Carnaval op Curacao

Vier Caribisch Carnaval op Curacao met als hoogtepunt de “Gran Marcha”

Sinds mijn vriend en ik zijn verhuisd naar Curaçao zijn er twee evenementen waar we beide naar uit hebben gekeken: Fuikdag en Carnaval op Curacao. Hoewel Fuikdag één dag is waarbij enorm veel boten verzamelen bij Fuikbaai om te feesten is Carnaval op Curacao een langdurig feest wat bestaat uit verschillende parades, kleurrijke (gewaagde) outfits en bovenal swingende muziek!

Carnaval op Curacao

Lees alles over Carnaval vieren op Curacao:

Optochten tijdens Carnaval op Curacao

Er zijn veel en verschillende soorten optochten tijdens carnaval die allen plaats vinden in februari. Het begint met een Paarden Parade, vervolgd door een Kinderparade, Tienerparade, Gran Marcha en de Grote Afscheidsparade. Een hoop optochten dus. Wij verheugden ons vooral op de “Gran Marcha”. Oftewel: de grootste parade van het hele carnavalsfeest!

Ons hoogtepunt tijdens Caribisch Carnaval: Gran Marcha

De Grote Parade vindt altijd plaats op een zondag in Otrobanda. Langs de weg vind je verschillende stands (de meeste zijn van hout) die door locals of bedrijven/merken zelf opgebouwd en kleurrijk versierd zijn. De opbouw begint al dagen voor de eerste parade en blijft gedurende de parades langs de weg staan. Tussen de stands door (en waar nog een plekje over is) zetten mensen op de dag van de parade zelf ook nog vaak een partytent op. Overdekking is zeker nodig! De parade vindt plaats op de weg, wat het extra warm maakt langs de kant en het carnavalsfeest duurt de hele middag dus je kan je voorstellen dat de zon dan het heetst is.

Koop een kaartje zodat je vanaf een stand de Gran Marcha goed kunt zien

Wij hadden een kaartje gekocht om bij de stand van BOB Autowas te staan, hier konden we de hele middag onbeperkt eten & drinken wat super goed verzorgd was. En misschien wel het belangrijkste: We stonden overdekt, konden genieten van de optocht vanaf de hoogte waardoor we ook lekker wat wind konden meepakken.

Een groot Carnavals-feest tijdens de Gran Marcha

De parade zou tussen 14:00/15:00 uur onze stand passeren maar dit duurde allemaal wat langer. Niet verassend, hier op Curaçao gaat niet alles strikt volgens de planning ;-). De parade bestaat uit ongeveer 30 praalwagens met ieder een eigen thema en outfits. De hele parade is een lust voor de ogen: kleurrijke outfits, glimlachende mensen (zowel langs de kant als in de optocht), goed gevulde koelboxen en bovenal: iedereen danst! Dik, dun, jong, oud, groot, klein. Het maakt niet uit, iedereen swingt mee! Tegen betaling kun je ook meelopen met een van de praalwagens en wordt er een mooi kostuum op maat voor je gemaakt. Mooi aandenken toch? Wellicht een optie voor ons volgend jaar!

Gran Marcha Carnaval Curacao Parade Carnaval Curacao Gran MarchaCarnaval op Curacao vieren Carnaval Curacao parade feestje

Kom jij ook vakantie vieren tijdens Carnaval op Curacao?

Ook zo fijn aan Curaçao; er is een officiële vrije dag na deze parade ingevoerd zodat iedereen op maandag lekker kan bijkomen. In de week na carnaval hebben de kinderen een Carnavalsvakantie, een beetje vergelijkbaar met de voorjaarsvakantie in Nederland. Niet alleen jij kan hier dus vakantie vieren, degene die hier wonen doen dat ook. Ik heb ontzettend genoten van mijn eerste Caribische Carnaval ervaring en het is zeker de moeite waard om de parade(s) mee te maken als je op het eiland bent eind februari. Voor een gegarandeerd overdekte plek langs de parade raad ik aan om een kaartje te kopen bij een van de stands. De receptie bij jouw hotel of resort kan je daar vast bij helpen. Ayo!

→ Bekijk hier al onze Curacao artikelen