Wijnproeven benoit, wat is er te doen in Luxemburg

5x cultuur snuiven in het zuiden van Luxemburg

Wie zegt dat je per se een dag moet rijden naar Zuid-Frankrijk of het vliegtuig naar Italië moet pakken voor een cultureel tripje? Daarnaast ben je echt niet gebonden aan Nederland wanneer je maar een paar vrije dagen hebt en er even tussenuit wilt. Laat je verrassen door de underdog in West-Europa: Luxemburg! Het mag dan een klein landje zijn, er is genoeg om je een lang weekend te vermaken én geeft je gegarandeerd dat vakantie-in-het-buitenland-gevoel. Van heerlijke lokale wijnen tot culturele hotspots, dit zijn vijf culturele tips in Luxemburg Luxemburg.

Luxemburg cultuur: 5 toffe tips

→ Hotel tip: Mama Shelter
Ga met de trein naar Luxemburg

1. Culturele hotspot: voormalig industrieel gebied Esch-Belval

In het stadje Esch-al-Surzette stonden vroeger veel staalfabrieken om de ijzererts uit de grond in hete ovens (tot wel 2000 graden!) om te smelten tot staal en ijzer. Na de sluiting van de fabrieken stonden de hoogovens te verroesten: zonde, moet de Maastrichtse stedenbouwer Jo Coenen hebben gedacht. Hij transformeerde de plek tot een nieuwe, culturele stadswijk, waar ook een campus van de Universiteit van Luxemburg naartoe verhuisde. Het is tegenwoordig een culturele hotspot vol met bedrijvigheid; niet voor niets is het dit jaar benoemd tot ‘culturele hoofdstad van Europa’.

De twee achtergebleven hoogovens staan er nog steeds en zijn te bezoeken en te beklimmen. Voor liefhebbers van architectuur is dit een heel bijzondere plek, maar ook voor de leek (zoals ik) was het erg leuk om tussen de indrukwekkende oude ketels te lopen. Je kunt tot 40 meter hoog klimmen en zo genieten van een wijds uitzicht over de omgeving. De kunstliefhebbers kunnen een kijkje nemen bij de twee expositieruimtes (die ook in delen van de voormalige fabriek zijn gevestigd, hiervoor komt de Luxembourg Card goed van pas). Daarnaast is het mogelijk om te shoppen in het winkelcentrum, lekker te lunchen bij een van de restaurantjes of naar de film te gaan in de bioscoop. Alles is op loopafstand.

Belval Belval Luxemburg Belval wat is er te doen in Luxemburg Belval in Luxemburg

2. Wijn proeven bij Sunnen-Hofmann in de Moezel regio

Na een dagje geplonsd te hebben in het recreatieve Baggerweier meertje, of een wandeling te hebben gemaakt in het natuurreservaat van Remerschen, is het tijd om jezelf te verwennen. Letterlijk cultuur proeven, want wijn is een belangrijk onderdeel van de Luxemburgse cultuur! De vriendelijke eigenaren van wijnhuis Sunnen-Hofmann kunnen je er van alles over vertellen. Zes generaties van wijnmakers zorgen voor een schat aan kennis en een heerlijke collectie van verschillende soorten wijnen. Van hun crémant (een cava/champagne) tot lokale pinot gris en rieslings: je smaakpapillen worden geprikkeld en uitgedaagd om de verschillen te proeven. Onze favorieten: de Auxerrois en de Pinot gris. Je krijgt een rondleiding langs de vaten en tonnen en laat je vertellen hoe de wijn precies gemaakt wordt. Wil je ook een bezoek plannen? Dit kost (ten tijde van het schrijven van dit artikel) een tientje en kun je het beste doen door ze even een berichtje te sturen.

Wijnproeven Sunnen Hoffmann

3. Bezoekje aan Kulturfabrik in Esch

Kulturfabrik is een cultureel centrum gevestigd in het schattige stadje Esch-sur-Alzette. Vroeger was de plek waar Kulturfabrik staat een slachthuis, maar laat dat je niet afschrikken: inmiddels is het een vriendelijke, kleurrijke plek die inmiddels wel 80.000 bezoekers per jaar trekt. In de zomer is er iedere week wel een ander concert, dj-set, voorstelling of expositie in het cultureel centrum. Daarnaast kun je heerlijk eten bij Brasserie K116 dat er pal naast ligt, ook voor vegans en vegetariërs een aanrader. Wanneer de zon (en de maaltijd) is gezakt, is het tijd voor drankjes bij de gezellig verlichte bar Bistrot Ratelach.

Kulturfabrik in Luxemburg Kulturfabrik Luxemburg Kulturfabrik wat is er te doen in Luxemburg

4. Wijn, zon en een uitzicht waar je ‘u’ tegen zegt bij Benoit & Claude

De wijnmaker met ongetwijfeld het mooiste uitzicht van Luxemburg moet wel Benoit & Claude zijn. Het uitzicht op de wijngaarden, de vallei en de rivier de Moezel is idyllisch, al helemaal met een heerlijk wijntje in de hand. Hier kun je verschillende wijnen proeven, maar ook lunchen op het terras (met view) en genieten van smaakvol zelfgebakken brood. Combineer het met een boottochtje over de Moezel of een wandeling door het wijngebied rondom Remich. Lees daarover meer in onze blog over een actief weekend weg naar Luxemburg.

Wijnproeven benoit in Luxemburg Wijnproeven benoit, Luxemburg Wijnproeven benoit Wijnproeven benoit, wat is er te doen in Luxemburg

5. Dagtrip naar Luxemburg stad

Een dagje naar de hoofdstad mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie in Luxemburg. Al eerder verschenen er op We Are Travellers blogs met tips voor deze stad: welke bezienswaardigheden je niet mag missen en over de hipste barretjes en restaurants.

Wanneer je in de zomer in Luxemburg-stad bent, zijn er nog meer activiteiten die de moeite waard zijn. Onze grootste tip is drankjes doen op het zomerterras van De Gudde Weather Wëllen: dit ligt prachtig bovenop een rots waarbij je uitkijkt over de stad. Er zijn vele hippe, jonge mensen te vinden, en de drankkaart is uitgebreid. Zorg wel dat je reserveert, aangezien het ook onder de locals een populaire plek is. Wanneer je ook nog wat cultuur wilt snuiven, kun je de agenda van de gratis openluchtbioscoop (dit is soms voor het Groothertogelijk Paleis en is veelal alleen in de zomer, dus check up to date info!) en stadsconcerten in de wijk Clausen bekijken. Wij verbleven in het nieuwe hotel Mama Shelter, een echte aanrader! Funky interieur met heerlijke bedden en een geweldige ontbijtbar. Voor de deur stopt hier de (gratis) tram die je binnen tien minuutjes in het centrum afzet.

luxemburg-stad Luxemburg hoofdstad hoofdstad Luxemburg

Luxemburg en cultuur gaat heel goed samen. Waar wil jij naartoe in dit kleine maar veelzijdige land?


→ Bekijk hier alle artikelen over Luxemburg