Voorjaarsbloemen

Tulpenvelden: De mooiste plekken om tulpen te kijken in Nederland

Genieten van de vrolijke kleuren en het prachtige uitzicht van velden vol tulpen? In Nederland zijn veel verschillende plekken om tulpen te kijken. Waar kun je het beste naar toe gaan? En wanneer bloeien de tulpen nou op hun mooist? De beste tips voor het bekijken van tulpenvelden in Nederland.

Tulpenvelden in Nederland

→ Tip:  Op de fiets door de Bollenstreek en langs de Keukenhof
→ Hotel-tip: Overnacht in een heerlijk vakantiehuisje tussen de tulpenvelden

Kleurrijke tulpen

Wanneer kun je naar de tulpenvelden in Nederland?

Het tulpenseizoen loopt ongeveer van eind maart tot half mei, maar als je de bloemen op hun best wil zien, kun je ze het beste van half april tot begin mei bewonderen. Het is hierbij erg afhankelijk van het weer in welke streek de tulpen al uit hun knop zijn gekomen. Er zijn niet alleen velden waarbij je de tulpen kunt bewonderen, maar er zijn ook verschillende plekken in Nederland waar je zelf tulpen mag plukken. In speciale pluktuinen natuurlijk! De bloemen zijn kwetsbaar en de telers zijn er zuinig op, dus let wel altijd met foto’s maken op waar je staat.

Wist je dit al over de tulpen en tulpenvelden…

In Nederland zijn duizenden hectares aan tulpen te bewonderen en daarvoor kun je naar een heel aantal verschillende provincies. Oorspronkelijk komen de tulpen niet uit Nederland, maar uit Turkije. In de zestiende eeuw kwam de tulp pas naar ons landje en daarna ontstond er een ware handel in de ‘tulipa’, zoals de plant in het Latijn heet. Letterlijk vertaald: een bloem die op een tulband lijkt .

De 5 leukste tulpenvelden in Nederland op een rijtje

tulpenvelden in Nederland

1. Tulpen bewonderen in de Noordoostpolder

De Noordoostpolder is een van de bekendste plekken met een grote diversiteit aan tulpen en is heel populair tijdens het tulpenseizoen. De Noordoostpolder ligt in het noorden van Flevoland, net onder het IJsselmeer. Bij de dorpen Swifterbant, Criel en Emmeloord vind je onder meer mooie velden vol kleurrijke bloemen. Hier vind je de meeste tulpentelers van heel Nederland. Er is zo’n tweeduizend hectare aan velden vol bollen te bewonderen.

In de Noordoostpolder is ieder jaar een waar Tulpenfestival, waarbij er een route is uitgezet langs de tulpenvelden. Je kunt deze route met de auto of met de fiets doen en komt langs de meest indrukwekkend velden. De route met de auto is 99 kilometer en op de fiets is ‘ie 36 kilometer lang. In april en mei vindt het festival plaats. Je kunt de route beginnen bij het Tulpeninformatiecentrum in Creil. Ieder jaar is de route net weer wat anders, dus volg vooral de bordjes die op de route staan of bekijk de route op de website van het Tulpenfestival.

rode tulpen

2. Tulpen in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland

Ook in de Kop van Noord-Holland kunnen tulpenliefhebbers hun hart ophalen. Wanneer je naar de tulpenvelden tussen Wieringerwerf, Nieuwe Niedorp, Den Helder en Petten gaat, kun je heel goed fietsen of wandelen tussen de bloemen. Je vindt hier vanaf de hoogte van Medemblik en Schagen en richting Den Helder het grootste aaneengesloten bollengebied van ons land. De grond in dit gebied is heel vruchtbaar voor bollen, daarom groeien de tulpen hier zo goed.

In de Zijpepolder, in het westen van dit gebied, is het tulpenfestival Bloeiende Zijpe te bezoeken. Ook zijn er verschillende evenementen in Anna Paulowna en Breezand, veelal eind april. Bij de Floratuin in Julianadorp kun je zelf je tulpen plukken.

Ook in West-Friesland zijn mooie bollenvelden te vinden. Zo zijn er heel wat tulpenvelden te vinden bij Hoorn, Enkhuizen, Bovenkarspel en Andijk. Je hebt hier verschillende tulpenroutes die je zowel met de auto als met de fiets kunt rijden.

Paarse en gele tulpen

3. Tulpenvelden in de Bollenstreek

De Bollenstreek is wellicht de bekendste plek voor het bekijken van tulpen. Deze streek vind je net boven Leiden en hij loopt door tot aan Haarlem. Veruit de meeste tulpenvelden zijn rondom Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout te vinden. Naast tulpen, verbouwen de telers hier ook hyacinten en narcissen. In deze regio zijn veel verschillende wandelingen uitgezet en je kunt met de fiets heel goed langs de tulpenvelden rijden. Ook is er ieder jaar een bloemencorso in april die van Noordwijk naar Haarlem gaat.

Bij de Tulperij in Voorhout kun je een rondleiding doen over de tulpenvelden, daar kom je bij veel routes sowieso al langs. Ook met de auto zijn er diverse routes te rijden in deze regio. Op de Flower Map van dit gebied kun je heel eenvoudig zien wanneer de tulpen in bloei staan en wat dus een goede tijd is om naar de Bollenstreek te gaan.

Wil je ook graag wat tulpen mee naar huis nemen? Ga dan bijvoorbeeld naar Annemieke’s Pluktuin in Hillegom, hier kun je een mooie bos met tulpen plukken zodat je thuis een leuk aandenken hebt aan de Bollenstreek.

Voorjaarsbloemen

4. Bezoek De Keukenhof

In de Bollenstreek vind je ook De Keukenhof, in Lisse, een heel populaire plek om naartoe te gaan in het tulpenseizoen. Van half maart tot half mei in De Keukenhof geopend. De tuinen zijn in 1950 voor het eerst geopend en je vindt hier miljoenen bloemen over meer dan dertig hectare verdeeld. Het is de grootste bloementuin van de wereld en ieder jaar ziet het er anders uit, afhankelijk van het thema dat er dan is. Je vindt in De Keukenhof negen verschillende tuinen en er is ook altijd een wisselende expositie en een aantal paviljoenen met bloemen. Vanaf De Keukenhof zijn ook verschillende wandelingen en fietstochten. Zo kom je langs verschillende pluktuinen en mooie bollenvelden.

Bij Museum de Zwarte Tulp in Lisse leer je meer over de geschiedenis van de tulp en van de Bollenstreek. Dit museum is een leuke aanvulling op je bezoek aan de Bollenstreek.

Tulpenvelden Nederland

5. Tulpen in Zeeland

Niet alleen in het westen van het land zijn tulpen te spotten, maar ook in Zeeland. In Zeeuws-Vlaanderen is een heel aantal plekken te vinden waar tulpen in bloei komen. Zo liggen er tulpenvelden rondom Hulst, Koewacht en Graauw. Dit is dichtbij elkaar in de buurt, dus je kunt er goed langs rijden met de auto of de fiets.

Wanneer je van Lamswaarde naar Graauw gaat, kom je ook over de Liniedijk, een mooie plek om tulpen te zien. Ook bij Nieuw-Namen en Clinge zijn mooie velden vol tulpen te zien. Rondom Aardenburg, in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, en in Zuid-Beveland, bij Heinkenszand, zijn ook diverse tulpenvelden te vinden. Wanneer je over de Oudelandsweg loopt hier, zie je aan beide zijden mooie tulpen in bloei. Ook in Zeeland zelf tulpen plukken? Ga dan naar de Pluktuinen van La Fleur, in Serooskerke of in Yerseke.

Verliefd op Nederland banner 2

Meer lezen over tulpenvelden & Nederland?

Bestel ons boek Verliefd op Nederland, hierin staat een heel hoofdstuk over de tulpen en mooiste tulpenvelden in Nederland!

Bestel nu ons boek over Nederland (mét tulpen tips)

Heb jij de tulpenvelden in Nederland dit jaar al bezocht?


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland