Mullerthal Trail

Dit is wat je wil weten over de Mullerthal Trail

Niet ver van het bekende natuurgebied de Eifel in Duitsland, ligt het Mullerthal in Luxemburg. Voor veel mensen is Luxemburg een plek om goedkoop te tanken onderweg naar de hoge toppen in de Alpen, maar wist je dat je in het Mullerthal ook fantastisch kan wandelen? De regio wordt ook wel klein Zwitserland genoemd, en dat zie je direct zodra je aan de Mullerthal Trail begint: indrukwekkende rotsformaties worden afgewisseld door mysterieuze kloven, grotten en dichte bossen met flink wat hoogteverschil. En dit alles ligt slechts op enkele uren rijden van Nederland. Lees snel verder om erachter te komen waarom dit jouw volgende wandelbestemming moet worden.

Mullerthal

→ Tip: Check de ANWB deals voor Luxemburg
→ Overnachten Mullerthal: B&B Berdorfer Eck of Camping Auf Kengert

Mullerthal Trail

Wat is de Mullerthal Trail?

De Mullerthal Trail is een perfect bewegwijzerde route van 112 kilometer, gelegen in het Mullerthal in Luxemburg. De regio staat bekend om zijn bizarre rotsen, watervallen, sprookjesachtige bossen en mooie doorkijkjes. De totale trail is opgedeeld in drie lussen van ongeveer 37 kilometer per route, die elkaar op twee plekken raken. Per route kan je rekenen op ongeveer twee dagen wandelen, wat betekent dat je zes dagen nodig zou hebben voor de complete Mullerthal Trail. Iedere lus kenmerkt zich weer door andere hoogtepunten en ze zijn makkelijk uit te breiden of in te korten, wat het ook een leuke bestemming maakt voor kortere weekendjes.

Wandelen in het Mullerthal is makkelijk en zo geregeld

Door het uitstekende (gratis!) openbaar vervoer in Luxemburg wordt het plannen van een wandelweekend op de Mullerthal Trail een eitje. Een wandelkaart van het gebied is niet per se nodig, omdat de routes erg duidelijk uitgezet zijn: je hoeft alleen maar de witte bordjes met de rode ‘M’ te volgen.

→ Tip: Reis met de trein naar Luxemburg

Brug in het MullerthalUitzicht tijden de Mullerthal Trail Mullerthal route

Route 1 van de Mullerthal Trail

De regiohoofdstad Echternach is het perfecte beginpunt voor route 1 van de Mullerthal Trail. Echternach is een pittoresk stadje met verschillende leuke overnachtingsmogelijkheden en restaurantjes waar je de lokale specialiteiten kan proeven na een dag op de trails. Via 36 mooie kilometers wandel je afwisselend door dichte bossen en open gebieden met uitzicht op het dal van de Sûre. Tussendoor passeer je charmante dorpje, zoals Rosport, Born, Moersdorf en Herborn. Als je begint in Echternach zijn Moersdorf of Mompach handige punten halverwege route 1 waar je de bus terug kan pakken naar Echternach.

Rotswanden Mullerthal Wandelen langs de rotsen

Mullerthal Trail Route 2

De Mullerthal Trail Route 2 is voor veel wandelaars de meest indrukwekkende en afwisselende route. Als je vanuit Echternach begint klauter je meteen een heuvel op naar de Trooskneppchen: een uitkijkpunt over Echternach. Bij de indrukwekkende Wollefsschlucht wandel je door een kloof met steile wanden waar vroeger wolven kwamen schuilen. De vele hoogtemeters van route 2 (952 om precies te zijn) zijn niet te missen; ze komen op dit stuk vaak in de vorm van héél veel trappen. Gelukkig zijn er op meerdere plekken picknickbankjes geplaatst waar je even bij kan komen. Vlakbij Berdorf wil je de Huel Lee grot zeker niet missen, net als het natuurlijk gevormde amfitheater en de rotsformatie de Perekop. Via schommelende loopbruggen tussen de varens vervolg je je route richting het plaatsje Mullerthal, waar je over kan stappen op route 3. Vergeet niet nog een kijkje te nemen bij de beroemde Schiessentümpel waterval.

Mullerthal uitzicht Trap tijdens Mullerthal Trail

Route 3 van de Mullerthal Trail

Route 3 onderscheidt zich van de andere twee routes door de glooiende valleien en de middeleeuwse kastelen in Larochette en Beaufort. De route van 38 kilometer heeft 620 hoogtemeters, en is daarmee de meest toegankelijke route. Eén van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van route 3 is de Kallektuffel bron. Het kristalheldere water stroomt hier langs bemoste rotsen in oneindige tinten groen. Door kalkafzetting krijgt het water een bijzondere groenblauwe kleur. In de buurt van de Kallektuffel bron vind je de langste houten loopbrug van het gebied, die maar liefst 700 meter lang door het bos slingert.

Tip: Mullerthal Trail uitbreiden

Voor wie nog niet uitgewandeld is op de Mullerthal Trail na 112 kilometer, kan een extra lus aan de route plakken. Vanuit Larochette op route 3 vertrekt een uitbreiding van 22 kilometer (Tour A). Tour B is ook een extra lus voor route 3, en brengt je 8 kilometer richting de Duitse grens. Hersberg is het startpunt op route 2 voor extra Tour C van 9 kilometer. Tot slot is er nog Tour D, die je door het Grünewald naar de hoofdstad leidt over een 31.5 kilometer lang pad.

Mullerthal Trail Tessa op de Mullerthal Trail

Mullerthal Overnachten

Het Mullerthal is een toeristische regio, wat betekent dat je veel verschillende opties hebt om te overnachten. Zo zijn er diverse ‘Mullerthal Trail partners’. Dit zijn accommodaties vlakbij de Mullerthal Trail, met extra services voor wandelaars. Hier heb je vaak de beschikking tot EHBO-spullen, wandelkaarten en je kan er lunchpakketten voor onderweg bestellen. Route 1 en route 2 kan je beide wandelen vanuit Echternach als uitvalsbasis, omdat de routes elkaar hier raken.

Hotel Mullerthal

Uniek overnachten in Echternach doe je bij Hotel Au Vieux Moulin. Deze voormalige watermolen is omgetoverd tot eco-hotel aan de rand van het bos, met ook nog eens een uitstekend restaurant. Ook de B&B Berdorfer Eck in het dorpje Berdorf is een fijne uitvalsbasis voor alle drie de routes. Ultiem tot rust komen na een dag klauteren over de rotsen van de Mullerthal Trail kan heel goed in het zwembad en de sauna van B&B White Pearl in het gelijknamige plaatsje Mullerthal. Deze leuke B&B ligt aan route 1 en 2, en de vriendelijke eigenaar helpt je graag met het plannen van je trip.

Camping Mullerthal

Ook voor de kampeerders is het Mullerthal een fijne bestemming, met verschillende campings bijna direct aan de route. Op route 3 is Camping Auf Kengert in Lachorette een leuk adresje. Naast plekken voor een tent of camper kan je hier een chalet huren. Ook sfeervol zijn de houten pods op Camping Martbusch in Berdorf, vanuit waar je kan vertrekken voor route 2. Camping La Pinede in Consdorf is een fijne plek voor wandelaars die route 2 starten vanuit Berdorf en die met bepakking de route in twee dagen af willen leggen. Tot slot is Camping du Barrage in Rosport een gezellige familiecamping in een vallei nabij route 1.

Boek je Mullerthal Trail overnachting:

Praktisch tips voor als je in het Mullerthal gaat wandelen

De Mullerthal trail staat uitstekend aangegeven met borden. Bij splitsingen staan vaak zelfs de afstanden tot de dichtstbijzijnde dorpjes en bezienswaardigheden. Voor wat extra zekerheid is het mogelijk om GPx bestanden te downloaden op de website van de Mullerthal Trail. Hier kan je ook meer informatie vinden over de Mullerthal trail partners waar je kan overnachten.

Het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis en werkt perfect. Dit maakt het mogelijk om op één plek te overnachten en ’s ochtends of ’s avonds een bus terug te pakken naar je startpunt. Bovendien heb je dus niet direct een auto nodig om in dit gebied te wandelen.

De kloven en grotten maken de Mullerthal Trail uniek, maar soms ook een beetje donker. Een zaklamp is dus geen overbodige luxe als je graag een grot induikt.

Om vanuit Nederland in Luxemburg te komen, kun je natuurlijk de auto pakken of zelfs het vliegtuig nemen. Maar, wist je dat je ook gemakkelijk met de trein naar Luxemburg kan reizen? Treintickets boek je via NSInternational.

Mullerthal Trail langs rotsen

Staat de Mullerthal Trail al op jouw bucketlist?


→ Bekijk hier alle artikelen over Luxemburg