reizen met handbagage hacks

7 handbagage hacks | Reizen met handbagage voor gevorderden

Inmiddels ben ik er over uit dat ik liever met handbagage reis dan met ruimbagage. Een reden daarvoor is te vinden in de extra tijd die het kost om met ruimbagage te reizen. Allereerst moet je eerder op het vliegveld zijn om je koffer in te checken als je met ruimbagage reist, terwijl je met alleen handbagage die tijd niet nodig hebt. Maar ook wanneer je aankomt op je bestemming moet je wachten totdat je koffer van de loopbaan komt als je met ruimbagage reist, terwijl je met alleen handbagage zo naar buiten loopt. Scheelt je toch al gauw zo’n 2 a 3 uur aan reistijd. Ten tweede is het vaak goedkoper als je alleen met handbagage reist, dus in feite bespaar je ook nog eens op je reis als je voor deze optie kiest. Als je alleen met handbagage wilt reizen zijn er alleen wel een paar dingen waarmee je rekening moet houden en de travelhacks die ik daarvoor bedacht heb vind je hieronder.

Reizen met handbagage voor gevorderden

Tip 1: Koop een goede koffer

Dit klinkt heel voor de hand liggend, maar als je geen goede koffer hebt zal reizen zonder ruimbagage stukken lastiger gaan. Allereerst is het als je het mij vraagt echt een hel om met een sporttas te moeten zeulen, maar ten tweede als je geen goede koffer hebt (bijvoorbeeld een die te groot is) kan het ook voorkomen dat je alsnog moet bijbetalen voor je handbagage koffer. Voor verschillende airlines gelden namelijk verschillende toegestane maten van handbagage, dus check dat van te voren als je alleen een handbagage koffer meeneemt. Een gangbare maat is  55 x 40 x 20 cm of 50 x 35 x 30 cm. Uiteindelijk heb ik zelf gekozen voor een handbagage koffer van Bol.com van het merk American Tourister en dan de versie Pasadena Upright met 2 wielen in plaats van 4. Deze handbagage koffer heeft een goede afmeting voor veel airlines en weegt niet veel, dus als je hiermee reist ben je ervan verzekerd dat je zonder bijbetalen mee kan met de vlucht.

Tip 2: Koop een set hervulbare shampoo flesjes

Zoals we inmiddels (hopelijk) allemaal weten mag je in je handbagage geen vloeistoffen mee nemen van meer dan 100ml. De meeste tandpasta’s zijn gelukkig 75ml dus die kunnen gewoon mee, maar het is een ander verhaal als je het over shampoo hebt. Nadat ik een fortuintje uit had gegeven bij de Kruidvat en Etos aan mini Andrelon shampoo’s kwam ik er achter dat het eigenlijk veel fijner is om één keer een set hervulbare flesjes te kopen. Het is niet alleen goedkoper, maar je kan dan tenminste ook gewoon je eigen shampoo meenemen. Bovendien kun je ze blijven gebruiken, oftewel recyclen, en ergens is dat ook nog eens goed voor het milieu! Gebruik je een creme waarvan het flesje of potje thuis meer dan 100ml is? Dan zijn er ook hervulbare potjes te vinden.

Tip 3: Bij sommige airlines mag je een 2e stuk handbagage meenemen

Ondanks dat ik niet in de buurt woon van een vliegveld waarop Ryanair vliegt, heb ik vanwege de scherpe prijzen van hun tickets altijd al een voorkeur gehad voor deze luchtvaartmaatschappij. Inmiddels is die voorkeur alleen maar gegroeid, want als je met Ryanair met handbagage reist mag je naast je handbagage koffer ook een kleiner extra stuk handbagage meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een schoudertas waarin je dingen als je paspoort, portemonnee en snacks voor onderweg kunt bewaren. Bij airlines als Easyjet is dit alleen het geval als je een Easyjet Plus traveller bent of andere extra’s hebt bijgeboekt. Wanneer je met Easyjet vliegt en zowel een handbagage koffer als extra tasje hebt, wordt je vaak gevraagd de tas in je koffer te stoppen. Bij airlines als Wizz Air gelden weer andere regels en hetzelfde geldt voor Transavia. Check dit soort dingen dus goed van te voren.

Tip 4: Pak in met beleid

Van veel vrienden of reizigers om mij heen hoor ik altijd dat ze niet snappen dat al mijn spullen in mijn handbagage koffer passen. Toch zul je verbaasd staan hoeveel er in zo’n koffertje past, als je maar met beleid inpakt. Eerder schreef ik al deze tips voor het inpakken van een koffer op, maar deze dude laat ook zien dat het mogelijk is om veel mee te nemen in een kleine tas:

Tip 5: Berg latops, tablets en vloeistoffen zo op dat je ze makkelijk kunt pakken

Niet is zo vervelend als je je hele koffer net perfect hebt ingepakt en je alles er vervolgens op het vliegveld weer uit moet halen, omdat je laptop of tablet onderin zitten. Bij de douane controle moet je laptops, tablets en vloeistoffen namelijk in een apart bakje laten controleren. Zorg dus dat je deze op een handige en gemakkelijk te bereiken plek opbergt.

Tip 6: Trek dikke kleren aan of houd ze gewoon vast

Een warme trui? Grote sjaal? Gigantische badhandoek (die ook wel door kan gaan voor een dekentje, check bijvoorbeeld deze lounge handdoek)? Dikke jas? Houd dit soort dingen vast, doe ze om of houd ze aan. Stop ze in ieder geval niet in je koffer, want dit soort spullen nemen gigantisch veel ruimte in beslag en dat is zonde als je ook andere dingen mee wilt nemen op je vakantie.

Tip 7: Pak accessoires in, in plaats van een overdosis aan kleding

Dit klinkt misschien gek, maar door meer accessoires mee te nemen en alleen outfits die je écht aandoet kun je toch meerdere keren je op een andere manier kleden. Met accessoires, zoals een sjaal of sieraden, kun je kleding die je al aan hebt gehad er toch weer anders eruit laten zien.

Wat is jouw handbagage hacks of reis je liever met ruimbagage?