wat te doen in Hoorn

Wat te doen in Hoorn: hier wil je zeker naartoe!

Zin in een leuk stedentripje in Nederland? Denk dan eens aan Hoorn, een sfeervolle stad aan het Markermeer en niet ver van Amsterdam en Enkhuizen af. Deze havenstad barst van de oude pakhuizen uit de Gouden Eeuw, is een toffe plek voor watersport én er zijn heel veel fijne restaurantjes maar ook leuke hotels zoals het fijne Ysbrantsz. Benieuwd wat je precies niet wilt missen en wat te doen in Hoorn? De tien leukste tips voor Hoorn vind je hieronder op een rijtje.

Hoorn begon ooit als een dorpje aan een rivier, maar is door de jaren heen steeds groter gegroeid. Uiteindelijk werd het een stad aan een dijk en tegenwoordig aan het Markermeer. Hoorn is vooral bekend door de Gouden Eeuw, de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) speelde hier toen een grote rol. Hoorn lag voor de handelsroute toentertijd op een perfecte plek en was daardoor ook welvaren in de zeventiende eeuw. Dat zie je nog altijd terug in de panden. Veel historische gebouwen zijn goed bewaard gebleven en zijn prachtig om te zien. Wanneer je een weekendje naar Hoorn gaat, wil je deze bezienswaardigheden zeker zien:

Wat te doen in Hoorn

→ Hotel tip: Ysbrantsz

wat te doen in hoorn tips

1. De Museumstoomtram Hoorn – Medemblik

Wie van treinen en nostalgie houdt, mag het Museumstoomtram Hoorn- Medemblik in Hoorn zeker niet overslaan. Dit museum laat de geschiedenis van de stroomtram in Nederland zien én je kunt een ritje maken van Hoorn naar Medemblik, met een echte stoomtram. Over de spoorweg uit 1887 rijd je in een locomotief door het landschap van West-Friesland. Daarna is het zelfs nog mogelijk om met de salonboot naar Enkhuizen te reizen en zo de echte stoomervaring te krijgen. Deze boottocht komt over het IJsselmeer en duurt ruim een uur.

2. Overnachten in Hotel Ysbrantsz in Hoorn

Niks fijner tijdens een weekendje weg, dan een heerlijk hotel om fijn in te relaxen. Geniet van een ontbijtje in de ochtend, slaap in een historische kamer en kom helemaal tot rust in de mooie kamer van Hotel Ysbrantsz midden in het centrum van Hoorn. Het hotel is vernoemd naar Johan Ysbrantsz, een restaurateur uit de zeventiende eeuw. Deze man ontving zijn gasten op de Roode Steen 14, waar het hotel nu ook zit, met een grote gastvrijheid. Hij kookte zelfs met specerijen die scheepslieden van verre reizen meenamen. Het hotel kijkt uit op het historische plein de Roode Steen en ligt vlak bij het IJsselmeer en alle bezienswaardigheden van Hoorn.

De kamers zijn stijlvol ingericht en hebben karakteristieke details die het pand extra sfeer geven. De eigenaars richtten het pand in met vintage meubels en een zelfontworpen tapijt in de gangen. Er is een gezamenlijk minibar waarin speciaal biertjes en wijnen te vinden zijn. Bij het hotel boek je verschillende arrangementen, zoals een Valentijns-arrangement of een bruidsarrangement.

→ Meteen boeken: Boutique Hotel Ysbrantsz

Hoorn boutique hotel Ysbrantsz Ysbrantsz hotel tip hoorn

3. Westfries Museum aan de Roode Steen

Aan het historische plein de Roode Steen in Hoorn, ligt het Westfries Museum. Dit museum is zeker een bezoekje waard als je in de stad bent. Het is gevestigd in een zeventiende-eeuws pand en is van binnen even indrukwekkend als van de buitenkant. Dit museum laat je alles zien van de geschiedenis van Hoorn. Doe hier meteen even een virtuele wandeling door het Hoorn uit de zeventiende eeuw.

4. Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn

Nog zo’n museum dat je eigenlijk niet wilt overslaan: het Museum van de Twintigste Eeuw. Op het Oostereiland ligt dit museum, verborgen in een oude gevangenis. Ga hier even helemaal terug in de tijd en waan je in de tijd van je grootouders. Van oud speelgoed tot aan nostalgische radio’s en televisies. Hier stap je even uit de dagelijkse realiteit en ga je terug naar vroeger.

doen in hoorn haven

5. Hoorn, de havenstad

Wist je dat het liedje ‘Het kleine café aan de haven’ van vader Abraham (die van de Smurfen), over Hoorn gaat? In Het Schippershuis in Hoorn zie je zelfs de originele tekst van dit nummer hangen. Dat wil je toch niet missen! Hoorn heeft trouwens niet één haven, maar wel vijf. De Binnenhaven is de meest bekende, hier vertrokken vroeger ook de VOC-schepen namelijk. Je ziet hier nog veel oude pakhuizen staan rondom de haven, die aan die tijd herinneren.

6. Scheepsjongens van Bontekoe in Hoorn

Misschien ken je ze nog wel van vroeger, van het kinderboek en de film: De Scheepsjongens van Bontekoe. Deze drie jongens zijn vereeuwigd in een standbeeld op de kademuur, naast de Hoofdtoren in Hoorn. Het verhaal van Hajo, Peter en Rolf speelt zich af in 1618, wanneer ze meegaan op de Oost-Indiëvaarder Nieuw Hoorn, onder leiding van schipper Bontekoe. Onderweg beleven ze heel wat avonturen en uiteindelijk keren ze al schaatsend vanaf Dordrecht terug naar Hoorn. Bewonder het standbeeld zeker even als je in Hoorn bent.

wat te doen in Hoornhoorn restaurants Ysbrantsz

7. De Hoornse straatjes: shoppen in Hoorn

Niet de Negen Straatjes van Amsterdam, naar de Hoornse straatjes in Hoorn. In deze schattige straten vind je verschillende boetiekjes, fijne winkeltjes en leuke concept stores. Van kleding, lingerie, boeken en interieur tot aan cadeaus en kunst; in deze winkelstraten vind je het allemaal. De straatjes liggen tussen de twee kerken van Hoorn, bij de Roode Steen en het Havenkwartier in de buurt.

8. Dineren en lunchen bij Ysbrantsz of de Tuynkamer

Bij het sfeervolle hotel Ysbrantsz zit een bijzonder restaurant in. Het restaurant kijkt uit op de Roode Steen, een gezellig plein in Hoorn. Hier kun je terecht voor een uitgebreide lunch, maar ook voor een 5-gangen-diner. De chef-kok werkt veelal met seizoengerechten en met producten uit de regio. Het menu wisselt regelmatig, waardoor gasten ook vaak terugkomen voor een nieuw gerechtje. Je kunt in dit restaurant ook goed even neerstrijken voor een kopje koffie en een taartje of voor een werkbespreking met lunch of voor een borrel met familie, vrienden of je vriend of vriendin. Het gevoel van ‘thuiskomen’ is voor de eigenaars van het restaurant heel belangrijk, dus hier voel je je als gast snel op je gemak. Een andere tip die we je zeker mee willen geven, is lunchen bij Brasserie de Tuynkamer. Nog een heerlijk plekje in Hoorn waar je maar wat graag neer strijkt voor een hapje of drankje. Dit zit op ongeveer 7 minuten lopen vanaf Ysbrantsz af!

Ysbrantsz doen in hoorn shoppenYsbrantsz restaurants tips hoorn

9. De Waag van Hoorn

In de Gouden Eeuw was de Waag een belangrijk gebouw in Hoorn. Via deze stad gingen veel goederen verder de zee op, dus was het essentieel om deze te kunnen wegen. Daarom kreeg Hendrick de Keyser de opdracht om deze waag te bouwen. Op de gevel zie je het wapenschild van Hoorn met een eenhoorn erop. Hoorn bleef een belangrijke handelsplek en speelde een grote rol in de kaasmarkten in Noord-Holland vanaf 1640. De Waag is nog steeds een prachtig gebouw om te bewonderen en je kunt er sinds 1953 ook dineren en lunchen. In restaurant D’Oude Waegh kom je even tot rust tijdens een weekendje Hoorn.

10. Tulpenvelden in de buurt van Hoorn

De streek waarin Hoorn ligt, staat ook bekend om de vele, kleurrijke tulpenvelden. Ga dus ook zeker even op stap in de omgeving van Hoorn, om deze prachtige bloemen te spotten. Je vindt de tulpenvelden in West-Friesland bij Enkhuizen, Bovenkarspel en Andijk. Ook kun je vanuit Hoorn een fietstochtje maken langs de tulpenroutes. Meer over tulpenvelden in de regio lees je in dit artikel.

rode tulpen

Zin gekregen om een dagje (of langer) naar Hoorn te gaan? Dan horen we heel graag hieronder wat jou het leukst lijkt om te doen in Hoorn! En mocht je juist nog leuke aanvullingen hebben, deel dan ook zeker je tips hieronder. Vinden we alleen maar leuk.

Meer lezen over leuke plekken in Nederland?

Lees ook: