Backpacken noord azie woestijn

Backpacken in Noord-Azië: Rusland, Mongolië, China & Nepal

De meeste backpackers gaan naar Zuidoost Azië als ze in dit continent een paar maanden gaan backpacken, maar Lieske de Gelder besloot tegen alle verwachtingen in naar Noord-Azië te vertrekken. Met de trein reisde ze (de welbekende Transsiberië Express) van Sint Petersburg naar China. Daarna verbleef ze bijna vier weken in Mongolië, reisde vervolgens drie weken met de trein door China en vloog vervolgens voor vier weken naar Nepal. Een bijzonder avontuur, waar wij maar wat graag meer van willen weten.

Backpack in Noord-Azië

Lieske backpacken noord azie Siberie Baikal lake Lieske backpacken noord azie top bereikt

Hoe is backpacken in Noord-Azië?

Rusland vond ik een super interessant land met leuke steden en mooie natuur in Siberië. De communicatie met de Russen viel, zeker in de trein, niet altijd mee. Ze glimlachen zelden en spreken nauwelijks Engels. Maar als je eenmaal in contact komt zijn ze super aardig en nodigen ze je vaak uit om samen vodka te drinken. De treinreis was echt geweldig. Het langste stuk wat ik achtereen heb afgelegd was van Moskou naar Irkutsk (vier dagen en nachten in de trein). Spelletjes spelen, lezen, van het uitzicht genieten en vodka drinken met de locals is wat je voornamelijk doet en de tijd vliegt voorbij!

Als je van natuur en avontuur houdt, is Mongolië een geweldig land om in te backpacken. De natuur is zo uitgestrekt en afwisselend. De ene dag sta je boven op een klif en de volgende dag tussen de kamelen in de woestijn. Je zet je tent op waar je maar wilt, je ziet de mooiste sunsets en sunrises en je hoeft dit met bijna geen andere toeristen te delen. Daarbij is de bevolking super lief en gastvrij, ze nodigen je uit voor eten of een kop thee in hun ger.

In China heb ik met name grote steden bezocht. Ondanks dat het niet altijd meeviel om alleen door China reizen, zeker niet tijdens de Chinese vakantie waarin alle Chinezen reizen, was het een ervaring die ik niet had willen missen. De Chinese muur, het terracotta leger en de wolkenkrabbers in Shanghai waren voor mij hoogtepunten. Het is allemaal zo indrukwekkend groot!

In Nepal heb ik weer veel van de natuur genoten, met als letterlijke en figuurlijke hoogtepunt de Mardi Himal trekking. Samen met een vriendin die vanuit Nederland was ingevlogen, heb ik de vijfdaagse trekking zonder gids gedaan. De top was heeeel vet. Aan de ene kant lijkt het alsof je op het dak van de wereld staat, want je ziet bergen zo ver je maar kan kijken, maar als je de andere kant op kijkt zie je de echte reuzen van 7000+ meter! Tevens hebben we een safari gedaan, waarbij we moesten oppassen voor de neushoorns die soms over straat liepen. En er is genoeg cultuur te snuiven in de Kathmandu vallei.

paarden mongolie noord azie backpacken

Tips voor een backpackroute in Noord-Azië

Start of eindig je reis in Sint Petersburg als je met de Transsiberië Express wilt gaan. De meeste reizen starten/stoppen in Moskou, maar het is zonde om zo’n leuke stad over te slaan. Bezoek in Rusland dus Sint Petersburg, Moskou én ga met de Transsiberië Express. Hieronder vind je andere tips voor een route in Noord-Azië:

Backpack route voor Mongolië

Wat je niet wilt missen in Mongolië: Ulaan Bator, leuk om twee dagen door te brengen voor sightseeing en museums. Vervolgens ben ik met een lokale bus naar Morön gereisd waar ik een nacht heb geslapen en heb ik de volgende dag een taxi naar Hatgal genomen. (Je zou ook direct kunnen doorreizen van Moron naar Hatgal). In Hatgal kwam ik na twee dagen weer toeristen tegen. We plande met z’n zevenen een vier daagse paardrij-trip langs het Khuvsgul meer. Ondanks dat ik geen ervaring had met paardrijden, was het super leuk om te doen. (Hou wel rekening met zere billen en spierpijn). We kookten op een eigen kampvuur en zette zelf een tent op, helemaal back to basic.

Vanaf Hatgal ben ik dezelfde weg terug gereisd naar Ulaan Bator. Met drie andere reizigers ben ik op zoek gegaan naar een jeep met chauffeur voor een 10 daagse reis naar zuid en midden Mongolië. Dat klinkt misschien heel chique, maar een groot deel van het zuiden is niet bereikbaar met lokaal transport, omdat er simpelweg geen wegen en dorpen zijn.

We vonden een chauffeur, deden heel veel boodschappen, namen de tent weer mee en gingen op avontuur. We reisden langs Tsagaan Suvarga – Yolin Am Ice Field – Flamming Cliffs – Khongoryn Els – Arvaikheer – Orkhon Waterfall. Vanaf daar zijn we in drie dagen te paard naar de eight lakes gegaan. Vervolgens reden we via Kharkhorin weer terug naar Ulaan Bator. Wij hebben altijd in onze eigen tent geslapen, maar je kan er ook voor kiezen om in een ger te eten en slapen. In een tent slapen is alleen een stuk goedkoper en unieker. Je kunt hem namelijk overal opzetten.

Backpack route voor China

In China was het reizen een stuk overzichtelijker, daar hebben ze namelijk wel een fatsoenlijke infrastructuur. Ik startte met vijf dagen in Beijing en reisde met de trein naar Xi’an waar ik twee dagen bleef. Ging vervolgens naar Shanghai waar ik noodgedwongen vijf dagen verbleef (iets te lang), er waren geen trein tickets beschikbaar vanwege de vakantie drukte. Van Shanghai ging ik, uiteraard met de trein, naar Guillin en Yangshuo. Waar ik mij totaal vier dagen vermaakte in de mooie natuur. Tot slot heb ik de panda’s bezocht in Chengdu.

Backpack route voor Nepal

In Nepal hebben ze helaas geen treinen, dan maar met de bus. In totaal ben ik vier weken in Nepal geweest, maar helaas was ik de laatste week ziek. Hieronder het drie-weekse reisschema. Na de eerste dag ben ik gelijk met de bus van Kathmandu naar Pokhara vertrokken. Acht uur later en 200 km verder, kwam ik aan in Pokhara. Dat de infrastructuur niet zo goed is in Nepal, was na deze busrit bevestigd. Vanuit Pokhara kan je alles regelen voor de trekking. Van eten tot slaapzakken en de trekking permits. Het is ook een heel relaxed en leuk dorpje gelegen aan een meer, waar je met helder weer de witte bergtoppen kan zien. Bij de meeste trekkingen is het mogelijk om in een tea house te slapen. Verwacht er niet te veel van, maar na een dag hiken slaap je overal wel lekker.

Na de trekking, koos ik voor een twee daagse raft tocht. Je slaapt ’s nachts op het strand aan de rivier en raft de volgende dag weer verder. Na de raft tocht hoefde ik nog maar twee uur met de bus naar Chitwan, omdat ik het grootste deel met de boot had afgelegd. In Chitwan kan je op allerlei verschillende soorten safari, wandelend, per jeep of tussen de krokodillen in een kano. Buiten het safari park moet je ook op je hoede zijn voor wilde dieren. Het kan zomaar zijn dat je een wilde neushoorn tegen komt op straat!

Na al het avontuur was het tijd voor cultuur. In Kathmandu en omgeving zijn er veel mooie stupa’s, paleizen en boeddhistische tempels te bewonderen. Patan en Bhaktapur zijn ook mooie historische steden. Je kan ook nog hiken en mountainbiken in de omgeving. Genoeg te doen om je een week te vermaken!

Tijdens het reizen heb ik met name gebruik gemaakt van lokale bussen en de trein. Het is een goedkope manier van reizen, het duurt alleen vaak wel wat langer.

Zou je iets anders doen als je opnieuw zou gaan backpacken in Noord-Azië?

Er is één ding die ik anders zou doen als ik deze reis opnieuw zou maken. Reis niet tijdens de Chinese vakanties. Heel China zit dan vol met Chinese toeristen, 3,5 miljoen Chinezen bezoeken dan bijvoorbeeld Shanghai. Dit zorgt voor volle hostels en volle treinen, vliegtuigen en bussen waardoor je genoodzaakt bent om alles op tijd te boeken. Of in mijn geval heel hard op zoek naar een route die überhaupt mogelijk is om af te leggen i.v.m. de uitverkochte tickets. Vandaar mijn niet geheel logische route.

Backpacken noord azie woestijn gobi woestijn noord azie backpack route

Leukste hostels en plekken in Noord-Azië

Wander Thirst hostel in Kathmandu was mijn favoriete hostel. De sfeer is er erg goed, je ontmoet makkelijk andere backpackers, prijs kwaliteit is goed en je hebt er een heerlijke lounge met hangmatten! De douches waren alleen vaak koud, maar dat probleem heb je overal in Nepal.

De top bereiken tijdens de Mardi Himal trek en de natuur in het zuiden van Mongolië zijn de plekken die mij het meest zijn bijgebleven. Met name de Gobi woestijn. We waren de enige die daar bleven overnachten en we sliepen onder de sterrenhemel. Een ervaring om nooit te vergeten!

Ontmoet je net zo gemakkelijk andere backpackers in Noord-Azië als in Zuidoost Azië?

In Rusland was het gemakkelijk om andere backpackers te ontmoeten in hostels. Ik merkte dat er in Mongolië een stuk minder backpackers waren. Maar als je de populaire hostels kiest, ik zoek vaak op hostelworld, dan kom je ze zeker tegen. Hetzelfde geld eigenlijk voor China, met name in de groten steden. In Nepal was het ook erg makkelijk om backpackers te ontmoeten.

Is backpacken in Noord-Azië veilig?

Ik voelde mij in alle landen erg veilig. In Rusland is het alleen beter niet in de avond in je eentje rond te dwalen, maar dat is eigenlijk vergelijkbaar met veel andere steden. Op sommige plekken in Nepal is het verstandig om je schouder en knieën te bedekken. Dit voorkomt gestaar van mannen en je toont respect voor de cultuur.

Backpacken noord azie safari safari noord azie backpack route

Hoeveel kost een backpackreis in Rusland, China, Mongolië & Nepal?

Tijdens het reizen heb ik veel geld op transport, eten en slapen kunnen besparen. Het lokale transport is bijvoorbeeld vaak veel goedkoper dan een gedeelde taxi en een pluspunt is dat je in contact komt met de locals. Eten is, zeker in Azië, niet duur. Maar je moet het wel elke dag drie keer doen en dan kan het oplopen… Ga op zoek naar de restaurants met plastic stoelen, tl verlichting en veel locals. Deze plekken zijn vaak goedkoop én heel lekker.

Wat moet er zeker in je backpack als je naar Noord-Azië gaat?

Ik reis altijd met de Lonley Planet. Voor Mongolië is een tent en warme slaapzak aan te raden. In de nacht kan het namelijk soms vriezen. Wij schonken voor het slapen kokend water in flessen en gebruikte het als kruik, ideaal! Natte doekjes/baby wipes zijn ook handig, er zijn namelijk geen douches midden in de woestijn.

Waren er nog dingen waar je specifiek naar uit keek of tegenop zag toen je vertrok?

Ik keek ontzettend uit naar de natuur in Mongolië en de bergen in Nepal. Beide hebben mij niet teleurgesteld, ze hebben zelfs m’n verwachtingen overtroffen.

Wat ik mij ook afvroeg was hoe ik China, met zijn bijzondere gewoontes en gebruiken, zou ervaren. Ik denk dat het mij geholpen heeft door van te voren en tijdens de reis veel over de geschiedenis en cultuur te lezen. Je begrijpt de mensen hierdoor een stuk beter. En kan je het gespuug en gesmak iets beter verdragen..!

De reden dat ik naar Noord-Azië ging, kwam omdat ik graag nog eens een lange reis wilde maken en ik er van hou om langzaam te reizen (ik pak liever een bus of trein dan het vliegtuig). Ook wilde ik graag de minder toeristische/bekende landen reizen. Toen viel al snel m’n oog op Rusland en Mongolië en zo doende ben ik m’n reis gestart met de Transsiberië Express. Dit was een hele bijzondere ervaring

Heb je nog nieuwe reizen op de planning staan en kunnen we je ergens volgen?

Ik ben op het moment nog steeds aan het reizen. Ik vlieg drie januari naar Nieuw Zeeland. Mijn reis heeft een open eind en ik weet dus nog niet hoe lang ik in Nieuw Zeeland blijf en welke landen er volgen. Je kunt mijn reis volgen op Polarsteps onder de naam Lieske de Gelder.


→ Hier vind je al onze artikelen over Nepal