Wat te doen in Bergen (aan Zee)

Ultieme weekend aan de kust: 4x wat te doen in Bergen

Met de gelimiteerde opties om naar het buitenland te gaan hebben wij de kans gekregen om te ontdekken hoe prachtig Nederland is! Ik trakteerde mezelf op een weekendje weg naar Bergen (waar je trouwens heel leuk kan logeren bij Landgoed Huize Glory) en raakte zo enthousiast dat ik mijn ervaringen graag met jullie wil delen. Bergen is namelijk een plaats in Noord-Holland, met een groot natuur/duingebied vlakbij de kust. Daarnaast ligt Bergen bij leuke andere kustplaatsen als Egmond aan Zee of Schoorl en is een bezoekje aan Alkmaar ook goed te doen. In deze omgeving is er voor iedereen wat wils, dagtrip of een weekend weg, ik deel mijn tips over wat te doen in Bergen graag met jullie.

Wat te doen in Bergen? 4 tips!

1. Strandwandeling

The most obvious tip of them all: maak een strandwandeling! Het strand bij Bergen aan Zee is over het algemeen heel breed en rustig. Ik vind het altijd een genot om er te wandelen maar je ziet ook veel mensen hardlopen of fietsen. Je kunt vanaf Bergen aan Zee heel goed wandelen naar een van de kustplaatsen verderop. Het is een fijn stuk om te lopen en tevens een goed excuus om bij een van de leuke strandtentjes koffie, lunch of een borrel te doen! Strandpaviljoen Noord is een leuke tip hiervoor.

→ Lees ook: 19x De leukste strandtenten in Nederland

Strand Bergen zonsondergang

2. Verken het bos-en duingebied

In Bergen heb je het Bergerbos en vanuit daar kun je hele mooie routes wandelen naar Bergen aan Zee of Schoorl aan Zee. De natuur varieert hier van mooie stukken bos, open vlaktes, heuvels en kleine beekjes. Onderweg heb je verschillende punten waar je kan zitten aan een picknicktafel en kunt uitrusten en genieten van het uitzicht.

Bosgebied bij Bergen Wat te doen in Bergen, bezoek een Bosgebied

3. Fietsen, mountainbiken of hardlopen

Juist omdat de omgeving zo mooi is om te verkennen is fietsen echt een aanrader. Maar voor de sportieve durfallen onder ons heb je rondom Bergen diverse mountainbike routes. Je kunt hiervoor bij diverse handelaren fietsen huren, maar doe dit wel tijdig voor ze allemaal weg zijn! Tevens is de omgeving heel mooi om door te hardlopen. Het is een mooie oefening voor degene die de halve marathon van Egmond willen lopen in januari.

Wandelen bij Bergen aan Zee

4. Shoppen in Alkmaar

Alkmaar ligt zoals eerder genoemd dichtbij Bergen en is een leuke stad om heen te gaan. De binnenstad heeft hele schattige, nauwe straten met diverse boetiekjes om in rond te neuzen. Verder heb je er ook een leuke markt, veel leuke eet-en koffietentjes en kan je mooi rondom de stad wandelen. Kortom een prima plek om je een dag te vermaken! Met de auto ben je vanuit Bergen in een kwartiertje in Alkmaar. Met het ov in 20 minuten. Is het een mooie zonnige dag? Stap dan op de fiets, want binnen een half uur ben je al in het centrum van de stad! Scheelt ook nog eens parkeren!

Wat te doen in Bergen, Alkmaar

Een weekendje Bergen plannen?

Al met al is een weekend Bergen voor iedereen geschikt; wil je lekker strandhangen, wil je actief bezig zijn of wil je shoppen? Alles kan! Maar hoe kom je er het beste? Je kunt met de auto naar Bergen reizen, maar het is veel leuker om vanaf Alkmaar station een OV-fiets te pakken en te fietsen naar en door de omgeving. Voor het verblijf boekte ik een tiny house via Airbnb, maar er zijn meerdere mogelijkheden qua B&B, hotels of appartementen. Kijk ook eens bij deze leuke B&B’s in Noord-Holland vanuit waar je Bergen kunt bezoeken.

Hier wil je logeren in Bergen:

Met wie wil jij ontdekken wat er te doen is in Bergen? Of heb jij nog leuke Bergen tips? Laat hieronder een reactie achter!

→ Bekijk hier al onze Nederland artikelen