Eilanden van Thailand

Bezoek de bloedmooie onbekende eilanden van Thailand

De eilanden van Thailand zijn over de hele wereld geroemd. Niet zo gek, want de meeste worden gekenmerkt door helder blauw water, wuivende palmbomen op het strand, gezellige barretjes en op veel plekken kun je ook nog eens goed snorkelen. Toch zijn het vooral de welbekende Thaise eilanden die je in de top 10 rijtjes of must visit artikelen voorbij ziet komen. Wat ons betreft dus hoog tijd om de wat meer onbekende eilanden van Thailand een spotlight te bieden en de mooiste ontdekkingen hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

De onbekende eilanden van Thailand, off the beaten track

Koh Adang

Tegen de grens van Maleisië aan vinden we het eiland Koh Adang, het is één van de 51 Thaise eilanden in het nationale park Tarutao. Dit park en haar eilanden liggen in de Andamanse Zee en Koh Adang is van alle eilanden het op een na grootste eiland. Een ander eiland dat je misschien wel kent uit dit park is Koh Lipe, een stuk populairder dan Adang en de meeste mensen die Adang bezoeken doen dit ook als een dagtrip vanuit Koh Lipe. Wist je sowieso dat je vanaf Koh Adang op sommige plekken het eiland Koh Lipe kunt zien liggen? De beste plek hiervoor vind je als je de trail loopt naar de Chadoe Cliff. En, wat kun je hier allemaal doen? Uiteraard vind je er een fel blauwe zee en stranden om op te luieren, maar het beste dat je hier kan doen is snorkelen en slapen doe je er in rustige hutjes op het strand.

Ko Bulon Le

Ten noorden van Koh Adang, dichter tegen het vasteland van Thailand aan vind je Ko Bulon Le. Een klein eilandje, waar het massatoerisme zich nog geen weg door heeft gebaand en waar bijvoorbeeld ook geen winkeltjes zijn te vinden. Soms lijkt het alsof je je hier bevindt op je eigen kleine paradijsje. De beste reistijd om hierheen te gaan? Van november tot en met april. Je kunt bij Ko Bulon Le geraken door vanaf Pakbara de Sirinavy boot te pakken, dit zal je ongeveer een half uurtje kosten.

Koh Yao

De eilanden Koh Yao (je hebt er 2, namelijk Koh Yao Noi & Koh Kai Yai) vind je dichtbij Phuket en Krabi. In vergelijking met deze twee plekken in Thailand zijn de Koh Yao eilanden stukken rustiger en hebben ze ook niet de ambitie om een toeristische trekpleister te worden. Deze eilanden liggen tevens in de Andaman Sea. Zoals we al zeiden is toerisme hier niet booming en is het meer een eiland dat echt voor de Thai zelf is. Toch vind je hier wel allerlei soorten accomodatie, waaronder hutjes die redelijk basic kunnen zijn maar ook wat luxere. Houd je van rust en heb je genoeg aan de natuur, dan kun je hier je reizigershart ophalen. Naast strand vind je hier meer binnenin het eiland namelijk een dichtere jungle, maar ook rijstvelden en plekken waar Thai wonen. Een aanrader is om een dagje een snorkeltour te boeken en met een bootje op ontdekkingstocht te gaan naar wat meer verborgen strandjes.

Koh Laoliang

As je ‘Koh Laoliang’ googled zie je gelijk allerlei mooie stranden met een fel blauwe zee en mooie rotsformaties. Ook dit Thaise eiland wordt omringd door de Andamanse Zee en is in het zuiden van Thailand te vinden. Je kan hier allerlei activiteiten ondernemen, niet alleen snorkelen maar ook rotsen belkimmen of met een kayak op pad gaan. Als je graag een paar nachten op Koh Laoliang verblijft, kun je voor 1500 tot 1900 thai baht in het Laoliang Island Resort slapen, waarbij maaltijden, drinken en snorkelspullen zijn inbegrepen.

kaart thailand onbekende eilandenbackpack route Thailand boek backpack bestemmingen

In ons boek Backpack Bestemmingen staat een uitgebreide route voor een reis door Thailand, bestel het boek online via Bol.com

Koh Mak

Dit Thaise eiland ligt voor de verandering niet in de Andamanse Zee, maar in de golf van Thailand. Hier vind je ook het meer bekende eiland Koh Chang. Naar Koh Mak kun je gemakkelijk komen vanuit Bangkok. Als je een ticket boekt bij een tour operator, let er dan wel op dat ze niet denken dat je naar het eilandje wilt dat hieronder staat (Koh Mook). Dit ligt namelijk een stuk verder.

Koh Mook

Nee, we hebben het niet weer over Koh Mak. In Thailand vind je namelijk ook het eilandje Koh Mook, dat overigens ook wel Koh Muk wordt genoemd. Ook dit eiland ligt net als veel andere in de Andaman Sea en hoort bij het Nationale Park Hat Chao Mai. Je kan bij dit eiland veel meer dan alleen relaxen en luieren. Zo kun je op het eiland Koh Mook gave wandelingen maken, uiteraard snorkelen, duiken en eventueel mountainbiken. Ook is het gaaf om naar de Emerald Cave te gaan. Verder kun je bij het eiland Koh Mook komen door bijvoorbeeld de boot vanaf Koh Lipe te nemen.

Koh Phayam

Vissen, vogels kijken, snorkelen, duiken, wandeltochten maken, kookles nemen, surfen of mangroves ontdekken? Het lijkt allemaal te kunnen op het eiland Koh Phayam. Je slaapt hier in bungalows en je kunt bij Koh Phayam komen door de boot te nemen van Ranong. Oh en let op, want je vindt op dit eiland geen pinautomaten dus neem voldoende Baht mee vanaf het vaste land.

Koh Phra Thong

Het eiland Koh Phra Thong is vooral bijzonder omdat het binnenland zo anders is dan veel andere Thaise eilanden. Het binnenland wordt namelijk ook wel The Safari van de Andaman Sea genoemd, omdat het binneland er soms een beetje uitziet als een Afrikaanse savanne. In de droogte is het bijna goud gekleurd en in het regenseizoen juist groen van kleur. Zoek je dus iets anders dan fel blauwe waters, jungle achtige gebieden of een bijzondere onderwaterwereld? Dan is Koh Phra Thong een aanrader.

Koh Talu

Nog zo’n onbekende parel wat dichterbij Bangkok is het eiland Koh Talu. Dit eiland ligt in de Golf van Thailand en is een echt prive eiland te noemen, want er is maar een hotel te vinden. Je kan hier allerlei activiteiten doen, waaronder zwemmen, snorkelen maar ook mooie wandeltochten maken naar het viewpoint en als hoogtepunt vind je op het eiland een schildpadden opvangcentrum. Mocht je ooit van die kleine lieve schildpadden vrij hebben willen laten, zou dat op Koh Talu mogelijk kunnen! Hoe je hier komt? Daarvoor neem je de bus vanuit Bangkok richting Hua Hin, vanuit daar kun je een boeking doen bij het Koh Talu Resort voor een dagtrip of overnachting, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Bezoek de onbekende eilanden van Thailand

Welke eilanden zou jij in Thailand wel eens willen bezoeken? Laat het hieronder weten in een reactie! En heb je nog tips nodig voor een reis naar dit land? Dan is het handig om eens hier te kijken voor mooie rondreizen door Thailand of lees deze tips om te backpacken in Thailand en bereid je zo voor op je reis. We hebben ook een handig artikel gemaakt over de kosten voor het reizen in Thailand, maar als je naar een van bovenstaande eilanden gaat is het misschien wel handig om iets meer budget mee te nemen.

→ Bekijk hier al onze Thailand artikelen