doen op de faroer eilanden roadtrip

Dit wil je doen op de Faeröer Eilanden, een verborgen parel in Europa voor natuurliefhebbers

De Faeröer eilanden zijn ruig en ongerept. Vulkanische eilanden met steile kliffen, groene weides, watervallen die rechtstreeks in de oceaan vallen en er is geen boom te bekennen. Dit alles maakt het een uniek landschap én een plek waar massatoerisme nog niet haar intrede heeft gedaan. De Faeröer eilanden zijn een verborgen parel in Europa en hieronder lees je precies wat je er wilt doen tijdens je reis.

Vliegticketdeals Faeröer eilanden
→ Boek een complete rondreis over de Faeröer eilanden en IJsland

Waar vind je de Faeröer eilanden

Midden in de Atlantische Oceaan liggen de Faeröer eilanden, op zo’n 2.000 kilometer afstand van Nederland. De achttien eilanden liggen tussen Schotland, Noorwegen en IJsland in. Streymoy is het grootste eiland, hierop ligt ook de hoofdstad Tórshavn. Dit is de kleinste hoofdstad van Europa. Hoewel de Faeröer tot Denemarken behoort, is de eilandengroep zelfsturend. Ze hebben bijvoorbeeld hun eigen dialect, maar je betaalt er wel met de Deense Kroon.

Omdat de Faeröer bij Denemarken horen, gaan er alleen vluchten naar toe via Kopenhagen. De beste deals daarvoor vind je via Skyscanner. Het is ook mogelijk om met de boot naar de Faeröer te gaan. De veerbootmaatschappij Smyril Line vaart bijna het hele jaar naar de eilanden vanuit Hirtshals in het noorden van Denemarken. Op die manier kun je een eigen auto of camper meenemen. Je kunt daarna ook met de boot doorreizen naar IJsland.

Faeröer eilanden oftewel: Schapeneilanden

Als je één ding terugvindt op de achttien eilanden, zijn het de schapen. Sterker nog, er zijn meer schapen dan mensen. Weer of geen weer, ze staan in de wei en eten gras. De naam van de Faeröer is dan ook toepasselijk; in het Deens vertaalt Faeröer zich in Schapeneiland. Får betekent schaap en øer eilanden.

Beste reistijd Faeröer eilanden

De beste reistijd voor de Faeröer eilanden zijn de zomermaanden juli en augustus. Ook april, mei en juni zijn een goede tijd om naar de eilanden te gaan. De dagen zijn in de zomer lang en met midzomer gaat ook hier de zon helemaal niet onder. In het voorjaar is ook de broedperiode voor de enorme populatie vogels op het eiland. Houd er wel rekening mee dat de gemiddelde temperatuur in de zomer zo’n 11º C is. De winter is trouwens relatief zacht en onder 0 is het bijna nooit. Wel sneeuwt het af en toe en dat is vooral voor fotografen een prachtig moment om de ruige natuur vast te leggen.

10x doen op de Faeröer eilanden

Op een paar musea en kleine dorpjes na, heb je eigenlijk maar één reden om Faeröer te bezoeken: haar natuur. Hoewel de eilandengroep klein is (ongeveer zo groot als Utrecht), zijn er veel opties. We zetten de 10 tofste to do’s op de eilanden op een rijtje:

Wandelen

wat te doen op de faroer eilanden doen op de faroer eilanden wandelen Doen op de faroer eilanden schapen

1. Wandelen, wandelen en nog meer wandelen

Wie de Faeröer eilanden écht wil ervaren, trekt er te voet op uit. De keuze is reuze, er zijn namelijk tientallen verschillende wandelroutes op de Faeröer. Bewandel de hoogste berg, loop tijdens eb over een opgedroogd meer nabij Saksun of langs de kliffen met uitzicht op zee. Tijdens de hikes kom je vaak maar af en toe iemand tegen en loop je het merendeel in je eentje door de bergen. Op de schapen na uiteraard, die heb je overal. Waar je ook wandelt, de uitzichten zijn het waard. Lees hier over drie (lange en kortere) wandelingen in de Faeröer met unieke uitzichten.

→ Tip: de hike naar Kallur Lighthouse is ook een heel toffe! Op het eiland Bor∂oy is de hike naar Klakkur ook heel mooi.

Bij sommige wandelroutes wordt gevraagd om een bijdrage. Wanneer je wandelt over privégrond, gaat het geld naar de eigenaar. Andere keren worden de bijdragen gebruikt ter bescherming van de natuur en dieren. Op hiking.fo vind je hier meer informatie over.

Roadtrip

doen op de faroer eilanden roadtrip wat te doen op de faroer eilanden roadtrip

2. Ga op de Faeröer roadtrippen tijdens regenachtige dagen

Regenachtige dagen op de Faeröer zijn eerder regel dan uitzondering. Hoewel je je door wat regenval niet moet laten afschrikken wanneer je naar de Faeröer gaat, is een roadtrip tijdens de meest regenachtige dag een goede activiteit. Ook vanuit de auto zijn de uitzichten prachtig – de grijze slingerweg neemt je mee langs bergen en meren. Daarnaast is de impact van de regen zichtbaar. Rivieren treden uit haar oevers en watervallen worden met de minuut imposanter. De bergen rondom Saksun zijn een goed voorbeeld; op een extreme regendag leek het haast alsof er uit alle kieren van de bergen water kwam. Ook de waterval was gigantisch. Twee dagen later, toen het droog was, bleek van de waterval haast niets over te zijn.

Mocht je met je eigen auto of camper naar de eilanden gaan, is een roadtrip onderdeel van je reis. Je kunt ook een auto huren. voor je roadtrip op de eilanden.

Tip voor een leuke roadtrip route over de Faeröer eilanden

In zo’n anderhalf uur rijd je van de hoofdstad Tórshavn naar het meest oostelijke eiland, en in een uurtje ben je in het noorden. In principe kan je dus in één dag alle uithoeken van de eilanden, die bereikbaar zijn met de auto, zien. De eilanden zijn met elkaar verbonden via wegen en tunnels. Onze route tijdens een regenachtige dag: Tórshavn, Vidareidi, Fossa Waterval, Tjornuvik, Saksun en terug naar Tórshavn. Vanwege de bijzondere uitzichten konden wij het toch niet laten om af en toe de regen te trotseren en de natuur in te gaan… Neem dus alsnog je regenkleding mee tijdens een roadtrip.

→ Ook tof: de buttercups route. Een prachtige autoroute dwars door het ruige landschap!

Boottocht

doen op de faroer eilanden tijdens vakantie varen doen op de faroer eilanden berglandschap doen op de faroer eilanden bergen tips

3. Kliffen van dichtbij bewonderen tijdens een boottocht

De steile kliffen zien er vanaf land spectaculair uit. Maar om met de boot langs deze soms wel honderden meters hoge kliffen te varen, is een unieke ervaring. Hoewel je tijdens een dagtrip naar het eiland Mykines al de boot pakt, is een boottour bij de Vestmannabjørgini (Vestmanna vogelkliffen) een aanrader. Met een klein bootje vaar je rakelings langs de rotsen. Soms vaar je zelfs door smalle tunnels en grotten, waarbij je je handen binnenboord moet houden en je even in het donker waant. Gedurende de trip zie je verschillende vogels zoals papegaaiduikers, zeekoeten en noordse stormvogels. Maar ook schapen spot je op de steilste plekken.

De dagtour duurt zo’n twee uur. De boten bieden zowel een overdekte ruimte als mogelijkheid op dek. Vanwege ons enthousiasme stonden wij twee uur in de stromende regen en het uitzicht was het honderd procent waard! Soms wijkt de boottour af van de normale route. Dit gebeurt wanneer de golven te hoog zijn, waardoor het te gevaarlijk is om dicht bij de kliffen te komen. Informeer bij de organisatie of dit aan de orde is.

Meer toffe tips

4. Rust en ruimte in Saksun

Saksun is een prachtig klein dorpje aan de voet van een fjord, omringd door hoge bergen. Het is een van de meest fotogenieke plekken op de Faeröer eilanden. Je vindt hier rust en ruimte en het is er heerlijk dwalen. Bezoek hier onder andere de Kerk van Saksun uit 1858 en breng een bezoekje aan schapenboerderij Dúvugardar. Naast een boerderij is het ook een museum over het Faeröerse boerenleven.

Neem ook een kijkje over de fjord. Vroeger vormde de fjord bij Saksun een natuurlijke haven die vooral door vissers werd gebruikt. Na een zware storm veranderde dit. Zand blokkeerde de ingang van de fjord en er ontstond een lagune. Nu kunnen bij hoog water alleen kleine bootjes er langs.

5. Gasadalur en de Múlafossur waterval

Gasadalur ligt aan de westkust van Vágar en is bekend om de Múlafossur waterval. Tot 2004 was het dorpje helemaal geïsoleerd van de wereld, maar met de komst van de tunnel vanuit Bøur, kan iedereen er naar toe. Zeker doen, het plaatsje is ontzettend idyllisch terwijl de natuur hier ruig is. De Múlalfossur waterval klettert van een 60 meter hoge klif direct de oceaan in. Machtig om te zien!

Tip: beklim het postbode-pad een 430 meter steile berg op. Dit pad moest de postbode vroeger afleggen om het dorpje van post te voorzien. Onderweg kom je langs hele steile stukken, maar ook weides vol met schapen.

6. Tórshavn: de hoofdstad van de Faeröer

Tórshavn is de hoofdstad van de Faeröer. Maar met ongeveer twintigduizend inwoners wel direct een van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Het is heerlijk slenteren in de stad tussen de gekleurde huizen. De haven is ook absoluut een must see. Verder vind je er hippe koffiebarretjes die ook in Kopenhagen niet zouden misstaan, leuke winkels en restaurants waar je lokale visgerechten kunt proeven. Wie durft gaat voor een van de specialiteiten: Skerpikjøt. Dit is een gerecht van schaap dat vijf tot negen maanden wordt gedroogd in een schuur. Durf jij het aan?

7. Vogelreservaat op Mykines

Mykines is een klein, afgelegen en ongerept eiland dat bekendstaat om zijn vogelreservaat en vuurtoren. Op dit eiland is een dorpje waar niet meer dan twintig mensen wonen, dat maakt het een walhalla voor vogels. Je spot er honderden jan-van-genten en de populairste inwoners van het eiland: de papegaaiduikers! Verder tref je op het eiland vooral duizenden schapen.

Maak op het eiland zeker een wandeling naar het witte vuurtorentje (Holmur) die fel afsteekt tegen de groene omgeving. Je kunt er komen via een wandeling langs de ruige kustlijn en over een brug boven de kolkende zee.

8. Het bergmeer Sørvágsvatn

Sørvágsvatn is het grootste meer van de Faeröer Eilanden. Het is een bergmeer dat bekendstaat om de optische illusie waarbij het lijkt dat het meer boven de zee zweeft. Je kunt rondom het meer een prachtige wandeling maken om het zelf te ervaren. Vanaf het uitzichtpunt kijk je ook op de Bøsdalafossur Waterval, deze lijkt haast omhoog te stromen vanuit de oceaan. Erg bijzonder!

9. Vestmanna Bird Cliffs

Wie gek is op vogels moet naast Mykines ook zeker een bezoekje brengen aan deze indrukwekkende klif. Ook hier kun je puffins en vele andere vogels spotten. Vanaf de kliffen heb je een prachtig uitzicht over de oceaan. Een boottocht langs de klif is trouwens ook een aanrader! Vanaf het water zijn de kliffen nóg indrukwekkender.

10. Gjógv

Dit dorpje is gelegen aan de oostkust van het eiland Eysturoy. Het is vooral bekend om de indrukwekkende natuurlijke haven die is ontstaan tussen de rotsformaties. Het dorpje dankt haar naam daar ook aan want Gjógv betekent letterlijk rotskloof. Vanaf de rotsen heb je een prachtig uitzicht over de kust nabij het dorpje. Als het niet te nat of mistig is, is de wandeling via het houten pad naar het uitzichtpunt zeker de moeite waard!

Staan de Faeröer eilanden ook op jouw bucketlist?

→ Bekijk hier al onze tips voor de Faeröer Eilanden