local experience interhome sicilie interhome

Bijzonder overnachten in Sicilië | Tijdens een local experience in een Interhome

Na een autotocht in het donker waarbij onze tom tom ons via een aantal onbegaanbare weggetjes de route wijst, rijden we eindelijk via Siracusa het dorpje in waar ons vakantiehuisje staat. Het was even zoeken vanaf Catania Airport, maar we zijn eindelijk bij Via Cristoforo Colombo 6. Wanneer we bezig zijn met uitstappen voelen we meteen dat het een heerlijke Siciliaanse avond is en voor we goed en wel uit onze huurauto zijn, worden we begroet door drie lachende gezichten.

Een warm Italiaans welkom met homemade pizza

Het Italiaanse stel is de eigenaar van het huisje en hun zoon is er ook bij, de reden daarvoor wordt al gauw duidelijk, want hij fungeert in gebrekkig Engels als tolk. We krijgen een uitgebreide rondleiding door het huis, met gebaren en onverstaanbare Italiaanse woorden worden wat handige tips gegeven én tot slot krijgen we een verassing. Uit mijn ooghoek had ik al iets op tafel zien staan en mijn vermoeden klopt, want het is homemade pizza! Vol trots verteld Matthias dat zijn moeder het heeft gemaakt en dat er als toetje cactusfruit is. Omdat al gauw blijkt dat we geen idee hebben hoe we die vruchten moeten pellen, pakt de eigenaar een mes en als een echte professional pelt hij de verschillend gekleurde vruchten. We pakken nog snel de stroopwafels uit de auto om die kado te geven na de pel-sessie, iedereen schud elkaar de hand en na een tiental keren “Ciao!” tegen elkaar te hebben gezegd zijn we echt alleen. Met een hap pizza in mijn mond kijk ik blij in ons knusse Siciliaanse huisje rond, onze vakantie kan nu echt beginnen!

Wakker worden in de oktober zon

Het is oktober. Oftewel, in Nederland kleuren de bomen langzaamaan rood en beginnen op andere plekken de blaadjes al van de takken te vallen. Hier in Sicilië is dat totaal anders. Wanneer ik wakker wordt in mijn blauw, witte kamer en naar het balkon loop valt er al gauw een warme zon op mijn blote benen. In de keuken maak ik met een perculator een espresso en kruip op de schommelbank. Even wakker worden. De wereld lijkt hier stil te staan, het is hier zo rustig. Het enige dat ik hoor is een Italiaans pratende buurman en boven me wat waaiende palmboombladeren. Binnen hoor ik de rest wakker worden en aangezien mijn hersenen wat meer ontwaken begin ik langzaam te brainstormen over wat we vandaag zullen gaan doen.

Naar de markt in Siracusa

Omdat we vrijwel geen eten in huis hebben, lijkt de markt in Siracusa ons een top idee. Op Tripadvisor lees je legendarische verhalen over belegde broodjes die er worden gemaakt en het kan niet anders dan dat je er geweldig lekkere kazen, verse groenten of fruit en brood kan kopen. Siracusa it is en al gauw blijken al onze verwachtingen te kloppen. De ene marktman roept met een bulderende stem “Bellissima” naar mij en mijn zusje, een andere verkoper laat ons een stuk verse mozzarella proeven en niet veel later staan we met een plakje parmezaan in de hand. Na de nodige inkopen wandelen we nog even door Siracusa en besluiten voor de lunch naar huis te gaan om daarna het strand even uit te proberen.

Zwemmen in de Siciliaanse zee

Al gauw blijkt dat de zee niet al te ver van ons huisje is. Na een korte 5 minuten in de auto zijn we bij een strandje dat vol Italianen ligt en een handjevol toeristen. Een perfecte plek om gewoon te luieren en eigenlijk helemaal niks anders te doen dan zonnen of zwemmen. Er is één restaurantje op het strand en een stuk met bedden en parasols, maar die worden beide vrijwel niet gebruikt. Wellicht dat het er in het hoogseizoen anders is, maar nu is het er vooral gewoon relaxed toefen.

Pesto, pasta en prosciutto

Pronto! Pesto, pasta, prosociutto, pizza, peperoni, parma… Man, man. Volgens mij klinken alle Italiaanse woorden in mijn oren lekker. Tijdens ons verblijf in onze Interhome zijn we een paar keer uit eten geweest of hebben we tijdens een lunch ergens wat weg gehapt. Ik moest natuurlijk in ieder geval één keer een Arancini eten. Dat zijn gefrituurde risotto ballen met daarin een vulling van bijvoorbeeld bolognese achtige saus of een mengsel van spinazie. Typisch voor Siclië. Maar de leukste (en lekkerste) avonden hebben we eigenlijk vooral “thuis” gehad. In de markt of supermarkt kochten we manden vol lekkers en dat maakte we zelf thuis klaar met verse kruiden uit de tuin of gedroogde van de markt. Voor het toetje gingen we dan nog wel vaak Siracusa in, want echt goed Italiaans ijs valt zelf niet te maken als je geen geheim recept hebt.

Ook een keer in een Interhome slapen? Wij mochten dit Interhome huisje uitproberen: Vakantiehuis Giancarlo, maar er zijn natuurlijk tientallen andere huisjes te vinden. Hier kun je nog meer Interhome vakantiehuizen in Sicilie vinden.