Sumatra jungle olifanten Tangkahan

3 perfecte plekken om de jungle van Sumatra in te duiken: Tangkahan, Batu Rongring & Batu Katuk

Op het Indonesische eiland Sumatra zal een natuurliefhebber zich misschien wel nooit vervelen. Dé ideale plek dus om kennis te maken met het leven in en om de jungle. Ik ga een bezoek brengen aan Leuser National Park: één van de grootste parken van Indonesië en het thuis van luipaarden, tijgers, Orang-oetans en neushoorns.

Op avontuur naar drie verschillende communities in de jungle van Sumatra

De komende dagen bezoek ik drie verschillende communities aan de rand van de jungle. Van te voren ben ik gespannen: zou de jungle wel iets voor een stadsmeisje zoals ik zijn? 
Een week zonder wifi, met enkel een koude douche en een oneindige hoeveelheid insecten als mijn kamergenoten. Waarom wou ik dit ook alweer zo graag?

Onderweg

Onderweg naar jungle sumatra palmolieplantages

Palmolieplantages

Palmolieplantages jungle sumatra

Tangkahan jungle

Jungle Sumatra Waterval Tangkahan

Tuben in de jungle van Tangkahan & op bezoek bij Olifanten

Als we aankomen in Tangkahan is het al donker. Ik hoor de rivier en talloze onbekende geluiden in de natuur. De nacht breng ik door in een simpele bungalow terwijl de eerste (enorme!) spin zich meldt op mijn klamboe. Bye bye comfortzone.

 De volgende dag beginnen we met een relaxte tubetocht over de rivier. Om mij heen zie ik de ruige natuur van de jungle, met hier een daar een aapje dat nieuwsgierig op mij neer kijkt. 
Al snel komen we aan bij de olifantenopvang van Tangkahan. Doordat de overheid steeds meer palmolieplantages aan wil leggen, is er veel jungle gekapt. De inwoners van Tangkahan zetten zich in om de olifanten op te vangen en te verzorgen die door het gekapte oerwoud hun leefgebied zijn kwijt geraakt. Hier worden de ‘dakloze’ olifanten verzorgd als ware familie. 

Het enthousiasme van mijn gastheer werkt aanstekelijk. Wat gaaf dat de community zich met zoveel passie inzet voor de olifanten en de jungle! De dagen erna ontmoet ik steeds meer inwoners van Tangkahan. Van mijn twijfels aan het begin van mijn trip is niets meer over: ik voel me thuis in de jungle.

Olifanten

Sumatra jungle olifanten Tangkahan

Batu Rongring: Dichterbij de jungle van Sumatra ga je niet komen

Na een paar heerlijke dagen is het tijd om naar mijn volgende bestemming te gaan: Batu Rongring. Het is al een heel avontuur om er te komen. Met mijn backpack boven mijn hoofd waad ik mij door twee stromende rivieren. Eenmaal veilig aan wal zie ik voor mij een verlaten heuvel met daarop vier bungalows. Ver van de bewoonde wereld. Wat een bijzondere plek! Terwijl ik me installeer in één van de primitieve bungalows, bereiden mijn verlegen gastheren vast een lunch. Vers bereid met producten uit de jungle. 
Die avond zit ik onder de sterrenhemel, met mijn voeten in de stromende rivier. Om mij heen enkel de geluiden van de jungle. Batu Rongring is dé ideale plek voor reizigers die weinig nodig hebben en lekker tot rust willen komen in de natuur. Dichterbij de wildernis kan je niet komen.

Jungle-Lunch

lunchen in de jungle van sumatra

Batu Rongring

Sumatra Jungle Batu Rongring

Batu Katak

Mijn laatste jungle-bestemming is Batu Katak. Als ik aankom staat er al een warme maaltijd voor me klaar. Mijn gastheer mister Darwin schuift gelijk aan en begint enthousiast te vertellen over de jungle. Na het eten komen al snel de muziekinstrumenten tevoorschijn. Die avond maken we traditionele muziek, spelen we kaartspelletjes en praten en lachen we alsof we elkaar al jaren kennen. De dag erna gaan we op een trekking door de jungle. We zien Orang-oetans hoog in de bomen boven ons. Ook laat mister Darwin mij de grootste bloem ter wereld zien, de Rafflesia. De hele dag trekken we door de jungle zonder een mens tegen te komen. Een magische ervaring!

Orang-oetans

Jungle Sumatra Batu Katak orang oetang

Rafflesia
Batu Katak Raflessia grootste bloem jungle Sumatra

Vanuit de diepe jungle terug naar de bewoonde wereld van Sumatra

Dan zit mijn tijd in de jungle er helaas alweer op. Weggaan, in dit geval in de auto stappen richting Medan, doet best een beetje pijn. Ik ga terug naar de bewoonde wereld: zonder spinnen, mét warme douches en wifi. Maar gek genoeg vind ik dat helemaal niet meer belangrijk. De afgelopen dagen ben ik van stadsmeisje toch een beetje verandert in een junglemeisje. Wie had dat gedacht!

Wil jij zelf de diepe jungle van Sumatra trotseren?

Wil jij één van deze bijzondere communities ook bezoeken? Kijk dan eens op: www.thelocalpackage.nl. Daar kun je precies een reis / tour boeken naar dezelfde plekken waar ik ben geweest.

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen