Dat betekent dat de toeristische infrastructuur wat beter wordt, maar gelukkig wordt het land nog lang niet onder de voet gelopen. Daarom lijkt me nú het ideale moment om te gaan!

Been there, done that: “Zijn er dingen die jij al van jouw bucketlist af hebt kunnen strepen?”

Iets wat heel hoog op mijn bucketlist stond, was het varen over de Amazonerivier in Brazilië in zo’n houten boot en het aan boord slapen in een hangmat. Dat heb ik een paar jaar terug gedaan en ik vond het echt fantastisch. In alle eerlijkheid: je ziet eigenlijk niks van de jungle op de oevers want de rivier is echt kilometers breed, en eigenlijk gebeurt er aan boord ook niet veel. Maar dat vond ik nou juist zo bijzonder, die microsamenleving die er op zo’n boot ontstaat als je daar enkele dagen met elkaar op zit. Het werd een soort van minisoap met allerlei toneelspelers en aktes, heel grappig. En iets anders waar ik ook trots op ben dat ik kan afstrepen: een safari in Kenia, met zo’n busje op de savanne op zoek naar neushoorns, olifanten, giraffen en leeuwen. Dat vond ik echt te gek!


2. De bucketlist van Marjolijn

Marjolijn neemt je mee naar haar reizen en wat ze nog op haar bucketlist heeft staan. Ze vertrok een paar jaar terug al voor een paar maanden op wereldreis en bezocht onder andere Oceanië en Azië, maar ging ook een aantal weken backpacken in India en Nepal. Vandaag vertelt ze wat op de planning staat voor het komende jaar en daarna!

Continent: “Op welk continent wil jij ooit nog eens je voeten zetten en is er dan ook een speciaal gebied, land of plekje dat je daar dan per se wilt zien?”
Na enkele keren naar Azië te zijn geweest en ook Oceanië te hebben bezichtigd gaat mijn volgende trip naar Zuid-Amerika. Landen als Peru, Argentinië en Chili lijken me prachtig qua natuur. Op Lombok in Indonesië heb ik een uitdagende drie daagse vulkanentocht gedaan, waar ik onwijs van genoten heb. Andere reizigers vertelden mij daar dat de Machu Picchu trek in Peru minstens zo uitdagend is. Omdat de toegang voor toeristen tot deze trek steeds beperkter wordt wil ik daar snel heen voordat het niet meer te belopen is!

Genieten van zon, zee & strand: “Op welk strand zou jij ooit nog eens willen liggen?”
Ik zou nog eens op het strand van een van onze Waddeneilanden willen liggen. Niets zo fijn als een weekendje kamperen daar! Je eigen eten maken op een gaspitje en de hele dag buiten zijn. Enkele dagen weg voelen daar al als echt vakantie.

Ooit nog eens doen: “Wat voor activiteit staat er hoog op jouw verlanglijstje?”
Als fanatiek hardloper ben ik altijd alert op leuke loopevenementen. Mijn droom was altijd om de marathon te rennen in een bijzondere omgeving met spectaculaire uitzichten. Die droom gaat deze zomer in vervulling, want ik ben aan het trainen voor de marathon van Ijsland! Oh en daarnaast wil ik ook nog eens echt goed worden in surfen door een langere tijd op dezelfde plek te blijven en te oefenen, oefenen, oefenen.

Proeven: “Welk eten zou je wel eens willen proeven in een ander land?”
Geef mij vers fruit en ik ben gelukkig.

Hotel der hotels: “In welk hotel zou jij écht eens een nachtje willen doorbrengen?”
Voor mij geen luxe resorts met rozenblaadjes op het bed! Het liefst slaap ik in een hutje midden in de natuur. Verblijven op een plek als op de foto hieronder voelt voor mij als een 5-sterren resort.

Stedentrip: “Welke stedentrip staat nog op jouw verlanglijstje?”
Met mijn ouders en broer ging ik vaak rond de koude februarimaand alvast een voorproefje nemen op de lente in Italië.  Zo een stedentrip zou ik graag weer doen. Nadeel is dat het bij thuiskomst in ons koude kikkerlandje nog steeds vriest..

Trip down memory lane: “Waar ben je ooit geweest, maar wil je ooit nog eens terug naartoe & waarom?”
Ik zou graag terug willen naar de Beach Hut in Arugam Bay, Sri Lanka. Wat heb ik me daar thuis gevoeld. De enige plek waar ik met een brok in mijn keel wegging tijdens mijn reis. De overvriendelijke medewerkers, mijn dagritme met surfen en yoga, het slapen in houten boomhutjes, hoe iedereen daar langer blijft dan aanvankelijk gepland,  ik zou er zo weer heen willen!

Been there, done that: “Zijn er dingen die jij al van jouw bucketlist af hebt kunnen strepen?”

  • Surfen op Bali
  • Een vreemde taal leren
    (Zo kan ik o.a. tot 10 tellen en kleine zinnetjes zeggen in Sri Lanka, Myanmar en Indonesië.  Kwestie van zo vaak en veel mogelijk tegen de locals aanpraten)
  • Naar een tropisch eiland gaan (Deze droom ging een paar jaar terug voor het eerst in vervulling)

3. De bucketlist van de twee zusjes Loes & Suus

Deze week staat de bucketlist van de zusjes Loes en Suus in de spotlight. Twee reislustige zussen die al op heel wat toffe plekken zijn geweest, maar nog meer op hun bucketlist hebben staan. Lees gauw verder en ontdek meer van hun reisplannen!

Continent: “Op welk continent wil jij ooit nog eens je voeten zetten en is er dan ook een speciaal gebied, land of plekje dat je daar dan per se wilt zien?”

Suus: Oceanië! Hier ben ik nooit geweest, tenzij je Indonesië meetelt. Het is voor mij namelijk onduidelijk of Indonesië bij Oceanië hoort. Landen als Australië, Nieuw Zeeland en Fiji lijken me fantastisch! Australië is natuurlijk enorm, ideaal voor een lange roadtrip. Dat lijkt me super! Daarnaast staat duiken in het Barrièrerif hoog op mijn wishlist. Ik ben een waterrat, en duiken vind ik zo leuk om te doen! Nieuw Zeeland trekt me vanwege de natuur; al die vulkanen, bergen en meren…  En Fiji… Tja, wat kan ik daar nou over zeggen… Helderblauwe zeeën, afgewisseld met cultuur! Ja, Oceanië wil ik wel van mijn lijstje afstrepen!

Loes: Bij mij staat Zuid-Amerika al heel lang om mijn wishlist. Het continent trekt mij enorm aan door de prachtige natuur, maar ook de mentaliteit van de inwoners. Toch ben ik er nog nooit geweest, mede door de hoge prijs van de vliegtickets. Jammer, want ik ben heel erg benieuwd. Benieuwd of de Zuid-Amerikanen echt de Tango dansen op straat, benieuwd of de sfeer er echt zo relaxed is. Daarnaast zou ik ook erg graag de Uyuni Zoutvlaktes in Bolivia en de Machu Picchu in Peru bezoeken. Deze lijken me beide echt adembenemend mooi!

bucketlist loessuus strand

Genieten van zon, zee & strand: “Op welk strand zou jij ooit nog eens willen liggen? En zijn er ook stranden waar je al bent geweest, maar die je nooit meer uit je hoofd krijgt?”

Loes: Er zijn enorm veel mooie stranden verspreid over de hele wereld! Alleen in Europa zijn er al honderden onontdekte pareltjes te vinden. Toch ligt het strand waar ik nog wel eens op zou willen liggen niet in Europa, maar in Azië. Het is het strand bij de Dode Zee, op de grens van Israël en Jordanië. Dat je blijft drijven in de zee door de hoge hoeveelheid zout lijkt me echt een heel bijzondere ervaring.

Suus: Laatst zag ik in een tijdschrift een fotoreportage over de Molukken, Indonesië. De stranden daar -omringt door tropisch regenwoud – zijn echt heel mooi! Daar zou ik nog wel eens op willen liggen. Mede ook door de onderwaterwereld, die moet er prachtig zijn!

Loes en Suus: De stranden die we beide nooit meer uit ons hoofd krijgen zijn de stranden van Sardinië. Fijn zand, prachtige rotsen en een helderblauwe zee; idyllischer krijg je het in Europa (bijna) niet!

Locals bucketlist loes suus

Ooit nog eens doen: “Wat voor activiteit staat er hoog op jouw verlanglijstje?”

Loes en Suus: Het lijkt ons ontzettend gaaf om te ziplinen door de jungle. Dit kan goed in Costa Rica, maar vast ook wel op andere plaatsen. Maar we hebben ook al zoveel mooie en gave dingen gedaan en gezien op reis! Een tocht door de jungle op Sumatra, olifanten wassen in Sri Lanka, wrakduiken in de Caraïbische Zee, met een sneeuwscooter over besneeuwde ijsmeren crossen in Noorwegen… Allemaal geweldige ervaringen! Maar het meest onbetaalbare is toch echt leuk contact hebben met locals, bijvoorbeeld samen eten, of elkaar een mooi verhaal vertellen. Als we naar een ontwikkelingsland gaan, kopen we in Nederland ook altijd wat schoolspullen en speelgoed voor arme kinderen. Het is echt geweldig om die blije gezichten van de kinderen te zien!

Proeven: “Welk eten zou je wel eens willen proeven in een ander land? En wat heb je al eens gegeten wat onvergetelijk lekker was?” 

Loes: Ik houd voornamelijk van zoete gerechten. Ik ben dus wel fan van tropisch fruit, bijvoorbeeld drakenfruit. Maar je maakt mij ook wel gelukkig met een Arabische Mezze.

Suus: Ik houd erg van Aziatisch eten. Ik word zó blij van eetkraampjes aan de weg zoals in Thailand. Noodlesoep of satéh; het maakt mij eigenlijk niet uit. Daarnaast kan ik gewoon vier weken achter elkaar rijst eten, ik vind dat ook zo lekker!

Loes: Wij vinden Singalees eten (uit Sri Lanka) erg lekker! Daarom zijn we ook wel benieuwd naar het eten in India. Dat is echt iets wat we beide nog wel eens zouden willen proeven.

Suus: Ik zou ook nog wel eens naar een Japans restaurant gaan. Niet per se voor het eten, maar ook voor de inrichting/design van het restaurant en de manier van doen daar.

Festival sri lanka bucketlist loes suus

Festival: “Naar welk festival of feest zou jij ooit nog eens willen gaan? En zijn er ook al feesten die je eens hebt bezocht, waarvan je het iedereen aanraad?”

Loes: Onze familie woont in Zweden. Ondanks dat we daar elke twee jaar komen, zijn we nog nooit bij het Midsommar feest geweest. Door de verhalen van familie, denk ik dat dat wel erg bijzonder om een keer te zien.

Suus: Ik ben vooral benieuwd naar feesten als bijvoorbeeld het Spaanse La Tomatina. Hierbij mag je tomaten naar iedereen gooien. Je moet verplicht witte kleren aan, dus aan het einde van het feest ben je gegarandeerd helemaal vies!

Loes en Suus: In Sri Lanka zijn we naar het Esala Perahera-feest geweest. Dit festival is een eerbetoon aan een van de belangrijkste relikwieën van Boeddha; de heilige tand. Tijdens het festival is zijn er (vuur)dansers, vuurspuwers, olifanten, muzikanten; echt te veel om op te noemen. Tijdens dit festival vielen we van de ene verbazing in de andere, want Sri Lanka was onze eerst eerste verre bestemming in Azië.

Hotel loes suus bucketlist

Hotel der hotels: “In welk hotel, hostel of ander bijzonder plekje zou jij écht eens een nachtje willen doorbrengen? En zijn er ook hotels waar je eerder hebt geslapen die het noemen waard zijn?” 

Loes: Het is wel moeilijk kiezen welk hotel of hostel het bijzonderste was. In Egypte sliepen we tijdens een rondreis een paar dagen in een hotel in Caïro. Hier kwamen we ’s avonds aan. De volgende ochtend deden we de gordijnen open, en we keken uit op de Piramide van Gizeh. Dat was zo’n gaaf moment! De vorige dag hadden we de piramides namelijk helemaal niet gezien.

Suus: In Amerika sliepen we midden in de woestijn in een piepklein hotel. Het hotel heette Nipton, lag ook in Nipton, en was daarnaast ook het enige hotel in Nipton. De rust die daar heerste is echt heel ontspannend.

Loes: Ik ben gek op het bos, dus ik zou ooit nog wel eens in een boomhut willen slapen. Als dat in de jungle is, vind ik het ook wel goed hoor, trouwens! Lijkt mij echt fantastisch!

Suus: Een onderwaterhotel lijkt mij erg gaaf! Dat je naar buiten kijkt, en dat je de meest kleurrijke vissen ziet; dat is toch tof? Het is wel een beetje duur, dus ik moet eerst nog even sparen…!

Loes: In Nederland zijn ook heel veel B&B’s. Hier zou ik ook nog wel eens willen overnachten. Ik denk dat dat wel gezellig is. Nederland is heel mooi, alleen dat vergeten wij Nederlanders soms even, helaas.

Hotel der hotels loes suus

Stedentrip: “Welke stedentrip staat nog op jouw verlanglijstje?” 

Loes: Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, terwijl ik daar al jaren graag naar toe zou willen gaan. Op de foto’s ziet het er uit als een bruisende, historische en culturele stad. De leukste stedentrip heb ik gemaakt in hetzelfde land; deze ging naar Düsseldorf. Het was bijna Kerst, dus er waren overal kerstmarkten. Dat in combinatie met lekker eten maakt Düsseldorf een echte aanrader om te bezoeken.

Suus: Een hele mooie bestemming voor een stedentrip is Barcelona, in Spanje. De kunst daar is heel bijzonder om te zien. Het is sowieso een hele gezellige stad. Op mijn wishlist staat een stedentrip naar Athene. Griekenland is een prachtig land, dus de hoofdstad zal ook wel gaaf zijn!

Bucketlist loes en suus slang

Best kept natural secret: “Welk natuurgebied zou jij ooit nog eens willen zien & waarom?”  

Loes: Gekke dieren, die je bijna nergens anders ziet; alleen om die reden zou ik al naar de Faeröereilanden gaan. De natuur op deze eilanden is ook adembenemend.

Suus: Binnenkort gaan wij naar Hong Kong, Vietnam en Cambodja. Daar bezoeken we ook Halong Bay. Dit natuurgebied staat al jaren op mijn lijstje, dus ik ben heel benieuwd!

Loes: Gebieden die anderen op hun bucketlist moeten zetten? Lastig! Aanraders zijn Death Valley en de Sahara. Beide gebieden bestaan uit zand, zand, en nog eens zand, maar het verveeld absoluut niet. Maar ga ook zeker eens op jungletrekking. Wij hebben dit gedaan op Sumatra en op Borneo. Echt fantastisch!

Trip down memory lane: “Waar ben je ooit geweest, maar wil je ooit nog eens terug naartoe & waarom?”

Loes en Suus: Er zijn drie verre bestemmingen waar we meerdere keren zijn geweest: Thailand, Egypte en Maleisië. Rond Kerst gaan we voor de tweede keer naar Amerika. Een jaar geleden bezochten we Californië, Nevada en Arizona, over een halfjaar wordt het Florida. We zijn erg benieuwd naar de verschillen tussen deze delen van het land. Amerika heeft ons positief verrast! De mentaliteit van de Amerikaan is veel leuker dan we van te voren dachten. Daarnaast is het ook een prachtig land! De natuur is groots, en goed behouden. Echt heel tof! Binnen Europa zouden we ook nog wel een tweede keer naar Sicilië willen. Op het eiland is heel veel te doen en zien, maar je kan ook gewoon lekker bijtanken op het strand. Ideaal natuurlijk!

Binnen nu en 5 jaar op reis naar: “Als je echt moet kiezen: Waar wil jij binnen nu en 5 jaar naartoe & waarom?”

Suus: Ik zou graag met de Trans Mongolië Express naar Beijing gaan. Treinreizen vind ik heel leuk, dus waarom niet gelijk een paar weken achter elkaar?! Super gaaf!

Loes: Ik droom al jaren van Nepal. Naar mijn idee beleef je Nepal. Je bezoekt het land niet, je bezoekt de tempel niet, maar je beleeft het. Juist daarom trekt Nepal mij aan.

dieren loes suus bucketlist

Been there, done that: “Zijn er dingen die jullie al van de bucketlist af hebben kunnen strepen?”

Las Vegas! Wat een idiote, maar ontzettend gave stad is dat! Eigenlijk zouden we nog wel eens terug willen, dat hadden we van te voren niet verwacht. Helaas is Las Vegas ook een hele dure stad; alleen voor twee ijsjes betaalden we al $36,-. Toch mocht dit de pret niet drukken, Las Vegas is een te gekke stad!

Big 4 zien! We hoopten natuurlijk op een Big-5, maar de neushoorn liet het een beetje afweten. Maar wat waren we blij toen we luipaarden en leeuwen zagen. We zaten echt te stuiteren in de Jeep…

Kampvuur in Zweden. Heel cliché, maar het is zooo gezellig! Het was koud, en toen gingen we er met onze familie op uit om in het bos een kampvuur te maken. We roosterden brood, worstjes en appels. Jammer van de vrieskou, want het was winter. Dan ligt er een metershoog pak sneeuw in Zweden. Maar, het was wel een prachtig gezicht!


4. De bucketlist van Victor

Vandaag neemt Victor, van reisblog Victor’s Travels, je mee op reis via zijn bucketlist en eerder gemaakte reizen! Op zijn blog schrijft hij in het Engels over reizen onder het motto “How to live the good life on a budget” en hij heeft inmiddels meer dan 50 landen in 6 continenten bezocht. Dat belooft wat! Lees dus gauw verder en maak kennis met deze wereldreiziger:

Continent: “Op welk continent wil jij ooit nog eens je voeten zetten en is er dan ook een speciaal gebied, land of plekje dat je daar dan per se wilt zien?”

Afrika! Ik had mezelf voorgenomen om alle 7 continenten te zien voor mijn 30e, maar toen ik vorig jaar 30 werd had ik “nog maar” in 6 continenten rondgereisd. Met veel tegensputteren heb ik mezelf kunnen overtuigen dat ik de eerste stap op het 7e continent ook wel in mijn 30e jaar kon zetten. In September vlieg ik naar Kaapstad en komt mijn droom dan tóch uit! De stad stond al een tijdje hoog op mijn lijstje, het lijkt me geweldig om de samensmelting van culturen (waaronder de Nederlandse) te zien in zo’n natuurrijke omgeving. Ik hoop ook Namibië en Botswana nog mee te kunnen pakken.

Genieten van zon, zee & strand: “Op welk strand zou jij ooit nog eens willen liggen? En zijn er ook stranden waar je al bent geweest, maar die je nooit meer uit je hoofd krijgt?”

De perfecte San Blas eilandjes tussen Panama en Colombia. Ik reisde 8 dagen met een vrachtschip(je) mee langs een hele hoop van deze eilanden, en de absolute schoonheid hiervan krijg ik niet meer uit mijn hoofd.

san-blas-eiland san-blas-eiland2

Ooit nog eens doen: “Wat voor activiteit staat er hoog op jouw verlanglijstje?”

Ik heb er wel 1000 foto’s van gezien, maar een ballonvaart over de tempels van Bagan, Myanmar, lijkt me toch wel echt een unieke ervaring. Verder heb ik wel weer eens zin om een keer te skydiven of te bungeejumpen. Beide heb ik al een keer eerder gedaan en aangezien ik het best spannend vond vond ik het achteraf vooral enorm awesome! Daarnaast vind ik het ook altijd weer een leuke uitdaging om bergen op te hiken. De Kilimanjaro, Mount Everest en de Annapurna staan daarom ook zeker op mijn lijst.

Hotel der hotels: “In welk hotel, hostel of ander bijzonder plekje zou jij écht eens een nachtje willen doorbrengen? En zijn er ook hotels waar je eerder hebt geslapen die het noemen waard zijn?” 

Hotel Kakslauttanen in Finland lijkt me fantastisch. Je krijgt je eigen “iglo” met glazen dak en kunt zo in je eigen warme nest het Noorderlicht bekijken. Simpelweg: wauw! Aangezien ik meestal de accommodaties van mijn reis vind op Airbnb of Couchsurfing heb ik nog niet zo veel noemenswaardige hotels of hostels bezocht. (bijbehorende afbeelding is gedownload van de website van het hotel)

Het hotel waar ik verbleef in Vila Meã, noord Portugal genaamd Hotel Minho was écht iets anders. De Scandinavische stijl van het hotel met veel hout, vintage meubelen en een licht interieur met grote glazen ramen gaf in mijn ogen het perfecte kuuroord-gevoel. Ik had het genoegen dit 4-sterren hotel te kunnen bezoeken op een blog-reis, en ik zou het iedereen aanbevelen om hier tenminste een nachtje te blijven en ook de natuur en cultuurrijke Alto Minho streek te bezoeken.

hotel-minho2 hotel-minho3

Proeven: “Welk eten zou je wel eens willen proeven in een ander land? En wat heb je al eens gegeten wat onvergetelijk lekker was?” 

Ik moet zeggen dat ik een enorme meatlover ben. Ik heb tijdens mijn reizen veel lokale vleesspecialiteiten kunnen proberen zoals kangoeroe, bizon, eland, krokodil, struisvogel, hert en cavia. Ik heb de smaak letterlijk te pakken en zou nog wel wat meer ongewone vleessoorten willen toevoegen, maar niet allemaal per sé in “fear factor” stijl. Uit het rijtje hiervoor zou ik met name kangoeroe nog wel vaker willen proeven, het is enorm lekker mager en gezond vlees en aangezien er een over-populatie van deze dieren is in Australië (er zijn er zo tussen de 35 en 50 miljoen) doe je er nog iets goeds mee ook.

Stedentrip: “Welke stedentrip staat nog op jouw verlanglijstje?” 

Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, staat al een tijd hoog op mijn lijst. In deze nog niet door toeristen ontdekte stad kan je nog genieten van échte gastvrijheid, althans dat heb ik gehoord van andere reizigers. In deze eeuwenoude stad heb je veel opties: je kan lekker eten en drinken, en daarna kan je verdwaald raken in de prachtige straatjes van de stad of meer zien van de prachtige natuur om Tbilisi heen.

De mooiste stedentrip  (in Europa) die ik tot nu toe heb gemaakt was de combinatie Dubrovnik – Mostar – Sarajevo in Kroatië en Bosnië en Herzegovina. In Dubrovnik waan je je in een omgeving in de stijl van de serie “Game of Thrones” met eeuwenoude kastelen in een bergrijke omgeving. Via een mooie busrit kom je uit in Mostar, met de kenmerkende 16-eeuwse brug over de centrale rivier. Hier komen katholieke kerken en islamitische moskeeën samen, wat voor een prachtig stadsbeeld zorgt. Dan komt het beste gedeelte, de treinrit tussen Mostar en Sarajevo, tussen groene bergen en stille riviertjes. Het eindpunt van deze trein is Sarajevo. Hier vind je nog heel veel sporen van de recente oorlog in de jaren 90, die veel mensen op TV hebben kunnen volgen (alhoewel ik me als kind altijd afvroeg waarom Bosnië zo vaak op televisie was). In het oude gedeelte van de stad kan je heerlijk eten of een kopje koffie drinken (er is een levendige koffie-cultuur), en er is genoeg te zien en te doen voor een aantal dagen.

sarajevo3 sarajevo2 sarajevo4

Festival: “Naar welk festival of feest zou jij ooit nog eens willen gaan? En zijn er ook al feesten die je eens hebt bezocht, waarvan je het iedereen aanraad?”

Het Holi festival in India lijkt me fantastisch. Sowieso lijkt India me fantastisch, maar specifiek de foto’s van dit festival stelen mijn hart.  De prachtige kleuren en de vrolijke gezichten van reizigers én locals geven me een goed voorteken: hier wil ik bij zijn. Qua bekende festivals/feesten heb ik er nog niet heel veel gezien, maar voor de niet-Nederlandse reizigers raad ik onze eigen Koningsdag zeker aan!

Best kept natural secret: “Welk natuurgebied zou jij ooit nog eens willen zien & waarom?”  

Alhoewel ik er wel in de buurt ben geweest, heb ik het Amazonegebied niet tijdens een mijn reizen kunnen bezoeken. Het spreekt me met name aan door de verscheidenheid van de natuur, en de mysterie die er rond het gebied hangt, met zijn inheemse stammen en miljoenen diersoorten. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe dit regenwoud in de avondschemer klinkt met zijn orkest van dieren- en insectengeluiden, het lijkt me prachtig om dit mee te maken.

Qua flora en fauna vond ik Costa Rica en Panama erg bijzonder. Hier heb ik veel dieren en natuurverschijnselen kunnen vinden die ik nergens anders heb gezien, en omdat de landen niet zo groot zijn is het makkelijk van één nationaal park naar de andere te reizen.

costa-rica costa-rica3 costa-rica2

Trip down memory lane: “Waar ben je ooit geweest, maar wil je ooit nog eens terug naartoe & waarom?”

Dat moet in mijn geval Antarctica zijn, dat was echt een hele unieke ervaring in een andere wereld. Ik heb maar een héél klein puntje van Antarctica gezien, maar dit heeft een enorme indruk op mij gemaakt. De natuur heeft heel duidelijk de overhand hier, en de mensen die deze plek bezoeken moeten zich aanpassen. Je ziet honderdduizenden pinguïns, maar het is verboden ze aan te raken of zelfs in de buurt te komen. Tenzij ze bij jou in de buurt komen, en dat doen deze nieuwsgierige beestjes maar al te graag. Het gebied is zelfs zo beschermd dat je alléén op de boot naar de WC mag. En dan, midden in de wildernis van ijs, is er een Engels postkantoor uit de jaren ’50 met een giftshop en de mogelijkheid om een ansichtkaart naar huis te sturen. Het landschap doet denken aan een andere planeet, met hier en daar een verroeste walvisverwerkingsfabriek uit de jaren ’20. Het kan er in de winter -80 graden Celsius zijn, maar in de zomermaanden is het “maar” -10 graden.

antarctica antarctica2 antarctica3

Binnen nu en 5 jaar op reis naar: “Als je echt moet kiezen: Waar wil jij binnen nu en 5 jaar naartoe & waarom?”

Deze vraag komt voor mij eigenlijk net iets te laat. Ik zou namelijk graag naar Myanmar en Cuba willen, maar voor beide landen is er nu een enorme hype aan de gang, waardoor het bezoeken ervan voor mij minder aantrekkelijk is. India staat ook nog steeds hoog op mijn lijst, en ook landen als Kirgizië lijken me geweldig om op korte termijn te bezoeken, al lijkt daar de urgentie wat lager. Eigenlijk zou ik elk land wel willen bezoeken de komende 5 jaar, er is zó veel te zien in de wereld!

Been there, done that: “Zijn er dingen die jij al van jouw bucketlist af hebt kunnen strepen?”

Reizen door Japan: Voordat ik er was geweest had ik een gek beeld van Japan. Natuurlijk hoor je veel over de prettig gestoorde bevolking met hun gameshows, innovatieve technologie en rare gewoonten, maar ik wist nooit of die stereotypen echt klopten. Een paar jaar terug kon ik het land eindelijk bezoeken, en ik ontdekte een land wat mijn verwachtingen ruimschoots overtrof. Er is zó veel te zien, te doen en te eten/drinken op elke plek waar je komt. En met de bullet train reis je van de ene kant van het eiland naar de andere brengt in een paar uur. Mijn route ging door Tokyo, Osaka en Kyoto, en het verschil tussen met name modern/bruisend Tokyo en rustgevend/tempelrijk Kyoto is enorm. De lokale bevolking is enorm vriendelijk en staat eigenlijk altijd wel klaar om te helpen, waardoor je van je verblijf in Japan een echte ontdekkingsreis kan maken.

japan2 japan1 japan3

Arirang Games bezoeken in Noord Korea: Ja, het is mogelijk om Noord Korea te bezoeken en ja, het is net zo raar als je zou denken. Nou, misschien niet zó raar. Ik was vooral verward na mijn trip. Wat moet ik geloven en wat niet? Was de lokale bevolking echt zo vriendelijk als het lijkt? Niemand weet het, en ik ga er ook zeker mijn mening niet over geven. Wat ik wel weet is dat de “Arirang games”, een soort openingsceremonie van de Olympische Spelen waar Noord Koreanen een heel jaar naar uitzien, enorm indrukwekkend was. Je ziet hier meer dan tienduizend atleten, waarvan sommigen erg jong zijn, die met duizelingwekkende precisie synchroon hun kunsten vertonen.

noordkorea3 noordkorea2 noordkorea

Gefietst van New York naar Miami: Mijn goede vriend Steven en ik hebben een historie als het komt tot fietstochten. Onze eerste tocht was van Amsterdam naar Trier, gevolgd door Amsterdam – Hamburg, Amsterdam – Le Havre en Amsterdam – Poznan (Polen). Onze volgende uitdaging was om te beginnen in een stad in het buitenland, zodat de hele reis een nieuwe ervaring was. Dus besloten we 2.500km te fietsen van New York naar Miami. Het was een hele tocht met aardig wat glooiingen in de weg en vele Wall-Marts, en met name het feit dat de Amerikaanse wegen inclusief wegbestuurders niet berekend zijn op twee Hollandse fietsers (en al helemaal niet op de ligfiets waar Steven mee reed). Toch hebben we het in 5 weken gered, en de honger naar een volgende uitdaging borrelt alweer langzaam op.


5. De bucketlist van Isabelle

We dromen van reizen, kunnen sommige bestemmingen niet meer uit ons hoofd krijgen en vanzelf ontstaat een bucketlist. Zo’n lijstje gevuld met plekken, must do’s of herinneringen die je ooit eens wilt gaan maken. Vandaag staat de bucketlist van Isabelle van Citroentaart.com in de spotlight. Ze heeft een liefde voor Zuid-Amerika, al heel wat avonturen mee gemaakt, maar nog steeds genoeg op haar to do staan:

Continent: “Op welk continent wil jij ooit nog eens je voeten zetten en is er dan ook een speciaal gebied, land of plekje dat je daar dan per se wilt zien?”
Zuid Amerika is favoriet en al ben ik er nu 3 keer geweest, ik ga toch weer terug. Al blijft Europa ook waanzinnig!

Genieten van zon, zee & strand: “Op welk strand zou jij ooit nog eens willen liggen?”
Geen idee… De mooiste so far vond ik Jericoacoara in Brazilie.

Jericoacoara Brazilie

Proeven: “Welk eten zou je wel eens willen proeven in een ander land?”
Hoewel ik afgelopen jaar in Peru was, heb ik helaas geen cavia verorberd. Daar heb ik wel spijt van. Verder heb ik al veel exotisch eten mogen proeven, van ceviche tot haggis (Haggis is een typisch Schots gerecht en een vleesgerecht dat gemaakt is van schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet, ui, havermout en kruiden) en de nodige insecten. Maar mijn voorkeur blijft uitgaan naar een steak in Argentinië én ik heb een zwak voor Braziliaanse kaasstokjes op het strand met Caipirinha!

Hotel der hotels: “In welk hotel zou jij écht eens een nachtje willen doorbrengen?”
Nooit over nagedacht. Ik denk dat ik liever wakker word in een tent of hangmat en midden in de natuur lig, of op het strand met een oogverblindend uitzicht. Wel ontbijt op bed. Verse vruchtensappen en roerei!

Stedentrip: “Welke stedentrip staat nog op jouw verlanglijstje?”
New York, maar dat heeft geen haast.

Festival: “Naar welk festival of feest zou jij ooit nog eens willen gaan?”
Carnaval in Rio!

Best kept natural secret: “Welk natuurgebied zou jij ooit nog eens willen zien & waarom?” 
Salar de Uyuni in Bolivia. De zoutvlaktes. Helaas wegens tijdgebrek en enorme hoogteziekte afgelopen keer moeten missen. Maar het lijkt me bizar mooi.

Ooit nog eens doen: “Wat voor activiteit staat er hoog op jouw verlanglijstje?”
Schommelen in Banos – Ecuador! Deze foto van de ‘end of the world’  swing is gemaakt door Sean Hacker Teper met op de achtergrond de uitbarsting van Mt. Tungurahua.

Schommelen swing of death banos ecuador

Trip down memory lane: “Waar ben je ooit geweest, maar wil je ooit nog eens terug naartoe & waarom?”
De stad waar ik verliefd op ben geworden: Buenos Aires! Alle clichés kloppen: het vlees is malser dan waar dan ook, de wijn is goddelijk, de mannen zijn mannelijker, en de vrouwen sensueler. De stad beroerd en ontroerd, het feest, het leeft!

Binnen nu en 5 jaar op reis naar: “Waar wil jij binnen nu en 5 jaar naartoe?” Colombia wil ik wel binnen nu en een jaar doen. En ik zou graag naar Afrika willen, maar dat durf ik dan weer niet alleen. Dus die graag aan de arm van een leuke vent. Cuba, roadtrip maken! Rum drinken, salsa dansen! En ik wil naar Cabo Verde. Misschien moet ik alle landen met een C gaan doen ;-)

Been there, done that: “Zijn er dingen die jij al van jouw bucketlist af hebt kunnen strepen?”

  • Machu Picchu – Peru
  • Argentinie – Buenos Aires
  • Iguazu waterfalls

6. De bucketlist van Daphne

Vandaag neemt Daphne, reisblogger op foodandflipflops.com,  je mee op reis via haar bucketlist en eerder gemaakte reizen! Zo maakte ze ooit een skydive in Nieuw-Zeeland, werd ze verliefd op India en genoot ze met volle teugen van het onvergetelijk lekkere eten in Italie. Al kun je haar voor een Pad Thai in Thailand ook altijd wakker maken.

Continent: “Op welk continent wil jij ooit nog eens je voeten zetten en is er dan ook een speciaal gebied, land of plekje dat je daar dan per se wilt zien?”

Daar hoef ik niet heel lang over na te denken, dat is Afrika! Dit staat al zo lang op mijn “travel to do list” maar omdat we maar geen keuze kunnen maken wat we willen zien, omdat alles ons zo mooi lijkt, stellen we het elke keer uit. Maar waar we zeker naartoe willen is Namibie & Botswana en dan vooral de Okavango Delta. Het lijkt me geweldig (en stiekem ook heel eng) om daar in zo’n houten kano tussen de natuur en de wilde dieren te varen.

Genieten van zon, zee & strand: “Op welk strand zou jij ooit nog eens willen liggen? En zijn er ook stranden waar je al bent geweest, maar die je nooit meer uit je hoofd krijgt?”

Op het strand van Bora Bora, Vanuatu, Fiji of Moorea! Ik ben niet heel kieskeurig en met een van deze vier zou ik al enorm tevreden zijn, haha.

Een paar jaar terug hebben we eiland gehopt in het Caribische gebied en daar heb ik wel echt een paar super strandjes gezien, een daarvan is Shoal Bay op Anguilla, zo’n strand die je kent uit de Bounty reclames, palmbomen, kokosnoten, poederwit strand en kristalhelder water en niemand te bekennen. Dat is er wel een om nooit meer uit mijn hoofd te krijgen.

Anguilla

Ooit nog eens doen: “Wat voor activiteit staat er hoog op jouw verlanglijstje?”

Iets wat ik ooit in mijn leven gedaan moest hebben was toch wel raften op een wilde rivier, bungee jumpen en uit een vliegtuigje springen en met 200 kilometer per uur richting aarde storten! Oftewel skydiven! Dit had ik eigenlijk altijd wel op mijn lijst staan maar dan wel alleen als ik in Nieuw Zeeland zou zijn. Waarom daar? Geen idee maar het leek me gewoon het veiligste!

En toen was ik daar toevallig en moest ik me aan mijn eigen beloften houden! Dus daar gingen we, in een vliegtuigje met 8 personen! Mijn tandemsprongmaat was denk ik 78 en ik vroeg hem voor de zekerheid wel even waar de noodlus voor de parachute zat mocht hij een hartattack krijgen tijdens de vrije val!

En dan, dan mag of moet je er als eerste uit! Het zweet in je handen, kriebels in je buik en hartkloppingen, wil ik dit echt, serieus, doe ik dit vrijwillig? Dan gaat de deur open en moet jij vast met je benen over de rand gaan hangen! Een bizar gevoel. En dan ineens geeft de instructeur een zetje en val je met een noodgang naar beneden, met een blik op de gletsjers en Mount Cook, WOW! Wat is dit waanzinnig! Wat gaat dit hard. Genieten, adrenaline, spanning, alles. En dan gaat de parachute open en kun je weer rustig adem halen. Jeetje, dit was echt een ervaring om nooit te vergeten en kan het iedereen aanraden.

Daarna was ik op dreef en vol adrenaline, dus ik kan het bungeejumpen en raften ook afvinken! Maar bungeejumpen was echt een once in a lifetime! Dat is niet helemaal mijn ding. Ook heb ik in Nieuw Zeeland walvissen gespot. Dit was echt heel bijzonder en indrukwekkend. Wat een prachtige beesten. Mijn lijstje wordt alleen maar groter maar wat ik echt nog een keer zou willen is met een whaleshark zwemmen! Machtig mooi lijkt me dat.

Proeven: “Welk eten zou je wel eens willen proeven in een ander land? En wat heb je al eens gegeten wat onvergetelijk lekker was?”

Omdat ik al in veel landen ben geweest waar ze ook super lekker eten hadden heb ik hier niet nog een speciale wens voor.

Thais, Italiaans & Mexicaans hebben wel echt mijn voorkeur. Je mag me wakker maken voor een ticket naar Thailand om daar een groene curry met cashewnoten en garnalen als ontbijt en een Pad Thai, vers van zo’n karretje van de straat met, jawel, een spring roll als lunch te gaan eten! Mmmm, dat is echt mijn favoriete gerecht. Het water loopt me nu alweer in de mond als ik eraan denk. Italiaans is eigenlijk altijd goed! Dan vooral die lekkere caprese met buffel mozzarella en een goede pasta of pizza. En de fajita’s met verse guacamole in Mexico, nomnom! Maar een Tikka Massale uit India is ook verrukkelijk! Sorry, eten is gewoon een tweede hobby! Daarom heet mijn site ook food & flip flops!

Festival: “Naar welk festival of feest zou jij ooit nog eens willen gaan? En zijn er ook al feesten die je eens hebt bezocht, waarvan je het iedereen aanraad?”

Mogen het er ook 3 zijn? Dit lijken me echt de beste ever en later als ik groot ben wil ik hier nog heel lang over na kunnen praten, in het bejaardenhuis, met alle foto’s en herinneringen. Burning Man in Nevada’s Black Rock Desert. Sziget Festival in Boedapest en La Tomatina in Bunol, Valencia.

Festivals zijn leuk en heb er ook al aardig wat meegepikt maar Lowlands blijft mijn favoriet. De sfeer, gezelligheid, dingen die er gedaan worden, creativiteit, de humor en het feesten tot diep in de nacht, super. De line-up is daar niet belangrijk want buiten gebeurt er al zoveel moois.

Lowlands

Hotel der hotels: “In welk hotel, hostel of ander bijzonder plekje zou jij écht eens een nachtje willen doorbrengen?”

In het Four Seasons Hotel op Bora Bora, je weet wel, zo’n houten huisje, met ligstoelen en je eigen infinity pool en als je om je heen kijkt zie je het allermooiste blauwe zeewater. Volgens mij is het net of je in een ansichtkaart zit. Heerlijk. Ik zie mezelf daar al dobberen!

Qua mooi en luxe vond ik Hotel Cala Saona op Formentera een echte aanrader en het Hudson Hotel in New York mag er ook wezen. Maar zet me in een houten huisje op het strand van Koh Phi Phi of in de Jungle Lodge in Tikal, verscholen in de jungle, zonder al te veel voorzieningen en ook dan ben ik blij. Het gaat om het totaalplaatje, luxe is dan totaal niet belangrijk.

Stedentrip: “Welke stedentrip staat nog op jouw verlanglijstje?”

Singapore, daar woont mijn vriendinnetje sinds 3 jaar en door omstandigheden heb ik haar nog niet eens op kunnen zoeken. Belachelijk natuurlijk! Dus die staat heel hoog.

Verder zijn er ontzettend veel mooie steden de moeite waard. Er zijn er al aardig wat afgevinkt in zowel Nederland, Europa en de rest van de wereld en elke stad heeft zijn eigen mooie dingen. Maar dit zijn de steden die je zeker een keertje moet bezoeken: New York, Buenos Aires, Rome, Berlijn en Hamburg.

Best kept natural secret: “Welk natuurgebied zou jij ooit nog eens willen zien & waarom?”

de Okavango Delta en de big five spotten in een park, dit lijkt me zo indrukwekkend en adembenemend mooi! Maar zo lijkt me Borneo met zijn prachtige Orang Oetangs ook een bijzondere ervaring en Suriname, rondlopen en varen door de Amazone, alhoewel ik dan weer minder gecharmeerd ben van die bloedzuigers aan mijn been en vogelspinnen in mijn slaapkamer!

Ben je gek op (loslopende) dieren en mooie groene natuur, ga dan zeker een keertje naar Costa Rica, dit is een echte dierentuin maar dan zonder die hekken er omheen zoals wij dat hier in NL kennen.

Trip down memory lane: “Waar ben je ooit geweest, maar wil je ooit nog eens terug naartoe & waarom?”

India! Even heb ik tussen Cambodja en India getwijfeld maar eigenlijk heeft India wel echt mijn hart gestolen! De meeste mensen die in dit land zijn geweest vonden het verschrikkelijk maar dat heb ik helemaal niet zo ervaren! You love it or you hate it! We hebben het noorden nu ontdekt maar het zuiden staat ook nog wel op de reisplanning.

Prikkels, dat is waar dit land goed in is! Contrasten; al je zintuigen staan meteen op scherp. India laat je niet meer los. Dit land is met geen pen te beschrijven, je moet het voelen, beleven en meemaken. De geur opsnuiven, de chaos, drukte en getoeter, geluiden, koeien en kamelen op de weg, vrouwen gekleed in mooie gekleurde sari’s, mannen met tulbanden en grote snorren, prachtige landschappen, indrukwekkende steden, mooie en stralende mensen, fijn geurende kruiden en heerlijk eten, triest en vrolijk, bijna kleurloos en felle kleuren, smerig en schoon, rijk en arm. Een land van uitersten, in alle vormen en niet daar tussenin!

Binnen nu en 5 jaar op reis naar: “Als je echt moet kiezen: Waar wil jij binnen nu en 5 jaar naartoe & waarom?”

Kijk maar eens op mijn blog, hier staat precies in waar ik nog graag naartoe zou willen. En dat telt zeker voor de aankomende 5 jaar.

Maar als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor Vanuatu, Fiji, Rarotonga, Samoa, Moorea & Tonga, de South Pacific dus. Met zijn kristalheldere water, parelwitte stranden, palmbomen, mooie vissen, inspirerende en mooie mensen en de groene natuur.

Zo’n 14 jaar geleden was Floortje Dessing hier al met haar reisprogramma, toen kroop ik bijna door de tv, daar wilde ik ook naartoe! Vanaf dat moment zit het dus in mijn hoofd. Het nadeel is echt dat het 30 uur vliegen is en ik vond Nieuw Zeeland al ver. Dan is de tijd van de tussenstops nog niet geteld! Je bent denk ik 48 uur onderweg om hier te komen, maar oke, dan heb je ook wel echt wat.

Been there, done that: “Zijn er dingen die jij al van jouw bucketlist af hebt kunnen strepen?”

De Taj Mahal & Varanasi in India bezoeken. Deze twee plekken hebben echt enorme indruk gemaakt! Vooral omdat we als eerste bij de Taj Mahal waren en het er dus nog niet krioelde van de toeristen, zo fijn! (als je gaat, zorg dat je echt op tijd bent, +- 5:00 uur). Je loopt door een soort van poort en ineens doemt ie op! Dan maakt je hart een sprongetje! Wow! In het echt is dit nog zoveel mooier. Varanasi is een bijzondere plek waar het geloof centraal staat. Ga een paar uur op de trappen van de ghats zitten en kijk wat er allemaal gebeurt! Niet te bevatten!

De Galapagos Eilanden. Ben je in Ecuador dan moet de deze eilanden meepikken. Elk eiland is anders maar je komt er overal de mooiste dieren tegen. Vooral het oog in oog staan met de reuze landschildpad was geweldig. Het is niet goedkoop maar je krijgt spijt als je het niet doet. Op mijn site lees je hoe je hier een stuk goedkoper naartoe kunt en dat is echt een aanrader.

De Machu Picchu in Peru. Deze Incastad is echt onbeschrijfelijk mooi! Ook hier waren we als eerste, zelfs nog voordat de groepen van de Incatrail aankwamen! Dat was zo bijzonder. We hebben de zon op zien komen en een half uur later werd het druk! Ik vraag me nog steeds af hoe ze deze stad rond 1440 hebben gebouwd! Hoe zwaar moet dit geweest zijn met mensenkracht?

Nepal. Een prachtig land vol geschiedenis en voor de aardbeving met de mooiste bouwwerken! Zo triest dat dit allemaal verwoest is! Heftig om de beelden op tv te zien terwijl we hier middenin hebben gestaan. Maar zo blij dat we dit nog hebben gezien. En de Himalaya live zien! In een klein (eng) vliegtuigje boven deze machtige berg vliegen om dan eindelijk de top van dichtbij te zien. Maar overal in dit land staat de berg centraal, waar je ook staat! Hij doemt overal op. Het is een plaatje!


7. De bucketlist van Sieds

Deze week vertelt Sieds van de reisblog SiedsMyTravels.nl meer over zijn gemaakte reisblog én misschien nog belangrijk: zijn bucketlist! Vanuit zijn woonplaats Kollum dat in Friesland te vinden is, ontdekt hij de hele wereld en schrijft daar vervolgens niet alleen mooie verhalen over maar schiet ook de tofste foto’s.

Continent: “Op welk continent wil jij ooit nog eens je voeten zetten en is er dan ook een speciaal gebied, land of plekje dat je daar dan per se wilt zien?”

Dat is toch echt Oceanië. Ik wil dolgraag nog een keer naar Australië, dit land staat al heel lang boven aan mijn bucketlist. Het lijkt me super om met een ouderwetse VW-camper van Sydney naar Cairns te trekken en alle highlights, maar ook de minder bekende plekken van dit immense land te ontdekken. Ook lijkt het me heel mooi om te gaan snorkelen in het Great Barrier Rif, duiken is niks voor mij, dus vandaar dat het snorkelen wordt.. ;-) Oh en Fiji, lijkt me ook bijzonder. Ik denk dat het voelt dat je dan echt helemaal bent afgezonderd van de wereld, dat lijkt me speciaal om mee te maken!

Genieten van zon, zee & strand: “Op welk strand zou jij ooit nog eens willen liggen? En zijn er ook stranden waar je al bent geweest, maar die je nooit meer uit je hoofd krijgt?”

Ik zou dolgraag naar de Malediven willen om daar van de helderblauwe zee en de prachtige stranden te genieten. Wees nou eerlijk, als je die plaatjes ziet wil je daar toch gelijk naar toe! ;-) Ik heb nog getwijfeld om dit jaar naar Sri Lanka te gaan en dit te combineren met de Malediven, maar ik ben toch gezwicht voor Zuid-Afrika, ook niet bepaald een straf denk ik.. :-) De stranden waar ik nog vaak aan terugdenk zijn de stranden bij Varadero, Cuba. Ik ben destijds in 2008 per catamaran de Caribische Zee op geweest en vooral bij de onbewoonde eilanden voor de kust van Cuba zijn de stranden hagelwit en het zeewater is er zo mooi blauw.

Bucketlist Sieds strand

Ooit nog eens doen: “Wat voor activiteit staat er hoog op jouw verlanglijstje?”

Wat ik zeker nog een keer wil gaan doen is een ballonvlucht maken boven Cappadocië, het lijkt me super om met nog tientallen luchtballonen op te stijgen in dit prachtige, sprookjesachtige gebied met allerlei rotsformaties. Een activiteit die al heb gedaan en me nog steeds bij is gebleven is het beklimmen van de Villarrica-vulkaan in Pucón, Chili. Dit was echt een pittige tocht en nog steeds mijn meest overschatte excursie ever. Ik dacht dit doe ik wel even, maar het viel me zwaar tegen. Maar ik heb de top gehaald en dat gaf me toch wel echt een vette kick moet ik zeggen! Ook het paragliden vlakbij Merida in Venezuela, vond ik een ervaring om nooit meer te vergeten.

Sieds bucketlist sneeuw

Proeven: “Welk eten zou je wel eens willen proeven in een ander land? En wat heb je al eens gegeten wat onvergetelijk lekker was?”

Ik zou nog wel wat meer van de Arabische keuken willen proeven, vorig jaar ben ik in Jordanië geweest en deze keuken sprak mij erg aan. Ik heb daar genoten van de heerlijke humus, falafel en andere gerechten. Ik ben wel benieuwd wat de Arabische keuken nog meer te bieden heeft. Als ik een land moet noemen waar ik echt heerlijk heb gegeten, dan kom ik toch uit op Nepal, de curries die ze in dit land serveren zijn goddelijk, zo lekker.

Sieds My Travels bucketlist

Festival: “Naar welk festival of feest zou jij ooit nog eens willen gaan? En zijn er ook al feesten die je eens hebt bezocht, waarvan je het iedereen aanraad?”

Een festival wat ik nog een keer wil beleven is het Carnaval in Rio de Janeiro. De muziek, de vele mooi versierde dansers en danseressen, de prachtige praalwagens en de sfeer; het lijkt me geweldig dit een keer te mogen beleven. Een feest waar ik zelf ben geweest en iedereen kan aanraden is het Oktoberfest in München. Zelf ben ik hier een paar jaar geleden geweest met een groep collega’s en wat was het gaaf! Niet alleen om het bier drinken hoor haha, maar vooral de sfeer is heel speciaal. Iedereen is gekleed in lederhose of dirndl en vrolijk. Iedereen praat met iedereen en het is echt een groot feest. We hadden helaas geen kaarten voor een biertent, die zijn altijd heel snel uitverkocht. Ondanks dat hebben we ons prima vermaakt, echt een aanrader!

Oktoberfest sieds my travel bucketlist

Hotel der hotels: “In welk hotel, hostel of ander bijzonder plekje zou jij écht eens een nachtje willen doorbrengen? En zijn er ook hotels waar je eerder hebt geslapen die het noemen waard zijn?” 

Een hotel waar ik nog wel eens een nachtje zou willen doorbrengen is het ijshotel in Levi, Finland. Echt alles is van ijs, denk aan tafels, bedden, deuren, trappen en ga zo maar door. Het lijkt me heel bijzonder om hier een keer te overnachten. De temperatuur schijnt er constant rond de -5 graden te zijn, brrr koud dus, maar wel een ervaring om nooit te vergeten denk ik. Een accommodatie die zeker het noemen waard is, is B&B De Witte Nijl in Antwerpen. Dit is echt een pareltje! De naam De Witte Nijl doet je vast denken aan Afrika. Nou dat heb je helemaal goed. De kamers zijn stijlvol en koloniaal ingericht met Afrikaanse invloeden en ook in de rest van de B&B vind je deze invloeden terug. Denk bijvoorbeeld aan houtsnijwerk van o.a. neushoorns en olifanten of aan een zebravel wat op de vloer ligt. Voor mij voelde het als of ik me even in Afrika waande. Leuke bijkomstigheid: de B&B ligt in de wijk ’t Zuid, een rustige wijk met leuke terrasjes en trendy restaurants. Vanuit hier ben je zo in het historisch centrum van Antwerpen.

Hotel der hotels sieds my travel bucketlist

Stedentrip: “Welke stedentrip staat nog op jouw verlanglijstje?” 

Ik wil dolgraag nog een keer naar New York. Van de steden die ik wil gaan bezoeken staat NY toch echt wel op nummer 1! Lopen over Times Square, de skyline bekijken vanaf het Vrijheidsbeeld, een kijkje nemen op Wall Street, de mega-wolkenkrabbers aanschouwen, hardlopen in Central Park, rondslenteren door de straatjes van China Town, het lijkt me fantastisch. Een stad die ik zeker kan aanraden is Barcelona. Deze stad heeft gewoon alles: veel en mooie cultuur, grote parken, strand, pinchos om te smullen en een heerlijk uitgaansleven. Ik zou hier prima kunnen wonen hoor!

Bucketlist barcelona

Best kept natural secret: “Welk natuurgebied zou jij ooit nog eens willen zien & waarom?” 

Ik zou dolgraag nog een keer Salar de Uyuni in Bolivia willen zien, de grootste zoutvlakte van de wereld. Deze vlakte is zo immens groot en de foto’s die heb gezien zijn adembenemend zo mooi. Het lijkt me heel gaaf om met een jeep of landrover over deze zoutvlakte te rijden. Een gebied wat ik zeker kan aanraden is Torres del Paine in Chili. Dit gebied ontleedt haar naam aan de drie granieten pilaren die zich zo’n 3.000 meter boven de steppe in Patagonië verheffen. Torres del Paine kenmerkt zich door felblauwe meren, gletsjers, watervallen en rivieren in combinatie met gigantische bergen en rotsen. Je kunt hier prachtige hikes maken van 6 tot 8 uur per dag, waarbij je ogen uitkijkt!

Bucketlist sieds my travels

Trip down memory lane: “Waar ben je ooit geweest, maar wil je ooit nog eens terug naartoe & waarom?”

Een tijdje terug heb ik mijn eerste verre reis buiten Europa gemaakt. Dit was naar Indonesië. Ik ben toen op Java, Bali en Lombok geweest, wat ik echt heel mooi en speciaal vond. Graag zou ik nog een keer terug willen om nog veel meer van Indonesië te kunnen zien, want het land is zo groot en er is zoveel te zien. Ik zou dolgraag nog naar de Kleine Sunda-eilanden willen om o.a. de Komodo te spotten. Bovendien worden deze eilanden nog niet overspoeld worden door toeristen en ben ik gewoon nieuwsgierig naar de eilandengroep.

Zee strand sieds bucketlist

Binnen nu en 5 jaar op reis naar: “Als je echt moet kiezen: Waar wil jij binnen nu en 5 jaar naartoe & waarom?”

Binnen nu en 5 jaar wil ik zeker naar Australië. Down Under staat echt bovenaan mijn bucketlist, hier wil ik al jaren graag naar toe, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Ik ben inmiddels wel druk aan het sparen. Als het zover is wil ik 4 tot 6 weken rondtrekken en zoveel mogelijk gaan zien. Ook Iran wil ik gaan bezoeken. Ik weet niet wat het is, maar ik ben echt nieuwsgierig naar dit land. Je hoort in de actualiteit dat het land onveilig is en dat westerlingen niet welkom zijn, maar van verschillende andere reisbloggers hoor ik juist hele andere verhalen. Dat de bevolking je juist welkom heet en nieuwsgierig is naar hoe wij in de Westerse wereld leven en hoe wij over hun denken.

Cuba auto

Been there, done that: “Zijn er dingen die jij al van jouw bucketlist af hebt kunnen strepen?”

Cuba: Een aantal jaar geleden heb ik een rondreis gemaakt door Cuba en wat was dat gaaf! Hier wilde ik altijd al graag heen om met eigen ogen te kunnen zien en beleven dat je echt terug in de tijd zou gaan, en dat was zo! De vervallen koloniale gebouwen, de Amerikaanse oldtimers uit de jaren ’50 en het primitieve leven, ik heb het allemaal gezien. Het was een bijzondere reis. Ik ben blij dat ik een paar jaar terug al op Cuba ben geweest, want het land veranderd snel, zeker nu de betrekkingen tussen Cuba en Amerika aan het verbeteren zijn. Dus staat Cuba op je bucketlist? Ga nu, voordat het te laat is!

Walvissen spotten: Een paar jaar terug heb ik voor het eerst van mijn leven walvissen gezien. Dit was bij Peninsula Valdés aan de oostkust van Argentinië. Ik vond het heel speciaal om deze kolossale dieren met eigen ogen te kunnen zien. Ik kon ze echt van heel dichtbij spotten, ik denk van een meter of 5, zo speciaal. Begin september ga ik naar Zuid-Afrika, waarbij ik onder andere naar Plettenberg Bay ga, ook daar zijn walvissen, ik ga dan zeker weer een tour doen om ze opnieuw te spotten.

Helikoptervlucht: Ik heb twee keer een helikoptervlucht gemaakt, ook iets wat altijd op mijn bucketlist heeft gestaan. Mijn eerste vlucht was een paar jaar geleden. Ik heb toen een helikoptervlucht gemaakt in Zambia boven de Victoria Falls, de breedste ononderbroken waterval ter wereld. Vorig jaar heb ik boven de Grand Canyon in Amerika mijn tweede helikoptervlucht gemaakt. Pas dan zie je echt hoe ‘grand’ de Grand Canyon wel niet is, super gaaf!!


8. De bucketlist van Stephanie

Vandaag neemt Stéphanie, reisblogger op www.expeditieaardbol.nl, je mee op reis via haar bucketlist en eerder gemaakte reizen! Zo stond ze bijvoorbeeld eerder oog in oog met orang-oetans, reisde ze langs de mooiste steden van Europa (en wilt ze nu eigenlijk best eens wat meer plekken in Nederland ontdekken) en droomt ze er van om ooit naar Japan te gaan.

Stéphanie van Expeditie Aardbol

Stéphanie Expeditie Aardbol

Continent: “Op welk continent wil jij ooit nog eens je voeten zetten en is er dan ook een speciaal gebied, land of plekje dat je daar dan per se wilt zien?”

Ik heb het geluk dat ik inmiddels bijna alle continenten heb mogen afstrepen, maar ik zou heel graag nog meer willen ontdekken van Afrika. Ik ben alleen in Marokko en Kaapverdië geweest, maar droom ook van een reis door Madagaskar, zou dolgraag dieren willen spotten tijdens een safari en nog meer willen zien van Marokko.

Marrakech in Marokko

Marrakech

Best kept natural secret: “Welk natuurgebied zou jij ooit nog eens willen zien & waarom?”

Dan kies ik toch weer voor Madagaskar. Dat eiland is zo divers qua natuur, daar ben ik ontzettend benieuwd naar. Ik wil knuffelen met ringstaartmaki’s en tussen de Baobabs lopen.

Genieten van zon, zee & strand: “Op welk strand zou jij ooit nog eens willen liggen? En zijn er ook stranden waar je al bent geweest, maar die je nooit meer uit je hoofd krijgt?”

Al jaren ben ik op zoek naar het ultieme bountystrand. Denk aan wit zand, palmbomen, een felblauwe zee vol koraal en vissen, en ik wil het met niemand hoeven delen. Tot nu toe heb ik best wat moois gezien, maar helemaal perfect was het nooit. Misschien dat het ’paradijs’ niet bestaat, maar ik blijf toch zoeken.

(Bijna) paradijselijk Goa

Goa strand bucketlist

Ooit nog eens doen: “Wat voor activiteit staat er hoog op jouw verlanglijstje?”

Ik heb een enorme lijst met dingen die ik nog wil doen. Kamperen op Vlieland bijvoorbeeld, of kajakken in Canada. Ik wil de Trans Mongolië Express in de winter doen, zwemmen in de Blue Lagoon in IJsland, in een capsulehotel slapen, met walvishaaien snorkelen en het Noorderlicht zien. En dat is slechts het topje van de ijsberg…

Proeven: “Welk eten zou je wel eens willen proeven in een ander land? En wat heb je al eens gegeten wat onvergetelijk lekker was?”

Het schijnt dat je in San Sebastian de beste hapjes van heel Spanje kunt eten, dus ik dring al een tijdje bij mijn vriend aan om die kant op te gaan. Sowieso ben ik gek op eten, en kies ik al mijn vakantiebestemmingen daar ook wel een beetje op uit. Ik ben ondermeer in India, Italië, Mexico, Thailand, Marokko en Israel geweest, en zou er zo weer voor het eten naartoe gaan.

Festival: “Naar welk festival of feest zou jij ooit nog eens willen gaan? En zijn er ook al feesten die je eens hebt bezocht, waarvan je het iedereen aanraad?”

Ik hou heel erg van muziekfestivals en ben in het verleden op Sziget in Boedapest en op Open’er in Polen geweest. Toch is mijn bucketlist-feestje van een heel ander kaliber: Ik wil namelijk heel graag een keer naar La Tomatina in Spanje. Lijkt me geweldig om als een kind rond te rennen en met tomaten te smijten. Maar ook Holi in India lijkt me geweldig om een keer mee te mogen maken.

Hotel der hotels: “In welk hotel, hostel of ander bijzonder plekje zou jij écht eens een nachtje willen doorbrengen? Zijn er ook hotels waar je eerder hebt geslapen die het noemen waard zijn?”

Ik wil ooit nog eens in een heel hoog en luxe hotel in een wereldstad slapen. Dat je de skyline ziet als je de gordijnen opentrekt. En van die hutjes op palen in Polynesië, dat trekt me ook wel.

Skyline van Istanbul

Istanbul skyline

Stedentrip: “Welke stedentrip staat nog op jouw verlanglijstje?”

Omdat ik al een hoop in Europa heb gezien staan momenteel vooral steden in Nederland op mijn lijstje. Ik woon zelf in Utrecht, maar het lijkt me leuk om een paar dagen Amsterdam, Rotterdam of Den Haag te gaan ontdekken. Daarnaast heb ik nog maar weinig in België gezien en ben ik erg benieuwd naar Brugge en Gent! Qua aanraders kan ik Istanbul van harte aanbevelen, en ik zou zelf graag weer naar Napels willen. Het eten is daar waanzinnig lekker.

Trip down memory lane: “Waar ben je ooit geweest, maar wil je ooit nog eens terug naartoe & waarom?”

Ik ben net terug van een reis door ondermeer Indonesië, en dat smaakte absoluut naar meer. Het is zo’n mooi land en de mensen zijn echt ontzettend vriendelijk. Ik bezocht de eilanden Sumatra en Java, maar ik kom zeker nog een keer terug voor Bali, Lombok en Borneo!

Oog in oog met orang-oetans

Azie orang oetangs bucketlist

Binnen nu en 5 jaar op reis naar: “Als je echt moet kiezen: Waar wil jij binnen nu en 5 jaar naartoe & waarom?”

Japan. Van dat land droom ik al sinds ik meer dan tien jaar geleden voor het eerst Lost in Translation zag. Het lijkt me zo’n geweldig en fantastisch land, daar moet ik gewoon naartoe. 

Been there, done that: “Zijn er dingen die jij al van jouw bucketlist af hebt kunnen strepen?”

1. De Chinese Muur: Het wereldwonder aller wereldwonderen is wat mij betreft de Chinese Muur. Werkelijk adembenemend mooi. Je denkt constant dat het niet mooier kan, en dan loop je weer iets verder en blijkt het alsnog weer veel mooier te zijn. Ik deed een hike op een redelijk afgelegen stuk muur: loodzwaar, maar zó de moeite waard.

2. Urban Exploring in Tsjernobyl: Een van de meest spannende en tofste dingen die ik ooit heb gedaan is een rondleiding krijgen door Tsjernobyl. Dit spookstadje is sinds de kernramp hermetisch afgesloten, maar je kunt er wel rondleidingen krijgen. Het is angstaanjagend en fascinerend tegelijkertijd. Dit vergeet ik nooit meer.

3. Oog in oog met orang-oetans: Tijdens mijn meest recente reis trok ik twee dagen door de jungle op Sumatra. We sliepen op een yogamatje naast een riviertje en stonden oog in oog met wilde orang-oetans. Fantastisch, en één van mijn mooiste reiservaringen van de afgelopen jaren.


9. De bucketlist van Jessica

Vandaag neemt Jessica, van reisblog Corners of the World, je mee op reis via haar bucketlist en eerder gemaakte reizen! Reis mee naar Venetië en ervaar daar het carnaval, maar ontdek ook Flores en de liefde van Jessica voor de stad Madrid.

Bucketlist Jessica - Chinese muur

Continent: “Op welk continent wil jij ooit nog eens je voeten zetten en is er dan ook een speciaal gebied, land of plekje dat je daar dan per se wilt zien?”

Midden-Amerika heeft mijn hart eerder veroverd, dus ik heb besloten om daar dit jaar opnieuw naartoe te gaan. De fijne salsaklanken die je van vroeg in de ochtend tot diep in de nacht overal hoort. De ruige vulkaangebieden met toppen die hoog boven de wolken verdwijnen. De mysterieuze jungle waar je ’s ochtends gewekt wordt door brulapen. Twee landen – of beter gezegd eilanden –  staan erg hoog op mijn bucket list: Cuba en Jamaica. Twee totaal verschillende bestemmingen maar toch hebben ze allebei een grote aantrekkingskracht op me.

Genieten van zon, zee & strand: “Op welk strand zou jij ooit nog eens willen liggen? En zijn er ook stranden waar je al bent geweest, maar die je nooit meer uit je hoofd krijgt?”

Ik zou heel graag een keer willen bruinbakken op zo’n hagelwit zandstrand dat het goed zou doen in een Pirates of the Caribbean film. Veel van zulke paradijselijke stranden vind je in Mexico, de oostelijke kust van de Verenigde Staten en natuurlijk de verschillende Caribische eilanden.

Ik vond de zuidelijke kust van Portugal – de Algarve – ook erg mooi qua stranden. Dat heeft juist weer iets intiems; die kleine zandstroken tussen de hoge rotsen, verscholen in de talrijke baaitjes.

Bucketlist Jessica - surfen

Ooit nog eens doen: “Wat voor activiteit staat er hoog op jouw verlanglijstje?”

Ik ben een groot liefhebber van surfen en snowboarden, dus het lijkt me heel gaaf om ook een andere variant uit te proberen. Sandboarden in een woestijn bijvoorbeeld. En in Nicaragua kun je van een vulkaan af racen, ook heel gaaf!

Ik heb al veel gave dingen mogen en kunnen doen tijdens mijn reizen: van het beklimmen van de Chinese Muur tot een sledetocht met huskyhonden in Zweden. Een van de leukste dingen die ik heb ondernomen is de reis met de Transmongolië Express. Het is lastig te beschrijven wat dit zo onvergetelijk maakt, want eerlijk gezegd doe je niet bijster veel aan boord van de trein. Het is iets dat je moet ervaren, moet voelen, dat zal (bijna) iedere reiziger die deze reis heeft ondernomen erkennen.

Bucketlist Jessica - Transmongolie trein2 Bucketlist Jessica - Transmongolie trein1

Proeven: “Welk eten zou je wel eens willen proeven in een ander land? En wat heb je al eens gegeten wat onvergetelijk lekker was?” 

Eerlijk gezegd ben ik alles behalve een foodie haha: ik heb een hekel aan koken en zal nooit uren door een stad rondstruinen om op zoek te gaan naar dat ene restaurantje met het beste eten van het land. Ik ben wel een groot fan van Mexicaans en Indiaas, dus dat zou ik graag nog wel een keer ter plekke willen proeven.

Een van de lekkerste snacks ter wereld vind ik churros uit Spanje. Dit zijn deegstaafjes die qua smaak erg lijken op donuts of oliebollen. In Madrid vind je de lekkerste churros met chocoladesaus bij chocolaterie San Ginés. Oké vooruit, ik heb dus wel 1 plek waar ik speciaal naar op zoek ga voor het eten haha.

Festival​: “Naar welk festival of feest zou jij ooit nog eens willen gaan? En zijn er ook al feesten die je eens hebt bezocht, waarvan je het iedereen aanraad?”

Misschien een beetje cliché, maar ik zou heel graag nog een keer naar Sziget willen gaan. Met name dit jaar vind ik de line-up echt geweldig. “Helaas” zit ik op dat moment al in het buitenland, maar er gaat ongetwijfeld een zomer komen die ik speciaal vrijhoud voor dit festival in Hongarije.

Dit jaar bezocht ik het mysterieuze carnaval in Venetië. Ik voelde me als een kind in de speeltuin met mijn camera, want alles en iedereen is ontzettend fotogeniek. Het mysterieuze sfeertje gaf Venetië extra glans. Daarnaast vond ik het erg leuk om een van de weinige maskermakers die nog in de stad woont te bezoeken. Hij vertelde vol passie over zijn vak, de feesten en de stad. Zeker iets voor op de bucket list!

Bucketlist Jessica - carnaval venetie Bucketlist Jessica - carnaval venetie3 Bucketlist Jessica - carnaval Venetie2

Hotel der hotels: “In welk hotel, hostel of ander bijzonder plekje zou jij écht eens een nachtje willen doorbrengen? En zijn er ook hotels waar je eerder hebt geslapen die het noemen waard zijn?” 

Ik geef de voorkeur aan hostels omdat ik die vaak qua sfeer fijner vind, met name voor soloreizigers. Maar als ik iets bijzonders mag uitproberen vind ik dat altijd leuk! Het lijkt me wel wat om in het Hilton Conrad Resort Hotel op de Malediven te overnachten. In een slaapkamer waar je wordt omringd door vissen, haaien en roggen. Je slaapt niet iedere dag in een hotel onder water, toch?

Stedentrip: “Welke stedentrip staat nog op jouw verlanglijstje?” 

Lissabon lijkt me een hele gezellige en mooie stad om te bezoeken. Gek genoeg is dat zo’n bestemming waarvan ik denk: dat komt nog wel een keer, Lissabon loopt niet weg.

Madrid is echt mijn lievelingsstad ter wereld. Als ik ergens wil gaan settelen voor een langere tijd is het wel in de Spaanse hoofdstad. Gek genoeg is Madrid bij stedentrippers nog niet echt in trek. Jammer, want het is een prachtige en veelzijdige stad! Van volkswijken met street art tot imposante gebouwen zoals het Koninklijk Paleis. Van de vurige flamenco dans in kleine theaters tot de wijk Chueca, waar alles mag en gebeurt. Tapas eten en sangria drinken tot je vol zit. Het is een stad waar je geen tijd hebt voor een siësta als je slechts enkele dagen op pad kunt gaan!

Bucketlist Jessica - streetart Madrid Bucketlist Jessica - Palacio Real Madrid

Best kept natural secret: “Welk natuurgebied zou jij ooit nog eens willen zien & waarom?”  

Mount Roraima staat nog hoog op mijn lijstje! Deze tafelberg vind je in het grensgebied van Guyana, Venezuela en Brazilië, midden in de Amazone. De natuur heeft echt iets mysterieus, bijna buitenaards. Alsof dinosaurussen zich achter de bladerdekken verschuilen. Doordat het gebied op de tafelberg namelijk erg ontoegankelijk is vind je hier flora en fauna die je nergens anders ter wereld kunt vinden.

Ik vind het Indonesische eiland Flores een bestemming die zeker op de bucket list van anderen zou moeten staan. Het eiland is nog niet bekend bij het grote publiek, je kunt hier op zoek naar de roemruchte komodovaranen, de kratermeren van de Kelimutu vulkaan veranderen om de tijd van kleur (niemand heeft een idee hoe dat komt) en in sommige dorpjes maak je een tijdreis naar honderden jaren geleden. Waar mensen op pruimtabak kauwen, stierenkoppen als decoratie aan de deur hangen, regelmatig offerfeesten worden gehouden en de inwoners een animistisch geloof hebben. Dit eiland heeft zeker een indruk op mij gemaakt!

Trip down memory lane: “Waar ben je ooit geweest, maar wil je ooit nog eens terug naartoe & waarom?”

Indonesië is het eerste land dat ik min of meer in mijn eentje heb bezocht. Voor mijn minor Ontwikkelingsvraagstukken gaf ik les in een naschools studiehuis. Bijzonder was dat ik hierdoor deel uitmaakte van de gemeenschap van het dorp. Zo werd ik onder meer uitgenodigd voor een bruiloft en kwam ik regelmatig bij mensen thuis om uitgebreid te dineren. Indonesië zal daarom altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Ik ben er inmiddels twee keer geweest en wil proberen om eens in de 2/3 jaar terug te gaan. Om nieuwe plekken te ontdekken, maar ook om oude vrienden en kennissen op te zoeken.

Binnen nu en 5 jaar op reis naar: “Als je echt moet kiezen: Waar wil jij binnen nu en 5 jaar naartoe & waarom?”

Ik plan niet ver vooruit, maar binnen nu en 5 jaar wil ik graag een roadtrip door West-Amerika maken met mijn zusje. Deze trip stond eigenlijk afgelopen zomer al op de planning, maar door omstandigheden kon dit niet doorgaan. Inmiddels is ze 21 jaar, dus dat maakt het extra leuk om straks over The Strip in Las Vegas te kunnen lopen!

Been there, done that: “Zijn er dingen die jij al van jouw bucketlist af hebt kunnen strepen?”

Colombia is een van de fijnste landen waar ik ooit ben geweest. Niet alleen is het qua natuur heel veelzijdig, de mensen zijn oprecht en geïnteresseerd in reizigers. Een goed voorbeeld is mijn bezoek aan de Tatacoa woestijn. Een lokale jongen vroeg me of hij mee mocht lopen tijdens mijn wandeling langs de prachtige rotsformaties. Hoe meer je reist, hoe achterdochtiger je vaak in dit soort situaties wordt. Op de een of andere manier vertrouwde ik hem en zo liepen we bijna twee uur rond. Hij vertelde me in het Spaans over de vogels die boven onze hoofden vlogen, over de cactussen waar je kleine vruchtjes uit kon plukken, over de beste plekken om de zonsondergang te zien. Na onze wandeltocht vroeg hij me waarom ik bij onze ontmoeting zo achterdochtig was. Ik legde hem uit over vergelijkbare situaties in bijvoorbeeld Thailand en zijn mond viel open van verbazing. “Ik wil je alleen maar mijn thuis laten zien”, zei hij toen, met zichtbare trots. Het land is nog niet ‘verpest’ door het toerisme en daarom juist zo bijzonder om nu te bezoeken!

Snorkelen bij Caye Caulker. Het is een duur grapje: zon 70 euro. Maar ik moest en zou gaan snorkelen in Hol Chan Marine Reserve. Je zwemt hier tussen de tropische vissen, rifhaaien en met wat geluk zelfs tussen de schildpadden. Een van de mooiste plekken waar ik tot nu toe heb gesnorkeld.

Canyoning in de Spaanse Pyreneeën. Dit is echt een aanrader voor avontuurlijke mensen! Tijdens canyoning verplaats je je al klimmend, abseilend en zwemmend door een prachtige canyon. Je kunt dit op steeds meer plekken, dus het is ongetwijfeld iets wat ik vaker ga doen.