top 10 steden studeren in het buitenland

Dit zijn de 10 populairste steden om te gaan studeren in het buitenland!

Hoe vaak hoor je mensen wel niet zeggen dat hun studietijd in het buitenland het allerbeste jaar was van hun hele studententijd? Wij in ieder geval meer dan eens en we hebben al die Erasmus-gangers en EF-Studenten eens flink aan de tand gevoeld om erachter te komen welke steden nou het meest populair zijn om naartoe te gaan. Het resultaat? Een top 10 waardoor je meteen het vliegtuig wilt pakken om vervolgens een jaartje weg te blijven.

10 ultieme steden om te studeren in het buitenland

→ Tip: Regel een baan in het buitenland via Yobbers
→ Taalcursus doen via een organisatie? Check Travelactive of Activity International

1. Barcelona, Spanje

Je dagen zijn hier gevuld met een overdaad aan drankjes, zonnestralen, kannen vol Sangria, tapas, strand, Spaanse gezelligheid en een overvloed aan feestjes. Je kan gaan voor een half jaar Erasmus aan de Universiteit van Barcelona of Universiteit van Catalonië, maar je kan natuurlijk ook naar deze stad trekken om lessen Spaans te volgen. Geen idee waar je een goede taalschool kan vinden? Je kan via EF een taalcursus volgen in de hippe wij Eixample, dit ligt niet al te ver van het beroemde Sagrada Família. Drie keer raden waar jij dus elke dag kunt gaan lunchen! Lees hier meer over Barcelona en wat je niet mag missen tijdens je eerste dagen daar.

2. Londen, Engeland

In Londen lijkt er elke dag wel een vrijdagmiddagborrel georganiseerd te worden, het maakt de Engelsen namelijk niet uit of het nou maandag is of vrijdag: Er moet in de pub een biertje genuttigd worden na werk of studietijd. Toch is deze stad niet alleen dé plek voor party-animals, dit is juist ook een ideale stad om te gaan studeren als je een vooraanstaand programma wilt volgen. Ga bijvoorbeeld naar University College London (UCL), Imperial College London (ICL) of London School of Economics and Policital Science (LSE). Wil je simpelweg je Engels verbeteren, ook dan is Londen een perfecte stad om te gaan studeren. Er zijn verschillende taalcursussen waarbij je een Cambridge English certificaat kunt halen. Of wij een leuke taalschool weten? Jazeker, er is een hele toffe taalschool te vinden dichtbij de London Eye!

3. Tamarindo, Costa Rica

Je verwacht het misschien niet, maar ook in Costa Rica vind je een toffe stad waar je geweldig kunt studeren. Deze keer in de spotlight: Tamarindo! Het is een van de populairste surf- en partybestemmingen in het land, maar ook een perfecte plek om een periode te studeren. Hoe je een exchange organiseert naar Costa Rica? Nou bijvoorbeeld via EF, zij helpen je dan ook aan een accommodatie (naast een regenwoud!) op de campus (mét zwembad) en het plannen van je lessen. Zo kun je taallessen volgen, maar ook verschillende keuzevakken.

4. Singapore

Studeren in wereldstad Singapore, is weer totaal anders dan studeren in de steden die hierboven genoemd staan. Hier is alles hyper modern, wordt je omringd door skyscrapers en in het weekend pak je gemakkelijk het vliegtuig met Air Asia naar een tropische bestemming elders in Azië. Je kan hier taallessen volgen, keuzevakken bijwonen en wellicht is het ook al een perfect moment om te netwerken als je ervan droomt om hier ooit als expat aan de slag te gaan.

5. Berlijn, Duitsland

Wie van techno feestjes houdt, verliefd is op vintage kleding, graag met wielrenfiets door de stad crosst, liever bij een foodtruck eet dan thuis en zich graag onder de hipsters begeeft, zal zich helemaal thuis voelen in hip Berlijn. Een rauwe stad waar alles kan en niets moet. Al zal die vibe op de universiteit weer ietsjes anders zijn, want hoe vrij Berlijn tegenwoordig ook is zo punctueel zijn ze op universiteiten als de Humboldtuniversiteit. Verbeter in Berlijn je Duits, schrijf hier je scriptie, behaal hier je laatste studiepunten of ontwikkel jezelf bij de Universität der Künste.

6. Oxford, Engeland

Nog zo’n plek in Engeland die enorm populair is om te gaan studeren tijdens je exchange: Oxford. Ook hier kun je goed een Certificate in Advanced English behalen, maar je kan hier ook je volledige Erasmus tijd doorbrengen en diverse keuzevakken volgen. Oxford is een een echte studentenstad en als je op zoek bent naar een typische authentieke studententijd, is dit de stad om naartoe te gaan.

7. Miami, Amerika

Als je er nog niet bent geweest zou je het misschien niet meteen verwachten maar sinds ons bezoek aan Miami snappen we maar al te goed waarom deze stad groeit in populariteit. Je kan tijdens je studie dagen doorbrengen op Miami Beach, lunchen of uit eten gaan doe je het beste in de tofste wijk van de stad: Wynwood Art District en in het weekend trek je natuurlijk erop uit en kun je naar pretparken zoals Disney of Universal of je gaat naar de paradijselijke Keys.

8. Dublin, Ierland

Droom je van een baan bij een groot wereldwijd bekend bedrijf als Google of Airbnb, dan is Dublin de stad waar jij moet gaan studeren. Schrijf je in bij het Trinity College in Dublin, vergroot je sociale netwerk en maak alvast connecties bij de bedrijven waar jij graag aan de slag zou willen. Volg bijvoorbeeld een stage zodra je klaar bent met je lessen. Wil je even niet denken aan je carriere-dromen? Ook dan is Dublin een toffe stad om je studententijd door te brengen, want ook al is iedereen hier super ambitieus, feesten kunnen ze in deze studentenstad ook als de beste.

9. Parijs, Frankrijk

Elke dag macarons eten bij LaDuree, rondstruinen op brocante rommelmarkten, vintage shoppen bij een van de vele tweedehandswinkeltjes en avondwandelingen maken langs de Eiffeltoren… Jep, je kan niet ontkennen dat studeren in Parijs meteen geweldig klinkt. Je kan in Parijs een Franse taalcursus volgen of je kiest voor een uitwisseling met een universiteit. Of je nou iets met mode wilt, geschiedenis of business, voor bijna elke studie kun je in Parijs wel terecht.

10. Sydney, Australië

Last but not least: Laid back Australië, deze plek mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje en ondanks dat de meningen verdeeld zijn over wat de leukste stad is om te studeren, hebben wij uiteindelijk toch gekozen voor Sydney. Hier vind je toffe stranden, het waanzinnige Opera House en een levendige (backpackers)party-cultuur.

Zo regel je een cursus of uitwisseling met een stad in het buitenland

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt gaan studeren in het buitenland. Vaak kun je tijdens je studie (HBO of Universiteit) een uitwisseling organiseren met een school in het buitenland, maar je kan ook zelf een taalcursus of opleiding volgen via een organisatie als EF.nl. EF biedt studies aan in alle steden die hierboven genoemd staan, dus neem zeker even een kijkje op hun site als je geïnteresseerd bent. Liever wat meer lezen over studeren in het buitenland? We hebben ook een lijst gemaakt van toffe plekken om een taalcursus te volgen en hier lees je hoe het is om te studeren in het buitenland, maar ook hoe je dan een nieuw leven start. Oh en wil je juist werken in het buitenland? Dat kan natuurlijk ook! Check daarvoor de vacatures op Yobbers eens, daar vind je allemaal banen in het buitenland.