Authentiek indonesie bandung punclut

Ontdek authentiek Indonesië in Punclut: één dag leven als een local

“Miss… Excuse me miss…” Hoor ik als ik door de straten van het prachtige Ubud in Bali loop. De zoveelste verkoper probeert me een massage aan te smeren. Ja, ik geloof dat we er allemaal mee eens zijn dat Indonesië een fantastisch land is, maar helaas weet iedereen tegenwoordig die mooie plekjes te vinden en stroomt het over van de zogenoemde “bulees” (toeristen) en lokale verkopers. Na een week vakantie in Bali snakte ik dan ook weer naar het leven in Bandung en het project met de lokale bewoners dat we daar opzetten: AmazingPunclut

Punclut: Achter al het moois…

Knusse gezinnetjes, boeren met een klein landgoed en een adembenemend uitzicht op de bergen en Bandung. Midden op het eiland Java ligt het kleine plaatsje Punclut. Met 23 andere studenten zijn we de afgelopen maand bezig geweest om daar samen met de bewoners een tour op te zetten voor toeristen. De reden? Niet alleen omdat het er onwijs mooi is, nog meer om baankansen te creëren voor de bewoners. Want achter het prachtige plaatsje schuilt het feit dat de bewoners geen baan hebben en kinderen niet naar school kunnen omdat er geen geld is.

Punclut

Punclut bergen Indonesie Bandung Locals Punclut Indonesie Bandung Bandung jungle Indonesie Punclut

De tour: voor één dag leven als een local

Hoe ziet zo’n tour in Punclut er dan uit? Jane, de eigenaresse van het restaurant Waroeng Pasir (ook een echte aanrader als je in Bandung verblijft), geeft je een introductie over het dorp en Bandung zelf. Hierna begint de mooie wandeling naar het dorp, waarna je bij de verschillende bewoners langs gaat om meer te leren over hun landbouw, de manier van leven, hun geloof en zodat je kunt proeven van het lokale eten. Je bent welkom in hun huis en mag meehelpen de vissen te vangen. Een grote bonus van Punclut is ook dat je vanuit vele hoeken van het dorp van het uitzicht op Bandung en omgeving kunt genieten.

Zie jij jezelf al rondlopen? Dan kun je deze tour in Punclut boeken!

De tour is sinds kort te boeken op de website AmazingPunclut.weebly.com. Uiteraard blijft Punclut zoals het altijd al is geweest en zul je er geen hordes toeristen vinden. De ultieme manier dus om het lokale leven te ontdekken en daarbij de lokale community te steunen. Want al het geld zal gaan naar de mensen in het dorp, die helpen bij de tour. Op deze manier hopen wij baankansen te bieden, zodat met het geld de kinderen een toekomst hebben waarbij ze naar school kunnen.

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen

Dit artikel is geschreven door Claudia Kok, zij werkt als een van de studenten mee aan het AmazingPunclut project!