Mindfulness tips

11 mindfulness tips: Voor op reis (en stiekem ook voor thuis)

We houden allemaal van reizen, toch? En de voorpret is misschien wel het allerleukste. Waar ga je heen, wat ga je doen, wat wil je altijd nog eens zien? Maar hoe zorg je dat je echt van de vakantie geniet en uitgerust thuis komt? Hieronder vind je 11 tips & tricks die je daarbij helpen.

Hoe kun je mindful op reis?

Tegenwoordig doen steeds meer mensen het. Gewoon een vliegticket boeken en dan wel zien wat je gaat doen, heerlijk! Gevolg is de hele dag bezig zijn met waar ga je slapen, wat ga je bekijken, wie kom je tegen? En vooral niet te vergeten: waar ga je lekker eten? Maar na drie weken reizen of rondtrekken komen we vaak kapot thuis van al het reizen en regelen. Hoe kunnen we mindful blijven, zodat we ook daadwerkelijk uitgerust terug komen van vakantie?

Wat is mindfulness?

Tegenwoordig hoor je steeds meer over mindfulness. Maar wat is mindfulness? Voor mij is mindful op reis: kunnen genieten van de momenten die je creëert voor jezelf. In plaats van continu bezig te zijn met de volgende activiteit op het programma, af en toe de rust nemen om te waarderen en genieten van waar je nu bent!

11 mindfulness tips op relaxt op reis te gaan

Brazilie Pipa

1. Geen internetbundel kopen

We zijn geneigd direct bij het landen een internetbundel aan te schaffen, want je zou maar een whatsapp uit een van je 100 groepen missen. Wat dan eigenlijk? Koop eens geen internet en laat je Wifi uitstaan. Dan voorkom je dat je uit gewoonte continu met Nederland gaat zitten appen. Eerste twee dagen is het afkicken, maar daarna voel je je zo vrij!

2. Dagboekje bijhouden

Hou een klein dagboekje bij waar je iedere dag drie dingen inschrijft waar je dankbaar voor bent. Zo creëer je voor jezelf een moment om te reflecteren wat een fijne dag je gehad hebt. Tip: doe dit voor het slapen gaan, dan kan je dromen over alles wat je hebt meegemaakt. Check onze favoriete reisdagboeken

3. Dromen vertellen

Reis je samen met iemand? Vertel je dromen in de ochtend aan elkaar. Grappige is dat je je dromen normaal (althans ik) snel vergeet, maar als ik ze vertel dan onthoud ik ze vaak veel beter. En het leuke is dat hoe vaker je dit doet, hoe beter je je dromen gaat onthouden!

Mindfulness tips

4. Ochtendmeditatie

Je bent op vakantie, dus hopelijk heb je de tijd. Neem in de ochtend 15 minuten de tijd om voor je ontbijt op je balkon, rand van je bed, of waar je wilt zitten te mediteren. Je kan hiervoor bijvoorbeeld de Headspace app gebruiken.

5. Niets inplannen een dag en gewoon gaan lopen

Als ik aan het reizen ben heb ik vaak de neiging mijn dagen vol te proppen met dingen die ik nog wil doen en zien. Niet heel mindful op reis dus! Nog voor het ontbijt ben ik al bezig met het lunchtentje. Laat dit voor een dag gaan en go with the flow. Misschien ontdek je wel een nieuw juweeltje! Reis je alleen? Dan is het ook fijn om tijdens het lopen op je ademhaling te letten, lopend mediteren. Lees hier hoe je dat doet.

6. Verwennerij (massage, pedicure): het is vakantie

Mijn lievelings. Tijd inplannen om je te laten verwennen. Hoe vaak doe je dat nu eigenlijk? De vakantie is er voor gemaakt. Neem een manicure, pedicure, massage of iets wat je lekker vindt en probeer van iedere minuut te genieten. Je ziet daarna wel weer wat je gaat doen.

7. Museum bezoeken zonder doel

Meestal gaan we een museum in, omdat we een bepaald kunststuk willen zien, de geschiedenis willen leren of gewoon omdat het in alle boekjes staat. Maar kies eens een (minder bekend) museum en loop er gewoon doorheen. Kijk naar de mensen die er zijn, of geniet van het gebouw. Gewoon zonder doel.

mindfulness tips op reis

8. Op een bankje zitten en om je heen kijken

Dit doe ik zelf ook in Amsterdam. Een lekkere coffee to go halen (met wat lekkers?) en dan op een bankje gaan zitten. Niets doen, om je heen kijken. Probeer eens te luisteren naar wat voor geluiden je hoort. Je gaat zoveel meer waarnemen als je dit bewust doet! Nu ben je echt mindful op reis! Of luister een lekker muziekje.

9. Naar een local luisteren

Naar een local luisteren mindful? Ja! Goed luisteren naar wat een ander bezig houdt, hoe zij leven, wat zij belangrijk vinden. En je daarop concentreren is super mindful. En ook gewoon mega interessant. Lees hier meer over hoe je locals kunt ontmoeten

10. Ademhalingsoefening in het park

Een middagje in het park is vooral in steden echt een aanrader. Neem water en wat lekkers mee en ga een boekje liggen luisteren (of lezen!). Of doe even 8 minuten je oordoppen in en volg deze ademhaling op soundcloud. Weinig zo rustgevend als dit!

11. Genieten

En dit is de allerbelangrijkste. Voel je gezegend dat je lekker op reis bent, en geniet ervan! Je bent op reis, hier heb je zo naartoe geleefd. Laat je niet afleiden als dingen anders lopen dan gedacht maar omarm het. Er is vast een goede reden voor.

En ga je wat hebben aan deze mindfulness tips?

We zijn benieuwd wat jullie mindful momenten op reis zijn, laat het ons weten in de comments. Behoefte aan meer mindful tips? Dan is het boekje “Relaxed op Vakantie” misschien wel wat voor jou. Lees hier de boekreview en de 5 tips om vakantiestress te voorkomen.