Mahahual Mexico

Genieten van paradijselijk Mahahual aan de Costa Maya in Quintana Roo in Mexico

Mahahual, aan de Costa Maya, is een klein, rustig vissersdorp. De kustlijn van Mahahual is beschermd gebied in verband met de mangrovebossen. Hierdoor is er vooral kleinschalige horeca en heeft het dorp een vriendelijke, gemoedelijke uitstraling. Met Banco Chinchorro, het op een na grootste nog levende korraalrif, voor de deur, is het zeer aantrekkelijk voor duikers en snorkellaars. Mahahual is het strand voor rustzoekers en watersportliefhebbers; een beautyspot om te zwemmen, duiken, vissen en snorkelen.

Wat zo leuk is aan Mahahual is de dorpsmentaliteit. Het is zo klein dat je al snel contact hebt met de lokale bevolking. En de mensen zijn ook zo bijzonder vriendelijk en kalm, dat maakt je vakantie heerlijk relaxed. In Mahahual komt drie maal per week een cruiseschip en wordt het kleine vissersdorp een roerige toeristische bezienswaardigheid. Allerlei souvenirwinkeltjes zie je opeens verschijnen en de promenade (malecon) is, voor slechts een paar uur die dag gezellig vol. Het heeft iets schattigs.

Ontdek Mahahual aan de Costa Maya in Mexico

→ Hotel tips: Hotel Luna De Plata, Bungalow bij Maya Luna en Casa Hayhu
→ Handig: Huur een auto tijdens je Mexico reis

Mahahual mexico

Zoetigheid en andere hotspots om te eten & drinken in Mahahual

Naast snorkelen en zonnen kun je in Mahahual lekker eten en leuke bars bezoeken waar vaak salsa muziek gedraaid wordt. Ook kun je de heerlijkste crepes eten bij Crepe ‘n Crepe centraal op de Malecon. De Nutella met banaan en slagroom is om van te watertanden en ook de smoothies en juices zijn verrukkelijk. Dit kleine tentje is ook een goede uitvalsbasis voor je kopje thee of cappuccino. Je kunt er ook fijn even online of gewoon de voorbijgangers begroeten . Crepe ‘n Crepe is open tot elf uur ’s avonds.

Vlak naast Crepe ‘n Crepe zit een klein eettentje waar je onder andere empanada de spinaz kunt eten. Vers, lekker en gezond. Gerund door jonge, vriendelijke mensen. Soms komen ze met de empanadas in een mand over het strand en word je lekker in je luie ligstoel bediend. Houd je ogen dus open!

Andere lokale restaurants liggen aan de achtergelegen straatjes. Je ontdekt ze vanzelf op je avondwandelingetjes.

In de Cassitas van Mahahual, even voorbij de vuurtoten, zijn kleine supermarkten, barretjes en restaurantjes. Het is een woonwijk waar je ‘s avonds een hapje kunt eten bij Pizzeria Papi of Di Vino. Beide restaurants staan bekend om hun live bands en (salsa) dansavonden. Di Vino heeft een ATM.

Duiken in Banco Chinchorro

Biosfeer reservaat Banco Chinchorro maakt deel uit van het Meso-Amerikaanse Barrièrerif en bestaat uit 3 atollen: Cayo Norte, Cayo Central en Cayo Lobos. Het ligt 34 km uit de kust en met een boot kun je er in 1,5 -2 uur heen varen. Banco Chinchorro is een ecologisch beschermd gebied en is sinds 1996 officieel een beschermd reservaat. In Mahahual zijn een paar duikshops die een vergunning hebben om duik en snorkel tours te organiseren. Dit is bijzonder spectaculair want er zijn heel wat schepen in der loop der eeuwen op het rif gelopen. Wrakken van galeien en 19 eeuwse koopvaardijschepen liggen op de bodem van de zee en daar kun je zo tussendoor zwemmen. Koraal, sponzen en vissen leven hier in overvloed. Zelfs schildpadden en dolfijnen kun je hier tegenkomen.

Overnachten in Mahahual: Hotel tips!

Als je van levendigheid houdt, kies je voor een hotel aan het strand in het centrum, zoals Posada Pachamama, dan heb je wat muziek om je heen en ben je dicht bij allerlei restaurantjes. Omdat alles niet zo ver van elkaar ligt was ik heel blij met het guesthouse Blue Kay dat noordelijker ligt en een lang stuk strand heeft. Hierdoor kun je kiezen of je bij de bar wilt zonnen of verderop waar het stiller is. Andere aanraders zijn het prachtige Hotel Luna De Plata of slaap juist bij het mooie Casa Hayhu.

Hotel Mahahual boeken

1. Overnacht bij Guesthouse Blue Kay in Mahahual

Blue Kay heeft een aantal cabanas met veranda, gelegen in een tuin. De bar en het restaurant liggen aan de andere zijde en aan de overkant van het wandelpad ligt een ideaal, lang stuk strand. Door de palmen en andere planten ziet het er heel verzorgd en cozy uit, alsof het een privestrandje is dat verderop overgaat in het grotere geheel. Yoga of medidatie in de vroege ochtend aan het strand is hier niet vreemd.

Links aan het strand zie je de vuurtoren en de grote pier waar de cruise ships aanleggen, recht voor je het rif in het water waar de golven op slaan en aan de rechterkant strand met verschillende hotelletjes, bars en restaurantjes. Op het strand vind je ‘Snorkel Costa Maya’ waar je snorkel-spullen kunt huren. Je kunt vanaf hier zo het water in en langs het rif zwemmen waar je in de heldere oceaan al snel allerlei gekleurde vissen kunt spotten.

Als je geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk om tijdens je lange reis even een break te hebben dan ben je bij Blue Kay precies aan het goede adres. Je ontmoet zo ook makkelijk andere reizigers en op je vrije dagen kun je zelf heerlijk genieten van het strand en de omgeving.

→ Meteen boeken: Blue Kay Guesthouse

Mezcal Ritueel bij Blue Kay in Mahahual

Tijdens mijn verblijf in hostel/guesthouse Blue Kay kreeg ik een geweldig aanbod deel te nemen aan een ‘zweethut’ ceremonie. Ze noemen dat ‘Mezcal Ritueel’. De ceremonie vindt plaats in volledig duister, in een halve bol waarbij je voor het binnen gaan met salie rook word gereinigd. Het is een soort iglo van steen alleen is het heel warm. Buiten wordt namelijk een vuur gemaakt waar stenen in gelegd worden, die worden een voor een naar binnen gedragen onder een verwelkomend lied . Deze stenen verwarmen de hele ruimte tot het nog heter wordt dan in de sauna. Daar ga je dus inderdaad van zweten; een reinigingsritueel voor je hele fysieke, mentale en emotionele gestel. Ik ken het vanuit Nederland waar ze dit meestal in een tipi doen, zoals de Indianen het vroeger deden. Hier in Mexico gaat het ritueel gepaard met zingen en klappen; een vrolijke uitbundigheid, terwijl in Nederland het meer gericht is op stilte meditatie en innerlijke reis. Het effect is hetzelfde overigens: Ik kwam er licht en opgeruimd uit, alle zorgen van me afgevallen en een diepe verbinding was voelbaar. Wat een bijzonder ‘Mezcal ritueel’!

3. Overnacht bij Maya Luna

Vier kilometer ten zuiden van het dorpscentrum liggen de mooie bungalows van Maya Luna, met Nederlandse eigenaars. Zon en zee, luieren en lezen, wandelen en waanzinnig lekker eten! Dat is wat je hier gaat doen. De eigenaars zitten er al jaren en hebben de orkaan meegemaakt waardoor hun villa’s behoorlijk waren beschadigd maar alles is weer netjes gerenoveerd. Wil je alleen even een lekker hapje voor de lunch dan kun je bijvoorbeeld met de taxi er naar toe en lopend terug. Een wandeling van een uurtje.

→ Meteen boeken: Maya Luna

Mahahual sunset Mahahual

Algemene informatie over Mahahual

Mahahual ligt aan de Mexicaanse Caribische kust, 360 kilometer ten zuiden van Cancún, zo’n 75 km van de grens met Belize, in de staat Quintana Roo. Mahahual heeft zo’n 2000 inwoners. Het dorp heeft een klein centrum en strekt zich ten zuiden langs de kust een aantal kilometers uit. Hier vind je vooral rust en stilte in de paar luxe hotels/villas waar je kunt relaxen en heerlijk kunt eten. In het dorp zijn 2 hotels met een ATM, verder is er een busstation en er zijn veel kleine restaurantjes en barretjes.

Van Cancun naar Mahahual

Vanuit Nederland vlieg je rechtstreeks naar Cancun. Met ADO bus aan je rechterhand als je naar buiten komt, ga je in 30 minuten naar het centrum van Cancun (66 pesos). Op ditzelfde busstation vind je de bus naar Mahahual.

Vanaf Cancun centrum ADO busstation rijden er regelmatig bussen naar Mahahual, de reis duurt ongeveer 5 uur en kost ongeveer 6 euro (120 pesos). En je kunt met de bus ook verder naar het zuiden om Xcalak of Bacalar te bezoeken. Bacalar is een heel rustig plaatsje aan het meer met de 7 kleuren, een ideale plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers

Het is ook makkelijk om een auto te huren in Mexico. Je hebt dan meer tijd om onderweg stops te maken. De wegen zijn goed. Cancun is wel een grote drukke stad maar tegenwoordig kun je eenvoudig kaarten downloaden die off line af te lezen zijn. Een fijne partij om een auto te huren is Sunny Cars, via hen ben je namelijk altijd compleet verzekerd en hoef je je dus niet zorgen te maken over schade of gekke extra kosten bij het ophalen.

Wil je meer informatie en filmpjes zien van Mahahual, kijk dan op de facebook pagina van Mahahual Quitana Roo, Mexico; Pueblo Ecoturistico.

→ Bekijk hier al onze Mexico artikelen