Tess in Bollenveld

Alles wat je moet weten over de Bollenstreek!

De Bollenstreek is een gebied in West-Nederland van een paar gemeenten bij elkaar waar prachtige bloemenvelden te vinden zijn. Het hele jaar door werken de boeren hard om de bollen klaar te maken voor de relatief korte bloeiperiode. Als de bloemen eenmaal in bloei staan is de streek prachtig gekleurd en ruikt het overal naar een frisse zoete bloemengeur. In dit artikel lees je alle informatie over jouw tripje naar de Bollenstreek!

Dit wil je weten over de Bollenstreek

→ Mega leuk: 3- of 4-daags arrangement in Noordwijk bij Two Brothers Noordwijk Beach
→ Of overnacht bij The Flower Fields of De Groene Bollenschuur

Bloemen bollenveld, bollenstreek Bloemenvelden

De beste tijd om de Bollenstreek te bezoeken

Over het algemeen staan de meeste velden in bloei tussen eind maart en begin mei. Het bloeien is echter wel sterk afhankelijk van het weer. Als er veel zon in februari en maart is geweest, zullen de velden eerder in bloei komen te staan. Is er helemaal geen zon in die maanden dan zal het bloeien juist wat later plaatsvinden. Daarbij bloeien niet alle soorten tegelijk aan het begin van het seizoen. Als je opzoek bent naar veel verschillende kleuren bloemen raden we aan om halverwege april de Bollenstreek te bezoeken. Begin mei worden de laatste velden al gekopt, dit wil zeggen dat de bloemen van de stelen worden gehaald zodat alle energie naar de bloembol zelf kan. Van de ene op de andere dag is dan ook al de kleur in de streek weer verdwenen.

Welke bloemen bloeien er op de velden?

Rond eind maart zullen eerst de narcissen beginnen te bloeien, waardoor je voornamelijk geel en wit gekleurde velden zult tegenkomen. Aan het begin van april zullen vervolgens de hyacinten beginnen te bloeien, deze zijn te vinden in de kleuren wit, blauw, geel, roze, rood, paars, crème, zalmkleurig en violet. Hyacinten hebben een hele sterke geur, waardoor het in deze periode heerlijk is om langs deze velden te fietsen en de lentegeur op te snuiven. Half april is het dan eindelijk tijd voor de tulpen om uit te komen. Tulpen zijn er in allerlei verschillende soorten waarbij ze verschillen in kleur, hoogte en vorm. Tulpen hebben vaak een felle kleur zoals rood of geel, maar je zult ook witte of zelfs donkerpaarse tulpen tegenkomen. Tegenwoordig worden allerlei kleuren gemixt in het laboratorium, waardoor de meest unieke combinaties ontstaan. Wil je ervan verzekerd zijn dat je elk mogelijke soort hebt gezien, dan kun je het beste naar bloemenpark Keukenhof!

Bloemenbedden, bollenstreek Bollenstreek, flower fields netherlands

Waar vind ik de mooiste bloemenvelden?

De plaatsen in de Bollenstreek met de meeste bloemenvelden zijn Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, De Zilk, Sassenheim, Voorhout en Warmond. De velden zien er echter elk jaar anders uit. Dit komt doordat een bollenboer nooit dezelfde bollen terug plant in de grond als het jaar ervoor. Dit doen ze namelijk zodat de grond afwisseling heeft en daardoor vruchtbaar blijft! Dit zorgt er wel voor dat het op voorhand moeilijk te bepalen is waar je de mooiste bloemen kunt vinden. Wel kunnen we vertellen waar veel bloemenvelden bij elkaar te vinden zijn, zodat je om je heen veel verschillende kleuren bloemenbedden kunt zien. In Hillegom zijn dit de velden langs de Zuider Leidsevaart en de Veenenburgerlaan (inclusief zijweggetjes), in de Zilk is dit de Zilkerbinnenweg en in Lisse zijn dit de Loosterweg Zuid en de van Lyndenweg. Deze mooie locaties liggen niet ver van elkaar vandaan, we raden dan ook aan om ze te combineren tijdens een fietsroute. Natuurlijk zijn er meer velden te vinden in de Bollenstreek dus ga ook zeker zelf opzoek naar de mooiste plekjes!

Lopen tussen de bloemenvelden

Dit zie je helaas veel mensen doen, ondanks dat het land is afgesloten met een hek of dat er een bord staat met ‘niet betreden’. Bij het lopen tussen de bloemenbedden worden de bloemen verplet of raken beschadigd waardoor de bloem ziek wordt. Een gemiddeld seizoen kost dit een boer tienduizenden euro’s aan schade. Hoe verleidelijk de mooie kleuren ook zijn, loop er alsjeblieft niet doorheen. Maak je mooie foto’s aan de voorkant van de bloemenbedden of bezoek een locatie waarbij het is toegestaan om tussen de bloemen te lopen en foto’s te maken zoals de Tulip Barn in Hillegom.

flower fields netherlands purple tulips

6 x de leukste dingen om te doen in de Bollenstreek!

Miljoenen mensen over de hele wereld reizen af naar Nederland om de kleurrijke velden van de Bollenstreek in het echt te kunnen bewonderen, maar voor ons Nederlanders is het ook leuk om er eens te gaan kijken. Dit wil je er allemaal doen:

1. Bezoek het bloemenpark Keukenhof

De bekendste attractie van de Bollenstreek mag dan wel heel toeristisch zijn, maar is zeker de moeite waard om te bezoeken. In slechts een paar weken tijd bezoeken 1,4 miljoen mensen vanuit de hele wereld dit bijzondere bloemenpark. Op het park zijn meer dan 800 verschillende tulpen te vinden die verschillen in formaat, lengte en kleur. Sommige paviljoens zijn zo gepland dat de bloemen bij elkaar een waar kunstwerk vormen. Een bloemenpark klinkt misschien wat suf, maar het park heeft écht iets speciaals. Als je meer wil dan alleen maar wandelen door Keukenhof, dan kan je ook een tocht maken met een fluisterboot tussen de velden door! We raden aan om kaartjes vooraf online te reserveren om verzekerd te zijn van jouw bezoek aan Keukenhof.

→ Tip: Via GetYourGuide kun je transfers en tickets krijgen voor de Keukenhof vanaf Amsterdam

Keukenhof, Bollenstreek Keukenhof

2. Huur een middagje fietsen

Je kunt de Bollenstreek het beste verkennen met de fiets, zodat je overal kunt stoppen en de geur van de heerlijke bloemen om je heen kunt ruiken. Fietsen zijn in elk dorp wel te huur voor ongeveer 8 euro per dag. Een fijn fietsverhuur bedrijf is Rent a Bike van Dam, waar ze je graag helpen met het uitstippelen van een route naar jouw wensen. De fietsen van Rent a Bike van Dam zijn tijdens de Keukenhof tijd te huur bij de parkeerplaats van Keukenhof zelf. Ben je liever lui dan moe, dan kun je bij hen ook elektrische fietsen huren! Leuke stops voor een picknick tijdens het fietsen zijn; het Oosterduinse meer, de Amsterdamse Waterleidingduinen, Langevelderslag strand of natuurlijk in het gras met uitzicht over een mooi bloemenveld.

3. Ga langs bij de Tulip Barn voor de mooiste foto’s tussen de tulpen!

Wil je verzekerd zijn van een mooie foto tussen de bloemen, breng dan een bezoekje aan de Tulip Barn! Hier mag je wel tussen de bloemenbedden lopen en met een bloementuin met meer dan 500.000 tulpen en allerlei foto objecten, schiet je gegarandeerd de mooiste foto’s. In de horeca-kas haal je een lekker bakkie koffie, of je kunt genieten van een tulpenbiertje en een frietje op het zonnige terras, met een fantastisch uitzicht over de bloeiende velden. De ideale tussenstop tijdens een fietstochtje door de streek, de Tulip Barn is geliefd bij jong en oud! De openingstijden van de Tulip Barn hangen samen met het weer, check voor je bezoek hun website of Instagram. Als je nieuwsgierig bent naar geschiedenis van de bloemen dan kun je een bezoekje brengen aan het museum van de Tulip Experience, waar je alles te weten komt over het kwekersproces van de tulp!

→ Adres Tulip Barn: 3e Loosterweg 130, 2182 CX Hillegom

Tulip Experience

4. Ga een dagje naar het strand

De ligging van de Bollenstreek is ideaal om een dagje strand mee te pakken. Misschien is het in april nog niet warm genoeg om in je bikini of zwembroek te gaan liggen zonnen, maar het is wel de juiste periode voor een lekkere strandwandeling. Op het strand van Noordwijk vind je verschillende hippe strandtenten zoals de Branding en Tulum, waar je terecht kan voor een heerlijke lunch of met een drankje kan genieten van de zonsondergang in de zee.

→ Lees ook: 19x De leukste strandtenten in Nederland

5. Bewonder de wagens van de Bloemencorso

Voor deze activiteit moet je wel precies op het juiste moment de Bollenstreek bezoeken. Op een zaterdag rond eind april vindt namelijk het jaarlijkse Bloemencorso evenement plaats, met beginpunt Noordwijk en eindpunt Haarlem. Langs de gehele 42 kilometer lange route staan duizenden mensen die genieten van de met bloemen versierde corso wagens. De bloemen die gebruikt worden zijn hyacinten die verkregen zijn uit eigen streek. Op de officiële site van de Bloemencorso vind je rond welk tijdstip de stoet in welke gemeente langs zal rijden. Vooral in het centrum van de dorpen vind je een hoop gezelligheid!

6. Stel zelf je kleurrijke bos tulpen samen in een pluktuin

Dit is er misschien eentje voor de laatste dag, zodat je thuis nog kunt genieten van de mooie bos met bloemen. Er zijn namelijk een aantal pluktuinen te vinden in de Bollenstreek waarbij je door het bollenland loopt en zelf kan kiezen welke tulpen je wilt plukken voor jouw bos. De pluktuinen zijn uiteraard verbonden aan het seizoen waarin de tulpen groeien, maar sommige pluktuinen hebben ook andere soorten bloemen die in de zomer bloeien, zoals Dahlia’s. We raden aan om voor je bezoek de website of sociale media van de pluktuinen in de gaten te houden zodat je zeker weet dat ze open zijn wanneer jij in de Bollenstreek bent. Wil je niet naar een pluktuin maar wel met een mooi bosje tulpen naar huis? Ga dan in de streek opzoek naar een van de bloemenkraampjes langs de weg. Hier kun je vaak nog ouderwets op goed vertrouwen wat muntstukken achterlaten in ruil voor een bosje verse tulpen.

→ Aanrader: Annemieke’s Pluktuin in Hillegom aan de Haarlemmerstraat 15a

Paarse en roze tulpen Tess in Bollenveld

Overnachten in de Bollenstreek

In de Bollenstreek zijn een aantal hotels te vinden waar je prima kunt overnachten en dicht bij de bloemenvelden bent. Nóg leuker is het om een Airbnb of Bed & Breakfast te vinden die een unieke ervaring tussen de velden geven. Er zijn bijvoorbeeld een aantal oude bollenschuren omgetoverd tot prachtige slaapplaatsen waarbij je wakker wordt tussen de tulpenvelden! Of ga voor een tiny house in Noordwijk waarbij je zo het strand op loopt. Als je iets meer low-budget in gedachte hebt dan zijn er ook een aantal campings in de omgeving. De Bollenstreek is erg populair in april dus zorg dat je ruim op tijd op zoek gaat naar een accommodatie.

Via Booking.com vind je veel mooie accommodaties in deze omgeving. Veel van deze hebben namen die doen denken aan de bloemen. Zoals bijvoorbeeld deze:

B&B Blossom

Onze favoriete restaurants in de Bollenstreek

In de regio is genoeg horecagelegenheid te vinden om het hele weekend lekker te kunnen eten, hieronder lees je onze favorieten!

  • Boshut ’t Pannenland: ouderwets gezellig met een speciaal biertje en een pannenkoek aan de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen.
  • Como & Co: Vlakbij alle bollenvelden en aan het Oosterduinse Meer. Met je voetjes in het gras bestel je hier een heerlijke lunch.
  • Chocolaterie Pierre: deze chocolatier heeft twee locaties waarvan eentje in Hillegom.
  • Hier haal je het lekkerste ijs van de streek! Check van tevoren hun insta of het ijsseizoen al is begonnen.
  • Buitenplaats Plantage: een hippe plek met alleen maar biologisch gerechten op de kaart. Je kunt een picknick mandje kopen en lekker op het gras gaan zitten of aanschuiven aan een tafeltje in hun mooie kas.
  • Strandclub Witsand: Noordwijk heeft meerdere leuke strandtenten maar Witsand blijft een favoriet. Er hangt een relaxte sfeer en de kaart staat vol met lekkere gerechten voor zowel lunch als diner.

Meer lezen over tulpen en de bollenstreek?

In ons boek ‘Verliefd op Nederland’ staat een heel hoofdstuk over waar je de mooiste tulpen kan bewonderen in Nederland! Je kan hem hier bestellen

Verliefd op Europa en Verliefd op Nederland
→ Meteen ons boek bestellen? Dat kan hier: Verliefd op Nederland

Ben jij al eens in de Bollenstreek geweest?


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland