In de winter en herfst kun je op de stranden van Nederland lekker uitwaaien en mooie wandelingen maken. Zomers, en tegenwoordig met een beetje geluk ook al in de lente, zijn onze zandstranden juist de perfecte plek om te zonnen en een drankje te doen bij een van de vele strandtenten. Maar wat zijn eigenlijk de mooiste stranden van Nederland? Een van onze favoriete stranden in Nederland is dat bij Bloemendaal, bij Parnassia, en ook naar Zandvoort of Scheveningen gaan we regelmatig omdat je daar zo gemakkelijk met het openbaar vervoer komt. Kijken we naar vroeger? Dan gingen we juist vaak met het gezin naar Bakkum of Burgh-Haamstede. Stranden genoeg dus, maar hoog tijd om een lijstje van de aller-aller-mooiste stranden van Nederland te maken! Met een kustlijn van bijna 250 kilometer lang was het soms moeilijk kiezen, maar we hebben een top 5 voor je op een rij kunnen zetten:

5 x de mooiste stranden van Nederland

Mooiste stranden van Nederland_

1. Parnassia | Bloemendaal | Noord-Holland

Misschien komt het ook een beetje door vroeger dat wij dit een van de leukste stranden van Nederland vinden, want hier ging ik vaak in de buurt kamperen met mijn ouders. Op Camping de Lakens. Maar ook strandtent Parnassia is een reden om hier naartoe te gaan en het strand daarvoor is ook een stuk minder druk dan bij het Strand van Bloemendaal. Wat ook tof is aan Parnassia, is dat je vanuit daar een leuke wandeling kunt maken naar de strandtenten bij het Strand van Bloemendaal. Daar vind je onder andere Woodstock ’69 waar op zondag vaak leuke feestjes zijn, maar ook genoeg andere toffe beachclubs. Ga je liever de natuur in? In het duingebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je vaak Schotse Hooglanders zien! Maak dus zeker daar een wandeling als je dat tof vindt om te zien of stap op de fiets en maak er een wat langere tocht van.

Mooiste stranden Nederland

2. Domburg | Zeeland

Alleen de huisjes op het strand bij Domburg zijn al te cute om te zien, in sommige kun je zelfs slapen en anderen zijn niet te huur en alleen voor persoonlijk gebruik. De ene rij bestaat uit super moderne beachhuts en andere zijn juist wat ouderwetser en geverfd in schattige pastelkleuren, zoals die hierboven op de foto. Dit is misschien wel het meest fotogenieke strand van Nederland en vind je in de provincie Zeeland. De stranden in Zeeland zijn over het algemeen ook een stuk rustiger dan die in Noord-Holland of Zuid-Holland, waardoor je hier veel lekkerder en ongestoord kunt lopen of relaxen. Vanuit het midden of noorden van Nederland is het wel even rijden om hier te komen, maar eenmaal op het strand heb je wel wat. Dit Zeeuwse strand staat dan wel een beetje vol met wat huisjes, maar omdat het super breed en uitgestrekt is ben je binnen een paar minuten in niemandsland en is het enige wat je nog ziet groepjes meeuwen. Vind je het leuk om nog wat meer stranden te zien in dit deel van Nederland? Zet dan het liedje van BLØF en Geike Arnaert aan, want vlakbij vind je Zoutelande! Niet alleen het strand is daar mooi, maar de duinen zijn ook tof om doorheen te wandelen.

Mooiste stranden van Nederland-3

3. Petten | Noord-Holland

In dit lijstje behandelen we natuurlijk de mooiste stranden van Nederland, maar in dit geval is niet alleen het strand mooi maar ook wat er achter de duinen ligt. Vlakbij Petten vind je namelijk velden vol tulpen. Als je hier in het juiste seizoen naartoe gaat, tussen half maart en eind mei bijvoorbeeld, staat er op de velden achter de duinen een zee aan tulpen. Nederlandser dan dit ga je het niet krijgen! Daarnaast is Petten lekker rustig, maar kun je er wel leuk wandelen en zijn er een handjevol gezellige strandtenten. Denk aan strandpaviljoen Zee en Zo of wandel naar strandpaviljoen New Zuid. Wat ook leuk is, is om een korte wandeling door het Korfwater te maken. Daar vind je namelijk een vakantiehuis wat ooit ontworpen is door Architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld!

Mooiste stranden nederland texel

4. Texel | Waddeneilanden

De Waddeneilanden mogen natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje en omdat elk eiland wel iets heeft, was het best lastig kiezen. Maar als we nu de boot moesten pakken, dan zouden we naar Texel gaan! Voor de leukste en mooiste stranden rijd je bijvoorbeeld naar Paal 9, Paal 12 of Paal 33. Ook is het tof om naar de vuurtoren te gaan en qua strandtenten zijn wij helemaal fan van Strand Noord! Wil je overnachten op Texel? Dan is het heel tof om een Yurt te boeken bij Piet en Ina. Wij sliepen een paar nachten in een yurt tijdens een weekendje weg met vriendinnen. Je moet dan zelf hout hakken, je tent opwarmen en je slaapt met z’n alle in de knusse en tof ingerichte tent.

mooiste strand nederland tips

5. Scheveningen & Kijkduin | Zuid-Holland

Je haat de pier van Scheveningen of je houdt er van. Sinds alle nieuwe eettentjes op de pier zijn gevestigd zijn wij er steeds meer verliefd op geworden en ook de goddelijke kibbeling van Simones dat vlak voor de pier zit, zorgt dat ons hart sneller klopt voor dit stukje Nederland. Vind je Scheveningen toch te druk en te chaotisch? Dan kun je natuurlijk ook richting Kijkduin gaan wat niet veel verder ligt. Dit is een strand dat een stuk rustiger is, hier kun je ook slapen bij leuke huisjes op het strand en er zijn gezellige strandtenten. Het duingebied dat bij Kijkduin ligt, is ook erg mooi om doorheen te wandelen of fietsen.

Wil je een paar dagen op een van de mooiste stranden van Nederland blijven? Dat kan!

Omdat Nederland niet al te groot is kun je natuurlijk prima naar het strand rijden en aan het einde van de dag weer naar huis. Maar het is ook echt tof om op het strand of dichtbij het strand te blijven slapen. In Zeeland vind je bijvoorbeeld hele gave huisjes direct op het strand, maar zoals we al eerder zeiden is een camping zoals Camping de Lakens of de Yurts op Texel ook een aanrader. Hieronder een paar handige sites om je weekendje weg mee te regelen:

→ Bekijk hier al onze artikelen over Nederland

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.