Hoe overleef je een trekking in de Himalaya’s van Nepal? 7 tips!

Veel mensen denken tijdens een wereldreis naar Nepal te gaan om ‘even’ de Himalaya’s te beklimmen. Dit valt in de meeste gevallen vies tegen want het zijn DE Himalaya’s! Afhaken halverwege, verdwalen of een helikoptervlucht is dan ook dagelijkse kost in deze befaamde bergen. Ook al ben je niet op doorreis maar ben je een doorgewinterde wandelaar, dan heb ik ook voor jou een paar tips voor een trekking in Nepal zodat jij deze klim wél afmaakt!

7 tips om je goed voor te berieden op je Himalaya trekking in Nepal

himalaya trekking nepal poon hill

1. Lees je goed in over de Himalaya’s

Voordat je de bergen in gaat is het handig dat je weet welke route je wilt lopen en daar ook genoeg informatie over hebt. Het kan namelijk zijn dat door sneeuwval het te gevaarlijk is om een pas te lopen. Weet hoelang je er ongeveer over zult doen, wat de weercondities zijn, waar je kunt overnachten en eten, maar ook heel handig: bedenk vooraf hoe je weer terug kunt komen. De meeste en beste informatie krijg je vooral van trekkers die terug net terug zijn of van de lokale bevolking.

2. Ken je gebreken

Om niet tegen verrassingen aan te lopen is het goed om te beseffen wat voor soort wandelaar je bent en wat je eigenlijk wilt. Vind je het leuk om lang te wandelen, af te zien en voor een hoge top te gaan dan is misschien de hike naar de Everest Base Camp wat voor jou. Wil je een makkelijkere route doen waar je je niet zoveel voor hoeft voor te bereiden, dan is Poonhill wat meer jouw straatje. Wil je iets er tussen? Kies dan voor het tweeweekse Annapurna circuit of ontdek het Mustang gebied. Boek hier je hike!

Annapurna-himalaya-trekking-Nepal

3. Koop goede trekking gear

Het beste is om kwalitatief goede spullen mee te nemen vanuit Nederland zodat je weet wat je eraan hebt. Maar grote kans dat je wel wat leukere items in je backpack wil hebben dan trekking gear. Geen probleem want in Kathmandu en Pokhara zijn genoeg winkels waar je alles kan kopen. Let wel, dit is allemaal nep (Northfake) en zal daarom ook niet de beste kwaliteit zijn. Als je op doorreis bent kun je ook gewoon kiezen om iets te huren, net zo makkelijk! Vraag wel in verschillende winkels naar de prijzen en onderhandel goed! Ook kun je vaak in hostels aan je kleding komen als je wat rondvraagt.

4. Overnachtingen tijdens je trekking in Nepal

Op veel plekken heb je theehuisjes of hotels waar je gek genoeg heel goedkoop kunt overnachten (AED 600) en redelijk lekker eten kunt krijgen. Kijk wel goed waar accommodaties zijn op de route en zorg ervoor dat je op tijd aankomt zodat een kamer gegarandeerd is! In het hoogseizoen kan het voorkomen dat het erg druk is en zelfs de de plekken op de grond vergeven zijn. Reis je met een gids, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. En reis je in een wat onbekender gebied, reken dan maar op een koude nacht op een hard matje in je tent.

groep gids himalaya trekking nepal zonsopgang

5. Eten en drinken in de Himalaya’s

Tijdens een trekking kom je niet altijd veel plekken tegen waar je wat kunt eten of een snack kunt kopen. Kijk daarom goed van te voren hoe de faciliteiten zijn onderweg. Mocht je willen inslaan van te voren, dan kun je dit in de stad doen maar dit is relatief duur! Ga met het eten in de hutjes voor iets veiligs en probeer het vlees te laten staan als je niet nog meer buikproblemen wilt krijgen. Het water in Nepal kun je niet drinken maar met een purify pilletje erin is het goed te doen en stimuleer je in ieder geval niet het vele plastic afval waar ze mee kampen.

6. Gids inhuren of niet?

Mocht je zonder gids lopen dan is het altijd handig om een gedetailleerde kaart van alleen die omgeving te kopen (in Pokhara/Kathmandu) zodat je mét kompas er wellicht niet verdwaald. Je komt waarschijnlijk wel mensen en gidsen onderweg tegen die je altijd van informatie willen voorzien. Wil je dat het voor jou allemaal geregeld is en de zekerheid hebben dat je veilig loopt, dan kun je een gids huren of trekking vooraf boeken. Vraag van te voren wat rond in Kathmandu of Pokhara en spreek af met je gids om te sparren! Let op, er zijn veel gidsen die zich aanbieden maar weinig voor je betekenen. Bij het inhuren van een gids kun je verwachten een standaard prijs te betalen voor overnachting met eten, de gids zelf en transport. Ze helpen meestal ook met het uitzoeken van je juiste trekking gear voor als je helemaal een leek bent. Check Bookatrekking.com!

groep gids himalaya trekking nepal tips

7. Geniet van je trekking in Nepal!

Tijdens het wandelen ben je soms zo druk bezig met waar je je voeten neerzet of dat je de groep wel kan bijhouden. Het belangrijkste met een wandeltocht is natuurlijk dat je ervan geniet want je bent immers in de Himalaya’s! Neem je rust en kijk om je heen zodat je alles volledig mee krijgt.

Benieuwd hoe zo’n trekking in Nepal er uitziet in bewegend beeld? Check deze video:

Wil je ook een Himalaya trekking maken in Nepal en wil je tips of hulp bij de planning?

Wil jij ook zo’n toffe trekking doen in de Himalaya’s maar ga je liever met een groep? Hou dan goed de website www.djoser.nl in de gaten want de nieuwe reizen naar Nepal komen binnenkort online!


→ Hier vind je al onze artikelen over Nepal