Nederlanders fietsen, waar dan ook ter wereld. Lekker even de stad door, maar juist ook naar plekjes buiten het centrum waar je anders niet zou komen. De wind in je haren, een beetje thuis voelen. Engeland is wellicht niet het eerste land waar je eraan zou denken een fiets te huren (lees: forever slecht weer), maar wij gingen wél met de tweewieler door Yorkshire op pad en wat was dat heerlijk!

Wakker worden tussen de Britse huisjes

Na een nachtje op de boot van P&O Ferries komen we vanuit Rotterdam aan in de haven van Hull, om hier in de auto te stappen richting Malton dat in Yorkshire ligt. This is where the magic happens. Of nouja, where the food happens. Als het namelijk ergens om eten draait, is het hier. Onderweg raak ik de route een beetje kwijt: nog wat slaperig voel ik mezelf knikkebollen, terwijl de Britse huisjes afgewisseld worden met een uitstrekt landschap.

What to wear in Yorkshire

We checken in bij het Talbot Hotel, frissen onszelf even op en voeren een debat van een kwartier over wat we nou aan moeten. Want ja, dat blijft toch altijd een dingetje in Engeland… Beneden staat straks namelijk onze gids te wachten, om ons wandelend door Malton mee te nemen op eetavontuur. En tegen eten zeg ik natuurlijk nooit nee. Uiteindelijk gaan we, gehavend in laagjes, aan het eind van de ochtend op pad.

Malton

Malton york yorkshire

Eindeloos eten in Malton

Malton staat echt bekend als het hart van eten. Lokale producenten zijn hier te over: ze wonen én werken hier en juist dat maakt het zo bijzonder. Het eten komt vanaf het land, hatsjee, op je bord! Tijdens de Food Tour brengen we bezoekjes bij deze locals. Koffiebonen worden voor je neus geroosterd, het brooddeeg gerezen en je ziet nog net niet hoe ze op je stuk vlees jagen. De ondernemers hebben hier echt een hart voor hun werk, dat wordt bij ieder bezoek duidelijker en verwarmt m’n hart. Bij iedere stop worden we met open armen ontvangen en krijgen we een verhaal voorgeschoteld die met passie en twinkelende ogen wordt verteld. En eten waar liefde in zit, dát is uiteindelijk het allerlekkerst.

Award-winning-food

Steeds meer ondernemers weten Malton te vinden om een plekje eigen te maken. Zelfs Florian Poirot heeft hier zijn eigen shop, waar hij ook zélf achter de macarons staat! Vorig jaar won Florian de nationale prijs voor beste patissier, en dat is natuurlijk niet niks. Ook The Groovy Moo, een ijssalon waar je gi-gan-tische ijsjes krijgt, stond in de finale van The Food Awards Englang 2018. In Malton draait het dus echt om kwaliteit. Dat is overigens ook in ons hotel te zien: in de (megagrote) achtertuin worden veel groentes en fruit zelf verbouwd, om vervolgens in het restaurant te gebruiken.

Food tour

Food tour Malton - Coffee roast

Food tour Malton

Food Tour malton - Bluebird Bakery Food tour Malton - Brass castle brewery

Food tour Malton - Food Court

Overnachten als een prinsesje

Het eind van de dag sluiten we af met een diner in het Talbot Hotel. Veel échte restaurants heeft Malton opvallend genoeg dan weer niet, maar het hotel-restaurant schijnt bekend te staan als hét voedselwalhalla van de omgeving. En niets is minder waar! De koks zijn geweldig en ze hebben natuurlijk de verse producten uit te tuin om te gebruiken, een win-win. Sowieso is dit hotel een bijzondere plek om te overnachten, alleen al door de inrichting. Iedere kamer is anders en met het hemelbed en ligbad voelde ik me echt even een prinsesje. Do I need to say more? Let the pictures speak…

Talbot Hotel

Malton Talbot hotel Yorkshire Talbot hotel in Malton yorkshire Talbot hotel in malton

Tuin Talbot hotel malton york

Fietsend door Yorkshire

Na een geweldige nacht (hoe kan het ook anders) worden de spulletjes weer bij elkaar geraapt. We worden vroeg opgewacht door de mannen van York Cycling Tours en Pedego. We gaan namelijk behoorlijk wat uurtjes fietsen naar York! In Nederland stappen we met gemak op onze huis-tuin-en-keuken-fiets, en heel even zeiden we ‘dat we dat hier ook makkelijk redden’. Maar het heuvellandschap en de flinke wind maken een e-bike geen overbodige luxe, vertellen de mannen ons. We laten ons overhalen en mogen allebei een fiets kiezen. Nou scheelt het dat die onwijs toffe, Instagramwaardige fietsen van Pedego het er iets minder lomp uit laten zien dan de e-bikes die ik soms in Nederland voorbij zie sjeezen!

Fietsen van Malton naar York

De tocht van Malton naar York duurt al snel zo’n 4 uur. Het weer is niet fantastisch, maar het blijft grotendeels droog en dat is meer dan prima voor ons. Net als tijdens de autorit schiet het landschap me voorbij, alleen nu ruik ik de geur van vers gemaaid gras, afgewisseld met een vers gemest veld en ik geniet van het ene schattige huisje na het andere.

Malton > York

Fietsen naar Malton York Malton york fietsen

Waarom die e-bike toch best wel relaxed was

Qua heuvellandschap hadden de mannen van York Cycling Tours meer dan gelijk: ik kan maar weinig vlakke stukken opmerken en de dalen volgen elkaar snel op. En als je je bedenkt dat na ieder dal weer een helling komt, kun je je vast voorstellen hoe blij we achteraf waren met die e-bikes! Onderweg maken we een korte stop bij Howard Castle, een onwijs mooi en gaaf landhuis op een nog veel groter landgoed. Prima voor een plaspauze en om even de benen te strekken!

York Cycling Tours

Fietsen york minster + york cycling tours

Fietsen York Yorkshire Engeland

Met de fiets naar historisch York

In de middag fietsen we langs het water het knusse York binnen, een stad die mijn hartje in slechts een paar dagen echt heeft veroverd. Al snel merken we dat de sfeer hier ontspannen is, dat het verkeer geen gillende chaos is en dat fietsen gelukkig heel normaal is. Een paar jaar geleden was ik in Londen, maar na York blijf ik het motto prediken dat je beter deze stad kunt gaan dan naar het Engelse hart. Lees hier meer over waarom York zoveel relaxter is dan Londen

Kun je in York wel fijn fietsen?

De volgende dag staan we ’s ochtends weer paraat bij de mannen om York zelf met de fiets te verkennen. In de eerste instantie wisten we niet goed wat we moesten verwachten – York is niet supergroot en veel straatjes in het centrum hebben niet bepaald een fietsvriendelijke grond. Maar ja, Cecil en Andy kennen deze stad op hun duim en weten precies waar en hoe we moeten fietsen op onze vertrouwde ‘Dutch bikes’. We fietsen langs de highlights, maar laten ook de stadsmuren even achter ons voor een bezoek aan Goddards House, het huis van de Terry familie, de oude fabriek van Terry’s Chocolade en de paardenrenkoers, een sport die nog altijd immens populair is hier. Allemaal plekken waar we zonder fiets nooit waren gekomen!

Gewoon puur vakantie

We hebben nog zo’n 2 dagen over, maar klagen doen we niet. York is fijn, knus, gezellig en alles wat je zoekt in een plek voor een toffe stedentrip. We gaan van tea room naar tea room voor de lekkerste taartjes en de keuze voor restaurants is lastiger dan verwacht. York, we’ll be back. Want zelfs al heb je deze stad tot in de puntjes ontdekt, het blijft gewoon leuk.

Goddards House

Malton York Goddards House

Praktische informatie

Tip 1: Via P&O Ferries ben je in een nacht van Rotterdam naar Hull. Vanaf hier zijn zowel Malton als York een uurtje rijden.

Tip 2: In York overnachtten wij bij Staycity Aparthotels, nét buiten de stadsmuren is dit een rustige locatie en met de supermarkt om de hoek kun je lekker in je keukentje een ontbijt in elkaar flansen.

Tip 3: De mannen van York Cycling Tours nemen je met liefde op pad voor een tour door de stad, of iets op maat als je iets specifieks wil.

Tip 4: Zonder gids York ontdekken? Dan kun je bij hen ook zelf een fiets huren.

Tip 5: Je kunt een YorkPass aanschaffen, waarmee je toegang hebt voor 42 attracties in de stad! Je kunt deze kopen bij het Visitor Information Center in de stad.

Wil je naar York?

Gespot voor jou:

  1. Met P&O Ferries naar Hull & York
  2. Ho(s)tel in York
  3. Slapen in een Airbnb in York? Ontvang 30,- korting!
  4. Voor meer informatie over fietsen in Yorkshire: www.yorkshire.com

Geef een reactie, deel jouw reistips!