Chitwan National Park nepal boot

Op safari in Chitwan National Park, bij Terai in Nepal

Nepal staat natuurlijk bekend om zijn prachtige bergen maar je kan hier juist ook veel wildlife spotten. Het onderste gedeelte van Nepal, grenzend aan India, is een groot vlak en subtropisch gedeelte wat een perfecte woonomgeving is voor verschillende diersoorten. In deze regio genaamd Terai kun je makkelijk gezegd kiezen uit 3 gebieden om op safari te gaan: oostelijk Terai, centraal Terai en westelijk Terai.

Chitwan National Park

→ Tip: Maak een rondreis door Nepal met Djoser

Op safari in Centraal Terai bij het Chitwan National Park

Ben je in Pokhara of in Kathmandu, dan kun je zo de bus nemen naar Chitwan National Park. Dit park is voor jou het makkelijkst om te bereiken en ook het dichtstbijzijnde. Hoewel de busrit oncomfortabel, heet en stoffig is, zal de reis ´maar´ 5 tot 7 uur duren. Als je zeker wilt zijn op een plekje in de bus reserveer dan alvast een stoel bij je hostel, vraag duidelijk op het busstation welke bus je moet hebben en ga op tijd in de bus zitten. De bus vertrekt namelijk zo zonder jou. Je wordt uiteindelijk gedropt in Bachhauli waar je opgewacht wordt door hebberige taxi’s van een hotel, hostel of resort. Als jouw hostel er niet bij zit dan kun je ook zonder problemen mee in een andere jeep. Want grote kans dat jou accommodatie in Sauraha is, wat in principe bestaat uit 1 straat met alle accommodaties en een paar winkeltjes. Als je geïnstalleerd bent kun je het dorpje verkennen! Wil je wildlife zien dan moet je toch echt het park in en een van de safari’s boeken.

Maak met een gids een Jungle Walk in Chitwan National Park

Je kan in Chitwan National Park kiezen uit een Jungle Walk met een gids. Hierbij ga je met een kano de rivier op, terwijl de krokodillen gewoon naast je zwemmen. Op een gegeven moment laat je de krokodillen in de rivier achter je en moet je zelf het park verder in lopen. De olifanten, neushoorns, tijgers, beren en andere dieren lopen hier dus in het wild rond. Wees dus bewust van het gevaar dat je kan lopen.

Gouden tip: Wanneer je onderweg een baby neushoorn ziet met een ouder dan kun je maar beter hier ver vandaan blijven. Ondanks dat het heel leuk is om te zien, is het niet de meest veilige situatie. Neushoorns zijn geneigd aan te vallen en alles te doen om hun baby te beschermen. Zodra ze jou opmerken dan kun je dus maar beter snel weg wezen. Mocht het je gebeuren (zoals bij mij) dan is het verstandig te rennen voor je leven en je te verschuilen achter een dikke boom, zodat de neushoorn het niet meer snapt en vervolgens wegloopt.

Omdat de Jungle Walk zo gevaarlijk kan zijn is het erg belangrijk dat je wél een goede gids meeneemt! Als je iets minder avontuur wilt dan kun je een jeepsafari doen, maar die zijn gelijk wel weer een stukje duurder dan een wandeling. Het voordeel hiervan is wel dat je dieper het park in kan, wat je kans op het vinden van dieren weer groter maakt.

 neushoorn-in-Chitwan-National-Park-nepal

Chitwan National Park nepal boot

Op safari in een minder toeristisch gebied dan Chitwan? Ga naar Oostelijk en Westelijk Terai in Nepal

Heb je geen behoefte aan een toeristische wildlife park dan kun je in Nepal het Bardia Nationaal Park bezoeken. Dit park zit in het westen van Nepal. Je zit hiervoor wel gelijk 12 uur voor in de bus, maar daarentegen heb je meer kans op het spotten van de tijger! Ook hier kun je kiezen voor verschillende manieren om het park te bezoeken, waaronder dus met een gids. Ben je een birdwatcher dan kun je je hart ophalen voor het Koshi Tappu Wildlife reserve in het oosten van Nepal. Dit park is een waterrijk gebied en is heeft daarom perfecte leefomstandigheden voor meer dan 500 soorten vogels. Neem je verrekijker en fotocamera dus mee! Om hier te komen kun je een vlucht pakken naar Biratnagar vliegveld, maar je kan ook kiezen voor een busrit van 12-14 uur.

Wil je op safari en op zoek naar wildlife in Nepal?

Ben je ook gek op wilde dieren en wil je dit ook meepakken tijdens je reis in Nepal? Kijk dan naar de rondreis van Djoser. Meer lezen over Nepal? Hier vind je al onze Nepal tips.


→ Hier vind je al onze artikelen over Nepal