Wandelen, wat te doen in Luxemburg

Wat te doen in Luxemburg? 4 actieve activiteiten waardoor je meteen een vakantiegevoel krijgt!

Voor de meeste mensen is Luxemburg eigenlijk alleen een doortochtland op weg naar zuidelijke bestemmingen. Zonde, want in dit piepkleine landje kun je je goed vermaken! De zonovergoten wijngaarden, verkoelende meertjes en rivieren en beboste landschappen maken het een mix van Frankrijk, Duitsland en België. Met als grote pluspunt: het ligt om de hoek! Zeker wanneer je een weekendje weg wilt om te genieten van de natuur en actief bezig wilt zijn, is Luxemburg een interessante bestemming om te overwegen. In dit artikel delen we graag inspiratie voor jouw volgende trip naar dit schattige landje en we vertellen je alles over wat te doen in Luxemburg tijdens een actief weekendje weg.

Wat te doen in Luxemburg: 4 toffe actieve activiteiten

→ Hotel tip: Mama Shelter
Ga met de trein naar Luxemburg

1. E-mountainbiken tussen de rode rotsen van de Minett streek

Een lang weekend weg en toch een beetje het avontuur opzoeken? Dat kan zeker in Luxemburg. In minder dan 3 uurtjes rijd je naar de Minett; deze zuidelijke regio van Luxemburg is de eerste ‘UNESCO biosphere’ van het land dankzij haar hoge biodiversiteit. De omgeving is prachtig groen met kenmerkende roodkleurige aarde. Dit komt door de ijzererts in de grond. Er zijn dan ook meerdere oude mijnroutes te vinden waar vroeger ijzer werd gewonnen. 

Een toffe manier om dit landschap te verkennen is per e-mountainbike. Dat lees je goed, een elektrisch aangedreven fiets! Dit is zeker geen overbodige luxe op de soms steile paden waar je overheen zoeft. Het is even wennen, maar de combinatie van spanning en het mooie landschap maken dit een hele leuke activiteit om je trip mee te beginnen! De fietsen kun je huren via Rentabike Mëllerdall, dichtbij The Seven Hotel in het stadje Esch waar wij verbleven. Er zijn begeleid meerdere routes die je kunt rijden, afhankelijk van je ervaring en niveau.

EmountainbikeEmountainbike, wat te doen in Luxemburg wat te doen in Luxemburg, Emountainbikeemountainbike in luxemburgemountainbike, luxemburg

2. Zelf een bootje besturen over de Moezel rivier

De Moezel is een van de grootste rivieren van Luxemburg en stroomt voor zo’n 40 kilometer door het land. Langs de rivier vind je knusse dorpjes, wijngaarden en mooie valleien. In een van die knusse dorpjes, Remich, kun je zogeheten ‘bateaux électriques’ huren en zonder begeleiding zélf besturen. Je krijgt een korte briefing vooraf, waarna je heerlijk zelf over het water kunt varen. Aan de ene kant, waar je van bent vertrokken, zie je Luxemburg, en aan de andere oever ligt Duitsland. Een grappig idee dat je over een natuurlijke landsgrens vaart! Het is hier ook mogelijk om te kanoën, kajakken, of een jet- of speedboot te huren. Ga lekker zitten, geniet van de zon en de glooiende heuvels om je heen.

Bootje varen luxemburg

3. Wandelen tussen de wijngaarden van Ahn

Je zou het misschien niet als eerste wijnland opnoemen, maar Luxemburg maakt een aantal fantastische wijnen! Ook in de omgeving van Remich (van het bootje varen) heb je meerdere wijnmakers die erg de moeite waard zijn om te bezoeken. Lees daarover meer in dit artikel over cultuursnuiven in het zuiden van Luxemburg. In deze streek kun je ook prachtige wandelingen maken tussen de wijngaarden, bijvoorbeeld in het dorpje Ahn. Je kijkt uit over de rivier, het middeleeuwse plaatsje, de groene heuvels, het bos én de druivenranken. Vanaf dit slaperige dorpje is het mogelijk om wandelingen van verschillende afstanden te maken, waarna je neer kunt strijken bij de wijnbar Jeff Konsbruck voor een welverdiende versnapering.

Wandelen Wandelen, wat te doen in Luxemburg

4. Suppen op het prachtige Lac de la Haute Sûre

Varen op een stand up paddle board, ook wel bekend als ‘suppen’, is een heerlijke activiteit wanneer het lekker weer is. Ook in Luxemburg kun je dit goed doen, en op het mooie Lac de la Haute Sûre voelt dit als een cadeautje. Het is een beschermd natuurgebied: wanneer je aankomt en neerkijkt op het donker turquoise meer, gelegen tussen dichtbegroeide groene heuvels, begrijp je dat meteen. Eenmaal op de SUP voelde ik me een ware Pocahontas in de stilte van de natuur, om de kromming van de stroom! Het enige dat je hoort zijn de waterinsecten en af en toe wat geritsel aan de oever als er wandelaars voorbij komen. De SUP-boards kun je huren bij Youth Hostel Lultzhausen, dat recht aan het meer ligt. Let wel op: in het weekend kan het best druk worden, dus zijn parkeerplekken schaars. Het kan zijn dat je iets verder weg moet parkeren. Van die drukte merk je overigens niets wanneer je op het meer bent. Er zijn ook vele mooie wandelroutes die je om het meer heen leiden.

Suppen, wat te doen in luxemburg Suppen in Luxemburg Suppen

Meer lezen over Luxemburg?

Klinkt wijn proeven, een getransformeerd industrieel terrein verkennen en een bezoek aan de hoofdstad Luxemburg-stad als een goede toevoeging aan je reis? Lees dan ook onze blog over cultuursnuiven in Zuid-Luxemburg.


→ Bekijk hier alle artikelen over Luxemburg