doen op de faroer eilanden roadtrip

Dit wil je doen op de Faroer Eilanden, een verborgen parel in Europa voor natuurliefhebbers

De Faroer eilanden zijn ruig en ongerept. Vulkanische eilanden met steile kliffen, groene wijdes, watervallen die rechtstreeks in de oceaan vallen en geen boom te bekennen. Dit alles maakt het een uniek landschap én een plek waar massa toerisme nog niet haar intrede heeft gedaan. De Faroer eilanden zijn een verborgen parel in Europa en hieronder lees je precies wat je er wilt doen tijdens je reis.

Waar vind je de Faroer eilanden

Midden in de Atlantische Oceaan liggen de Faroer eilanden, op zo’n 2.000 kilometer afstand van Nederland. De achttien eilanden liggen tussen Schotland, Noorwegen en IJsland in. Streymoy is het grootste eiland, hierop ligt ook de hoofdstad Torshavn. Dit is de kleinste hoofdstad in Europa. Hoewel de Faroer tot Denemarken behoort, is de eilandengroep zelfsturend. Ze hebben bijvoorbeeld hun eigen dialect, maar betaal je wel met de Deense Kroon.

Faroer eilanden oftewel: Schapeneilanden

Als je één ding terug vindt op de achttien eilanden, zijn het de schapen. Sterker nog, er zijn meer schapen dan mensen. Weer of geen weer, ze staan in de wei en eten gras. De naam van de Faroer is dan ook toepasselijk; in het Deens vertaalt de Faroer zich in Schapeneiland. Får betekent schaap en øer eilanden.

3x doen op de Faroer eilanden

Op een paar musea en kleine dorpjes na, heb je eigenlijk maar één reden om Faroer te bezoeken: haar natuur. Hoewel de eilandengroep klein is (ongeveer zo groot als Utrecht), zijn er veel opties. Drie must do’s, en waar je eigenlijk niet omheen komt:

Wandelen

wat te doen op de faroer eilanden doen op de faroer eilanden wandelen Doen op de faroer eilanden schapen

1. Wandelen, wandelen en nog meer wandelen

Wie de Faroer eilanden écht wil ervaren, trekt er te voet op uit. De keuze is reuze, er zijn namelijk tientallen verschillende wandelroutes op de Faroer. Bewandel de hoogste berg, loop tijdens eb over een opgedroogd meer nabij Saksun of langs de kliffen met uitkijk op zee. Tijdens de hikes kom je vaak maar af en toe iemand tegen en loop je het merendeel in je eentje door de bergen. Op de schapen na uiteraard, die heb je overal. Waar je ook wandelt, de uitzichten zijn het waard. Lees hier over drie (lange en kortere) wandelingen in de Faroer met unieke uitzichten.

Bij sommige wandelroutes wordt gevraagd om een bijdrage. Wanneer je wandelt over privégrond, gaat het geld naar de eigenaar. Andere keren worden de bijdragen gebruikt ter bescherming van de natuur en dieren. Op hiking.fo vind je hier meer informatie over.

Roadtrip

doen op de faroer eilanden roadtrip wat te doen op de faroer eilanden roadtrip

2. Ga op de Faroer roadtrippen tijdens regenachtige dagen

Regenachtige dagen op de Faroer zijn eerder regel dan uitzondering. Hoewel je je door wat regenval niet moet laten afschrikken wanneer je naar de Faroer gaat, is een roadtrip tijdens de meest regenachtige dag een goede activiteit. Ook vanuit de auto zijn de uitzichten prachtig – de grijze slingerweg neemt je mee langs bergen en meren. Daarnaast is de impact van de regen zichtbaar. Rivieren treden uit haar oevers en watervallen worden met de minuut imposanter. De bergen rondom Saksun zijn een goed voorbeeld; op een extreme regendag leek het haast alsof er uit alle kieren van de bergen water kwam. Ook de waterval was gigantisch. Twee dagen later, toen het droog was, bleek van de waterval haast niets over te zijn.

Tips voor een leuke roadtrip route over de Faroer eilanden

In zo’n anderhalf uur rijd je van de hoofdstad Tórshavn naar het meest oostelijke eiland, en in een uurtje ben je in het noorden. In principe kan je dus in één dag alle uithoeken van de eilanden hebben gezien, die bereikbaar zijn met de auto. De eilanden zijn met elkaar verbonden via wegen en tunnels. Onze route tijdens een regenachtige dag: Tórshavn  > Vidareidi > Fossa Waterval > Tjornuvik > Saksun > Tórshavn. Vanwege de bijzondere uitzichten konden wij het toch niet laten om af en toe de regen te trotseren en de natuur in te gaan… Neem dus alsnog je regenkleding mee tijdens een roadtrip.

Boottocht

doen op de faroer eilanden tijdens vakantie varen doen op de faroer eilanden berglandschap doen op de faroer eilanden bergen tips

3. Kliffen van dichtbij bewonderen tijdens een boottocht

De steile kliffen zien er vanaf land spectaculair uit. Maar om met de boot langs deze soms wel honderden meters hoge kliffen te varen, is een unieke ervaring. Hoewel je tijdens een dagtrip naar het eiland Mykines al de boot pakt, is een boottour bij de Vestmannabjørgini (Vestmanna vogelkliffen) een aanrader. Met een klein bootje vaar je rakelings langs de rotsen. Soms vaar je zelfs door smalle tunnels en grotten, waarbij je je handen binnenboord moet houden en je even in het donker waant. Gedurende de trip zie je op verschillende vogels zoals papegaaiduikers, zeekoeten en noordse stormvogels. Maar ook schapen op de steilste plekken.

De dagtour duurt zo’n twee uur. De boten bieden zowel een overdekte ruimte als mogelijkheid op dek. Vanwege ons enthousiasme stonden wij twee uur in de stromende regen en het uitzicht was het honderd procent waard! Soms wijkt de boottour af van de normale route. Dit gebeurt wanneer de golven te hoog zijn, waardoor het te gevaarlijk is om dicht bij de kliffen te komen. Informeer bij de organisatie of dit aan de orde is.

→ Bekijk hier al onze tips voor de Faroer Eilanden