withlocals kookcursus koken thailand

Doe een kookcursus in Thailand: Leer Pad thai en Mango sticky rice maken!

Een jaar voordat ik op wereldreis ging verruilde ik mijn appartement voor een studentenkamer om meer te kunnen sparen. Vanaf toen werd er nog sporadisch gekookt. Schandalig veel afhaalmaaltijden heb ik gegeten. Iets dat ik, wanneer ik thuis kom, anders wil doen. Dus wat is er dan leuker én handiger dan een kookcursus te doen tijdens het reizen?!

Say goodbye to takeaway! Let’s do a cooking course

De fietstour in Singapore was geslaagd, dus toen ik in Chiang Mai was checkte ik ‘s avonds de website Withlocals. Van hen mocht ik nog een excursie uitproberen en in een half uur was de cursus geboekt. Ik ging een halve dag Thais koken!

Weet wat je eet

Fanny, onze kookprinses (ze had wel wat weg van prinses Beatrix, qua uiterlijk en de manier waarop ze haar haar steeds sierlijk naar achteren wuifde) bracht ons eerst naar de lokale markt. Wat een belevenis! Zo veel verschillend gekleurde specerijen, bakken vol vers fruit en allerlei soorten vlees dat daar open en bloot ligt. Samen zochten we naar alle benodigde ingrediënten en legde ze uit wat het is en wat we er mee kunnen maken. We waren de enige toeristen op de markt en genoten van de drukte en lokale gezelligheid.

Fijne geurtjes

In haar kooklab stonden een stuk of tien gaspitten en een grote tafel. We begonnen met het snijwerk en moesten de kruiden tot een eigen prutje stampen. We waren nog geen twee minuten bezig en het rook al heerlijk. Grappig hoe weinig kruiden al snel zo’n lekkere geur kunnen veroorzaken. Les 1: terug in Nederland een paar lekkere kruidenpotjes bij de toko halen. Altijd handig.

Liefhebber & pro

Het eerste gerecht was pad thai. M’n lievelingsgerecht in Thailand en dat ging ik nu zelf maken, yeeej! Het wokken duurde misschien vijf minuten en klaar was Rox. Door naar het tweede gerecht; green curry met witte rijst. Ik heb de gerechten ontelbare keren gegeten, dus het is leuk om het eens zelf te leren maken.

Feeder Fanny

Tussen alle bedrijvigheid door maakten we sticky rice in een stomer. Dat werd later het dessert: mango sticky rice. Als laatste maakten we fresh springrolls, een gevulde loempia met groenten en kruiden. Zelf gerold en gebakken. ‘Hoe krijgen we dit in hemelsnaam allemaal op?’ dacht ik. Maar daar had Fanny gelukkig doggybags voor.

Mission complete

De volgende ochtend zat ik in de bus naar de grens van Laos met een kliekje pad thai in m’n tas. Tevreden over m’n Thaise kookkunsten en al helemaal toen hij net zo lekker smaakte als alle andere pad thai. M’n busgenoten waren jaloers op mijn overheerlijke maaltijd. Het rook goed. ‘Ha, zelf gemaakt,’ zei ik trots.

Ook zo’n kookcursus doen?

Deze kookcursus is nog steeds te vinden op Withlocals! De local Vannee neemt je dan ook mee naar de markt, leert je meer over Thaise kruiden en natuurlijk ga je ook zelf kokkerellen.

→ Bekijk hier al onze Thailand artikelen