Wat te doen in Istanbul? Een complete reisgids met de leukste tips!

Een tijdje terug mocht ik een weekend lang een van de bekendste steden van Turkije ontdekken: Istanbul! Dat werd een weekend gevuld met veel te veel lekker eten, bijzondere bouwwerken en grote bazaars waardoor je acuut in een shopaholic veranderde. Vandaag lees je hier alles over wat je kunt doen in Istanbul. Van praktische reistips (zoals een hotel-tip, wij sliepen bijvoorbeeld in het Tryp Hotel) tot must see bezienswaardigheden én welke Turkse lekkernijen je echt geproefd wilt hebben. Reis je mee naar de enige grote stad die op de grens van Azië en Europa is gebouwd?

Wat te doen in Istanbul:

wat te doen in istanbul tips

Hierboven kun je al kort bekijken wat ik zo ongeveer gedaan heb in Istanbul. Maar wil je meer tips, dan vind je uitgebreidere reistips hieronder. Ontdek bijvoorbeeld de beste plekken om te winkelen in Istanbul, waar je een ferry kunt nemen en hoe je bij het Aziatische deel komt vanuit het Europese gedeelte maar ook welke bezienswaardigheden je zeker moet bezoeken:

Winkelen in Istanbul

Winkelen in de Grote Bazaar in Istanbul

Je kan Istanbul eigenlijk niet verlaten zonder een bazaar in te lopen. Met name de Grote Bazaar van Istanbul is een aanrader. Hier vind je meer dan 1.000 winkels en de mooiste spullen. Denk aan perzische tapijten, zilveren sieraden, glas in lood lampen, waterpijpen of turkse thee setjes. Heb je iets moois gezien? Zorg dan wel dat je een beetje afdingt, want afdingen is meer dan normaal in Turkije.

Openingstijden Grote Bazaar

De Grote Bazaar van Istanbul is van maandag tot en met zaterdag geopend. De Grote Bazaar opent om 09:00u ‘s ochtends en sluit vervolgens om 19:00u ‘s avonds. Let er dus op dat je niet zondag een winkeldag op de planning hebt staan, want dan is de grote bazaar dicht. Verder is de Grote Bazaar ook vaak op feestdagen dicht, houd ook daar dus rekening mee.

Winkelen in de Arasta Bazaar

Winkel je liever in een wat rustigere plek? Kies dan voor de Arasta Bazaar. Deze bazaar bestaat uit één winkelstraat waar je minder dan 50 winkels vindt waar je je winkelhart kunt ophalen. De spullen zijn vrijwel hetzelfde als in de Grote Bazaar, maar de Arasta Bazaar doet net wat westerser en rustiger aan. Bovendien is deze bazaar ook niet geheel overdekt en de Arasta bazaar is overigens ook geopend op zondag. Dus mocht je toch nog willen winkelen op die dag, dan kun je hier ook op zondag terecht naast de andere dagen van de week.

Blauwe Moskee

Zo blauw grijsachtig als de Blauw Moskee van buiten is, zo kleurrijk is deze van binnen. Het gebolde plafond dat kleurrijk geschilderd is en het diep rode tapijt maken de moskee bijzonder mooi om te zien. Die kleuren steken weer helder af tegen de soms in zwart gehulde vrouwen die in de Blauwe Moskee rond lopen. De Blauwe Moskee draagt ook wel de naam de Sultan Ahmetmoskee, maar wordt door de vele blauwe tegeltjes vaker Blauwe Moskee genoemd. Iedereen mag de Blauwe Moskee in, maar zorg wel dat je voldoet aan de huisregels. Draag bijvoorbeeld een hoofddoek als vrouw (je kan je eigen hoofddoek mee nemen, maar daar kun je er ook een lenen) en trek je schoenen uit voordat je naar binnen gaat (deze kun je overigens wel weer mee nemen door ze in plastic zakjes te doen die bij de ingang gepakt kunnen worden). Als je de Blauwe Moskee bezocht hebt moet je trouwens ook even een kopje thee gaan drinken in een van de restaurantjes die je in de buurt vindt. Vele hebben namelijk een rooftopbar (check het even na bij de obers voor je ergens gaat zitten) en vanaf het dakterras heb je een waanzinnig uitzicht op dit magische bouwwerk.

Hagia Sophia

Recht tegenover de Blauwe Moskee vind je de Hagia Sophia. Dit is een bijzonder bouwwerk, want het is een kathedraal en moskee ineen. Als je naar de Hagia Sophia gaat kun je het beste vroeg gaan of juist laat in de middag. Dan is de Hagia Sophia het rustigst en kun je gemakkelijk overal rondkijken. Toen wij er waren stond een deel van deze kathedraal moskee wel in de stijgers, dus als je dat niet wilt zien zul je van te voren even moeten checken of de verbouwing nog plaatsvindt. Steigers of niet, hoe dan ook is de Hagia Sophia het bezoeken waard. Niet alleen het grootse aan dit bouwwerk is bijzonder, ook sommige details zoals verschillende mozaïken op de muren maken de Hagia Sophia geweldig om te zien.

Vanaf Hagia Sophia lopen naar het Topkapipaleis

Vanaf Hagia Sophia loop je gemakkelijk via een van de toegangspoorten naar het Topkapipaleis. Ook dit paleis schijnt een aanrader te zijn. Hier ga je namelijk even helemaal terug in de tijd en waan je je een echte sultan. Ook hier geldt dat je vroeg moet gaan, want anders is de rij enorm lang. Hierdoor konden wij bijvoorbeeld ook niet naar binnen. In plaats van het Topkapipaleis te bezoeken hebben we toen een leuke wandeling door het park gemaakt richting de Galatabrug.

Galatabrug

Een leuke plek om ‘s middags of ‘s avonds naartoe te gaan is de Galatabrug. Deze brug bestaat uit twee delen. Zo vind je boven een drukke autoweg, maar ook tientallen vissers die er hun hengels in het water hebben gegooid. Onder kun je vervolgens heerlijk relaxen bij een van de vele restaurantjes. Proef er vervolgens een Turks visgerecht of rook een waterpijp. Ook vind je dichtbij de Galatabrug de Kruidenmarkt waar je allerlei specerijen kunt kopen, dit is ook zeker een aanrader om naartoe te gaan.

Neem de ferry naar het Aziatische deel of de Prinseneilanden

Rondom de Galatabrug kun je gemakkelijk de ferry nemen naar bijvoorbeeld Prinseneiland of naar het Aziatische gedeelte van Istanbul. Om naar het Aziatische deel te komen kun je bijvoorbeeld de ferry nemen naar Uskidar en vanaf de plek waar de boot aanlegt kun je naar het deel lopen vanwaar je Kiz Kulesi in het water ziet liggen. Bestel vervolgens aan de kade een verse thee en geniet van het uitzicht. Is het erg warm? Dan raad ik je aan om naar de Prinseneilanden te gaan. Naar deze eilanden gaan ook veel Turkse mensen om van de hitte in de stad te ontsnappen en ook hier ga je al voor een paar Lira heen.

Basilica Cisterne

De Basilica Cisterne worden ook wel het gezonken paleis genoemd. Een naam die terecht is, want deze ondergrondse ruimte met haar vele pilaren en bogen die mooi verlicht zijn, zijn een magische plek. Ooit is hier zelfs een film van James Bond opgenomen (Russia with Love), dus dat zegt ook wel iets over hoe mooi deze plek is. Ook deze highlight vind je bij de Hagia Sophia en Blauwe Moskee in de buurt, dus combineer die bezienswaardigheden met deze. Voor een paar Lira mag je namelijk al naar binnen en die Lira zijn het allemaal waard! Zie als bewijs de foto’s hierboven.

Kruidenmarkt

Dichtbij de Galatabrug vind je ook de Kruidenmarkt. Hier koop je verse specerijen, bakken vol baklava, gedroogde vruchten en allerlei soorten noten. Koop waar je zin in hebt en eet je lekkernijen op bij het plein bij de Yeni Cami moskee. Daar zul je ook veel Turken tegenkomen op een dag in het weekend. Je bevindt je er dus echt even onder de locals.

Fietsen in Istanbul

Ook een aanrader: Op de fiets Istanbul ontdekken. Als je niet weet wat te doen in Istanbul is dit echt een muts do. Als je met de fiets de stad ontdekt verplaats je je sneller en tegelijkertijd zie je nog steeds alle highlights. Wil je niet alleen op pad? Dan kun je ook via Bajabikes met een gids op pad tijdens een fietstour door Istanbul. Leer je niet alleen meer, maar ontdek je ook de hidden gems in Istanbul!

Istanbul in foto’s

Wat zou jij doen in Istanbul?

Komen deze highlights over met wat jij zou doen in Istanbul of staan er heel wat andere to do’s op jouw lijstje? Laat weten wat je vindt van deze bezienswaardigheden in de comments hieronder of voeg je eigen reistips toe en inspireer andere reizigers met jouw tips en natuurlijk ons, mochten we er ooit weer eens naartoe gaan!

Oh en zoek je nog goedkope vliegtickets of een leuk hotel?

Ben je nog volop bezig met de voorbereidingen van jouw reisje naar Istanbul? Dan is het misschien handig om onderstaande nog even te checken. Wie weet zit er een leuke deal voor je bij:

→ Bekijk hier al onze Turkije artikelen