yoga teacher training thailand ytt

Een Yoga Teacher Training volgen in Thailand: Hoe is dat? Marleen vertelt!

Tegenwoordig zijn er opvallend veel van mijn vrienden en vriendinnen die écht settelen (trouwen en baby’s maken, zo volwassen) en ik? Ik doe niets van dat alles en ben er weer vandoor gegaan. Ditmaal om (onder andere) een Yoga Teacher Training te volgen in Koh Phangan in Thailand. Ik was niet gelukkig in mijn baan en ook begonnen de reiskriebels weer op te spelen. Zodoende ben ik getransformeerd van bedrijfsjurist naar Yoga Teacher. Lees hieronder snel verder naar mijn ervaring over de Yoga Teacher Training (YTT) bij Pyramid Yoga Center.

Yoga Teacher Training in Thailand

Waarom een Yoga Teacher Training (YTT) in Thailand?

De reden waarom ik een Yoga Teacher Training (YTT) wilde volgen, is voor mij heel simpel: Omdat yoga één van mijn passies is en ik daar graag meer over wilde weten. Ook wil ik graag andere mensen bewust maken van het feit dat yoga meer is dan alleen ‘Ooooohm’ op een matje chanten en een beetje rekken en strekken. De reden dat ik deze training in Thailand ging volgen, lijkt me duidelijk. Wat is er nu beter dan zon, zee en strand in combinatie met yoga? Voor mij niet veel!

De eerste yogaschool op Koh Phangan: Pyramid Yoga Center

Pyramid Yoga Center was 14 jaar geleden de eerste yogaschool op Koh Phangan. David Goulet is de (mede-)oprichter en main teacher bij Pyramid. Met zijn 45 jaar ervaring en kunde in de wetenschap van yoga en de werking van lichaam en geest, weet hij waar hij over praat en is hij in staat om dit op een duidelijke en professionele manier over te brengen.

Yoga Teacher Training Thailand yogaopleiding

Van 2 keer per week naar Yoga in Nederland naar een Yoga Teacher Training in Thailand

Een leven zonder yoga kon ik mij al jaren niet meer voorstellen, maar denk nu niet dat in die jaren mijn dagelijkse practice bijhield. Nee, ik deed ongeveer 2 keer per week yoga en nam me altijd voor om dit vaker te doen. Want het voelde zó goed. Toch vergat ik het weer om te doen, had ik geen zin of een kater, of het slapste excuus: ‘geen tijd’. Anyway, het was dus niet zo dat ik voordat ik de yoga teacher training ging volgen super ervaren was. Wel had ik drie jaar geleden in Bali al eens een yoga retreat gedaan, wat mij heel goed was bevallen.

Van 06:00 tot 21:30u: Hoe ziet een gemiddelde dag tijdens zo’n YTT eruit?

Het volgen van een YTT bestaat niet uit je dagelijkse relax lesje yoga. Het is véél meer dan dat. Mijn dagen begonnen om 6 uur ’s ochtends en eindigden als we avondles hadden rond 21.30 uur ’s avonds. Op de twee dagen dat we geen avondles hadden, was het rond 17.30 uur afgelopen. We begonnen de dag met meditatie en yoga, daarna hadden we tijd om te ontbijten. Om 10:30 uur gingen we verder met theorie en vanaf een uur of 1 hadden we middagpauze tot 15 uur. Na deze pauze volgde weer theorie en yoga en vaak sloten we de les af met mantra-zingen (dit laatste klinkt vast heel zweverig voor degene onder jullie die zich hierbij niets kunnen voorstellen, maar het is écht heel tof). ’s Avonds na het avondeten hadden we dan weer theorie en/of meditatie. Al met al best drukke dagen dus, maar door de lange middagpauze hadden we altijd tijd om even ergens te gaan lunchen en daarna nog een duik in de zee mee te pakken. Op vrijdag hadden we alleen ’s ochtends les, dus we hadden een lekker lang weekend. Dit vond ik erg fijn, omdat de 300 hours Yoga Teacher Training twee maanden duurt was een lang weekend wel gewenst.

Yoga Teacher Training Thailand aan zee yogaopleiding Yoga Teacher Training Thailand YTT aan zee

Yoga Alliance 200 RYT (Registered Yoga Teacher)

Overigens krijg je – als je bij Pyramid de 300-urige training volgt – aan het eind een diploma met daarop een stempel van de Yoga Alliance 200 RYT (Registered Yoga Teacher). Dit is zo omdat de Amerikaanse Yoga Alliance alleen onderscheid maakt tussen 200 RYT en 500 RYT. De meeste mensen uit mijn groep bleven nog een maandje langer (in totaal dus drie maanden) voor de healing-course en haalden het certificaat van 500H RYT.

yoga teacher training certificaat chakra yoga

Meer dan alleen een yogaopleiding

Tijdens de opleiding riep ik al dat ik het zoveel meer vond dan alleen een yoga teacher training. Ik zie het meer als een soort Life-training. Natuurlijk is het fysiek zwaar, maar ook mentaal zal er zeker het een en ander veranderen. Ik heb zó ontzettend veel geleerd, dat het lastig is om dit in een paar zinnen te beschrijven. Toch ga ik een poging doen. De conclusie dat yoga en ademhaling in connectie met elkaar (zouden moeten) staan, wist ik al wel, maar dat het zó enorm belangrijk was wist ik nog niet. Ik heb heel veel ademhalingstechnieken geleerd, waarvan ik sommige dagelijks wil blijven doen en andere wekelijks. Ook hebben we veel geleerd over visualisatietechnieken, chanting, geluiden, concentratie en voeding. Ik geloof er heilig in dat ons lichaam in staat is om elke ziekte te verwijderen uit ons systeem en bovenstaande technieken helpen ons hierbij.

Kalmer en relaxter door de YTT

Vrienden en vriendinnen vinden dat ik kalmer en relaxer ben geworden. Nu weet ik niet of dit te maken heeft met het reizen of de YTT, of een combinatie van beiden. Feit is gewoon dat ik heel erg goed in mijn vel zit, zin heb in de toekomst (vrijheid!) en de dagelijkse beoefening van yoga mij veel rust brengt. Ik denk dat de belangrijkste les die ik heb geleerd, is om altijd je hart te volgen. Laat niemand je vertellen wat je wel en niet kan, wat je wel en niet zou moeten doen en laat je vooral niet afschrikken door de angst dat je bepaalde praktische zaken niet geregeld krijgt. Voor het regelen van praktische zaken is namelijk altijd een oplossing. Verder ben jij de enige die écht weet en voelt wat jij wil in dit leven en als je voelt dat je het roer moet omgooien, doe dat dan. Het leven is te kort om het niet te doen.

Verbeterde yoga-skills?

Mijn yoga practice is er tijdens de afgelopen maanden (en 300 uur verder…) ook enorm op vooruitgegaan. Hier ben ik erg blij mee, al weet ik dat het daar niet om gaat. Het is gewoon fijn om wel wat vooruitgang te zien, zo zijn er nu poses die ik ‘ineens’ kan en die leken daarvoor onmogelijk! Ik vond deze intensiteit enorm fijn en ik heb het gevoel dat ik mij door deze 300-urige opleiding in twee maanden volkomen op de yoga en mijn eigen ontwikkeling heb kunnen focussen. Ter vergelijking: de meeste yoga-opleidingen in Nederland zijn vaak verdeeld in een paar weekenden per jaar.

Toekomst?!

Hebben jullie soms ook het gevoel dat alle puzzelstukjes op zijn plek vallen? Dat is denk ik de beste manier om te beschrijven hoe ik mij nu voel. Ik ben nu 29 (bijna 30, holy cow!!!) en heb het gevoel dat ik eindelijk iets heb gevonden dat ik nog heel lang wil blijven doen. Met allemaal leuke plannen in het vooruitzicht, is het goed mogelijk dat we elkaar gaan tegenkomen op de mat!

Meer weten over de Yoga Teacher Training bij Pyramid Yoga Center in Thailand?

Wil je meer weten over de yoga teacher training bij Pyramid Yoga Center in Koh Phangan? Kijk dan op pyramidyoga.com voor meer informatie.

→ Bekijk hier al onze Thailand artikelen