Bonaire, onderdeel van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao) is een bijzondere gemeente binnen het Nederlands Koninkrijk en bijna anderhalf keer zo groot als Texel. Met de Divi Divi, een klein propellervliegtuigje waar 6 mensen in passen, ben je circa 20 minuten onderweg van Curaçao (onze woonplaats) naar Bonaire. Voor ons dus dé ideale bestemming om ons weekend door te brengen! Benieuwd te doen op Bonaire? Hieronder vind je onze 10 tips!

Divi Divi

divi divi bonaire curacao

10 x wat te doen op Bonaire

1. Donkey Sanctuary

Een bezoek aan de Donkey Sanctuary mag absoluut niet ontbreken als je op Bonaire bent (en stond stiekem toch best hoog op mijn lijstje). Hele hoge verwachtingen had ik niet: Een boerderij met veel ezels, waar je de mogelijkheid hebt om ze te aaien en te voeren. In realiteit was dit mogelijk op een veel groter stuk grond dan verwacht! Met de auto ga je het terrein over en kom je overal ezels tegen. Je kunt ze vanuit de auto voeren of je kan op elk punt uitstappen om ze te voeren en te aaien. De ezels komen vanzelf al naar de auto toe, ze weten inmiddels; een auto betekent mensen met lekkere wortels (die je bij de ingang kunt kopen)! Er zijn meer dan 600 ezels te vinden op de Donkey Sanctuary en met jouw entreekaartje draag je een steentje bij om de gewonde ezels op het eiland te helpen!

Donkey’s

wat te doen in bonaire tips donkey sancturary

2. Voor het onbewoond eiland gevoel: Klein Bonaire

Niet ver van de kust ligt het onbewoond eiland ‘Klein Bonaire’. Wij hebben een boot gehuurd bij Bonaire Boat Rental en zijn in de ochtend (nog lekker rustig) naar het eiland gevaren. Helderblauw water en een langgerekt wit strand komen je tegemoet zodra je het eiland nadert. Wij hebben de hele ochtend in het water gelegen, gesnorkeld en genoten van de prachtige gekleurde vissen. Als je geluk hebt, spot je ook nog een schildpad!

Klein Bonaire

wat te doen in bonaire tips klein bonaire

3. Sorobon voor een relaxt middagje strand

Zin in een lekker strandmiddagje om even lekker tot rust te komen? Sorobon is the place to be! Het ligt aan Lac Bay en je vindt hier 2 windsurfscholen en een beachresort. Mocht je op een zondag op Bonaire zijn, dan is Jibe City zeker een aanrader. Veel windsurfers gaan lekker het water op, je kunt genieten van een relax middagje met heerlijke drankjes en rond 17:00 uur is er ook livemuziek.

Sorobon

wat te doen in bonaire sorobon jibe city

4. Rij een rondje Bonaire

Een auto huren om het eiland over te gaan is zeker geen overbodige luxe en een must als je het eiland wilt verkennen. Bonaire is niet heel groot, dus dit is binnen een dag te doen als je in de ochtend vertrekt. Een goede plek om een auto te huren vanuit Nederland is bijvoorbeeld via Sunnycars.

Bonaire

Wat te doen in Bonaire 10 tips

5. 1000 steps

Tijdens onze rondreis over het hele eilanden, kwamen we allereerst aan bij het strand van 1000 Steps. Bovenaan heb je direct prachtig uitzicht over het felblauwe water. Gelukkig hoef je in de felle zon niet echt 1000 treden op of af, de trap bestaat namelijk maar uit 67 treden. Het voelt echter wel als 1000 treden voor degene die met duikuitrusting weer de trap op moeten. Vandaar de naam! Het is een prachtige snorkel/duikspot om de kleurrijkste vissen en misschien wel schildpadden te spotten.

1000 steps

6. Flamingo’s kijken bij het Gotomeer

Volgende stop tijdens ons rondje Bonair was het Gotomeer. Geparkeerd op het uitkijkpunt is het eerste wat je voelt: rust. Het enige wat je hoort zijn de vogeltjes en de wind. Er zijn aardig wat flamingo’s in het Gotomeer te vinden, deze zijn echter vanaf het uitkijkpunt minder goed te zien. Zodra je naar beneden langs het Gotomeer rijdt, worden de kleine stipjes langzamerhand felroze prachtige flamingo’s.

Gotomeer

wat te doen in bonaire gotomeer

7. Bonaire National Marine Park: Lac Bay / Cai

Als onderdeel van het Bonaire National Marine Park, is Lac Bay een beschermd gebied. De baai bestaat uit helderblauw water, mangroves en een koraaldam. Wij waren tijdens het Paasweekend op Bonaire en een traditie van de lokale bewoners is om dan met de hele familie langs het water te kamperen. Cai, het noordelijke punt van Lac Bay, stond dan ook vol met tenten en families die lekker aan het barbecueën waren. Op Cai vind je verschillende bergen met Karkoschelpen. Het wordt ook wel het schelpenkerkhof genoemd en is indrukwekkend om te zien!

Lac Bay

8. Seru Largu: Het mooiste uitkijkpunt over Bonaire?

Seru Lagru, oftwel Grote Heuvel, is een mooi uitkijkpunt over Bonaire. Het geeft een mooi panoramische uitzicht over Bonaire en is zeker het stoppen even waard!

Seru Largu

wat te doen in bonaire seru largu

9. Slavenhuisjes

Onze laatste bestemming van onze rondreis over Bonaire waren de Slavenhuisjes. Deze vind je terug langs de zee en naast de kenmerkende witte zoutbergen. In de huisjes sliepen vroeger de slavenarbeiders die op de zoutpannen werkten. Soms met hele gezinnen wat je niet kan voorstellen gezien het formaat van de huisjes. Het is bijzonder dat de huisjes er nog staan, bij de afschaffing van de slavernij zijn namelijk veel herinneringen uitgewist.

Slavenhuisjes

Wat te doen in Bonaire slavenhuisjes

bonaire slavenhuisjeszoutpannen

10. Washington Slagbaai National Park

Vanwege de regen die voor en tijdens ons verblijf op Bonaire was gevallen hebben we het Washington Slagbaai National Park niet kunnen bezoeken. De wegen waren daar helaas te slecht voor. Deze stond uiteraard wel op ons lijstje, des te meer reden om terug te komen en gelukkig kan jij het nog aan je reisplannen toevoegen!

4 reacties

 1. Samantha

  Hallo Esmeralda,

  Ik ga in juli ook naar Bonaire en mijn gezin en ik hebben hier natuurlijk heel veel zin in.
  Mijn dochter houd alleen niet van wind. Ze kan er wel aan wennen maar op sommige momenten vind ze het niet fijn. Wij weten dat er op Bonaire veel wind is (dat weet ze zelf ook alleen ze zegt dat ze het niet erg vind), alleen ik wil dan voor mijn “voorbereidingen” weten of de wind echt heel storend is en dat je als je bijvoorbeeld in de auto zit ook schokjes van de wind voelt. Of dat je de wind gewoon goed voelt maar er voor de rest niks aan merkt.

  Groetjes Samantha

  Beantwoorden
  • Yvette

   Hoi hoi! Hier een berichtje van een bewoner van Aruba die nu op Bonaire op vakantie is. De wind hier is vaak meer een briesje dan stevige wind met windstoten oid. Zelf vind ik het fijn en verkoelend, maar het is natuurlijk lastig om in te schatten hoe je dochter het ervaart.

   Veel gebouwen zijn “op de wind” gebouwd, zodat je ook in appartementen/restaurants etc wind voelt (ter verkoeling).

   Gedurende het jaar verschilt de “windkracht” wel, rond Pasen waait het het meest en aan het einde van het jaar is de wind vrijwel weg (het voelt dan drukkend en benauwd aan).

   Saludos, Yvette

   Beantwoorden
 2. Yvonne Hop

  Leuk om te lezen! Wij gaan in september naar Bonaire, maar ik vroeg me af wanneer jullie zijn geweest (vanwege de regen). Ik kijk heel erg uit naar het national park en dan kan ik me er alvast een beetje op voorbereiden dat het misschien niet door kan gaan. Echt leuk om al jullie verhalen te lezen! Liefs Yvonne

  Beantwoorden
  • Esmeralda Tanakiam

   Hi Yvonne! Wij waren in april op Bonaire. Volgens mij valt de meeste regen in de laatste maanden van het jaar. Als ik het een beetje vergelijk met Curacao (waar ik woon), kan er altijd een goede regenbui vallen maar dat is meestal van korte duur. Wij hadden pech dat precies in het weekend dat wij er waren veel en langdurig regen was gevallen. Ik wens je alvast een hele fijne vakantie toe en mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag! Groetjes, Es!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.