Pays de la loire, ezelboerderij

Op ontdekking in de Franse regio de Atlantische Loirestreek

Net als in Nederland kent Frankrijk provincies, ook wel regio’s genoemd. Een paar zeggen je misschien iets, zoals Normandië of de Bourgogne. Ik ging juist op ontdekking in de Atlantische Loirestreek, een regio in het westen van Frankrijk, naast Bretagne en onder Normandië. Een gebied dat misschien niet snel in je op zou komen, maar het zó waard is. Ik ga je precies vertellen waarom!

Dit wil je doen in Pays de la Loire

→ Hotel-tip: Côté Rivière of 21, Foch

1. De natuurrijke en historische omgeving ontdekken

De Atlantische Loirestreek kent een paar grotere plekken, zoals Nantes en Angers, maar alles daar buiten is groen, pittoresk en oud. Genoeg om te ontdekken dus! Wij begonnen in het dorpje Laval, in de Mayenne, waar je lekker een middagje door de oude straten kunt struinen. Binnen een half uurtje rijd je ook naar het Robert Tatin museum, waar het werk van de gelijknamige kunstenaar tentoongesteld staat in zijn eigen, voormalige huis. Zijn mythische kunstwerken zijn hier te bewonderen en het is waanzinnig mooi! Het is klein, maar bij ieder beeld en ieder werk zit een verhaal. Ga daarom zeker even hier langs voor die paar euro, en wandel mee met een gids om de gedachte achter elk figuur te horen.

Pays de la Loire, Robert Tatin Robert Tatin, Pays de la Loire

Wat ook tof is om te doen, is om (een deel van) de route Vélo Francette te fietsen. De route loopt langs de rivier en is totaal 600 kilometer, maar het is ook heel tof om hem deels af te leggen. Zo kun je beginnen in Laval en doorfietsen tot Château-Gontier, waar je vervolgens weer een nieuw dorpje kunt ontdekken. Zit je wel lekker op die fiets? Dan kun je ook doorfietsen tot Angers! In de hele regio is in ieder geval voldoende ruimte om heerlijk tot rust te komen in de natuur.

Lunch tip: Bij Le Beyel ligt langs de fietsroute Vélo Francette en aan het water. Hier kun je aanschuiven voor het menu van de dag.

Velo Francette

2. Angers in Maine-et-Loire bezoeken

Oh, deze stad heeft ons zó verrast. Misschien was het vanwege de enorm leuke tour guide die we hadden, maar ik weet zeker dat de sfeer van de stad de hoofdrol speelt. Wat een fijne plek! Het deed me een beetje denken aan Lausanne in Zwitserland: autovrije winkelstraten – met veelal leuke boetiekjes in plaats van ketens, grote pleinen en ruime terrassen. En juist met een tour guide kom je de interessante verhalen van de stad en grappige anekdotes te weten. Daar kom je zelf niet zomaar achter!

Je kunt hier met gemak een dag struinen en ook ‘s avonds, wanneer de stadsmuren worden verlicht, is het een feestje om langs de rivier te lopen. Blijf je langer in Angers? Dan ben je met een kwartiertje met de tram in Terra Botanica; een soort botanische tuin omgetoverd tot klein pretpark. Zo kom je niet alleen veel te weten over natuur en planten, het is ook nog eens superleuk!

Overnachten in Angers? Dat doe je het beste bij 21, Foch. Ook lekker uiteten? Restaurant La Réserve is gevestigd op het dak van het stadstheater. Hier kun je heerlijk eten.

pays de la loire, angers gebouw in angersstraatje pays de la loire terra botanica angerspays de la loire, terra botanica

3. Knuffelen met dieren

Naast strandmeisje ben ik ook dierenmeisje, dus op de ezelboerderij La Rivière in Grez-Neuville was ik he-le-maal in mijn element. Er wordt hier zoveel lokaal geproduceerd en met zoveel liefde! Enorm leuk om van dichtbij mee te maken. Op deze boerderij worden cosmetische artikelen van ezelinnenmelk gemaakt. In de tas gaat dan ook een nieuw handzeepje en een duurzame shampoobar. Met de haren van de ezeltjes maakt de eigenaresse ook van alles. Ze kan er vilten kleding van maken, zoals handschoenen, maar ze maakt ook heel bijzondere sieraden met de haartjes in een bedel. Dus ja, ook die glipte in mijn tasje. Het is een bijzondere plek om lokale productie te zien, maar ook om met tientallen ezels tegelijk te knuffelen! En de producten, daar heb je zelf ook nog wat aan.

baby ezel, loire Pays de la loire, ezelboerderij Pays de la loire, ezelboerderij

Tip: je kunt vanaf de nabijgelegen haven een boot bij Anjou Navigation – zonder vaarbewijs – huren om over de rivier te varen. Dan kun je vanaf het water naar de ezels zwaaien!

Boottocht Anjou kasteel Pays de la loire, boottocht anjou

4. Bijzonder overnachten

Juist omdat er zoveel oude dorpjes in de regio zijn, kun je bijzondere accommodaties ontdekken. Zo was Côté Rivière wel echt een pareltje. De eigenaar heeft z’n achtertuin omgetoverd tot een soort Bali en jij kunt daar gewoon verblijven! Er staan twee huisjes waar je tussen kunt kiezen; de Hamam lodge – met privé stoombad – of de Sauna lodge – met privé sauna. Het strandje, de ‘beach bar’, zwembad en de jacuzzi zijn toegankelijk voor alle gasten. Al zijn dat er dus nooit veel. Kies je voor een diner bij het huisje, dan krijg je net als tijdens het ontbijt een gigantisch dienblad met allerlei lekkernijtjes uit de regio. Superlokaal dus, terwijl je voor je gevoel in Bali bent. Wat wil je nog meer?

cote riviere, pays de la loire pays de la loire, lodge cote riviere

Hoe kom je in bij de Atlantische Loirestreek?

De Atlantische Loirestreek kun je op  verschillende manieren bereiken. Zo kun je de trein of het vliegtuig naar Parijs nemen – vliegtickets boek je hier – en vanaf daar met de trein naar Laval. De TGV treinen in Frankrijk zijn comfortabel en eenvoudig! Je kunt tickets boeken via NS International. Vanaf Parijs is het 3 uur rijden naar Laval of 2 uur met de trein. Je kunt ook op Nantes vliegen en vanaf daar met de trein of een huurauto de regio verkennen. Van Nantes ben je binnen 2 uur rijden óf met de trein in Laval. Als je nog meer inspiratie wilt voor je trip, kun je ook hier kijken.

Met wie wil jij de Pays de la Loire ontdekken?


→ Bekijk hier alle artikelen over Frankrijk