Franse Alpen avontuur activiteiten gletsjerwandelen 2

Franse Alpen: Zo beleef je adrenaline & avontuur in de zonnige Franse Alpen

Lichtelijk gespannen en met een bonkend hart tuur ik naar beneden. Slingerende haarspeldbochten op een ruig terrein met af en toe wat boekels. Beginnersroute? Ha. Moeten ze mij straks eens uit de bocht zien vliegen… De woorden van onze mountainbike gids galmen door mijn hoofd: “Don’t look at the view, or you will become the view!” Het verbaast me niks dat de fenomenale uitzichten over de Franse Alpen in het verleden menig mountainbiker hebben afgeleid. Indrukwekkend is de omgeving beslist: de downhill mountainbike routes liggen kriskras verspreid over de glooiende bergen waarop ik me bevind. Driehonderdzestig graden panorama Alpen-uitzicht – wat voel je je als mens nietig in zo’n gebied. Toch zullen deze uitzichten even moeten wachten tot we tussendoor stoppen om wat foto’s te maken. Ik haal diep adem, zet me af van de grond, vind mijn balans op de mountainbike en begin de ruige tocht naar beneden…

5 x op avontuur in de Franse Alpen

Zo ging ongeveer mijn ervaring met downhill mountainbiken in de Franse Alpen. Wonder boven wonder ben ik nergens uit de bocht gevlogen, en na een stuntelige start begon ik echt te genieten van het naar beneden sjezen op mijn bike. Dit is echter niet de enige avontuurlijke activiteit in de Franse Alpen; deze fantastische zomerbestemming (lees vooral het artikel met redenen waarom jij volgende zomer naar de Franse Alpen moet) heeft namelijk nog veel meer te bieden voor adrenaline-junkies en reizigers opzoek naar een actief verblijf. In dit artikel deelt We Are Travellers deze activiteiten met je!

Franse Alpen Mountainbiken 1

1. Downhill mountainbiken

Zoals de introductie van dit artikel al deed vermoeden, was het voor mij de eerste keer downhill mountainbiken. Ik ben een held op sokken, maar heb echt genoten van de adrenaline kick!

Waar: Bike Infinity bij Les Deux Alpes (Kevin is een vriendelijke, geduldige gids), maar ook Alpe d’Huez kent genoeg routes, en organiseert ieder jaar de Pic Blanc mountainbike wedstrijd op 3330m hoogte. Geloof me, na het zien van die zwarte piste rijdt je de beginnersroute af alsof het niks is.

Moeilijkheidsgraad: Alle niveaus – van groene en blauwe routes tot zwarte pistes. Als je echt een volledige newbie bent, is het aan te raden om eerst een paar uurtjes met een gids te rijden; die kan je de basics uitleggen en je net dat beetje zelfvertrouwen geven om daarna zelf verder te gaan. Je bent trouwens volledig ingepakt met beschermende kleding, dus wees niet al te bang om te vallen.

adrenaline avontuur franse alpen Raften 2 avontuur franse alpen Raften 1

2. Wildwater raften

Het mag dan wel zomer zijn, over de ijzige temperatuur van het smeltwater van Les Deux Alpes valt niet te twisten! Nadat we allemaal een keer hebben geoefend wat we moeten doen als we in het water vallen (door echt uit de boot in het water te vallen), zijn we allemaal ‘door’ en kan de tocht beginnen. De Franse jongen van de raft-club grinnikt terwijl wij het uitgieren van de pret bij elke botsing met de ruige golven in de rivier. “Everyone paddle as fast as you can!” roept hij bij een opkomende bocht. Met een onverwachtse beuk duwt de rivier de boot naar voren en sleurt ons mee de stroming in…

Waar: Vénéon Eaux Vives bij Les Deux Alpes

Moeilijkheidsgraad: Sowieso je zwemdiploma – ik ben geen sterke zwemmer maar met mijn A- en B-diploma was het prima te doen. Je krijgt genoeg uitleg van tevoren, en het reddingsvest en de helm geven je net dat beetje extra zekerheid.

Paragliden 2 Paragliden franse alpen

3. Paragliden

“Wat er ook gebeurt, blijf rennen totdat ik zeg dat je mag gaan zitten!” roept mijn (charmante) Franse paraglide instructeur, die achterop zit, in mijn oor. Ik heb nog geen vier stappen gezet of een windvlaag tilt ons op in de lucht. Op meer dan 3000 meter hoogte naar beneden vliegen tussen de opdoemende bergen om me heen is zeker geen slecht begin van de dag, bedenk ik me. Na een aantal minuten rustig zweven en selfies maken in de lucht vraagt mijn paraglide buddy: “Zin om een paar 360’s te doen?” Ik grijns. “Bring it on!”

Waar: Alpe Sports Loisirs bij Alpe d’Huez

Moeilijkheidsgraad: Geen – het is een tandemvlucht en je zit dus veilig bij een gecertificeerde paraglider voorop. Ik kan het echt aanraden: nergens zal je zulke mooie uitzichten hebben als in de lucht op zo’n hoogte! Het is lang niet zo eng als skydiven (ik spreek uit ervaring): je rent als het ware de heuvel af, en vliegt meteen met de parachute open, dus je hebt geen vrije val. Zin om het helemaal zelf te doen? Ook dat kan hier: in slechts een aantal dagen kun je al je brevet halen.

gletsjerwandelen 3

gletsjerwandelen 4

4. Zomerskiën – snowboarden – gletsjerwandelen

Houd jij onwijs veel van wintersporten en zou je dat het liefst het hele jaar door doen? Dan is dit je droomplek! Zelfs in de zomer is het mogelijk te skiën of te snowboarden in de Franse Alpen. Ook is het mogelijk om een gletsjerwandeling te maken. Echt genieten – ploeteren door de sneeuw met van die ruige stijgijzers om je schoenen, met driehonderdzestig graden berglandschap om je heen. Eén van de vele hoogtepunten voor mij!

Waar: Les Deux Alpes (te boeken bij het Toerismebureau in het dorp)

Moeilijkheidsgraad: Alle levels. Het is net zoals de piste in de winter: groen, blauw, rood, zwart: afhankelijk waar jij je prettig bij voelt. Gletsjerwandelen is voor iedereen, je krijgt stijgijzers omgebonden, je wordt gezekerd aan elkaar en klaar ben je om de sneeuwwitte omgeving te verkennen!

5. Het beklimmen van Alpe d’Huez

Ik zie een paar van mijn medereizigers zwoegen op de wielrenfiets. Het is slechts de vierde bocht (van de eenentwintig haarspelbochten die Alpe d’Huez in totaal telt), dus ze hebben nog wel even te gaan. Stiekem twijfel ik even – had ik ook niet de uitdaging aan moeten gaan? Ik zet mijn e-bike in standje ‘uit’, en kom meteen achter het antwoord op deze vraag: nope. Liever genieten van het prachtige uitzicht over de bergen dan proberen een voorliefde voor wielrennen te kweken (mission impossible voor mij). Het standje ‘uit’ wordt ingewisseld voor de ‘eco’ stand – een beetje van mezelf en een beetje van de e-bike. Niks mis mee.

Waar: Alpe d’Huez natuurlijk! Wij huurden onze fietsen bij Ze Shop in het dorpje Alpe d’Huez, en onze gids (en aanmoediger) Charlie kwam van de Moniteurs Cyclistes Français, een overkoepelende organisatie van fietsgidsen.

Moeilijkheidsgraad: Een goede conditie. Niet te geloven dat tijdens de Alpe duZes die toppers het zes keer op een dag doen… Als je de berg per wielrenfiets wilt beklimmen, is het aan te raden om al iets aan wielrenervaring te hebben. Per e-bike is het prima te doen met een normale conditie. Je kunt zelf een beetje spelen met de standen: off-eco-normal-sport. Oh, je huurt een e-bike trouwens al vanaf slechts 2 euro!

Alpe d’Huez in de Franse Alpen staat ook wel bekend als l’île au soleil”: het eiland van de zon. Het gebied kent namelijk wel 300 dagen zon per jaar, en is daarmee een fantastische zomerbestemming. Welke van deze avontuurlijke activiteiten zou jij graag doen in de Franse Alpen?

→ Bekijk hier al onze Frankrijk artikelen