tuinen cote de azur

Wauw, wij hebben de meest Instagram-waardige tuinen van Frankrijk gevonden in de Côte d’Azur!

Verliefd op palmbomen? Gek op geur van Chanel N°5? Of pak jij meteen je camera bij een dromerig uitzicht of hou jij gewoon net als ons onwijs veel van een dagje chillen in het park? Dan moet je heel gauw verder lezen. We hebben namelijk de meest fotogenieke tuinen van de Côte d’Azur ontdekt en eigenlijk moet je ze heel snel gaan bekijken, want door het Festival des Jardins zijn ze mooier dan ooit!

Hier vind je de meest fotogenieke tuinen van de Côte d’Azur

De mooiste tuinen hebben we gevonden in vijf steden in Zuid-Frankrijk: Menton, Nice, Antibes, Grasse en Cannes. Vanwege het Festival des Jardins zijn ze in 2017 mooier dan ooit, zo is in Nice zelfs een extra park aangelegd van 1400m² groot in Promenade du Paillon maar worden het hele jaar door ook extra evenementen georganiseerd waardoor je bijvoorbeeld privé-tuinen kunt bezoeken in of rondom de steden. De Côte d’Azur staat dus niet alleen bekend om haar fonkel blauwe zee, maar kan net zo goed Côte de Verte worden genoemd vanwege het indrukwekkende groen dat je er vindt.

Foto’s door C. Moirenc

1. Voor wie verliefd is op palmbomen: Cannes – Tuinen bij Villa Rothschild

In de tuinen bij Villa Rothschild vind je de grootste diversiteit aan palmbomen, kan jij niet genoeg krijgen van deze wuivende zomerbomen dan moet je hier dus zijn geweest. Ook wordt je in de tuinen zo nu en dan verrast door een kleine waterval en natuurlijk is Villa Rothschild zelf ook een hyper romantisch pand om te zien. Wat ook bijzonder is, is dat hier heel wat bekende mensen voet hebben gezet in de aarde. Zo entertainde eigenaresse Bettina de Rotschild vroeger politici, artiesten en vrienden in haar tuin zoals componist Chopin en kunstschilder Ingres.

tuinen cote d azur festival des jardins villa rothschild Camille-MOIRENC

Foto van C. Moirenc

2. Voor de mooiste uitzichten: Menton – Biovès Garden

In het stadscentrum van Menton vind je de Biovès Garden die ooit behoorde tot de burgemeester van de stad genaamd Emile Biovès. Dit is de tuin waar Fête du Citron, hét citroenfestival, wordt georganiseerd maar verder kun je hier ook van een onwijs mooi uitzicht, exotische bloemen en prachtige fonteinen genieten. Na het zien van onderstaande foto willen wij er in ieder geval meteen een keer naartoe:

cote-dazur-tuinen, Menton

Foto van C. Moirenc

3. Voor wie houdt Chanel N°5 parfum: Grasse – Esplanade Honoré Cresp

Wist je dat de stad Grasse bekend staat als dé stad waar parfum wordt gemaakt? Voor de allerlekkerste bloemengeuren moet je dus hier naartoe en het beste moment is natuurlijk wanneer het Rozen Festival wordt georganiseerd en dat is in de maand mei of in juli tijdens het Jasmijn Festival. Wat ook leuk is om te weten, is dat Chanel sinds de jaren 70 veel samenwerkt met de Mul familie uit de Pays de Grasse. Niet ver van de stad Grasse ligt namelijk de vallei van Pegomas en daar worden door de Mul familie al jaren speciale bloemen verbouwd voor parfums. Dit is dus ook dé plek waar welbekende geurtjes als Chanel N°5 zijn geboren.

Cote d'azur tuinen Grasse

Foto van C. Moirenc

4. Voor de tofste wandeling ga je naar: Nice – Albert 1er Garden op de Promenade du Paillon

In Nice vind je Promenade du Paillon, een immens groot stadspark dat al eerder prijzen won. Het is een grote groene strook die de stad Nice verbind met de zee. Het park is maar liefst 1,2 kilometer lang en vanuit het centrum kun je dus zo naar het strand wandelen. Verwacht trouwens niet een gigantisch groot groen grasveld, er zijn ook fonteinen op de Promenade du Paillon te vinden, genoeg relax plekken en vanwege het Festival des Jardins is het stuk bij Albert 1er Garden extra mooi.

Wat te doen in Nice? 15 tips: Van de beste cocktails tot mooiste viewpoints!

PROMENADE-DU-PAILLON-nice-cote-dazur

Foto van A. Issock

5. Antibes – Botanical Garden & Pinède Gould bij Juan-les-Pins

De botanische tuin in Antibes werd al eerder beschreven door schrijfster George Sand en ze noemde het “an Eden which seems to float on an immensity”. Je vindt hier tegenwoordig planten van over de hele wereld, zo zijn er in totaal 2600 planten te vinden in de tuin. Grote kans dat je die niet allemaal kent, dus dat is meteen een reden om hier een bezoekje aan te brengen! Een andere reden om naar Antibes te gaan is te vinden bij badplaats Juan-Les-Pins. Aan de kustlijn vind je namelijk prachtige tuinen vanwaar je de mooiste uitzichten over zee hebt.

Foto’s door C. Joigny

Extra tip: The International Perfume Museum in Grasse

Heb je even genoeg van de tuinen of lijkt het je sowieso leuk om meer te weten te komen over parfum en hoe deze gemaakt wordt van de bloemen uit de tuinen van de Côte d’Azur? Dan moet je in Grasse zeker naar The International Perfume Museum. In de hele wereld is niet een museum te vinden dat zich zo op parfum richt als The International Perfume Museum en het is daarmee de beste plek om alles te leren over het ontstaan van luxueuze parfums. Er zijn meer dan eens bijzondere exposities te vinden, zo is er tot en met 1 oktober een tentoonstelling die Esprit de parfums (Spirit of Perfumes) heet. Tijdens deze tentoonstelling leer je meer over de parfums van Christian Dior.

Zin om een van de tuinen te bezoeken? Hier moet je heen:

Mocht je in Zuid-Frankrijk zijn, vergeet dan niet om even langs een van deze steden te gaan. In Cannes vind je Garden of the Villa Rothschild, in Menton kun je naar Biovès Garden, in Grasse vind je Esplanade Honoré Cresp, vervolgens kun je in Nice naar Albert 1er Garden on the Promenade du Paillon en in Antibes vind je Pinède Gould at Juan-les-Pins.