5 dingen die je in de winter moet doen in Stockholm

Stockholm is een perfecte stedentrip bestemming voor in de winter. Benieuwd wat je niet mag overslaan als je in dit seizoen naar deze Zweedse gaat? Je leest het in de 5 tips hieronder:

1. Verdwalen in de karakteristieke straatjes

Ik denk dat veel reizigers het met me eens zijn als ik zeg dat Gamla Stan, de Oude Stad, het hoogtepunt van Stockholm is. De straatjes gaan op en neer, van links naar rechts, zijn autovrij en omringd door oude, karakteristieke huisjes. Je kan hier makkelijk een dagje vertoeven door puur rond te lopen door dit fotogenieke gedeelte met leuke winkeltjes. Vergeet hierbij ook niet Mårten Trotzigs Gränd, het smalste straatje van Stockholm met een breedte van maar 90 centimeter! Op zoek naar souvenirs? Dan zit je hier ook goed, want er zijn tientallen souvenir shops.

2. Schaatsen in het hartje van de stad

Zodra het kouder wordt in the Venice of the North (ja, naast Amsterdam en Sint Petersburg claimt Stockholm deze bijnaam ook), wordt er op Kungsträdgården een schaatsbaan gecreëerd, omringd door duizenden lampjes. Kom maar op met die winter feeling! De schaatsbaan is, afhankelijk van het weer, geopend vanaf november tot en met maart en schaatsen kun je op locatie huren. Aan de randen van het plein zijn verschillende leuke koffie- en eettentjes, dus ver hoef je daarvoor ook niet te zoeken.

3. Kerstmarkt bij het Nobelmuseum

Vanaf half november tot en met eind december kunnen de marktstruiners onder ons hun lol op. Het plein Stortorget, voor het Nobelmuseum, wordt omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt. Je vindt er van alles: snoep, drinken, handwerk, keramiek. Noem het maar op! En natuurlijk is ook dit omringd door lampjes, dus geheid worden de Kerstvlinders in je buik wakkergemaakt. Let op je geld, want het vliegt eruit als je hier rondloopt.

Stockholm kerstmarkt

4. Uitzichtpunt Monteliusvägen

Je zou misschien zeggen dat uitzichtpunten altijd honderden traptreden inhouden, maar in dit geval valt dat gelukkig mee. Vlak bij het water neem je een trap die er eindeloos uitziet, maar een fijne gedachte: je hoeft maar halverwege. Daarna loop je een helling op en een klein steegje in. En daar ben je dan: Monteliusvägen! Een mooi (en gratis!) uitzichtpunt over de stad. Hij staat niet in alle boekjes aangegeven, dus zoek ’t van te voren even op op je kaart of telefoon. Het punt geeft je een schitterend uitzicht over de Oude Stad en wateren. Wil je een hoger punt, dan kun je de Globe bezoeken. Hier heb je een Sky View van 130 meter hoog en je betaalt 150 kronen entree, wat gelijk staat aan ongeveer €16,-. Het ligt wel iets verder uit de stad, maar er rijden bussen, metro’s en treinen in de stad.

5. Art Café

Dit is een cafeetje dat ik eigenlijk per ongeluk heb ontdekt, maar wat ik jullie zeker wil aanraden! Het is verstopt in een steegje en we hadden het zó koud dat we gewoon het allereerste café zijn ingegaan die we konden vinden. In het steegje neem je een smal, stenen trappetje naar beneden en ook als je naar binnengaat moet je goed opletten waar je loopt (en dat je je hoofd niet stoot!). Eenmaal beneden word je meteen verliefd: het is eigenlijk gewoon een oude grot. De koffies, taartjes en lunches worden met liefde voor je gemaakt, met de hand. Zeker de moeite om even op te warmen tijdens het struinen! Je vindt Art Café op Västerlånggatan 60, maar let op dat je ‘m niet over het hoofd ziet.