Bonaire natuur

5x de mooiste natuur op Bonaire

Bonaire is het kleinste eiland van de ABC-eilanden en staat bekend om de mooie onderwaterwereld. Het grootste Nationale Park op het eiland is Washington Slagbaai en ligt in het noordwesten. Het zuiden kenmerkt zich door de zoutpannen en mangroves. Dat maakt het eiland niet alleen een prachtige bestemming om te snorkelen, duiken of te genieten van de zon, maar ook voor de prachtige natuur! In dit artikel lees je meer over Bonaire en de natuur.

Bonaire natuur

Vergelijk en boek vluchten naar Bonaire
→ Mega handig: Boek je complete vakantie via TUI

Bonaire natuur

1. Washington Slagbaai Nationaal Park

In het noordwesten van Bonaire ligt het Washington Slagbaai Nationaal Park. Dt park is dagelijks geopend van 08:00 tot 17:00 uur. De ingang van het park is te bereiken via Kaya G.R.E. Herrera vanaf de plaats Rincon. Bij de entree moet je de STINAPA- nature fee kunnen tonen of ter plekke een aanschaffen. Daarnaast is er controle van het paspoort en dien je het kenteken van je huurauto door te geven. Je krijgt een kaart van het park waarop twee routes staan aangegeven, een korte route (ca. 1,5 uur) door het binnenland of een lange route (ca. 2,5 uur) langs de kust.

De routes in Washington Slagbaai Nationaal Park worden goed aangegeven en eindigen weer bij de entree van het park. Onderweg kun je stoppen op verschillende plekken om te genieten van de diverse flora en fauna in het park. Je kunt er wandelen, de hoogste berg beklimmen (tot 12:00 uur) of snorkelen bij de verschillende stranden. Het park heeft ook meerdere meren waar je flamingo’s kunt spotten. Al met al een supertof park met mooie routes door de natuur. Mocht je het Slagbaai National Park gaan bezoeken, neem dan voldoende eten en drinken mee voor de hele dag. In het park zijn namelijk geen voorzieningen.

Washington Slagbaai Nationaal Park Washington Slagbaai Nationaal Park, vogel Met de auto door Washington Slagbaai Nationaal Park Bonaire natuur, Washington Slagbaai Nationaal ParkFlamingo's in Washington Slagbaai Nationaal Park

2. Bonaire National Marine Park

Het grootste Nationale Park van Bonaire bevindt zich onderwater, het Bonaire National Marine Park. Met name aan de westkust van het eiland vind je de beste snorkel en duikspots. Wij vonden 1000 steps, Eighteenth Palm, Te Amo Beach, Klein Bonaire, Karapata en Wayaka 2 de mooiste snorkelplekken van het eiland. Bonaire heeft een prachtige onderwaterwereld met koralen en veel zeedieren. Het wordt niet voor niets Divers Paradise genoemd.

→ Lees ook: 5x de mooiste plekken om te snorkelen op Bonaire

Bonaire National Marine Park, schildpad Bonaire National Marine Park Bonaire natuur, Bonaire National Marine Park

3. Klein Bonaire

Ten westen van Bonaire ligt het eiland Klein Bonaire. Het eiland is bekend door het prachtige witte zandstrand, verschillende vogelsoorten en schildpaddennesten. Daarnaast is het een prachtige plek om te snorkelen, te duiken of lekker te zonnen. Je kunt ook een wandeling maken over het eiland. Vanaf No Name Beach staan deze wandelingen aangegeven op een bord. De enige manier om op Klein Bonaire te komen is met de boot. Wij bezochten Klein Bonaire een dagdeel met een privéboot, maar je kunt er ook naartoe vanaf Kralendijk met de watertaxi. Zorg dat je voldoende water en zonnebrandcrème bij je hebt, want er zijn geen voorzieningen en er is geen schaduw op het eiland.

Bonaire natuur, Klein Bonaire Klein Bonaire, Bonaire natuur

4. Gotomeer

In het noordwesten van Bonaire, tegen het Washington Slagbaai Nationaal Park aan, bevindt zich het Gotomeer, het grootste zoutwatermeer van Bonaire. Er zijn verschillende plekken langs het meer waar je kunt stoppen voor het maken van prachtige foto’s van de mega cactussen of het spotten van flamingo’s. Vanaf het uitkijkpunt Gotomeer heb je een tof uitzicht over het meer.

→ Lees ook: 10 x wat te doen op Bonaire?

Bonaire Gotomeer Bonaire natuur, Gotomeer

5. Zoutvlakte

In het zuiden van Bonaire is een grote zoutvlakte. Vanaf Kralendijk kun je in een halve dag een mooie route rijden door dit gebied. Wij reden de route vanaf de zuidwestkust naar het zuiden en terug via de oostkant. Onderweg kun je Ezels langs de weg tegenkomen en verschillende tussenstops maken. Je komt onder andere langs mangroves, de zoutpannen en de slavenhuizen die gebouwd zijn in 1850. Verder richting het zuiden kom je enkele duikspots tegen, een meer met Flamingo’s en helemaal in zuiden vind je de Willemstoren, de meest zuidelijk gelegen vuurtoren van Bonaire. Vervolgens kun je via de zuidoostkust naar Sorobon Beach, een plek waar veel windsurfers komen vanwege de aanlandige wind en een prachtige baai met veel gezelligheid. Vanaf daar kun je door het binnenland terug richting Kralendijk. Mocht je het leuk vinden kun je onderweg nog een stop maken bij de Donkey Sanctuary. Een plek waar ezels worden opgevangen en verzorgd.

Bonaire natuur, mangroveBonaire natuur zoutvlakteBonaire zoutvlakte Flingo op Bonaire zoutvlakte

Handige tips voor als je de natuur in Bonaire wil verkennen

  • Wil je zwemmen, duiken, snorkelen of het Nationaal Park bezoeken op Bonaire dan mag dit alleen met een STINAPA-nature fee. Dit geld vanaf de leeftijd van 13 jaar. Dit is bedoeld om de onderwaterwereld en natuur te onderhouden. Via de officiële site kun je digitaal een STINAPA aanvragen en het e-ticket uitprinten of digitaal meenemen. De kosten zijn 40 dollar per persoon.
  • Vanaf 2023 moet iedereen die naar Bonaire reist toeristenbelasting betalen. Reizigers vanaf 13 jaar betalen 75 dollar per persoon. Dit kan bij aankomst op het vliegveld, maar kan ook 7 dagen voor vertrek online geregeld worden. Je krijgt dan een QR-code die je bij aankomst op het vliegveld moet kunnen tonen.
  • Wil je het eiland goed verkennen dan kan dit het beste met een huurauto. Wil je het Slagbaai Nationaal Park bezoeken dan is het huren van een 4wheel drive, SUV of Pickup truck zeer aan te raden. De wegen zijn namelijk niet geasfalteerd. Je kan een auto huren via Sunny Cars, daar huur je een auto altijd voor een all-inclusive prijs.
  • Neem voldoende eten en drinken mee als je op pad gaat. In het Nationaal Park en op de meeste stranden zijn geen voorzieningen aanwezig.

Kust van Bonaire

Plan je reis naar Bonaire

Wil je Bonaire, haar natuur en andere mooie plekken ontdekken? Plan dan een lekkere vakantie naar het eiland. Daar laad je zeker weten helemaal van op!

Je kan zelf een vakantie samenstellen voor je vluchten en je accommodatie zelf te regelen. Vluchten vergelijk en boek je gemakkelijk via skyscanner. De fijnste accommodatie boek je via booking. Een aantal fijne plekken om te overnachten zijn:

Een compleet verzorgde reis boek je gemakkelijk via TUI. Daar vind je onder andere het Van der Valk All Inclusive Plaza Beach Resort en het Divi Flamingo All Inclusive Beach Resort.

Bonaire en haar natuur zijn prachtig, net als de vele stranden en de fijne island vibes. Meer lezen?

Lees ook deze tips voor Bonaire:

→ Bekijk hier alle artikelen over Bonaire