Wat te doen in Hannover | 10 tips

Hannover is een stad waar menig Berlijn-ganger langs raast wanneer ze met de Deutsche Bahn op weg naar de Duitse hoofdstad zijn. Zonde, want in Hannover zijn het hele jaar door genoeg festivals te vinden en leuke dingen om te doen! Ik hoor je denken: “Ja ja, en dat moet ik zomaar geloven?!” Hell yes! En als bewijs vind je hieronder ook nog eens een lijstje met gave tips. In dat lijstje komt onder meer het zomerse Maschsee Festival voorbij dat maar liefst 3 weken lang wordt gevierd, maar ook hippe hotspots als 24 Grad waar je de beste koffie vanover de hele wereld kunt drinken. Ook nemen we je mee naar imposante bouwwerken en een gave Rooftop bar. Hello Hannover!

10 x Wat te doen in Hannover

Een stedentrip naar Hannover is trouwens zo gepland: Met de Deutsche Bahn trein je er vanuit het midden in Nederland in 4 uur naartoe en vaak al voor niet meer dan een paar tientjes. Check hier meteen treintickets. Natuurlijk kun je er ook met de auto naartoe, dan ben je vaak ook rond de 4 uur onderweg, de afstand is zo’n 350 a 400 kilometer vanaf Utrecht. Zoek je een leuk hotel? Kijk dan eens naar het hippe Boutique 026 Hannover Central of Mercure Hotel Hannover Medical Park. En heb je een wat kleiner budget, dan is het hostel Bed’nBudget City-Hostel tof!

→ Lees hier alles over de bezienswaardigheden in Hannover

1.

Wandelen door Herrenhäuser Gärten

De eerste dag in Hannover ontmoeten we Elke, een gids in Hannover die ooit voor de liefde naar deze stad is verhuisd. Met een goede dosis enthousiasme worden we door haar in de middag bij het Mussmann Hotel opgehaald dat recht tegenover het station is te vinden waar we zonet zijn aangekomen met de Deutsche Bahn (wil jij iets hipper slapen? Kies dan voor Boutique 026 Hannover Central). Eerste to do op ons lijstje? Wandelen door de Herrenhäuser Gärten! En we moeten opschieten zegt Elke, want de fonteinen die je daar vindt staan slechts voor een aantal uur aan.

Fonteinen, gouden beelden, een kleurrijke grot en een ‘amazing maze’

Gelukkig zijn we op tijd en zien de gigantische fontein in het midden van de tuin trots omhoog sproeien. Elke verteld ons dat op windstille dagen de fontein een hoogte van zo’n 60 meter kan behalen. Bizar! In de Herrenhäuser Gärten verteld Elke volop over Hannover, wandelen we langs elgante gouden beelden, genieten van het gigantische kasteel dat daar als replica is nagebouwd, verdwalen in een maze (doolhof) en komen uiteindelijk in een kleurrijke grot terecht dat bezet is met een weergaloos mozaïek. Waanzinnig om te zien en een kleurrijk plekje dat in fel contrast staat met de symmetrische en nette tuin buiten.

Vuurwerkshow in de Herrenhäuser Gärten

Nadat we de mooiste plekken van de tuin hebben gezien, besluiten we de metro te pakken richting het hart van Hannover en het Neues Rathaus. In de metro richting het centrum verteld Elke ons nog dat er elk jaar een “International Firework Competition” wordt georganiseerd in de tuinen. Waarbij verschillende landen met elkaar strijden om de award voor beste vuurwerkspektakel. In de periode van mei tot en met september zijn er op speciale dagen shows te vinden die waanzinnig zijn om te zien. Helaas blijkt dat wij net een verkeerd weekend hebben uitgekozen, maar dit is opzich ook weer een reden om eens terug te gaan!

2.

Naar de top van het Neues Rathaus

Het Neues Rathaus is een van de highlights van Hannover. Het is een statig en imposant bouwwerk dat ligt aan een park en vlakbij het Maschsee meer te vinden is. Bij binnenkomst zie je meteen dat dit gebouw een rijke historie kent en kijkend naar de maquettes die op de begane grond te vinden zijn, ontdek je al gauw dat dit een van de weinige bouwwerken is die de bombardementen op Hannover overleefd heeft in de Tweede Wereldoorlog.

Toch is niet alleen de begane grond interessant.  Wat je juist moet doen is naar de top van het gebouw gaan. Vanaf daar heb je namelijk een waanzinnig uitzicht over de hele stad. Overigens is niet alleen het uitzicht geweldig, ook het ritje naar boven met de lift is een ervaring op zich. In het gebouw is namelijk in een van de torens een lift gebouwd die schuin omhoog lijkt te gaan en zowel een glazen plafond als bodem heeft.

3.

Maschsee Festival

Het Maschsee Festival! Dat is waar we onze eerste avond in Hannover eindigen en uiteindelijk ook de tweede avond opnieuw naartoe zullen gaan. Het is een gratis festival dat rondom het Maschsee meer wordt gevierd. Het duurt geen weekend. Geen weekje. Nee, het duurt bijna een maand. Elke avond van maandag tot en met zondag is er voor 3 weken lang vanalles te vinden rondom het meer dat in het hart van Hannover ligt. Van gezellige optredens door coverbands of foute schlager artiesten tot foodtrucks met het lekkerste eten en gezellige terrassen waar mensen dienbladen vol Lüttje Lage aan het drinken zijn.

Probeer tijdens Maschsee Festival een Lüttje Lage

Lüttje Lage is een typisch drankje uit Hannover dat bestaat uit een glaasje donker bier en een shotglaasje Kornbrand dat er een beetje uit ziet als wodka. Deze twee glaasjes moet je op een bepaalde manier drinken waarbij je het ene shotglaasje gevuld met Kornbrand boven het biertje houdt. Een bizar gezicht en ik raad je aan om aan een local uit Hannover te vragen wat je precies moet doen. Die leggen het je overigens ook maar al te graag uit, want de kans dat het fout gaat is aardig groot en dat is dan weer best grappig om te zien. Al moet ik zeggen dat wij nog best een natuurtalent waren, want het ging nog redelijk goed.

Niet alleen ‘s avonds maar ook overdag

In de avond is het echt heel gezellig om naar het Maschsee Festival te gaan. Zo hebben wij er ook twee keer ‘s avonds gegeten waarbij we uitzicht hadden over het water en de zomerse zonsondergang. Maar ook overdag is het Maschsee leuk om te bezoeken. Er varen dan her en der allerlei bootjes op het meer, op sommige plekken wordt zelfs gezwommen, je kan op verschillende plekken een ijsje halen en veel mensen flaneren gewoon terwijl ze wandelen langs het water.

Lees hier alles over het Maschsee Festival

4.

Rooftop bar: Schöne Aussichten 360°

Niet alleen vanaf het Neues Rathaus heb je een gaaf uitzicht over de stad. Ook vanaf rooftop bar 360 Grad, dat ook wel Schöne Aussichten wordt genoemd, kun je een heel eind kijken. Bovendien heb je hier totaal niet het idee dat je je middenin een Duitse stad bevindt, want deze rooftop bar straalt een echte beachvibe uit. Er ligt wit zand, er zijn wuivende palmbomen en je kan er eten of drankjes doen. Oke, bij ons miste net dat zomerweertje, maar desondanks voelde het nog steeds goed aan.

Om hier te komen moet je wel een beetje weten waar je moet zijn. Deze rooftop bar bevindt zich namelijk op de top van een parkeergarage. Beneden zie je dus helemaal niet dat er boven zoiets gaafs zit. De parkeergarage waarbij je moet zijn heet Parkdeck Röselerstraße 7 en bevindt zich dichtbij het stadscentrum. Eenmaal in de parkeergarage kom je wel een bord tegen met daarop de tekst “Schöne Aussichten”, maar erg duidelijk is dat niet. Pak in ieder geval in de garage de lift naar de zesde verdieping en eenmaal daar zul je verrast worden door een soort stadsstrand! Check hier meer toffe restaurants in Hannover

5.

Nordstadt

Wanneer je bij metrohalte KopernikusstraBe uitstapt bevindt je je ineens in Nordstadt. Een gezellige wijk van Hannover die je kunt bezoeken als je op weg bent naar de Herrenhäuser Gärten. Je vindt hier allerlei hippe concept stores zoals Design Komdinat, Soule Sneakerstore en 24 Colours waar kleding en accessoires worden verkocht. Maar ook gave eettentjes als Soup Sisters en Piccoli waar je pasta, pizza en drinks kunt scoren. Onze favoriet? 24 Grad! Niet alleen door de gave wereldkaart die je er binnen vindt, maar ook door alle soorten koffie die ze er verkopen en het geweldige team dat daar voor de bediening zorgt.

De eigenaar van 24 Grad vertelde ons ook dat de naam niet zomaar is gekozen, maar dat er een hele wetenschappelijk theorie achter schuilt. Hij had namelijk een aantal jaar terug zijn PHD aan de Universiteit in de richting van landbouw en koffie gedaan, met daarbij als uitkomst dat de beste koffie van de wereld zich bevindt tussen graden van 24. Denk dus aan landen als Indonesië, Honduras of de Filipijnen. Hij had zelf ook verschillende landen bezocht en daar ook gewerkt met de boerderijen waarvan zijn koffie vandaan komt. Een gaaf verhaal dus en daardoor werd het voor ons ook nog leuker om hier even te zijn! Al werden we ook direct verliefd op alle vintage stoelen die buiten en binnen waren opgesteld. Wil je ze niet ook meteen mee naar Nederland nemen?

6.

Oststadt

Als je uitstapt bij metrohalte Lister Platz, dan bevindt je je plots in Ostadt. Net als Nordstadt ook een gezellige wijk van Hannover. In Ostadt vind je een grote winkelstraat die gevuld is met allerlei type winkels, maar waar ook her en der cafeetjes zijn te vinden. Ons viel; vooral op dat er veel ijs-cafe’s te vinden zijn. Iets dat wij niet echt kennen hier in Nederland, maar waar de Duitsers blijkbaar gek op zijn zodra het lekker weer is, want de terrassen van deze cafeetjes waar vooral schepijs wordt verkocht zaten overvol. Toch vind je hier ook fijne winkels, denk bijvoorbeeld aan Coming Home vol hebberig makende woonspulletjes.Onze favoriete winkel hier? Yomaro! Wat hebben zij goddelijke frozen yoghurt! Oh, en handig om te weten: Op zondag zijn de winkels dicht in Hannover. Dus mocht je willen shoppen, is dit geen handige dag om te gaan. 

7.

Linden

Benieuwd naar waar locals in Hannover uithangen? Dan moet je even naar Linden gaan. Hier kom je door met de tram of metro naar Linden Marktplatz te rijden. Vooral in het weekend is deze wijk een aanrader, want dan vindt je er een gezellige foodmarkt waar mensen niet alleen hun boodschappen doen maar ook buiten volop koffietjes aan het drinken zijn. Sommige locals drinken niet alleen een warm kopje leeg, maar hebben er ook verse aardbeien bij staan die ze net hebben gekocht. Wij schoven uiteindelijk niet buiten aan, maar gingen naar het Markt Kaffee. Een gezellig cafeetje dat gerund lijkt te worden door een echte Italiaanse. Klaar met de markt? Dan is het nog leuk om door de gezellige StephanusstraBe te lopen. Daar zit ook het ijswinkeltje Frioli dat de meest schattige schepijsje maakt met daarin hartjeskoekjes. Wanneer je de StephanusstraBe uit bent, is het aan te raden om richting de LimmerstraBe te lopen. Daar ontdek je namelijk her en der de gaafste urban streetart! Ogen openhouden dus. 

8.

Winkelen in Hannover

Shoppen kun je ook zeker in Hannover! In het centrum zijn veel bekende winkels te vinden. Denk aan een H&M, Zara, Berhska maar ook een gigantische Primark. Onze favoriete winkel? Dat was zeker weten “Kauf dich Glucklich” dat zowel bekende merken als iets minder bekende verkoopt. Deze winkel komt oorspronkelijk uit Berlijn en nouja, wij wilde alles hebben wat er werd verkocht, dus echt even binnenlopen! Tenzij je niks wilt uitgeven natuurlijk. Voor de vintage liefhebbers is er elke zaterdag een rommelmarkt te vinden bij de Leine rivier. Deze begint ‘s ochtendsvroeg en duurt vaak tot 16 uur, al moet je voor de echte schatten natuurlijk al op tijd je bed uit komen. Als je naar deze rommelmarkt gaat kom je trouwens ook langs de bekende kleurrijke Nana’s van Hannover. Dit zijn gigantische grote beelden van vrouwen in felle kleuren die gemaakt lijken te zijn van papiermarche. Een geinig gezicht om te zien tussen al die prullaria.

9.

Zoek naar de put met muziek en het hart van Hannover 

Niet per se heel bijzonder, maar toch leuk om even te doen. Bij het station van Hannover, de plek waar je waarschijnlijk aan zult komen als je met de Deutsche Bahn naar deze stad gaat, is een speciale put te vinden. Uit deze put komt namelijk allerlei soorten muziek. De ene keer hoor je salsa, de volgende keer dat je er op staat schalt er klassieke muziek uit of een bijna bekend pop liedje. De put vind je dichtbij de grote winkelstraat en om hem te vinden… Moet je vooral goed luisteren! Loop je iets verder de koopgoot in richting de metro, dan zul je ook over een gigantisch kompas lopen. Dit kompas is het hart van Hannover werd ons verteld door onze gids Elke. Het is het midden van de stad en vanuit daar kun je precies zien hoeveel kilometer verder Amsterdam of andere plekken in de wereld liggen.

Lees hier alles over de bezienswaardigheden in Hannover

10.

Eten in Hannover

Lekker eten. Dat kan in Hannover meer dan goed. Zo eet je de beste taart van Hannover bij Teestübchen. Wij waren fan van de carrot cake en de chai latte is ook een aanrader. Bestel je liever een ijskoffie dan stukje taart? Dan moet je niet gek opkijken als daar ook daadwerkelijk een bol ijs in zit. Juist zin in een echt schepijsje? Dan kun je beter naar Giovanni wandelen in het centrum. Deze Italiaanse ijssalon verkoopt gigantische bollen in de lekkerste smaken. Verder hebben wij verschillende malen avond gegeten bij het Maschsee festival (probeer alle zalmgerechten! Zo lekker), dus voor restaurantjes hebben we niet echt tips. Al zagen de Markthallen er op zich wel gezellig uit, dat is een overdekte markt waar je bij verschillende kraampjes wat te eten kunt halen en aan kan schuiven op een binnen gelegen terras. Maar de burgers bij 360 Grad zagen er ook goed uit, mocht dat meer iets voor je zijn. Oh en zin in een goede kop koffie, dan moet je echt naar 24 Grad! Maar dat hadden we hierboven volgens mij ook al aardig goed benadrukt. Lees hier meer over leuke restaurants in Hannover

5 Praktische tips voor je weekendje Hannover

Zo kun je je stedentrip naar Hannover plannen

Tot slot nog een aantal praktische tips voor als je naar Hannover wilt. Denk aan vervoer, tips voor een hotel en wat andere handige weetjes om je weekendje Hannover tot een succes te maken.

Tip 1: Met de trein naar Hannover
Wist je bijvoorbeeld dat je met de Deutsche Bahn binnen 4 uur vanuit het midden van Nederland naar Hannover kunt treinen? En dat prijzen voor zo’n treinreis vanaf 29 euro beginnen? Relaxt he! Kijk op NS International voor treinkaartjes.

Tip 2: Hotel-tips van betaalbare hotspots tot hippe hotels
Zoek je een hotel op een fijne locatie? Lees: Dichtbij het treinstation waar ook de trein van de Deutsche Bahn aan komt? Dan is het Grand Hotel Mussman een aanrader. Je vindt er nette kamers, een uitgebreid ontbijt en vooral de locatie is een echt pluspunt. Ook grappig om te weten is dat de kamers geen kamernummers hebben, maar de naam van een highlight in Hannover. Hoef je in feite dus niet eens je hotel uit om de stad te ontdekken, want je kan ook gewoon binnen een rondje lopen. Wil je vooral op een hippe plek slapen? Dan kun je beter kiezen voor Boutique 026 Hannover Central of Mercure Hotel Hannover Medical Park. En heb je een wat kleiner budget, dan is het hostel Bed’nBudget City-Hostel tof!

Tip 3: Money, money, money
Neem cash geld mee als je naar Hannover gaat of pin voordat je ergens iets wilt gaan drinken of kopen! Pinnen bij restaurants, cafeetjes of winkels (grotere winkels buiten gesloten natuurlijk) is op de een of andere manier niet erg gebruikelijk in Hannover. Handig dus om wat cash op zak te hebben. Sowieso trouwens als je in het weekend ook naar de rommelmarkt gaat.

Tip 4: Huur een fiets, neem een Hannover Card of volg de rode lijn
Naast bovengenoemde tips, is het ook leuk om een fiets te huren. Hannover is namelijk redelijk plat en heeft als groenste stad van Duitsland veel fietspaden. Op een zomerse dag is het zeker leuk om zo de stad en haar verschillende wijken met daarbij behorende parken te ontdekken. Is het geen fietsweer? Dan kan het ook handig zijn om een Hannover Card aan te schaffen, daarmee kun je gebruik maken van het openbaar vervoer en korting krijgen op toegangsprijzen van highlights. Ook kun je per voet “de Rode draad” door de stad volgen als je vooral lopend Hannover wilt ontdekken. Dit is een wandelroute waarbij op de straat echt een rode lijn is gemaakt en als je deze volgt kom je langs alle highlights van de stad.

Tip 5: Festivals
Check van te voren wanneer er festivals zijn in Hannover, dat zijn namelijk de beste data om naar deze stad te gaan. Denk aan het Maschsee Festival, maar ook aan het vuurwerk festival, Lindenfestival of aan de kerstmarkt in december! Houd je van voetbal? Ga dan naar een voetbalwedstrijd van Hannover 96, vrijwel middenin de stad is namelijk het stadion te vinden van deze club en het team heeft een grote achterban waardoor er veel enthousiaste suporters zijn.

→ Bekijk hier al onze Duitsland tips