Oostende, 1000 kleuren grijs

Voor ons was Oostende echt een plek om te ontsnappen aan de stadse drukte, en misschien ook wel onze stadse verwachtingen. Oostende lijkt op het eerste gezicht wellicht wat grijs (misschien kwam het omdat het nogal regenachtig en stormachtig toen wij aankwamen), maar er zijn 1000 kleuren grijs te ontdekken!

Wat te doen in Oostende?

Oostende grows on you

Oostende is de plek waar uitvoerig wordt geluncht met garnalenkroketten, frieten en kreeft, waar gebruncht wordt met bubbels en Belgische bieren, waar je heerlijk kan wandelen en uitwaaien, en waar je allerlei verschillende mensen kunt ontmoeten. Het is misschien wel niet voor niks de plek waar Marvin Gaye een tijdje doorbracht in 1981 en waar hij zijn grote hit Sexual Healing schreef. Oostende is een plek om de stadse verwachtingen, het tempo en de drukte even achter je te laten, om je uiteindelijk over te kunnen geven aan ‘het schone’ (zoals onze Vlaamse vrienden zouden zeggen). Oostende grows on you, dus geef het de ruimte!

Wat te doen in Oostende?

Oostende ligt aan het water, dus de oude havenstad is de perfecte plek om winters uit te waaien. Twee leuke manieren om de stranden van Oostende te ontdekken zijn de Midnight Love Tour en het veerpontje nemen naar Fort Napoleon. De Midnight Love Tour is een wandeldocumentaire die je meeneemt door het Oostende van Marvin Gaye. Je ontdekt waar hij woonde, waar hij graag at en waar hij het liefst ging hardlopen, onder het genot van zijn muziek. Als je echt lekker uit wilt waaien, zou ik het gratis veerpontje naar Fort Napoleon nemen. Hier kan je wandelen over de uitgestrekte stranden en de dam, maar je kan ook nog een interactieve rondleiding doen bij het fort van Napoleon. Deze tour neemt je mee langs de verschillende verhalen van het fort. Napoleon heeft het fort laten bouwen in 1811, maar ook in de eerste en tweede wereldoorlog werd het fort gebruikt. De stranden die je met het veerpontje kunt bereiken zijn wat wijder en natuurlijker en er zijn niet overal cafeetjes en restaurantjes, waardoor je hier dus echt lekker tot rust kunt komen. Als je ook ‘s avonds nog in de Marvin Gaye sferen wilt blijven moet je absoluut naar Lafayette gaan. Hier komen al de verschillende mensen van Oostende samen om te drinken en te dansen op soul en funk platen. Je kan al wat vroeger op de avond komen om lekkere Belgische bieren te drinken maar blijf zeker even hanger tot wat later, want op een gegeven moment gaat iedereen los op de dansvloer. Dit was ongetwijfeld een van onze lievelingsplekken van Oostende! Dit was ook de plek waar wij onze nieuwe Vlaamse vrienden hebben leren kennen, de actrice en de fotograaf. We hebben de hele avond met hen gelachen, gedronken en gedanst. Zijn werk hing ooit in het MuZee, het museum waar wij die dag ook waren geweest. Zijn werk hing er toen helaas niet. Wel was er een hele mooie expositie van de schilderijen van Brian Calvin – ‘End of Messages’ (1969, LA California). Zijn met licht overgoten kleurrijke portretten beelden aantrekkelijke maar toch ongrijpbare jongeren af. De portretten stralen een soort verveling uit, maar verdere emotionele uitdrukking van de geportretteerden blijft uit. Het museum plaatst dit in het licht van de selfie-cultuur: mooie overbelichte beelden, maar eigenlijk zonder inhoud of verhaal. De expositie is een echte aanrader! Het museum was zo rustig, dat wij het helemaal voor ons alleen hadden, dat was ook wel een bijzondere gewaarwording.

Eten, drinken en slapen in Oostende

De fotograaf die wij ontmoetten in Lafayette gaf ons ook een goede tip om garnalenkroketten te gaan eten bij de Brasserie du Parc. In deze brasserie heeft de tijd sinds de jaren ’50, in de goede zin, stilgestaan. Met kelners in gilet, een art deco interieur, glas in lood ramen die voor een prachtige lichtinval zorgen en koffie die geserveerd wordt in zilveren koffie filters. Een van de kelners leek trouwens heel erg op George Clooney. Misschien was het hem wel, je weet het nooit… Naast de garnalenkroketten is dit de perfecte plek om ‘s ochtends te gaan ontbijten met een croissant en marmelade, een cappuccino met slagroom en een krantje erbij. Een andere plek waar wij graag kwamen was het Cultuur Café, het restaurant van het cultureel centrum in Oostende wat gevestigd is in een oud postkantoor. Dit is trouwens ontworpen door dezelfde architect als MuZee. Ook dit is een heerlijke plek voor een ontbijt of ‘s avonds voor een lekkere pasta en een Belgisch biertje. In de weekenden hebben ze ook allerlei muziek en theater stukken.

Oostende, stad van garnalenkroketten en kreeft

Verder is Oostende echt de stad voor garnalenkroketten (overal staan ze op de kaart) en om vis te eten. Zo hebben wij heerlijke vis gegeten bij de Yot en bij la Galleria. Beide twee hele kleine restaurantjes waar wij, puur afgaande op de buitenkant, misschien niet zo snel naar binnen zouden zijn gegaan als we er langs waren gelopen maar wat wij absoluut niet hadden willen missen! De Yot biedt bijvoorbeeld een heerlijke 3-gangen menu aan (neem de vis!) voor E30,- en je wordt geholpen door een heel charmante en aardige eigenaar. En als je een fles Verdejo (witte wijn) besteld, krijg je er gratis nog een mee naar huis! Leuk toch? Bij La Galleria hebben wij voor het eerst kreeft gegeten, met slabber en al. Ze hebben daar echt elk gerecht wat je met kreeft kan bedenken. Houd je van kreeft of wil je voor het eerst kreeft eten? Ga hier dan heen!


Nog een laatste tip voor Oostende

In Oostende kan je alles lopen, wat heerlijk is. Je bent dus altijd dicht bij huis. Zorg zeker dat je een fijne plek hebt om te slapen, want wat is er nou beter dan na een Belgisch biertje in de namiddag even een dutje te doen zodat je ‘s avonds nog een keer lekker kan tafelen om vervolgens nog de hele nacht te gaan dansen? Wij sliepen bijvoorbeeld in het L’Europe Hotel, waar we een zwembad, sauna en heerlijk groot bed hadden en vanwaar we zo de stad of het strand opliepen.

→ Bekijk hier al onze België artikelen