Mount everest beklimmen

Alles dat je wilt weten over de Mount Everest beklimmen

De Mount Everest beklimmen is voor de liefhebbers van bergen en klimmen een ware uitdaging en droom. Het hoogste punt van de Mount Everest is 8848 meter hoog, maar veruit de meeste trekkings gaan naar de Everest Base Camp die op ruim vijfduizend meter hoogte ligt. Het beklimmen van de top kent namelijk veel risico’s en is prijzig (tienduizenden euro’s). In dit artikel lees je meer over de trekking naar de Everest Base Camp en wat je er allemaal over wilt weten.

Alles over het beklimmen van Mount Everest

→ Handig: Vind via Skyscanner vliegticketdeals naar Nepal
→ Plan je trekking op de Mount Everest samen met BookATrekking

Mount everest beklimmen Mount everest

De Mount Everest: zo klim jij naar het Everest Base Camp

De Mount Everest ligt op de grens van Tibet en Nepal en is het hoogste punt van de Himalaya. In het Tibetaans heet de berg ‘Chomolungma’ en in het Nepalees ‘Sagarmatha’. Omdat de luchtdichtheid op de top nog maar een derde is van die op het zeeniveau, kunnen veel klimmers last krijgen van zuurstofgebrek. Daarom is die klim naar de top zeker niet zonder risico en is de Everest Base Camp bereiken al uitdagend genoeg voor vele klimmers.

Zorg voor een basisconditie

Voordat je aan deze trekking begint, is het belangrijk dat je een goede basisconditie hebt en regelmatig in de bergen hebt gewandeld. Heb je geen tijd of geld om in de bergen te wandelen? Ga dan een paar uur per week met een grote rugzak van ongeveer tien kilo op pad, zodat je lichaam aan het gewicht op je rug went. In principe is de tocht voor personen met een goede conditie en een flink uithoudingsvermogen goed te doen, maar het is een trekking die niet te onderschatten is. Bij de Mount Everest zijn twee basiskampen waar je je tocht naartoe kunt maken. In Nepal en in Tibet, ze zijn allebei op ongeveer vijfduizend meter hoog en hebben prachtige uitzichten over de Himalaya.

Mount Everest beklimmen Nepal

Ga met een gids de Mount Everest op

Wanneer je de Mount Everest gaat beklimmen, zorg dan voor een goede organisatie die je reis begeleidt. Third Eye Adventure is bijvoorbeeld een geschikte organisatie die je helpt bij het regelen van de hele trekking. Zo zorgen ze voor de personen die de bagage onderweg voor je dragen, de plekken waar je overnacht en de begeleiding tijdens de trekking. Er zijn ook andere organisaties, maar zoek van tevoren goed uit of ze betrouwbare recensies hebben en een ervaren team met je mee sturen.

→ Tip: je kunt verschillende trekkings vergelijken via BookATrekking. Daar vind je ook meer informatie over andere trekkings in de Himalaya.

Neem de tijd om het Everest Base Camp te bereiken

Niet alleen omdat je onderweg meer geniet van je trekking, maar ook om te voorkomen dat je te snel stijgt en last van hoogteziekte krijgt. Je lichaam moet op deze grote hoogte wennen aan het verschil in hoogtemeters, dus neem daar ook echt de tijd voor. Zorg ervoor dat je lichaam iedere dag voldoende rust krijgt. Ook met het boeken van je vlucht naar het beginpunt van de trekking kun je het beste ruim plannen, zo heb je de tijd voor wat uitloop en hoef je niet te haasten om weer terug naar het beginpunt te komen. Je vliegt van Kathmandu naar Lukla, waar het avontuur begint. Vliegtickets kun je gemakkelijk vergelijken via Skyscanner.

→ Tip: Vind via Skyscanner vliegticketdeals naar Nepal

Plan je reis in het juiste seizoen

Het beste seizoen om naar de 5350 meter hoge Base Camp te komen, is in de herfst in september of november en in het voorjaar van april tot en met juni. Een trekking naar het Everest Base Camp kan je bijvoorbeeld in veertien dagen doen, maar ook in twintig dagen als je de tijd (en het geld) hebt.

Zorg voor de juiste papieren

Voor de trekking naar het Everest Base Camp, heb je de goede papieren nodig. Verdiep je hier van tevoren alvast in, zodat je de juist vergunningen hebt op het moment dat je ze nodig hebt. Zo heb je een TIMS nodig: een Trekkers Information Management System, een vergunning die je nodig hebt om in Nepal te kunnen trekken. Wanneer je met een georganiseerde reis gaat, is het goed mogelijk dat de organisatie die al voor jou heeft geregeld. Check dat vooraf even. Ook heb je de Sagarmatha National Park Entry Permit nodig op het Sagarmatha National Park in te komen. De Mount Everest staat in dit park, dus de vergunning is noodzakelijk voor je trekking. Deze kost ongeveer vijfentwintig euro.

→ Handig: Lees je in met de Lonely Planet van Nepal

Himalaya gebergte

Neem de juiste uitrusting mee (of koop ‘m in Kathmandu)

Wanneer je in de bergen gaat wandelen, is een goede uitrusting heel belangrijk. Zorg dat je niet te veel meeneemt, want óf je moet het zelf dragen of iemand anders moet het voor jou dragen. Heel belangrijk: goede bergschoenen die goed zijn ingelopen. Niets zo vervelend als blaren en schuurplekken onderweg. Neem zeker ook wandelsokken, een fleecevest, thermokleding, meerdere T-shirts, een waterdichte broek en jas mee. Een hoes voor om je rugzak is ook handig, net als een zonnebril, een buff en een pet.

Neem zeker ook de routes naar de Everest Base Camp mee en een EHBO-setje en medicijnen die je denkt nodig te hebben. Bijvoorbeeld pillen tegen hoogteziekte, paracetamol en andere medicatie die je zelf mogelijk neemt of nodig vindt. Neem veel water neem en zorg ook voor voldoende zakjes soep, voor het zoutgehalte.

Ook fijn om mee te hebben: een slaapzak die geschikt is voor temperaturen van ongeveer min twintig. Dan heb je het zeker niet koud ’s nachts. Neem ook altijd vochtige doekjes mee, handig om je even snel mee te wassen en om je handen schoon te maken na het eten. Een hoofdlampje is ook een handige accessoire voor tijdens deze tocht.

Je kunt eventueel in Kathmandu nog wat extra spullen kopen. Er zijn veel winkels waar ze outfits verkopen voor de trekking. Zorg er wel voor dat je op je vlucht van Kathmandu naar Lukla niet meer dan tien kilo meeneemt in je bagage. Je handbagage mag vijf kilo wegen, maar veel meer wil je ook niet meenemen, want dat is alleen maar extra ballast onderweg.

Neem voldoende eten en vermaak mee

Naast de juiste uitrusting, is voldoende eten en drinken voor onderweg ook essentieel. Daarnaast is het fijn om bijvoorbeeld je eigen kussentje mee te nemen, zodat je zeker weet dat je op een hygiënisch kussen slaapt. Ook fijn om mee te nemen: een boek of een setje kaarten. Na een lange dag wandelen is het namelijk heel fijn om even te relaxen. Houd er in ieder geval rekening mee dat het internet onderweg niet al te best is, dus daar zul je weinig vermaak in vinden. Maar misschien is dat juist ook wel fijn zo middenin dit overweldigende landschap.

Zorg ervoor dat je je eigen snacks meeneemt, niet omdat je onderweg nergens eten vindt, maar wel omdat het vaak dure snacks zijn. En ook fijn om je favoriete eten bij je te hebben. Een kleine thermoskan is ook een goed reisaccessoire; een kopje thee onderweg houd je warm en is fijn ter afwisseling van alleen maar water. Neem voor de zekerheid ook je eigen theezakjes mee. Wil je onderweg je waterfles vullen? Dat kan tegen betaling of je kunt in de lokale beekjes je waterfles vullen. Neem dan wel chlorine tabletten mee of een filter om het water te filteren.

De Mount Everest beklimmen is een avontuur om nooit te vergeten, maar vergt dus wel genoeg voorbereiding. Hoe beter je voorbereiding, hoe groter de kans op het slagen van je avontuur.

Zo start je meteen met het boeken van je trip

  1. Stap 1 is natuurlijk je vliegticket naar Nepal boeken
  2. Vlieg vervolgens van Kathmandu naar Lukla (boek hier binnenlandse vluchten)
  3. Plan je trekking op de Mount Everest bijvoorbeeld samen met BookATrekking
  4. Of ga met een reisorganisatie naar Nepal, zoals Sawadee of Shoestring
  5. Leuk: Bestel de Lonely Planet van Nepal


→ Bekijk hier alle tips voor Nepal